Hardware-ul are nevoie de drivere Ce este un driver? Ce este un driver?

Un driver este un software special1 prin intermediul căruia sistemul de operare, si implicit un program, poate interactiona cu un echipament hardware. Plecand de la principiul ca orice face parte dintr-un fișier, driverele nu sunt altceva decât o colecție de fișiere ce conțin tot ceea ce este necesar pentru exploatarea unui echipament hardware. De exemplu, TV Tuner-ul din imaginea de mai jos (placa de extensie  ce... Citeste »

Citeste articol... Ce este memoria RAM?

Este puţin probabil ca cineva care a utilizat un calculator să nu fi aflat deja că acesta are memorie, chiar şi persoanele care nu utilizează calculatoare ştiu acest lucru. Totuşi ce este memoria, în afara de ceva care se găseste în orice calculator? Ei bine, termenul de memorie poate avea semnificatii diferite, dar atunci când vine vorba de calculatoare prin memorie se intelege mecanism... [Citeste] »

Citeste articol... Uite fisierul, nu e fisierul…

L-am marcat cu atributul ascuns (hidden) şi acum nu-l mai găsesc Windows nu afişeză fişierele de sistem şi cele marcate cu atributul ascuns „hidden”. Dacă veţi marca un fişier cu atributul hidden aveţi şanse să nu-l mai vedeţi afişat nici dumnevoastră daca nu veţi şti cum să utilizaţi opţiunile de vizualizare pentru fişiere şi dosare ascunse din Windows. Opţiuni de vizualizare – Windows XP Selectaţi meniul > Tools/Instrumente afişat de către My Computer > selectaţi Folder options/Opţiuni Folder În cadrul dialogul Folder Optiuns/Opţiuni Folder selectaţi secţiunea View/Vizualizare. Pentru... [Citeste] »

Memoria virtuala Ce este memoria virtuala Memoria virtuală

De ce avem nevoie de memorie virtuală? Memoria virtuală este o zonă de stocare temporară la care se apelează ori de câte ori un program necesită mai multă memorie RAM decât cea care se găseşte instalată într-un calculator. Pentru ca memoria RAM să nu impiedice rularea unor programe atunci când aceastea au nevoie de mai mult spatiu de stocare,sistemul de operare foloseste spaţiul de pe hard disk ca o extensie... Citeste »

A mea e mai mare decat a ta... Citeste articol

Rata de transfer

Viteza cu care două dispozitive electronice realizează un schimb de date (transfer de date) denumirea de rată de transfer. Rata de transfer este măsurată în mod trandiţional în biţi pe secundă (bps) . Transferul de date poate fi înţeles ca procesul de mutare a unei anumite cantităţi de date dintr-o locaţie de memorie în altă locaţie de memorie. De regulă, transferurile de date se... [Citeste] »

PCMCIA

Memoria interna si memoria externa

Ce este memoria? Psihologia defineşte memoria ca un proces prin care oamenii şi alte organisme reuseşc să codifice, să stocheze şi să acceseze informaţia. În acelaşi timp, memorie poate însemna şi un mecanism de reţinere a informaţiei ce urmează a fi utilizată de un calculator electronic. Utilizarea noţiunii de memorie atât în cazul organismelor vii cât şi în cazul dispozitivelor... [Citeste] »

Bit sau bait? Cum facem diferenta? Ce sunt bitii si baitii. Un bait este format din 8 biti Ce sunt bitii? Bit vs Bait

Bit-ul Bit-ul reprezintă cea mai mică unitate de informaţie dintr-un calculator. Denumirea de bit provine de la „binary digit” adică număr binar. Sistemul binar este un sistem de numeraţie unde totul se reprezintă doar cu 1 şi 0. Aceste două valori sunt suficiente pentru a reprezenta oricare două stări care se exclud reciproc: Deschis Închis Adevărat Fals Cald Rece 1 0 1 0 1 0 Valorile... Citeste »

.exe, .txt, .doc, .jpg? Extensia fisierelor este un sufix, de regula format din trei litere, care individualizeaza tipul unui fisier Ce reprezinta extensia fisierelor?

Numele si ocupaţia vă rog…? Acolo unde există un fişier există şi o denumire formată din două parţi: < denumirea propriu-zisa Dacă prime sisteme de fişiere acceptau ca denumirea unui fisier sa fie de maxim 8 caractere, astăzi denumirea unui fişier poate conţine  mult mai multe caractere decât are nevoie o persoana normala… Denumirele prea lungi se dovedesc contraproductive şi sunt evitate de... [Citeste] »

All data will be lost? ce reprezinta formatarea Ce este formatarea?

Prin formatare un mediu de stocare este pregătit pentru stocarea de fişiere. Formatarea constă în impărţirea spaţiului de stocare disponibil în compartimente ce pot reţine o cantitate fixă de date. Aceste compartimente, denumite clustere, sunt manipulate de către sistemul de operare pentru stocarea şi accesarea sistematică a informaţiei. Daca e sa luam exemplul unei dischete spaţiul de stocare de 1.44MB în... [Citeste] »

Ferestre Windows sau feresrtre, acelasi lucru Ce sunt ferestrele?

Ferestre Sistemul de operare care este folosit de sute de milioane de utilizatori poartă denumirea de ferestre. Dacă vă întrebaţi de când au devenit ferestrele aşa de importante pentru calculatoare, citiţi în continuare următoarele rânduri despre ferestre. Ce este o fereastră? O explicatie non tehnică ar fi aceea ca o fereastră este o porţiune de ecran distinctă, folosită de un program în scopul de a comunica... Citeste »

Auch, un soarece... Despre cum sa foloseste un mouse Mausul. Clic sau dublu clic?

Ce este un maus? (sau mouse) Mausul este un dispozitiv de indicare ce poate fi ţinut în palmă. Atunci când deplasaţi masusul pe suprafaţa care se află,... Citeste »

Probleme virale Featured Story Ce sunt virusii?

Malware: virusi, spyware, adware, troieni, viermi & co… Termenul de virus este asociat, impropriu de altfel, cu orice sofware infiltrat intr-un fel sau altul in calculatorul nostru si care produce efecte nocive. Termenul corect in care putem incadra orice software nelegitim – inclusiv virusii – este acela... [Citeste] »

Miniaturizare pentru toata lumea... PCMCIA

PC Card, Card Bus, Express Card

Personal Computer Memory Card International Association PCMCIA este o asociaţie internaţională ce a luat fiinţă în anul 1989 cu scopul de a implementa standarde pentru diverse dispozitive ce pot fi ataşate în special echipamentelor portabile: laptop-uri,  PDA-uri, camere digitale etc. Standardele PCMCIA ţin cont de o serie de factori critici pentru aceste dispozitive: fiabilitate consum... [Citeste] »

ce gasim in interior? Citeste articol

Anatomia unui hard disk

1. Disc sau discuri neflexibile din metal (platane) acoperite cu un strat de material magnetizabil. Aceste discuri sunt învârtite de un motor ce poate dezvolta o viteză de rotaţie de ordinul miilor de rotaţii pe minut (RPM). În prezent hard disk-urile obişnuite sunt cotate la viteze ce încep de la 5400 de rotaţii pe minut. 2. Braţ deplasabil care conţine capul de citire/scriere. În cazul... [Citeste] »

Laser Citeste articol

Cum sunt citite/scrise discurile optice

Una dintre cele mai mari descoperiri în domeniul tehnologilor de stocare este reprezentată de stocarea optică. La baza acestui tip de stocare stă fenomenul optic cunoscut sub numele de reflexia luminii.1 Faptul că două obiecte pot reflecta lumina în mod diferit, foloseşte în cadrul stocării optice pentru a reprezenta o serie de biţi în cadrul unei suprafeţe reflectorizante. În continuare,... [Citeste] »

ROM - Read Only Memory Citeste articol

Tipuri de memorii ROM

ROM – Read Only Memory Chip-urile ROM nu permit în nici un fel modificarea conţinutului. Scrierea de date revine fabricantului chip-ului de memorie. Nu v-aţi dori să ajungeţi în pielea unui producător care a creat o serie întregă de chip-uri ROM cu date greşite. În cantităţi mici, fabricarea de chip-uri ROM se poate dovedi costisitoare, acesta este motivul principal pentru care au... [Citeste] »

Atribute pt fisiere si dosare Atribute Atributele fisierelor

La ce sunt bune atributele? Fişierele pot fi marcate cu pînă la patru atribute pentru a mai bună individualizare a importanţei acestora. De regulă, atributele însotesc fişierul chiar şi dacă acesta este transferat la o altă adresă sau mutat pe un alt mediu de stocare. Read Only (Doar în citire) Fişierele marcate ca Read Only pot fi deschise dar nu pot fi modificate. Nimic nu vă opreşte însă să deschideţi... Citeste »

Check disk Windows sau feresrtre, acelasi lucru Verificarea erorilor din Windows

Cititi si erorile de stocare. Sa verificam erorile Cel mai la indemana utilitar de verificare al erorilor este cel inclus in Windows. Pentru a-l accesa procedam in urmatorul fel: 1. Selectam unitatea dorită, iar din meniul de context selectam Proprietăţi (Properties) (Meniul de context este accesabil printr-un clic dreapta pe iconiţa unităţii de stocare) 2. În cadrul dialogului Properties selectaţi pagina Instrumente... Citeste »

Vezi si:

Fragmentarea scade viteza Fragmentarea fisierelor scade viteza de lurcu a calculatorului, defragmentarea vine sa rezolve aceasta problema. Ce este defragmentarea?

Atunci când conţinutul unui fişier este distribuit în locaţii diferite pe suprafaţa de stocare a hard disk-ului acesta este fragmentat. Fragmentarea nu pune nici o clipă în pericol integritatea datelor stocate, în schimb face ca viteza de accesare a unui fişier să scadă ca urmare a deplasării repetate a capului de citire/scriere în diferite puncte ale suprafeţei de stocare. Prin defragmentare – fragmenetele... [Citeste] »

Cea mai rapida Citeste articol... Memoria cache

Memoria cache este o zonă de memorie rapidă care echipează un dispozitiv electronic in scopul de a mări viteza de lucru a acestuia. In lipsa memoriei cache, viteza de procesare ar avea de suferit doarece transferul de date dintre o componenteă mai rapidă si una mai lentă s-ar efectua la viteza de lucru a componentei mai lente. Memoria cache vine să dreagă lucrurile şi furnizează componentei rapide datele de care... [Citeste] »

Bad Sectors? Citeste articol... Erorile de stocare

Ce sunt erorile? Erorile trebuie văzute ca neconcordanţa dintre datele care apar ca fiind stocate şi datele care se găsesc efectiv pe un mediu de stocare. Erorile pot fi împărţite în două mari categorii: Erori de structură (sau logice) – Acest tip de erori apar în cadrul tabelei de alocare a fişierelor şi dosarelor. Cel mai comun tip de eroare se manifestă prin afişarea eronată a spaţiului de stocare... [Citeste] »

1000KB=1MB, 1000MB=1GB Un mega = 1000 kilo, 1000 mega = 1giga, 1000 giga = 1tera Multipli: Kilo, Mega, Giga.

De ce 1024, 1048? Prefixele kilo, mega, sau giga provin din sistemul metric, unde fiecare reprezintă exact o mie, un milion, sau un miliard de unităţi. Dacă vă întrebaţi de ce tocmai kilobaitul a ales să depăşească bariera de 1000 de unităţi, răspunsul este destul de simplu. Totul pleacă de la la faptul că un bit poate avea două valori ( 0 sau 1) ceea ce face ca mai departe totul se se măsoare ca 2 la o... [Citeste] »

Hardware - partea tare, software partea moale -adica programele Hardware vs software Hardware vs Software

Partea fizică a unui calculator poartă denumirea de hardware. Tot ce puteţi atinge, arunca pe geam, sau tot ceea ce puteţi folosi pentru a echilibra mobilierul se încadrează în aşa numita „parte hardware”.   Monitorul, tastatura, mausul, sau unitatea centrală fac parte din acele componente hardware care pot fi identificate cu uşurinţă. Restul componentelor hardware nu duc o viaţă atât de... [Citeste] »

Niciodata nu e de ajuns Citeste articol... Arsenalul de RAM necesar

Programele necesită o anumită cantitate minimă de RAM ca să poată funcţiona, sau ca să poată funcţiona corespunzător. Cerinţenţele de memorie RAM ale unui program sunt corespunzătoare momentului lansării pe piaţă. Un program mai vechi se va mulţumi cu hardware mai lent şi cu mai puţină memorie RAM. Nu aceleaşi lucururi se pot spune şi despre programele lansate recent. Producătorii de software sunt interesaţi... [Citeste] »

A,B,C-ul accesarii resurselor Citeste articol... Literele de unitate (Drive letters)

Literele de unitate au fost convenite cu ceva timp în urmă pentru calculatoarele personale IBM si cele compatibile. Din punct de vedere convenţional lucrurile sunt cât se poate de simple: – orice unitate de stocare este individualizată prin câte o literă urmată de două puncte A: , B: , C: – se începe de la litera A În sistemul de operare Windows unitatea de dischete este reprezentată de litera A:,... [Citeste] »

Divide et impera... Citeste articol... Ce este o partiţie?

Orice hard disk are cel puţin o partiţie, adică o zonă în care datele sunt stocate conform unui anumit standard denumit generic sistem de fişiere. O partiţie se poate întinde peste tot spaţiul de stocare disponibil, situaţie în care hard discul primeşte doar o singură literă de acces. Dacă spaţiul de stocare al hard disk-ului este divizat în mai multe parţii, vor exista mai multe litere de acces –... [Citeste] »

DVD-RAM Citeste articol... Ce este un DVD-RAM?

Un DVD-RAM este un disc reinscriptibil din familia DVD-urilor ce oferă un spaţiu de stocare care  se comportă ca o dischetă imensă din punct de vedere al utilizatorului. Aceasta înseamă că se pot şterge şi copia fişiere direct din interfaţa sistemului de operare fara sa fie necesare programe specializate de scriere. Windows XP/Vista, Mac OS X sau Linux suporta lucrul direct cu discurile DVD-RAM, cu menţiunea... [Citeste] »

Marimea conteaza Citeste articol... CD, DVD, BD si formatul mini

Marimea conteaza… Mini CD-urile sau mini DVD-urile sunt discuri optice multifuncţionale de buzunar. Diferenţa dintre un disc standard şi unul mini este de 4 centimetri în diametru, fapt ce a dus implicit şi la diminuarea capacităţii de stocare cu aprox. 60%. Chiar dacă formatul mini se prezintă cu o capacitate de stocare mult diminuată utilitatea acestuia nu poate fi pusă la îndoială. Un disc mini poate... [Citeste] »

Concept Citeste articol... Calculatorul dupa von Neumann

John Von Neumann nu a construit niciodată un calculator. Matematician de origine maghiaro-americană, Neumann a conceput un calculator care poare rezolva probleme matematice. Lucrările sale au stat la baza proiectării de calcualtoare digitale începând cu anii ’50. Deşi calculatoarele de astăzi sunt foarte departe din punct de vedere tehnlogic faţă de primele calculatoare de tip von Neumann acestea procesează... [Citeste] »

Sofware-ul din umbra Citeste articol... Ce este firmware-ul?

Firmware-ul este software-ul de baza  incorporat intr-un dispozitiv hardware. [DEX] Firmware – rutine software esenţiale conţinute de memoria ROM a unui echipament hardware. Firmware-ul este întotdeauna responsabil cu operaţiile de bază, precum cele de pornire sau cele de intrare/ieşire. Putem spune, fără a gresi, că orice echipament electronic are nevoie de firmware pentru a putea funcţiona.  Firmware-ul... [Citeste] »

Bad Sectors? Citeste articol... Erorile de stocare

Ce sunt erorile? Erorile trebuie văzute ca neconcordanţa dintre datele care apar ca fiind stocate şi datele care se găsesc efectiv pe un mediu de stocare. Erorile pot fi împărţite în două mari categorii: Erori de structură (sau logice) – Acest tip de erori apar în cadrul tabelei de alocare a fişierelor şi dosarelor. Cel mai comun tip de eroare se manifestă prin afişarea eronată a spaţiului de stocare... [Citeste] »

Tocmai am sters un fisier... Citeste articol... Comanda Delete şi fişierele

Ce putem face cu comanda delete? Comanda delete este responsabila cu stergerea atunci cand o folosim împreună cu un fişier. De ce stergem fişiere? Filozofia spaţiului ocupat… Atunci când spaţiul de stocare disponibil se apropie de limită, este momentul să facem curăţenie printre fişierele existente. Comanda Delete sau Ştergere este cea care ne permite să eliberam spaţiul de stocare prin eliminarea fişierelor... [Citeste] »

Arial, Times New Roman, Verdana? Citeste articol... Ce sunt fonturile?

Tipărirea şi fonturile merg mână în mână. Germanul Gutenberg inventa undeva prin sec. XV primul tipar cu fonturi mobile, literele şi celelalte caractere trebuiau aranjate într-o matriţă după care se începea tipărirea – simplu şi eficient. Dacă tiparniţa lui Gutenberg avea la dispoziţie doar vreo câteva tipuri de caractere, lucrurile stau cu totul altfel în privinţa redactării un document cu ajutorul... [Citeste] »

Ferestre, butoane, casete de dialog, etc. Citeste articol... Interfata cu utilizatorul

Ce este interfaţa? Din punct de vedere al utilizatorului interfaţa reprezintă felul cum se prezintă un software pe ecranul calculatorului. Ceea ce prezintă un program prin interfaţa sa este tot este de regulă si tot ceea ce poate face pentru dvs. De exemplu, interfaţa programului din imaginea alaturată permite căutarea unui număr de telefon după nume sau după număr. Dacă doriţi să căutaţi un număr de telefon... [Citeste] »