Ce este memoria RAM?

septembrie 10, 2008

Memorie RAM

Este puţin probabil ca cineva care a utilizat un calculator să nu fi aflat deja că acesta are memorie, chiar şi persoanele care nu utilizează calculatoare ştiu acest lucru. Totuşi ce este memoria, în afara de ceva care se găseste în orice calculator?

Ei bine, termenul de memorie poate avea semnificatii diferite, dar atunci când vine vorba de calculatoare prin memorie se intelege mecanism de reţinere a datelor ce pot fi utilizate de un echipament electronic.

Mai departe, memoria unui calculator poate fi impărţită în două mari categorii:

• memorie internă sau primară

• memorie externă sau secundară

Memoria internă

este zona de memorie care poate fi accesată în mod direct de către microprocesor. Orice cantitate de date înainte de a putea fi prelucrată de microprocesor trebuie să ajunga mai întâi prin memoria internă a calculatorului.

Pentru că totul trebuie să ajungă mai întâi în memoria internă dimensiunea şi viteza de lucru a memoriei RAM influenţează în mod direct performanţele unui calculator. Acesta este unul şi din motivele pentru care memoria internă este adusă de fiecare dată în discuţie atunci când trebuie evalute perfomaneţele unui calculator. Memoria internă este alcătuită aproape în totalitate  „memorie RAM”.

 

Memoria externă

este formată din diferite dispozitive de stocare ce retin informatia pe termen lung. (precum hard disk-ul)

Memoria RAM

Circuitul unui pachet de date : hardi disk – > memorie RAM -> microprocesor

In imaginea de mai jos este prezentat rolul memoriei RAM intr-un calculator obisnuit. Sa ne imaginam ca doriti sa ascultati melodia dvs preferata care stiti ca se afla stocata pe hard disk. Ce se intampla atunci can faceti dublu click pe fisierul ce contine melodia? In mare hard disk-ul va transmite baitii ce contin melodia in memoria RAM, acestia vor fi stocati la o anumita adresa de unde-i va lua in primirie microprocesorul.

RAM de la Random Acces Memory

RAM este prescurtarea de la Random Acces Memory – adică memorie cu acces aleator. Caracteristica de accesare aleatorie face referire la posibilitea de stocare şi accesare a datelor într-un mod non-secvenţial, ceea ce insemnă ca orice cantitate de date poate fi accesata in mod direct.

Memoria RAM si calculatoarele personale

Memoria RAM destinata calculatoarelor personale se prezintă sub forma unor module standardizate ca cel din imaginea de mai jos. Aceste module pot fi achiziționte de la magazinele locale și montate pe placa de bază a calculatorul in sloturile de memorie ramase libere. Memoriile RAM sunt niste componente electronice fiabile, neavand parti in miscare acestea nu se uzeaza in timp unii producatori oferind garantie pe viata.

Orice calculator personal care functioneaza are montat cel putin o un modul de memorie RAM. Atunci cand calculatorul functioneaza si nu vedeti nici un modul de memorie RAM instalat nu sunteti martorul unui fenomen paranormal – memoria RAM este acolo, de data aceasta se prezinta sub forma unor chipuri de memorie lipite direct pe placa de baza a calculatorului. Memoria RAM care vine direct lipita pe placa de baza nu este ceva comun calculatoarelor personale de tip desktop, in schimb unele calculatoare portabile sunt echipate din fabrica cu memorie RAM direct pe placa de baza pentru a se salva din spatiu.


Sloturi de memorie RAM

Ce trebuie stiut despre memoria RAM?

 • Memoria RAM este locul în care ajung datele înainte de a fi prelucrate de microprocesor – această memorie este spaţiul de lucru al calculatorului.
 • Pentru că totul trece prin memoria RAM, capacitatea de stocare a memoriei RAM şi rapiditatea acesteia influenţează în mod direct performanţele calculatorului.
 • Orice software este conceput să funcţioneze în prezenţa unei anumite cantităţi minime de memorie RAM. Dacă într-un calculator nu se găseşte minimul de memorie RAM cerut de un program – acesta va refuza să pornească sau va funcţiona necorespunzător.
 • O cantitate insuficientă de memorie RAM poate afecta serios performanţele calculatorului pe ansamblu.
 • Mai multă memorie RAM înseamnă performanţe mai bune ale calculatorului, sau cel puţin, aşa văd lucrurile o bună parte dintre utilizatorii de calculatoare personale. Nu încercaţi să vă opuneţi acestei păreri generale chiar in unele cazuri dubland cantitatea de memeorie nu se va observa practic nicio diferenta.

De ce totul trebuie să treacă prin memoria RAM?

Iată, care ar fi o parte din variantele posibile:

• Există o înţelegere secretă între producătorii de memorie RAM şi producătorii de calculatoare, astfel încât să fiţi nevoit să cumpăraţi şi memorie RAM odată cu calculatorul.

• Calculatoarele s-au obişnuit cu memoria RAM, de ce să se schimbe lucrurile acum.

• Memoria RAM are o viteză de lucru foarte mare în comparaţie cu restul dispozitivelor de stocare

Acordaţi-vă un punct dacă aţi ales a treia variantă, într-adevăr, memoria RAM este mult mai rapidă decât alte dispozitive de stocare.

Memoria RAM poate furniza date cu rapiditate microrprocesorului datorită faptului că este o componentă 100% electronică şi nu „beneficiază” de părţi în miscare precum majoritatea dispozitivelor de stocare obişnuite.
Dacă în prezent un hard disk obişnuit poate funiza microprocesorului aproximativ 100 de MB/s de date pe secundă, memoria RAM poate furniza date şi la viteze de peste 9000 MB/s în cazul tehnologiei DDR3.

Tipuri de memorie RAM care ne intereseaza

Memoriile RAM actuale se încadrează în tehnologia de tip SDRAM acronim ce provine de la synchronous dynamic random access memory.Fără a intra în detalii tehnice să vedem care sunt tipurile de memorie care prezintă interes pentru noi, în funcţie de vechimea calculatorului de acasă.  Trebuie mentionat ca desi toate tipurile de memorii de mai jos folosesc tehnologia SDRAM – in vorbirea curenta prin memorii SDRAM se face referire la memoriile mai vechi caractestice sfarsitului anilor ’90, iar pentru celelalte tipuri de memorii foloseste doar denumirea scurta: DDR, DDR2 sau DDR3 fara  SDRAM.

 • SDR-SDRAM – Single Data Rate SDRAM – acest tip de memorie a facut cariera începând cu mijlocul anilor ’90 şi până în anii 2002 când încă se mai puteau achiziţiona calculatoare personale noi echipate cu sloturi de memorie SD-RAM. Chiar daca calculatoarele personale au abandonat acest standard , chipurile de memorie de tip SDRAM incă se fabrică pentru a echipa diferite dispozitive electronice unde viteza de lucru a memoriei interne nu prezintă importanţă. De exemplu multimedia player portabil sau un CD-Player este echipat cu un chip de memorie SDRAM
 • DDR SDRAM – Double Data Rate SDRAM sau DDR1 – primele memorii DDR au făcut echipă cu generaţia calculatoarelor de peste 1Ghz, acest prag fiind atins pentru calculatoarele destinate publicului larg în anul 1999. Prima placa de bază cu suport DDR a fost disponibilă în toamna anului 2000.  Pe piaţa calculatoarelor personale memoriile DDR au coexistat cu cele SDR, tranziţia către acest standard fiind încheiată abia când pe piaţa calculatoarelor personale nu sau mai găsit plăci de bază compatibile cu memoriile SD-RAM.
 • DDR2 SDRAM- Acest standard a devenit disponibil pentru utilizatori la jumătatea anului 2003.  Momentan sunt cele mai comune tipuri de memorie în rândul calculatoarelor personale.
 • DDR3 SDRAM- deşi anunţate încă din 2005 primele plăci de bază cu suport pentru acest tip de memorie au apărut în vara anului 2007. În prezent reprezintă cea mai performantă soluţie iar costurile de achizitie sunt apropiate de cele pentru generatia anterioara -DDR2.
 • DRDRAM sau Direct Rambus DRAM sau  este un tip de memorie RAM mai putin popular in randul calculatoarelor personale. Acest tip de memorie a intrat pe piata PC-urilor personale in 1999 avand ca sustinator principal producatorul de microprocesoare american Intel. Datorita costurilor mai mari de productie acest tip de memorie nu s-a impus pe piata.  Tehnologia dezvoltata de firma RAMBUS si-a gasit totusi utilitatea in special in randul consolelor cum ar fi Nintendo 64 sau Sony Playstation 2 si 3.

Incompatibilitati

Trebuie stiut ca fiecare generaţie de memorie RAM se deosebeste electric şi fizic faţă de generaţia anterioară. În practică aceasta înseamnă că nu putem folosi simultan doua tipuri de memorii RAM din generatii diferite, de exemplu SD-RAM împreuna cu DDR-RAM sau DDR2 împreuna cu DDR3. De asemenea, nu vom putea întroduce un modul de memorie DDR2 într-un slot de memorie DDR datorită existenţei unui element de protecţie cunoscut şi sub denumirea de „cheie”.

Cheia reprezintă o cavitate la baza modului de memorie poziţionată diferit de la o generaţie la alta care permite introducerea unui modul de memorie doar în poziţia corectă şi doar într-un slot de memorie compatibil.

cheie DDR vs DDR2

ECC vs NON-ECC

Tot la capitolul incompatibilitati trebuie sa amintim si de memoriile ECC. Aceastea se deosebesc de memoriile obisnuite prin accea ca suporta un mecanism de corectie a erorilor –error-correcting code. Acest tip de memorii echipeaza in mod special serverele iar pretul per megabait este sensibil mai mare. Pentru utilizatorii obisnuiti achizitia de memorii ECC mai scumpe nu prezinta foarte mult interes motiv pentru care placile de baza obisnuite (destinate in special calculatoarelor ieftine) nu suporta acest tip de memorii.

Mai trebuie mentionat si faptul ca acest tip de memorii nu pot functiona alaturi de o memorie obisnuita non-ECC.

Memorie ECC 1GB eticheta label

DIMM vs SO-DIMM

Memoria RAM destinata calculatoarelor personale de tip desktop este in acest moment in format DIMM (dual in-line memory module). Acest format a inceput sa inlocuiasca cu succes formatul SIMM (single in line memory module) odata cu aparitia calculatoarelor echipate cu procesoare Pentium. Memoriile in format DIMM indiferent ca sunt de tip SDR, DDR, DDR 2 sau DDR 3 au aceeasi lungime de 13.35 CM.

Memoriile in format SO-DIMM ( Small Outline – DIMM) sunt destinate calculatoarelor portabile si au dimensiunile reduse cu aproape 50%.  Pentru a reduce consumul de energie, factor critic în economia unui sistem portabil, memoriile SO-DIMM ruleaza in general la frecvente mai scazute fata memoriile folosite pentru desktop-uri.

Memorie DIMM vs memorie SO-DIMM aceastea din urma este in jumatate ca dimensiuni

Cata memorie RAM am eu?

In mod traditional capacitatea memoriei RAM este afisata la pornirea calculatorului. Capacitatea memoriei este exprimata in general în kilobaiti, de exemplu in imaginea de mai jos 2096064K indica 2 gigabaiti de ram.

Ecran statup post

Putem verifica capacitatea memoriei RAM si din Windows. Pentru aceasta trebuie sa accesam dialogul System properties. Cel mai simplu mod de a accesa dialogul System properies este de a face un clic drepta pe iconita My Computer dupa care selectam Properties. (si mai simplu este daca retinem ca acelasi lucru obinem si prin combinatia de taste Windows + Pause)

System properties. Cata memorie am?

Memoria RAM si capacitatea maxima

Capacitatea maxima a emoriei RAM dintr-un calculator este limitata de urmatorii factori:

 • capacitatea maxima adresabila suportata de chipsetul placii de baza
 • tipul procesorului folosit 32/64 bit
 • arhitectura sistemului de operare
 • si in sfarsit numarul de sloturi de memorie ram cu care este echipata placa de baza (in general variaza intre 2 si 6 sloturi)

Un calculator personal echipat cu hardware si software de ultima generatie poate avea la dispozitie si pina la 48GB de RAM.

Un calculator obisnuit ce ruleaza un sistem de operare pe 32 bit precum Windows XP sau Windows Vista poate accesa 4GB RAM (3,2 GB in practica).

Calculatoarele mai vechi pot adresa fie maxim 128/256/512MB RAM (gama Pentium, K5/K6) fie 1024 MB (1GB) sau mai mult incepand cu generatia Pentium II.

Memoria RAM şi viteza

Fiecare tip de memorie RAM este caracterizat de e o viteză de lucru sau lăţime de bandă care este direct proporţională cu cantitatea teoretică de date care poate fi transferată între microprocesor şi memorie. Cantitatea de date care poate fi manipulată la nivel teoretic face parte din cartea de vizită a oricarei memorii. Asadar un modul PC2100 are o viteză teoretică de lucru de 2100MB/s pe când un modul PC6400 de 6400MB/s (6,4GB/s).

Memoriile SDR SDRAM au o viteză cuprinsă între 66Mhz şi 133Mhz în mod standard. (PC66 = 66 MHz,  PC100 = 100 MHz,  PC133 = 133 MHz)

Atunci când vine vorba de memorii DDR, de orice tip, trebuie să ştim că specificaţiile ne sunt prezentate la o valoare dublă (DDR = double data rate)datorită modului de lucru al acestor tip de memorii. Totuşi nu toate operaţiile care sunt efectuate de memoria RAM sunt la viteză dublă motiv pentru care uneori, spre deruta noastră, se face referire şi la viteza nominală adică înjumatăţită.

DDR SDRAM (DDR DDR2 SDRAM SDRAM DDR3 SDRAM SDRAM DIMM
* PC1600 = 200 MHz
* PC2100 = 266 MHz
* PC2700 = 333 MHz
* PC3200 = 400 MHz
* PC2-3200 = 400 MHz
* PC2-4200 = 533 MHz
* PC2-5300 = 667 MHz
* PC2-6400 = 800 MHz
* PC2-8000 = 1000 MHz
* PC2-8500 = 1066 MHz
* PC2-9600 = 1200 MHz
* PC3-6400 = 800
* PC3-8500 = 1066
* PC3-10600 = 1333
* PC3-12800 = 1600

Comentarii

Avem 592 comentarii la articolul “Ce este memoria RAM?”

 1. clauddelu on noiembrie 24th, 2008 11:37 am

  Probleme rami

  Am o problema creata din greseala neatentiei mele …. cu cateva zile in urma mi-am bagat in unitate o placuta de ram , chestia e ca am doua canale pentru rami si am facut astfel . am scos o placuta de rami si una a ramas pe un canal., apoi am introdus placuta cea noua de o memorie mai mare dar cea potrivita placii mele de baza , ce sa intamplat eu am bagat neatent placuta pe canal si nu a fost bagata in totalitate , apoi am simtit un miros de plastic incins repede mam uitat dar nu am vazut urma de fum de unde putea sa iasa poate din cauza ca ,,,,, coolerul de pe processor se invartea intrun fel alarmant cum face la deschidere, acuma problema mea este ca celalalt canal(slot ma scuzati de expresie) cu ramul care a ramas in unitate nu mai functioneaza nici el , lam inlocuit cu ramul care fusese scos din unitate si nu mai functioneaza nici el . Intrebarea mea este se poate sa se fi ars amandoua canalele de rami ?? si daca da ce as putea face ??..raman recunoscator anticipat fata de cei care ma pot ajuta sa remediez aceasta problema

 2. guru on noiembrie 24th, 2008 2:11 pm

  Daca ai simtit miros de plastic ars atunci cel putin o componenta hardware defecta, cel mai probabil buna de agatat pe perete de acum incolo.

  Acum sa vedem ce e cu „canalele” astea de memorie. Memoria RAM dintr-un calculator este controlată de un controller de memorie, care se află localizat fie in northbridge-ul placii de baza fie direct in microprocesor. Northbridge-ul placii de bază este responsabil cu legăturile rapide dintre microprocesor si memoria RAM, busul PCI-Express, etc. si este acoperit (in general) cu un radiator ca cel din imaginea de mai jos:

  Northbridge-ul unei placi de baza

  Asadar victime ale unui scurt circuit in care este implicata memoria pot fi:

  – doar modululele de memorie (cel mai fericit caz)

  – northbridge-ul placii de bază, ceea ce inseamnă ca trebuie să înlocuieşti placa de bază cu totul

  – microprocesorul

  – worst case scenario: microprocesorul, placa de bază, şi memoriile

  Pentru a verifica care din ele mai funcţionează fie mergi la un service ($$$), fie roagă un amic cu o configuraţie compatibilă să-ţi probeze pe rând microprocesor, placă de bază, etc. Atentie… dacă placa de bază e defectă, sunt sanse (nu foarte mari) să se ardă microprocesorul amicului tău când încearcă să-l probeze, eventual si alte componente.

  In cazul microprocesorului ii poti analiza integritatea si cu ochiul liber… uită-te pe spate pentru a observa orice urme de supraincalzire.

 3. clauddelu on noiembrie 25th, 2008 8:43 am

  deci tiam ascultat sfaturile intocmai ….. dar miai dat si o idee ,uite ce am facut , am scos totul de pe placa de baza inclusiv procesorul si culere si tot am lasato singura doar cu alimentarea…..si iam dat drumul ghici ce buzzerul nu mai face bipul acela oribil :)) , apoi am inceput sa bag inapoi rand pe rand fiecare componenta,am bagat cate o placuta de ram pe rand , buzzeru a tacut , am bagat placa video , buzzerul a tacut , am bagat si restul la fel , unitatea optica si hdd la fel a tacut , dar cand am bagat processorul am auzit oribilul biiiiiiipp!! 🙂 ..ce zici e ars processorul sa cumpar altul ?

 4. guru on noiembrie 26th, 2008 11:54 am

  Din pacate, fara procesor majoritatea placilor de baza nu sunt capabile sa scoata beep-uri de unele singure. Verifica mai intai procesorul la cineva care are o placa de baza compatibila, si apoi restul componentelor.

 5. sergiu on februarie 28th, 2009 11:37 am

  am si eu o problema si cred ca e de la rami.imi apare un ecran albastru cu o eroare:KERNEL_STACK_INPAGE_ERROR., dupa care se restarteaza calculatorul.Am incercat sa sterg fisierul de page file, dar nu imi apare(vad tot ce pana atunci era fisier invizibil).ce sa fac?Unii zic sa scot bateria si sa resetez biosul.E drept ca am scos o data ramii sa vad ce model e ca sa imi mai cumpar.de pus i-am pus la loc corect.

 6. guru on martie 1st, 2009 11:15 am

  Eroarea pe care o primesti are legatura in general cu hard disk-ul.

  Fa o verificare de erori:

  1. Click pe butonul Start

  2. Run

  3. scrie chkdsk /f /r (o sa ceara restart)

  Ia serios in considerare si o reinstalare a Windows-ului.

 7. newman on martie 11th, 2009 8:27 pm

  Salut. Cum aflu ce fel de rami am? Nu ma refer la capacitate ca am un giga de asta sunt sigur. Nu stiu daca de ddr1 sau ddr2 si la ce frecvente ruleaza. Mentionez ca un laptop Myria luat din Altex.

 8. guru on martie 12th, 2009 11:47 pm

  Informatii complete despre tipul memoriei RAM, capacitate, freceventa, latente, data fabricatiei, producator, etc. poti afla cu acest mic utilitar, pe nume CPU-Z.

  CPU-Z despre memoria din sistem

 9. DieselDodge on martie 21st, 2009 3:04 pm

  Salut..

  Eu am avut inainte 1,00 GB RAM si mi-am luat un RAM de 2,00 GB si l-am montat..

  Acum am 2,93 GB dar nu simt mai deloc diferenta, poate doar putin..Imi merg jocuri la fel cum imi mergeau si inainte ( GTA IV, etc. ).

  Cat RAM mi-ar mai trebuie sa vad ca merge bine?

  Mai am 2 sloturi libere la placa de baza sa pun RAM.

 10. guru on martie 21st, 2009 5:24 pm

  @Diesel – E suficienta cantitatea de RAM de care dispui.

  Memoria s-a ieftinit asa de mult incat cantitatea de RAM din calculator are mai mult legatura cu marketingul decat cu nevoile unui utilizator obisnuit sau chiar ale unui gamer. Cei mai multi dintre utilizatori vor alege 4GB de RAM in loc de 2GB plecand de la ideea ca mai mult RAM inseamna o viteza de lucru mai buna. Alta era situatia acum 10 ani cand un calculator venea echipat cu 32MB RAM si daca se dubla cantitatea de memorie la 64MB se observau instant rezultatele.

  Totusi pentru cei care nu au de gand sa-si schimbe calculatorul decat peste 4-5 ani, nu e o idee rea sa-l echipeze cu cat mai multa memorie. Windows 7 va fi un sistem de operare care cu siguranta va fi un mare consumator de memorie RAM.

  Referitor la jocuri trebuie sa ne intereseze mai mult viteza memoriei. Daca vrei sa cresti sensibil framerate-ul alegi 2GB DDR2 la 1066Mhz cu latente cat mai bune si nu 3 sau 4GB DDR2 la 800Mhz.

 11. Vasile on martie 21st, 2009 6:57 pm

  Buna ziua, am si eu o problema cu ddr, am o bucata de 512 si una de 256 ddr1 problema este ca din cand in cand nu imi vede una din ele, pe placa de baza am 3 sloturi in primul slot am bucata de 512 iar in al doilea cea de 256, cand nu vede una din ele le mai scot si le introduc din nou, azi cand am facut acelasi lucru si am pornit pc. a scos fum l-am p-oprit imediat dar problema este ca ramul din slot 2 nu-l mai vede am mai inversat eu pe bucatile intre ele dar ce puneam in slot 2 nu vedea a mai scos odata fum de am crezut ca sa terminat, apoi am pus buc. de 512 in primul slot iar pe cea de 256 in al 3 slot a mai scos odata fum, l-am oprit din nou si am zis fie ce o fi si l-am pornit din nou acum a pornit fara probleme. Intrebarea mea este ce sa ars sau ce nu am facut bine si daca are ceva ca am ram in slot 1 si 3, mentionez ca acum imi vede tot ramul adica 768. Multumesc

 12. guru on martie 21st, 2009 10:26 pm

  @Vasile – Interesanta situatia.

  Am mai intalnit componente din care a iesit fum si care au functionat in continuare dar nu la aceeasi parametri. De exemplu un hard disk din care a iesit fum nu a mai putut fi facut bootabil dar a putut fi folosit pentru stocare de date.

  Referitor la pozitionarea memoriilor nu are importanta intr-o arhitectura single channel in ce ordine le punem. Daca placa de baza suporta tehnologia dual channel sau, mai nou, triple channel, memoriile trebuie grupate cate doua in functie de culoarea sloturilor de memorie.
  Dual channel slots

  Cat despre o posibila remediere a problemei orice solutie clasica ( de exemplu – upgrade bios, scazut frecventa la memorii si latente) pare inutila din moment ce a iesit fum si este evident ca e o problema hardware care se remediaza in mod normal prin inlocuirea componentei.

 13. Bogdan Alexandru on martie 30th, 2009 7:42 pm

  Salut. Stie cineva cum se poate creste frecventa la RAM? In loc de DDR800 cum imi sunt memoriile Kingmax pe care le-am cumparat recent, ele imi ruleaza acum la 533 mhz, dupa cum imi arata in Everest:

  Memory Bus Properties
  Bus Type Dual DDR2 SDRAM
  Bus Width 128-bit
  DRAM:FSB Ratio CPU/8
  Real Clock 266 MHz (DDR)
  Effective Clock 533 MHz

  Cum fac sa le urc la 800 cum ar trebui sa fie normal?

 14. admin on martie 31st, 2009 1:27 am

  Nu ar fi stricat mai multe detalii cum ar fi tipul placii de baza. Faptul ca memoria ruleaza la o frecventa de 533 Mhz poate veni de la limitarile chipsetului principal (northbridge) al placii de baza.

  De exemplu, primele generatii de placi de baza cu suport DDR2 pentru platforma socket 775 suporta o frecventa standard de numai 533Mhz, memoria functionand la o viteza mai mare doar daca facem overclock.

  Presupunand ca placa de baza suporta la freceventa standard a procesorului viteze mai mari de 533 Mhz trebuie intrat in BIOS si facute setarile corespunzatoare.

  Putem intalni urmatoarele optiuni:

  Setari din BIOS pentru frecentele DDR2 (placa de baza ASUS)

 15. Bogdan Alexandru on martie 31st, 2009 2:05 pm

  Placa de baza este ASUS P5PL2 cu chipset 945. In specificatiile ei apare ca suporta doar pina la 533 Mhz 🙁 🙁

  Memorie maxima 2 GB
  Sloturi DIMM 4x DDR2 533/400
  Non-ECC, un-buffered memory
  Dual Channel Architecture

  In overclock cum fac sa creasca frecventa la memorii? Zic ca e pacat sa le las asa daca memoriile suporta mai mult.:D

 16. robert on aprilie 11th, 2009 1:05 pm

  eu am o problema…cand dau la system properties imi arata ca am 256 mb ram…dar cand dau cu programu cpu-z imi spune ca am 512 …?

 17. admin on aprilie 11th, 2009 4:59 pm

  In mare sunt doua posibilitati:

  1. Placa video nu are memorie video proprie si imprumuta din memoria RAM a calaculatorului. La asemena placi vide se face referire in vorbirea curenta ca fiind „on-board” iar memoria ca fiind „shared”.

  Trebuie intrat in BIOS si alocat maxim 64MB placii video sau chiar 32MB, 256MB nu se justifica. 90% din laptopuri au asemenea placi video, iar la nivel global procentul este asemnator chiar si pentru calculatoarele desktop.

  2. Unul din modulele de RAM este stricat. Am intalnit situatii cand ambele memorii erau recunoscute de programele de diagnosticare precum Everest sau CPU-Z dar efectiv nu functiona decat un singur modul.

 18. Ungureanu on aprilie 15th, 2009 10:15 am

  Pot sa pun doua placi de ram la frecvente diferite? Am un sistem mai vechi cu procesor sempron 2600+ si am o placuta de 256 DDR (DDR1?) la 333Mhz. Datele astea le am de pe factura. Vreau sa-mi adaug inca 512 de RAM dar in magazine nu se gaseste decat DDR la 400Mhz tip PC3200. Merge sa le pun impreuna sau trebuie sa fie ambele identice?

  Cu stima,
  Ungureanu

 19. admin on aprilie 15th, 2009 7:31 pm

  In principiu, nu ar trebui sa exista nici un fel de probleme. Atunci cand avem doua placi de memorie cu frecvente diferite, placa cu o viteza de lucru mai mare va functiona la aceeasi viteza cu placa cu frecventa mai mica. De exemplu, daca avem o memorie care functioneaza la 266 Mhz si alta care functioneaza la 400Mhz – atunci cand sunt puse impreuna ambele placi vor functiona la 266Mhz.

  Daca dorim sa obtinem performante maxime putem forta placa mai slaba sa functioneze la o frecventa superioara – ceea ce se cheama overclocking. In mod normal un modul de memorie care functioneaza la 333Mhz poate functiona si la 400Mhz. Trebuie sa intri in BIOS si sa setezi manual frecventa. (in cazul in care freceventa este setata automat ambele placi vor rula la 333Mhz)

 20. Andrei on aprilie 25th, 2009 9:13 pm

  Am si eu o nelamurire;cand ma uit cu everest la placa de baza imi arata la Memory Bus Properties Bus Width 64-bit.Ce inseamna Bus Width?Biti care ii are placa video sau altceva??

 21. Andrei on aprilie 25th, 2009 9:18 pm

  Ma refer k imi arata asta Bus Width 64-bit.

 22. clauddelu on mai 4th, 2009 8:47 am

  Salu, la toata lumea, in special salut guru….. tin sa iti precizez, ca ai avut dreptate cu placa de baza.. sa dus northbridge-ul in ‘lumea celor drepit :))” , si in ciuda faptului si prostiei pe care am facuto rami merge excelent :)) , procesorul la fel , tot , tot , functioneaza in afara de palca de baza bineinteles. Sfatul tau cu pusul in cui a tinut , daor ca eu am trimiso la ghena :))) de nervi, iar in ciuda crizei care sa abatut asupra noastra miam cumparat o unitate nou nouta :)), mult mai buna , mult mai preformanta ….. asa sa ma invidieze cunoscatorii :))…. va salut pe toata lumea.

 23. maryo on mai 21st, 2009 6:37 pm

  Salut ptr toata lumea!Am o nelamurire:am un laptop sony vaio vgn-ar51e cu urmatoarele configuratii:Intel core 2duo Processor T7250,speedStep 2.00Ghz; 2Gb/go DDR2 SDRAM(2x1024Mo)(667Mhz);HDD 200gb/go; WLAN 802.11a/b/g; Screeen 17″WXGA+(1440×900)x-black LCD ; optical DVD – +RW /-+R DL/RAM; grafic NVIDIA Ge Force 8400 GT GPU; OS WINDOWS VISTA HOME PREMIUM. Sunt un iubitor al jocurilor Ex:prince of percia ;Fifa 2009 ,etc…la aceste jocuri si cu configuratia actuala in mare parte a timpului in jocuri se misca lent nu la vitezacare ar trebui sa se vada bine.Care ar fi rezolvarea? ;si daca ar cumpara doua module de memorie DDR totalul egal cu 4 Gb as rezolva situatia? Si inca o intrebare:cu ce ar influenta in bine sau in rau valoarea unui modul de 800MHz?precizez ca acum am 667MHZ si daca suporta mai mult de 800MHz la acest model de laptop?Va multumesc anticipat

 24. guru on mai 21st, 2009 7:59 pm

  Din pacate schimbarea memoriei RAM nu va avea nicio influenta vizibila asupra cursitivitatii jocului.

  In prezent placa video are cea mai mare responsabilitate in ceea ce priveste randarea jocurilor, si nu procesorul si cu atat mai putin memoria RAM. Un 8400GT nu a fost gandit pentru performanta ci pentru un consum mic de curent si dimensiuni care care sa se potriveasca in laptopurile usoare si portabile. Un laptop cu display de 17 ar fi trebuit echipat cu o placa video mai performanta.

  Placa video se poate schimba la un laptop? Ei bine, nu se poate. Doar laptopurile care folosesc carduri video de tip MXM (Mobile PCI EXpress Module) pot beneficia de un upgrade de placa video. (si oricum nu e usor de gasit pe piata)
  placa video pentru laptop de tip MXM

  Sony nu foloseste acest tip de carduri video pentru laptopuri, placa video fiind direct lipita de placa de baza. Fabricantii se feresc in general de aceste carduri pentru ca vor sa scoata pe piata laptopuri cu dimensiuni personalizate, altfel ar trebui sa foloseasca placi de baza pe platforma MXM care le-ar reduce din libertatea de design. (de exemplu laptopurile Sony Vaio de 15.4 inch nu ar putea fi mult mai subtiri decat cele ale competitiei)

  O performanta mai buna s-ar putea obtine sub Windows XP, pentru aceasta trebuie cautate drivere compatibile cu acest sistem de operare.

 25. maryo on mai 24th, 2009 10:53 pm

  multumesc cu respect!!! ce as putea face odata cu venirea verii si implicit a caldurii pentru a evita supra incalzirea leptopului??Daca as instala windows 7 ar merge la fel da bine ca si XP??? Multumesc inca odata

 26. guru on mai 25th, 2009 9:34 pm

  Windows 7 in nici un caz nu va imbunatati performanta si stabilitatea sistemului. In primul rand pentru ca este o versiune neoficiala, jocurile nefiind inca optimizate pentru aceasta platforma. In al doilea rand Windows 7 este un mai mare consumator de resurse decat Windows Vista, care la randul sau consuma mai multe resurse decat Windows XP.

  Pentru racirea laptopului sunt diverse paduri de racire pe care se aseaza laptopul. (cooling pad in engleza) Costa de la 100 RON in sus…

  Cooling pad (racire pentru laptop cu doua ventilatoare)

 27. doru on mai 31st, 2009 6:00 pm

  sall am un pc cu 2 sloturi ram una ddr1 si una ddr2 si am pus placute ram corespunzatoare problema e ca nu le vede pe amandoua odata per rand merge perfect

 28. admin on mai 31st, 2009 9:38 pm

  Modulele de memorie RAM se conformeaza unor standarde si ar trebui ca orice modul, indiferent de producator, sa functioneze impreuna cu oricare alt modul ce respecta acelasi standard. practica uneori se intampla (mai rar) ca doua module sa fie incompatibile. Mai exista si varianta ca unul din module sa aiba probleme.

  In ce sens nu le vede? Nu porneste calculatorul deloc, sau chiar daca sunt puse amandoua este vazut numai unul.

  Prin „placute corespunzatoare” sper ca te-ai referit la faptul ca ai pus fie memorii DDR1 fie DDR2. Dupa cum scrie si-n articol este imposibil ca o memorie DDR1 sa functioneze in acelasi timp cu o memorie DDR2. (ori una ori alta)

 29. cosmin on iunie 23rd, 2009 6:01 pm

  Am un sistem Dual Core, cu o placa de memorie DDR2 1GB 667MHz. La pornirea sistemului primesc mesajul: „Memory Runs at Single Chanel” La verificarea sistemului cu CPU – Z imi spune ca fregventa este de 335 MHz si ca este „single chanel”. Nu inteleg ce se intampla. Ma poti ajuta?

 30. PC on iunie 23rd, 2009 8:35 pm

  Dual channel reprezinta reprezinta un mod de operare a memoriilor in tandem. Pentru aceasta avem nevoie de doua module de memorii ram.

  Daca rata de transfer a unei singure memorii e sa zicem de 3200MB/s (PC3200) si avem doua memorii in dual chanel latimea de banda se dubleaza 2x3200MB – si astfel avem o rata teoretica de transer de 6400MB/s.

  Daca in teorie suna foarte bine, impactul tehnologiei dual channel nu este semnificativ. (cateva procente)

  Pentru a rezolva problema:

  – Daca avem o singur modul de memorie – mai trebuie unul – preferabil identic. Este necesar sa fie de acceasi capacitate cu celalalt, si in principiu… aceeasi marca. (dar nu e obligatoriu)

  – Daca avem doua module de memorii identice, si tot primim acelasi mesaj – trebuie asezate in sloturile de memorii dupa culori. De exemplu daca avem doua sloturi de culoare galbena si doua negre, punem memoriile in sloturile de memorie galbena.

 31. Dorin on iunie 27th, 2009 6:03 pm

  Salut,am 2 intrebari:

  1.Cum vad cata memorie ram libera am?

  2.Stiu ca pare evidenta dar nu le am n calculatoare….daca un slot de ram suporta 1 GB ce se intampla daca pun 2?

 32. admin on iunie 27th, 2009 6:57 pm

  1. Folosim combinatia de tatste Ctrl+Alt+Delete pentru a accesa utilitarul Task Manager din Windows.

  In Task Manager aven o sectiune Performance unde apare descrisa Physical Memory care prezinta memoria toala (total memory) si memoria disponibila (available memory).

  2. In cel mai bun caz din cei 2GB de memorie RAM vor fi accesibili doar 1GB, in cel mai rau caz modulul de memorie nu va fi recunoscut.

 33. Dorin on iulie 2nd, 2009 10:54 am

  Pentru intrebarea 2,deci nu se va intampla nimic in neregula ca de exemplu sa mi se arda placuta de RAM sau altceva in calculator.

 34. admin on iulie 2nd, 2009 12:01 pm

  Nu se poate intampla nimic. Am intalnit numeroase situatii cand din cauza limitarilor placii de baza modulele de memorie erau recunoscute doar partial. Asta nu inseamna ca nu au functionat.

  Chiar acum am un sistem mai vechi care functioneaza cu 256MB SD-RAM dar care are in interior un modul de 512 si unul de 128, din cel de 512 fiind accesibili doar 128MB.

 35. cosmindd on iulie 2nd, 2009 5:01 pm

  Dupa ce pun placa de ram în pc trebuie sa mai instalez/rulez/activez un program sau o sa îmi apare direct?

 36. guru on iulie 2nd, 2009 8:13 pm

  Memoria RAM este recunosta automat de catre sistem.

 37. Cristi on iulie 5th, 2009 6:26 pm

  Salut am si eu o intrebare am un calculator mai vechi,memoriile sunt ddr 1 as dori sa fac un upgrade la placa video stii cumva daca pot pune o placa video la care scrie ddr2 sau ddr3 cand eu am astfel de memorie RAM

 38. admin on iulie 5th, 2009 8:12 pm

  Memoria placii video este accesibila doar acesteia si are rolul de a stoca texturi, ea este total independenta de memoria RAM a sistemului. NU are importanta ce tip de memorie avem instalat in sistem fata de ce tip de memorie foloseste placa video.

 39. Gabriel on iulie 23rd, 2009 2:50 am

  Salut.
  Am un Acer TravelMate 4072 WLMi, stiu ca pot pune maxim 2GB de memorie, vreau sa cumpar dar nu imi dau seama care este viteza maxima la care pot sa cumpar.
  Te rog ajuta-ma.
  Multumesc

 40. Gabriel on iulie 23rd, 2009 2:54 am

  Pot pune doua carduri de cate 1 GB, acum am doua carduri de 512MB DDR2 pe PC 4200 (support dual-channel)

 41. guru on iulie 23rd, 2009 9:52 pm

  Dupa cum s-a mai discutat intr-un slot de memorie compatibil cu memorii DDR1 se poate pune orice tip de memorie DDR1, valabil si pentru DDR2 si DDR3. Un modul ce suporta viteze de lucru mai mari – suporta viteze de lucru si mai mici. De exemplu se poate pune o memorie DDR2 la 800Mhz pe o placa de baza ce suporta maxim DDR2 la 533Mhz.

  In cazul dvs se pot pune doua module DDR2 SO-DIMM la orice frecventa PC 4200 la 533 Mhz, sau PC 5300 la 667Mhz sau chiar PC6400 la 800Mhz. Memoriile ce suporta frecvente mai mari de ex cele la 667Mhz for functiona foarte bine si la 533Mhz.

 42. marian on iulie 27th, 2009 11:49 am

  salut!

  Imi fac un sistem nou si nu stiu ce memorii ram ddr3 sa cumpar.
  Am cumparat un procesor intel core 2 quad q9550 si placa de baza gigabyte GA-EP45C-DS3. Ea suporta si memorii ddr3 si ddr2.procesorul are fsb-ul 1333 mhz.
  As vrea sa cumpar 4 gb corsair dominator (2×2 gb) cu frecventa de 1600 mhz.
  Am vreo sansa sa imi mearga ramul la viteza de 1600 mhz?Si daca memoria asta e suportata de paca de baza.

  Multumesc anticipat.

 43. guru on iulie 27th, 2009 12:09 pm

  Dupa cum se arata si-n manualul placii de baza, placa suporta DDR3 la 1600 Mhz deci memoriile vor fi recunoscute ca atare.

  Freceventa de 1600 Mhz este in regim double data rate (DDR) memoriile efectiv lucreaza la 800Mhz.

 44. misha on august 13th, 2009 3:13 pm

  Am si eu o intrebare? Am un pentium 4 fujistsu siemens scenic d nu este cine stie ce, are o memorie, ram de 256 mg problema, este ca o prietena care se pricepe mi-a zis ca de asta se misca incet calculatorul, merge foarte greu. O luase ceasul razna imi ramanea in urma cu o ora, am inteles ca era bateria de bios am cumparat una am, montat bateria acum ceasul merge bine, Vreau sa stiu ce tip de memorie ram suporta acest tip de computer, am mai spus nu e cine stie ce scula nici nu imi trebuie. Intrebarea mea este daca cumpar o memeorie ram din magazin, si nu se potriveste? Asta vreau sa stiu sa cumpar ceva compatibil. Multumesc

 45. guru on august 13th, 2009 11:04 pm

  Cel mai probabil placa de baza suporta memorii de tip SD-RAM. Acestea se mai gasesc in magazine dar fiind mai vechi sunt destul de scumpe. De exemplu un 256MB SD-RAM are acelasi pret cu 2048MB (2 giga) DDR2. Ar trebuie sa cauti second hand pretul pentru un modul de 256MB fiind undeva pe la 30 RON.

  Inca 256 RAM isi vor face simtiti prezenta din plin.

 46. Shtef on august 23rd, 2009 8:22 pm

  Am si eu o problema.Am un PC Sistec cu Procesor Intel Pentium 4 de 3 GHz cu 512 mb RAM DDR.Vreau sa imi cumpar o memorie de 1 GB RAM dar nu stiu daca PC-ul o va suporta.PC-ul este din 2005.Multumesc.

 47. admin on august 24th, 2009 9:33 am

  Cu siguranta suporta, configuratia pe care o ai fiind printe ultimele cu memorie DDR. Asadar 2x1GB vor functiona fara probleme, sau 512+1GB cum e in cazul de fata. Pentru a fi 100% sigur verifica in manualul placii de baza (primele pagini) ori cauta pe site-ul producatorului manulul placii de baza sau pagina cu specificatii a placii.

 48. Ionut on septembrie 14th, 2009 11:20 am

  Are vro legatura memoria chase a placii de baza cu faptul ca nu imi ruleaza ora corect in Windows P sp3 a si la pornire imi da o eruare a placi de baza NDIVIA in leg cu mem chase ceva

  va rog ras prin mail

 49. Doru on septembrie 15th, 2009 10:19 am

  Salut
  Referitor la ” – Daca avem doua module de memorii identice, si tot primim acelasi mesaj – trebuie asezate in sloturile de memorii dupa culori. De exemplu daca avem doua sloturi de culoare galbena si doua negre, punem memoriile in sloturile de memorie galbena” .. eu am o placa de baza asrock, dual channel, cu 2 sloturi de ram de culoare galbena si 2 de culoare portocalie. Am avut 2 placute de cate 512 fiecare si am mai facut rost de 2, tot de cate 512. Cele 4 placute sunt identice, pana si firma e aceeasi. Problema e ca mi se reseteaza calculatorul cand ii pun toti 4. Calculatorul imi arata ca am 2 GB RAM dar mi se reseteaza. Pot face ceva sa pun toate 4 placutele de RAM deodata in cele 4 sloturi, de culori diferite?

 50. admin on septembrie 16th, 2009 12:20 am

  Unele placi de baza au probleme cand sunt ocupate toate sloturile de memorie. Modulele de meorie RAM pot fi formate din chipuri de densitate diferita. De exemplu un modul de 512MB poate fi format din 8 chipuri de 64MB sau din 16 chipuri de care 32MB fiecare. Atunci cand sunt ocupate toate sloturile de memorie si sunt mixate module de densitate diferita exista un oarecare potential ca lucrurile sa nu mearga cum trebuie.

  Cu cat o placa este mai noua cu atat ar trebui sa fie mai toleranta cu toate tipurile de memorie. Incearca un update de BIOS, este posibil ca aceasta problema sa fie rezolvata de o versiune mai noua. Consulta pagina de web a producatorului placii de baza, iar la sectiunea BIOS urmareste istoricul versiunilor de BIOS si vezi daca s-a rezolvat vreo incompatibilitate in ceea ce priveste memoriile.

 51. alinn on septembrie 16th, 2009 7:52 pm

  sal. Astazi am primit de la un prieten o placuta de Ddram1 512-400mhz kingmax, eu avand o placa asemanatoare. Cand am bagat ce-a de-a doua placuta indiferent de slot imi recunoaste la inceput 1gb, dar pana sa intre in windows ii face verificare si surpriza se blocheaza. Da un mesaj gen „verifica DMI port” sau „building DMI port”. Placa de baza suporta pana la 3gb. Astept rasp ms.

 52. Dan on octombrie 1st, 2009 8:47 pm

  Salut.Scz ca va deranjez cu astfel de probleme dar as vrea sa imi cumpar si eu 2GB memorie RAM si nu stiu ce tip sa cumpar.pe calculatorul meu am 256MBytes memorie RAM(DDR) si as vrea sa stiu cat suporta placa de baza(modelul MS-7021).Multumesc anticipat.

 53. admin on octombrie 1st, 2009 10:25 pm

  Suporta 2GB. (2x1GB)

  Memorie maxima suportata

 54. ady on octombrie 21st, 2009 9:07 pm

  Salut , am niste nelamuriri privind corelarea cpu- fsb – ram.
  Configuratia este :
  IntelQuad CPU Q9300 @ 2.50GHz,MB : Gigabyte EP 45-DS3L ,DDR2 : 2 x 2GB kingston PC2-6400 ( 800 MHz ), GPU : Nvidia Geforce 9400GT
  Fecventa CPU este 2000 Mhz ,multiplicator 6 ,bus 333.3 MHz,rated FSB 1333 .3 Mhz iar ramul merge la 400 MHz cu raportul FSB: DRAM 5:6 iar timpii 5,5,5,18,23 si 1.8 V .
  Pe perioade scurte la incarcare mai mare frecventa CPU urca la 2500 MHz .
  Placa de baza stie FSB de 1600/1333/1066/800 si CPU-ul 1333 . Ce memorii sint mai potrivite : cele existente sau unele pe alta frecventa mai mare ( 1066 ??) Cum se aleg corect memoriile

 55. Silviu Marian on noiembrie 14th, 2009 12:41 pm

  Memorie ram ddr
  Buna ziua,
  am o placa de baza MSI-7071 cu procesor Intel Celeron de 2.8 Ghz, ram ddr de 256, in urma cu cateva zile am cumparat o memorie ram mai mare adica 2 placute de ddr 1 ghz fiecare nu mi le vede deloc calc, credeti ca sunt defecte?sau trebuie setat ceva din bios sau placa de baza nu ma pricep, ajutati-ma va rog, inca ceva acest tip de ram este aproape identic cu al meu DDR, 266, CL2.5 ECC Reg. si cea de 256 este la fel numai ca scrie 256

 56. admin on noiembrie 14th, 2009 2:32 pm

  Memoriile pe care le ati cumparat nu sunt compatibile cu placa de baza.

  Aceste memorii sunt de tip ECC (de la error-correcting code) tehnologie care nu este suportata de chipsetul placii de baza. (in general placile de baza mai ieftine nu au suport pentru memorii ECC)

  Mai mult o memorie ECC nu poate functiona alaturi de una obisnuita non-ECC.

 57. ady on noiembrie 14th, 2009 10:41 pm

  Un raspuns la postul de mai sus din octombrie ? Alegerea corecta a memoriilor ?

 58. admin on noiembrie 15th, 2009 11:56 pm

  @ADY
  Iti alegi memorii la 1066 daca vrei sa faci overclocking asta pentru ca majoritatea placilor de baza care suporta DDR2@1066 o fac doar in mod overclocking. Frecventele de 1066 sau 1200 sunt non standard pentru DDR2.

  Asta inseamna ca niste memorii care suporta o viteza de 1066Mhz la o freceventa standard a FSB-ului (200 mhz de ex) vor functiona tot la 800mhz. In schimba la o freceventa non standard de 300Mhz sa zicem… ele pot depasi bariera de 1000mhz si se pot apropia de 1066.

  Ratia de 5:6 stabileste raportul dintre viteza FSB-ului si viteza memoriilor. In vremurile de de mult viteza de lucru a memoriilor era egala cu cea a FSB-ului dar acum numai este cazul. Aceste ratii au grija ca frecventa memoriilor sa ramana in limitele de functionare ale acestora. Daca la o ratie de 5:6 din FSB memoriile vor depasi limita de 800mhz pt care a fost concepute sistemul nu va mai fi stabil. Solutia? Selectam alta ratie daca placa de baza permite, scadem frecventa memoriilor sau FSB-ul. Toata aceaste solutii si ajustari prezinta interes doar la overclocking, pentru ca la frecevente standard ale FSB-ului de exemplu (200/800 sau 266Mhz/1066) memoriile vor lucra si ele la frecventa standard.

  Sfatul meu ramii pe DDR2 la 800 daca nu doresti sa faci overclocking. Nu prezinta importanta variatiile de frecventa ale procesorului, acestea se fac prin scaderea multiplicatorului procesorului in scopul reducerii consumului de energie.

 59. elenuka on noiembrie 16th, 2009 9:45 pm

  buna. am si eu o mare problema. m-am documentat peste tot dar pur si simplu nu pricep.
  deci, am un calculator AMD Althon XP 1700+ , 1.47 GHz, 128 Mb RAM, SDRAM (am aflat cu CPU Z). Il am de vreo 7 ani.
  merge destul de greu :P. vreau totusi sa il pastrez, sa ii pun memorie 1 GB RAM si as vrea sa stiu:
  1. daca memoria aceea SDRAM poate fi inlocuita sau daca langa ea se poate pune alta
  2. daca da, pot pune DDR…indiferent de care.
  3. daca are frecventa 1.47 GHz, trebuie sa iauo memorie cu aceeasi frecventa?
  4. cum imi dau seama daca se potriveste cu procesorul?
  5. daca aveti recomandari va rog…

 60. admin on noiembrie 16th, 2009 10:50 pm

  @elenuka

  1. Memoria poate fi inlocuita. Cand vine vorba de memorie PC-urile se dovedesc foarte prietenoase, aceasta poate fi inlocuita de catre utilizatori cu module mai mari fara a fi nevoie cunostinte de specialitate.

  2. Se poate pune DDR doar daca suporta placa de baza. La acea vreme au existat placi de baza cu suport si SD-RAM si DDRAM, la fel cum exista cum astazi exista placi care suporta si DDR2 si DDR3. Placile de baza cele mai raspindite cu suport SD-RAM si DDR au la baza chipsetul KT266 de la VIA techonogies. Foarte important: la fel dupa cum scrie si in articol chiar daca placa de baza suporta doua standarde acesata NU se pot folosi concomitent. Deci ori SD-RAM ori DDR. (nici nu se poate fizic introduce un modul DDR intr-un slot pt SD-RAM, valabil si vice versa)

  3. Frecventa procesorului nu are nicio legatura cu frecventa memoriei.

  4.Memoria trebuie sa se potriveasca cu placa de baza si nu cu procesorul. Daca CPU-Z zice ca placa de baza are SD-RAM atunci trebuie achzitionezi SD-RAM.

  5. Lasa un model la placa de baza – afli tot cu CPU-Z. Daca stim modelul placii de baza, putem afla cu exactitate ce memorii se potrivesc.

 61. elenuka on noiembrie 16th, 2009 11:34 pm

  multumesc foarte mult pentru raspuns. 🙂
  m-am uitat din nou la CPU Z, am facut un print screen, dar din pacate nu stiu cum as putea atasa imaginea in mesaj, asa ca am sa copiez ce scrie acolo:
  Motherboard
  Model VT8366-8233
  Chipset VIA KT266/333
  Southbridge VIA VT8233A
  LPCIO ITE IT8712
  mai sunt niste date…poate mai e important la Graphic interface Side band :not supported (orice ar insemna asta).
  Numai bine.

 62. admin on noiembrie 17th, 2009 1:31 am

  Ar fi fost de ajutor modelul placii de baza si producatorul (manufacturer), informatiile de mai sus sunt generice, dar cel putin stim sigur ca avem de a face cu chipsetul KT266 dupa cum am anticipat. E posibil ca aceste informatii aceasta sa nu fie afisate de CPU-Z pentru ca lipsesc. (nu toti producatorii le completeaza)

  Se face ca am mai multe memorii SD-RAM de 512MB bucata compatibile cu placile KT266, si sunt chiar dintre acele mai evoluate de tip ECC. (vezi in articol) O sa-ti dau un email cu detalii daca te intereseaza. (si daca ai completat corect adresa cand ai postat)

 63. elenuka on noiembrie 17th, 2009 10:57 am

  la manufacturer nu scrie nimic.:P Daca poti, trimite-mi acel mail.

 64. NICK on noiembrie 17th, 2009 4:28 pm

  Peo placa de baza care are in a carei specificatie se mentionea za ca suporta DDR2 667 se poate pune o memorie DDR2 la 800, aceasta va lucra la 667

 65. marian on decembrie 3rd, 2009 11:00 pm

  Am si eu o intrebare in legatura cu CTRL+SHIFT+DELETE.Am accesat task managerul ( manager de activitati) si la performance (performanta) imi scrie 450 mo la utilizare fp.As vrea sa stiu dak windows-ul (service pack 2) foloseste doar acesti 450 mo care cred ca eu ca sunt din RAM.Mentionez ca am 2gb de ram DDR2.
  Stima!

 66. stefanel on decembrie 7th, 2009 6:20 pm

  Am mare nevoie de ajutor.Detin o memorie de un 1 GB 667 mhz si tocmai mi-am achizitionat inca una la fel.As vrea sa-mi imbunatatesc memoria calc. dar in momentul in care incerc sa le fac sa functioneze simultan calc nu mai mi le recunoaste pe nici una dintre ele .Ce sa fac?Care sa fie motivul?Multumesc.

 67. Jazzman on decembrie 29th, 2009 2:04 am

  Un gand bun si o intrebare firesca: am un vaio model VGN-FE31M,cumparat in DEC 2006.Bietul de el a functionat din greu cam 3 ani…lucrand din greu zi si noapte atat video cat si audio….dar acum o luna a decedat….nu inainte de a ma anunta facandu-si testamentul iar cand a pus mainile pe piept a spus doar .3 beep-uri….Eu personaj scolit am zis ia sa vedem cum te ajuta tata….si am cautat aceste beep-uri cod….care spun cica o fi de la RAM….Ma rog am sunat la vaio service si dragutii au zis ca trebuie sa-i facem sicriul ptr Germania ca acolo este service…si asta prin DHL costa cam 260 E…Ma rog intre timp ca sa nu stau pe intuneric am luat un DELL(delicius cum il alint eu).Problema mea este urmatoarea: analizand situatia am verificat HARD DISCUL cu unul nou,mai am de vazut placa video, procesorul si memoriile…iar ca sa nu o iau asa babeste cumparand toate astea….nu-i prea eccologic….Ma intereseaza sa stiu dupa parerea vostra daca Laptopul nu poneste se aprind ledurile cateva secunde,hardul se aude si am beep-urile cica specific memoriilor este posibil ca chiar daca am schimbat pe rand memoriile vechi sa fie duse ambele?!?!?!?!?!Display-ul nu merge nici extern….iar inainte de deces cu o zi inainte am auzit aceste beep-uri de cateva ori cand pc-ul functionasi si am inteles ca trebuie testamentul urgent si mutat tot in hardul extern.Cu multumiri anticipate un jazzman.

 68. ionel on decembrie 29th, 2009 6:01 pm

  Daca hardul nu porneste se vede ceva pe ecran la laptop?

 69. admin on decembrie 30th, 2009 6:15 pm

  In mod normal orice PC fie desktop sau laptop trebuie sa porneasca si sa afiseze un mesaj de eroare in lipsa hard disk-ului. Acesta mesaj poate aparea imediat ce este pornit calculatorul (faza POST – power on self testing) sau in momentul in care se incearca pornitea sistemul de operare.

 70. Andrei on ianuarie 10th, 2010 2:26 am

  Salut. Detin o placa de baza intel Dx38bt cu un procesor Core 2 duo E8500, 3.16.
  Placa de baza suporta memorii DDR3 de 1066 sau 1333. Momentan am 2GB ddr de 1333.

  Intrebarea mea este urmatoarea: pot sa-mi iau inca doua memorii de 2gb sa fac 6? Daca da, trebuie sa aiba aceeasi latenta cu cele vechi? mersi

 71. admin on ianuarie 13th, 2010 10:45 pm

  In primul rand la ora scrierii acestui mesaj 6GB RAM nu prezinta foarte multa utilitate practica pentru 99% dintre utilizatorii obisnuiti. Una era cand iti faceai upgrade in anul 1998 de la 32MB la 64 MB si alta e acum… cand treci de la 2GB la 4GB sau la 6GB. In prima situatie upgrade-ul era evident ceea ce insmena ca aplicatiile se deschideau si se inchideau mult mai mai rapid, pe cand astazi mai mult RAM poate sa nu aduca nicio imbunatatire a vitezei de lucru.

  In ipoteza in care pe placa sunt montate 3 placute de RAM acestea nu vor mai functiona in mod dual channel ceea ce va injumatati latimea de banda (teoretica) a memoriior). Recomandabil in aceasta situtie doar doua placute.

  Latentele nu sunt esentiale in vederea unui upgrade de memorie. Daca una din memorii are latentele mai ridicate, pentru a functiona in tandem cu o memorie cu talatente mai slabe, aceasta va functiona la aceleasi latente cu memoria mai slaba.

 72. yo on ianuarie 15th, 2010 11:36 pm

  sal. am si eu o problema. am un P4 cu procesor de 1,6 Ghz si placa de baza nvidia geforce2 MX 400 si intampin probleme cu memoria RAM. Am avut pe el o placuta de memorie de 128 mb PC133 si una de 256 MB PC 133 care mi s-au ars. Pana sa imi iau altele am bagat 2x 64 mb PC100 cu care a functionat fara erori. Acum mi-am cumparat 3 x 256 mb PC133 care daca le bag pe toate in sloturi nu imi merge calculatorul. Mi se aprinde unitatea face zgomotul specific…dar nu mi se aprinde si monitorul automat cum era normal…sau cateodata mi se aprinde normal calculatorul…apare prima data imaginea cu componetele PC-ului…la Memory testing imi apare acolo 762000 kb si in dreptul ei OK…dupa care in loc sa imi intre in windows imi apare un ecran alb cu litere si cifre care se deruleaza in continuu fara intrerupere…Am scos din slot o placuta de 256 mb si am lasat doar 2 x 256 si problema a persistat…am mai scos una si am lasat in sloturi doar 1 x 256 mb PC 133 cu care mi-a intrat in windows…dar mergea aiurea isi lua restart la 5 min…si iar aparea ecranul ala alb…am bagat acum 2 x 256 mb PC 133 pe care le-am cumparat si la astea am mai adaugat 1x 64 mb PC100 din alea vechi care le aveam…si asa vad ca merge…da isi ma ia restart la o ora asa…si imi apar multe erori la programe…am facut un test de memorie cu memory test…si imi apar erori de memorie…imi zice ca „computerul dvs nu poate stoca date cu curatete pe memoria ram…ceva de genu” din ce cauza se intampla toate astea? dc nu merge cu 3 x256 mb PC 133…si sunt nevoit sa las doar 2 x 256 mb PC 133 si sa mai bag una de 64 mb PC 100 ca sa mearga? si de ce imi apar toate erorile astea?ms

 73. ovidiu on ianuarie 19th, 2010 2:24 pm

  Buna ziua am si eu o intrebare am o placa de baza asua p5q3 si am primit din afara 2 kituri de memorii G.SKILL DDR3-F3 12800-CL9D-4GBNQ si vreau sa stiu daca le pot monta pe placa caci memoriile recomandate in manualul placi de baza sint printre altele si G.SKILL DDR3 F3 12800-CL7D-4GBPI MULTUMESC

 74. ovidiu on ianuarie 19th, 2010 5:54 pm

  Mai deranjez cu inca o intrebare persoana care a trimis memoriile a trimis si un VISTA ULTIMATE din state si pe care scrie – for distribution in usa/canada only m-am mai interesat si parerile sint diferite unii spun ca va merge altii ca nu ce parere aveti caci deocamdata am facut calculatorul nou si nu este pornit deloc multumesc

 75. Andrey on februarie 5th, 2010 8:58 pm

  Cum pot sa pun mai multe placute DDR1 daca am numai 3 sloturi.Spunetimi pe ID va rog.Despa7@yahoo.com

 76. Radu on februarie 7th, 2010 10:31 am

  Buna ziua
  te rog sa ma ajuti si pe mine.
  Am o placa de baza MSI K7N2-Delta ILSR
  http://www.msi.com/index.php?func=proddesc&prod_no=546&maincat_no=1
  Am avut pe ea 2×512 DDR400 cl2.5 takeMS. Un modul s-a bulit. Mi-am cumparat un 1G SAMSUNG care nu imi merge pe placa cica pentru ca are densitate 4x ( ?? ) si placa mea nu suporta .
  Intrebarea mea :
  Daca combin 512 cl2.5 cu 1G cl3 DDR400 acelasi producator , ar putea fi ceva probleme in afara faptului ca vor functiona la 3 ?
  Vor mai merge in dual ?
  Daca in dimm 1 pun 512 ,in dimm 2 512 ,si dimm 3 1G cata memorie v-a funtiona in dual?
  Multumesc anticipat

 77. catalin on februarie 8th, 2010 7:46 pm

  pot sami cumpar al 2 ddram cu datele la fel ca celalalt dar sa difere firma producatoare crezi ca vor merge ex;apacer 6400 ddr2 2gb cu corsair 6400 ddr2 2gb

 78. Mihai on februarie 9th, 2010 10:27 pm

  Salut.

  Am un calculator mai vechi, de vreo 7 ani cred, si am folosit CPU-Z sa aflu tot ce trebuie- multumesc frumos pentru sugestie:

  AMD Athlon, 1.30 Ghz,
  Memorie: 256 RAM (SDRAM)
  Motherboard: VT8366-8233
  Chipset: KT266/333Southbridge: VT8233

  As vrea sa ii mai adaug RAM (macar 1GB) si as v-as ruga sa imi spuneti cat de mult pot creste. De asemenea, fiind model SD-RAM, pot pune DDR 2 sau este obligatoriu SDRAM ?

  Va multumesc frumos pentru ajutor.
  Mihai

 79. Mihai on februarie 9th, 2010 10:30 pm

  Imi cer scuze ca s-a postat in dublu exemplar mesajul meu- dupa cum spuneam, merge mai greu saracul calculator si are si erori de genul asta :).

  Inca o data multumesc si numai bine.
  Mihai

 80. Enache Daniela on februarie 12th, 2010 1:13 pm

  Cum aflu ce bus de memorie are modulul memorie si ce bus are sau isi permite procesorul?
  Am procesor intel core 2 duo E8400 3.00GHz LGA775 1333MHz 6M BOX ; iar module memorie : Patriot ddr2 Kit2GB PC9600 1200MHz(1GBx2) CL5 HeatShields.
  De fapt ma deranjeaza ca nu imi dau seama de ce ii trebuiesc calculatorului sa treaca 4 minute de la deschiderea lui pana sa-mi permita sa ma conectez la internet.
  Mi sa zis ca ori e de la sistem (daca e asa ce anume nu e compatibil?),sau de la soft(am windows xp profesional versiunea 2002 service pack 3)

 81. Enache Daniela on februarie 12th, 2010 1:18 pm

  A am uitat sa scriu placa de baza este asus P5QC

 82. marian on februarie 17th, 2010 11:41 pm

  Salut, am si eu o nelamurire am o placa de baza MSI K9NU NEO V si am cumparat o placa video cu ddr 3 adica asta (Descriere: Chipset: GT220 , Frecventa: 625 MHz , Memorie: 1024MB DDR3 , Frecventa memorie: 1580MHz, 128bit , Conectori: HDTV-Out, DVI, HDMI , Dotari: DirectX 10.1, NVIDIA PhysX, CUDA, SLI, racire activa, cablu HDTV-Out, adaptor DVI-VGA , Slot: PCI-E 16X) si nu stiu de ce nu merge am instalat windows XP SP3 SI NU MERGE puteti sa ma ajutati? Multumesc mult.

 83. admin on februarie 18th, 2010 7:51 am

  Inc e sens nu merge placa video? Faptul ca are DDR3 nu influenteaza cu nimic compatibiliatea cu restul componentelor din sistem. Putem folosi o placa cu DDR3 si pe un sistem echipat cu memorie RAM de tip DDR1 sau chiar SD-RAM. Daca nu merge cel mai probabil e ca nu s-a instalat driverul placii video. Incercati sa obtineti un driver actualizat de pe nvidia.com.

 84. dani_ct on februarie 25th, 2010 1:33 am

  Am si eu o nedumerire…
  Care este treaba cu frecventa reala si cea efectiva?
  Am 1x2GB 667MHz – si in cpu-z imi arata ca lucreza la 332,5MHz

 85. admin on februarie 26th, 2010 7:45 am

  Cititi articolul si veti gasi si raspunsul.

 86. cainele on martie 12th, 2010 10:55 pm

  un procesor dual core e egal cu unul core 2 duo sau rami cu ddr2 merg la dublu sau carei treaba ?

 87. d3p3ch3a on martie 16th, 2010 10:12 am

  Salutare.
  Am cautat manualul placii de baza sa vad ce memorie maxima suporta si nu l-am gasit, PC-ul este vechi, placa de baza este Shuttle Inc MK32, se poate sa ma ajutati?

  Ms, bafta!

 88. dany on martie 17th, 2010 1:05 am

  Salutare,
  Am si eu o mica problema . Doresc sa maresc memoria RAM de la 1G la 2G sau 4G , pentru a mari viteza calculatorului si pentru a instala win 7,am tot cautat pe internet dar nu prea inteleg si nu imi dau seama ce memorii am nevoie exact . Configuratea calc este:

  Motherboard Name Asus M2N-SLI
  Bus Type DDR2 SDRAM
  Bus Width 64-bit
  DRAM:FSB Ratio CPU/6
  Real Clock 352 MHz (DDR)
  Effective Clock 704 MHz
  Motherboard Physical Info
  RAM Slots 4 DDR2 DIMM

  MEMORIA MEA ESTE URMĂTOAREA:
  Field Value
  Memory Module Properties
  Module Name TakeMS TMS1GB264C081805EP
  Serial Number None
  Manufacture Date Week 26 / 2007
  Module Size 1 GB (2 ranks, 4 banks)
  Module Type Unbuffered DIMM
  Memory Type DDR2 SDRAM
  Memory Speed DDR2-800 (400 MHz)
  Module Width 64 bit
  Module Voltage SSTL 1.8

  Memory Module Features
  Analysis Probe Not Present
  FET Switch External Disabled
  Weak Driver Supported

  SI daca imi puteri raspunde la o intrebare care ma roade cam de mult . Eu am memorie DDR2-800(400MHz) deci lucreaza pe 2 canale cu cate 400MHz, daca atasez o alta memorie DDR2 dar care lucreaza pe 2 canale cu 800MHz este bine sau ce urmari poate avea??
  Multumesc anticipat pt ajutor

 89. admin on martie 17th, 2010 9:30 am

  @dany – Ai nevoie de memorie de tip DDR2. Placa de baza suporta memorii DDR2 ce functioneaza la viteza de 800Mhz PC6400. 1GB DDR2/800Mhz costa in prezent (martie 2010) de 80 RON in magazin sau 50 RON second hand.

 90. mariana on martie 17th, 2010 10:45 am

  Am cumparat o memorie si am pus la calculator, dar nu mia aratat nimic. Oare nu este buna? S-au asa trebuie sa nu iti arate nimic? Atunci unde vad daca sa marit memoria? Multumesc pentru ajutor!

 91. admin on martie 17th, 2010 12:26 pm

  @mariana Verificiati cantitatea de memorie RAM dupa una din metodele descrise mai sus in articol. Calculatorul se deschide in mod normal si nu afiseaza niciun mesaj special atunci cand a fost adaugata memorie RAM.

 92. Dana on martie 20th, 2010 10:26 pm

  Salut!
  Am si eu o intrebare, sunt cam novice in lumea pc-urilor.
  Mi am cumparat un desktop dual core cu o frecventa de 2.93, memorie 4gb ddr2, hard 500 gb, video ati 1gb.
  intrebarea este: la system properties si la dxdiag imi arata 3.3 gb in loc de 4 gb de memorie; este ceva anormal? care ar fi cauza? imi recomnadati sa-l duc la garantie sa schimbe memoria?
  pretty please help :):):)

  p.s.
  am instalat un xp sp2 pe el

 93. admin on martie 21st, 2010 12:36 am

  Da este normala aceasta cantitate de memorie in Windows XP, acest sistem de operare fiind bazat pe o platforma mai veche si anume Windows 2000 care a fost elaborat undeva in anii 1998/1999 si lansat pe piata in februarie 2000. La acea vreme PC-urile obisnuite foloseau mult mai putin RAM decat astazi – undeva intre 16-128MB. Faptul ca nu se pot accesa toti cei 4GB RAM se trage de la acele vremuri… cand 4GB RAM parea mai mult ceva rezervat supercalculatoarelor si nu s-a acordat foarte multa imporanta acestui aspect tehnic. Exista anumite artificii care se pot face dar cel mai simplu este adoptarea unui sistem pe 64 bit precum Windows 7, acestea din urma stiu sa acceseze toata cantitatea de RAM disponibila.

  Acum fie vorba intre noi – nu ai nevoie de 4GB. Am acordat chiar atentie fenomenului si un user obisnuit care foloseste Windows XP – doar pentru internet si filme si alte programe obisnuite foloseste in 90% din timp doar 800-900MB din RAM, restul memoriei fiind platita degeaba… Lucrurile se schimba cand vine vorba de programe intensive precum jocurile sau alte aplicatii profesionale. Windows Vista sau 7 necesita mai mult RAM fiind concepute in alte vremuri.

 94. Dana on martie 23rd, 2010 12:51 am

  Multumesc frumos pentru raspuns!
  Revin insa cu inca o intrebare: la system properties imi spune ca am 1.94 GHz…desi modelul e de 2.93..ce ar putea cauza acest lucru?

  Scuze daca irit…i just need some help 🙂

 95. admin on martie 23rd, 2010 1:38 am

  Cu cat viteza in megaherti este mai mare cu atat creste si consumul de energie – de aceea procesoarele din ultimele generatii dispun de o tehnologie de reducere a vitezei de lucru atunci cand se realizeaza sarcini mai simple. (de unde si viteza de 1.94Ghz) Atunci cand natura aplicatiei rulate cere mai multa putere acesta va functiona la maxim pt care ati platit. Fireste nu vom observa pe factura vreo diferenta datorita acestei tehnologii, dar in viitor cand vor functiona cateva miliarde de PC-uri toate cu aceasta tehnologie si cativa W economisiti pe zi per PC va duce la o economie de ordinul miilor de terawati.

  Incearca sa soliciti putin calculatorul, dechide un film, muzica etc – si vei observa ca megahertii vor creste. Pentru a afla detalii despre procesor foloseste CPU-Z.

 96. maryo on martie 24th, 2010 7:56 pm

  Salut la toata lumea!!!! multumesc pentru raspunsurile anterioare.As mai avea o nelamurire:la laptop-ul sony vaio pe care il detin am windows vista preinstalat cumparat din magazin cu partitie ascunsa in bios.Intrebarea mea este:Cum pot sterge aceasta partitie si sum instalez Xp sp2?mentionez ca nu pot intra in bios si cind bag un cd butabil nu il recunoaste.si unde pot gasi draiverele pentru WINDOWS XP la soni vaio modelul VGN-AR51E?????Multumesc anticipat.

  Am uitat sa mentionez ca leptopul se misca greoi la deschiderea si inchiderea calculatorului si la cuplarea de internet explorer sau yahoo mesenger.ex:de la 7 secunde la 10-15 sec. multumesc inca o data

 97. admin on martie 24th, 2010 9:00 pm

  @Maryo

  Poti intra in modul recovery si reinstala Windowsul original cu absolut toate driverele si aplicatiile – asa cum a iesit laptopul din fabrica. Acesta este si rostul paritiei ascunse.

  Aceasta se poate sterge la reinstalarea Windowsului dar nu este recomandabil, mai ales ca Windowsul reinstlat de pe partitia de recovery va fi gata activat si va beneficia de update-uri de la Microsoft.

  Driverele pe gasesti pe site la Sony. (cuvinte cheie „sony vaio drivers”)

 98. Zsolti on martie 24th, 2010 10:56 pm

  Salutari tuturori am si eu o intrebare am un Laptop GERICOM G733 la 2800mgh si vreu sa im schimb rami ddr so-dimm ram curent este pc 2100 acest este 266 viteza dar eu vreu sa bag de 2g care are viteza de 400 ce ziceti mere sau nu va rog ajutatiam ca nu vreu sa le iau si sa nu pot folosi iva multumesc

 99. admin on martie 25th, 2010 1:49 am

  Merge un SO-DIMM de 400 Mhz PC3200, doar ca acesta isi va reduce frecventa de lucru la 266Mhz. (PC2100)

  Laptopul in discutie nu sporta decat:

  Maximum Speicher: 1GB

 100. cosmin on martie 26th, 2010 1:09 am

  Salutare tuturor!Am un laptop model vechi : Acer travelmate 520
  Daca pun o memorie PC133 sau PC2700 care par a fi identice cu ce am in laptop ar putea functiona?.
  Memorie originala : SDARM SODIMM PC100 144 pini
  va multumesc

 101. admin on martie 26th, 2010 1:46 am

  Nu va functiona niciodata o memorie de tip DDR in locul uneia de tip SDR. In primul rand nu se va potrivi fizic in slot.

  Memoriile compatible pentru laptop vor fi de tip SD-RAM PC100 sau PC133. (cele PC133 vor functiona la 100Mhz)

  Memorie sodimm de tip sdram - pentru laptopuri mai vechi, in general generatiile 1997-2003

 102. maryo on martie 26th, 2010 8:50 pm

  salut si multumesc de raspuns.tin sa precizez ca am windows vista preinstalat dar as vrea sa il schimb cu XP pentru ca cred ca laptopul sar misca mai binesi nu pot sau nu stiu sa instalez xp-ul sau alt windows ptr ca nu recunoaste nici un cd butabil de win. da stiam de recoverypartition si am dat de mai multe ori restor de windows si a revenit la fel ca in prima i de cind lam cumparat cu drivere cu programele cu care lam cumparat.Cu riscul de a ma repeta ,cum instalez alt windows atita vreme cind nu ma lasa si nul recunoaste cd-ul cu win??va multumesc cu respect

 103. admin on martie 28th, 2010 6:26 pm

  Presupunand ca exista o problema cu unitatea optica, avem 2 solutii consacrate de instalare a Windows-ului:

  1. Copiem CD-ul cu Windows XP pe C:, preferabil intr-un folder separat, bootam de pe hard disk si incepem instalarea Windowsului din modul DOS. Hard disk-ul trebuie formatat in sistem FAT pentru a putea porni in modul DOS. Aceasta solutie e mai comuna pentru veterani… Era o solutie foarte comuna pe vreamea cand se lucra cu Windows 95/98. Dar e destul de complicat pentru a face HDD bootabil pentru cine nu a mai facut asa ceva, trebuie bootat de pe un stick USB sau floppy extern, trebuie stearsa partitia NTFS cu FDISK, trebuie creata o partie FAT32 care trebuie facuta activa etc.

  2. Mai simplu astazi este sa creeam un USB stick bootabil. Exista programe specializate care ne fac munca foarte usoara. Detalii aici: http://www.pinzaru.ro/it/cum-facem-bootabil-un-stick-usb/

 104. Zsolti on martie 31st, 2010 10:34 pm

  Ok va multumesc , ma tot uita pe net so-dimm ddr1 si so-dimm ddr2 este 1g este mai ieftin se potriveste ddr1 sa pun ddr 2

 105. Mihut Paul on aprilie 13th, 2010 9:25 pm

  salut.as vrea sa imi schimb ramii dp laptop am 2×512 ram la 533 mhz si nu prea se gasesc la 533 mhz placute de 1gb sau 2.daca as cumpara la 667 mhz ar merge bine?am un laptop cu procesor intel pentium dual core la 1.6 ghz.

 106. lavi on aprilie 15th, 2010 5:44 pm

  va rog sa imi spune-ti si mie care memorie se utilizeaza intr-un program activ?RAM SAU ROM?MULTUMESC

 107. subofferul on mai 8th, 2010 1:13 pm

  am cumparat doua memori SDRM pc 100 iar calculatorul nu le vede de fapt beep uie cand le bag in sloturi iar monitorul nici nu se aprinde sa vad biosul care ar putea fi cauza?eu am tot doua memorii sdrm pc 100 in pc de valoare mai mica

 108. nelutu on mai 8th, 2010 8:05 pm

  salut, cine ma poate ajuta? am un compiuter pentium 4,procesor de 3 gigaherti, o placa de baza asus, p4p800,2 giga de ram , placa video de 9800.problema e ca se reseteaza de la un timp ,cind incepe sa se deschida windowsul la 3 secunde, cind se incarca.am incercat sa intru in bios , la chec imi zice ca am o problema si functioneaz rau.am incercat sal reformatez dar cind tin apasat f10, dupa cei dau sa ia cd din bios, se reseteaza singur si se incarca iar windowsul vechi, nu reusesc sal reformatez .ma poate ajuta cineva? va multumesc anticipat

 109. daniel on mai 10th, 2010 7:38 pm

  am si eu o intrebare : vreau sa schimb memoria la un laptop toshiba satellite model a135-s4527, memoria actuala este de 512mb 2Rx16 PC2-5300S-555-12-A3 si este samsung iar cea noua este hynix de 1gb 2Rx8 PC2-5300S-555. As vrea va rog, sa stiu, daca noua memorie este compatibila cu laptopul pt ca in specificatiile tehnice este scris ca accepta numai PC2 4200 iar cea cu care a fost cumparat este 512mb 2Rx16 PC2-5300S-555-12-A3.

 110. paul on mai 22nd, 2010 6:00 pm

  Salut,

  Am si eu o intrebare :care din aceste 2 placute e mai bine sa folosessc intrun comp? o placuta de 2 gb la 600 mhz sau 2×1 gb la 600 mhz???

  ma intrebam daca aceste 2 placute de 1 gb care una lucreaza la 600mhz imreauna fac 1200mhz ?sau amandiua vor lucra la 600 fiecare si nu va vi nici o diferenta intre asta si o placuta de 2 gb la 600 mhz?

 111. Robert on mai 23rd, 2010 7:47 pm

  Salut am placa de baza GA-7VA-A si Chipset KT400A..ce rami imi trebuie?multumesc

 112. admin on mai 24th, 2010 8:45 pm

  Pentru o placa cu chipset KT400 poti folosi orice tip de memorie DDR.

  Feature
  VIA KT400
  North Bridge
  Processor Support AMD Athlon™ XP & AMD Duron™ Processors
  Front Side Bus 200/266/333MHz
  Memory Support 200/266/333MHz
  AGP Support AGP8X
  Memory Type DDR200/266/333 SDRAM
  Max. Memory 4.0GB
 113. alin on mai 29th, 2010 8:29 am

  Salut Mi-am cumparat o placa de baza Gigabyte GA-X58A-UD7. M-am uitat pe recomandarea producatorului in ce priveste memoria ram. (http://www.gigabyte.com.ro/FileList/MemorySupport/mb_memory_ga-x58a-ud7.pdf) Intrebarea mea este : Avand in vedere ca imi doresc o cat mai buna performanta de la sistem, si faptul ca memoriile mentionate de producatorul placii nu se gasec la noi, ce alt tip de memorie pot cumpara? PS. pe placa vine montat un procesor i7 la 2,66 htz. Multumesc anticipat.

 114. admin on mai 30th, 2010 8:44 pm

  @ Alin

  QVL – sau Qualified Vendor List este o metoda de marketing mai mult decat o lista ce priveste compatibilitatea in viata reala. In principiu memoriile RAM disponibile pe piata sunt conforme cu anumite standarde gestionate de organizatie o pe nume JEDEC. Chiar daca un anumit tip de memorie de la un anumit producator nu este trecut in lista producatorului placii de baza asta nu o face incompatbilta daca ea este conforma JEDEC.

  Este la fel cum unii producatori de masini recomada sa folosesti doar anumite consumabile, eventual doar cele fabricate de ei. Nu o sa se intample nimic daca in loc de antigelul producatorului o sa foloesti unul cu aceleasi caracteristici cumparat de la o benzinarie.

  In principiu ar trebuie sa te intereseze foarte mult memoriile daca doresti sa faci overclocking, in rest risti sa dai bani multi pe niste memorii scumpe si sa nu le exploatezi potentialul.

 115. paul on mai 31st, 2010 5:37 pm

  se gasesc nu iti fa probleme numa sa ai bani sa le platesti atata tot.dute la un magazin specializat cum ar fi Flamingo sau Eta2u ,Procomputers si iti spun eu ca o sa gasesti. DDR3 trebuie ce e asa speial?:))Avem in ro toate tipurile de rami….sau vreai sa te lauzi ca ai o placa de baza cum nu are nimeni? i7?e vechiutz deja….vezi eventual un Phenom x4 si atunci mai ai cum sa te lauzi

 116. Geirge on iunie 1st, 2010 12:40 am

  Buna la toata lumea am o mare nelamurire in cea ce priveste Memoria ram ! –

  Deci am 2 placute de 2 GB ram PC2-6400 normal ele sunt la 800 MHz ..
  dar in CPU-Z mile arata la 400 MHz , si vreu sa ruleze la 800 mhz .. daca ma poate ajuta cineva ,,, am intrat si in bios dar nu prea are setare de marimea la ram doar vortaj
  Placa de Baza Gigabyte G31M0ES2L – Chipset intel P35/G33/G31
  Procesor – Intel Pentrium Dual Core E6500 2.93 Ghz
  Video HIS ATI HD 4650 1 GB ddr2 128 biti

  din cate am vazut … ca cika tit arata la jumatate MHz de la ram … orcum astept raspunsul vostru va rog frumos …..si osa trimit si scren

  http://yfrog.com/bc20873364j – Procesorul
  http://yfrog.com/0f82999819j Chaches
  http://yfrog.com/5518057997j MainBord
  http://yfrog.com/7510945381j Memory
  http://yfrog.com/5c57178695j SPD 1
  http://yfrog.com/jp67407855j SPD 2
  http://yfrog.com/2p60141272j Placa Video

  AM Windows XP Serive Pack 2 dar am umblat in registri si lam facut 3 pentru ca nu puteam sa rulez GTA 4 …..

  Va rog Ajutatima :((

 117. admin on iunie 1st, 2010 11:13 pm

  @Geirge inseamna Double Data Rate – adica o memorie care functioneaza la o frecventa de 400Mhz in sistem DDR este la 800Mhz. (vezi in articol detalii)

  Uneori se ajung la confuzii pentru ca unele programe nu raporteaza viteza in sistem DDR ci la frecventa reala. In concluzie stai fara griji 400Mhz=800mhz DDR. Incearca si alte programe sa vezi cum raporteaza viteza.

 118. paul on iunie 5th, 2010 12:14 am

  (Geirge)ce vb ma acolo ?ai umblat in registri si ai facut din sp2 sp3?daca la asta te referi eu cred ca delirezi:))))

 119. paul on iunie 5th, 2010 9:10 pm

  (Geirge)e corect citeste si tu mai sus la viteza de rami.deci tu ai la 800 de mhz si e corect sa lucreze la 400 pentru ca asa e normal nu cred ca se poate face overclock la rami dar oricum nu cred ca ai nici o problema.
  Sfatul meu lasa asa ca totul e ok si nu o sa ai probleme.

 120. stefan on iunie 26th, 2010 12:55 pm

  am pus 2gb/800mhz RAM pe laca de baza MSI-Socket-LGA-775-945PL-NEO5-F care suporta doar 667 mhz ,si parca merge putin mai greu fata de 2gb/667mhz ,afecteaza cu ceva pc ? pot modifica din bios fregventa RAM dar mege la fel

 121. admin on iunie 28th, 2010 5:07 pm

  Teoretic nu are cum sa functioneze mai greu, memoria functioneaza tot la 667 de mhz si in cazul de fata. Doar daca vechea memorie avea niste latente de top am putea vorbi de oarecare diferente de performanta, dar care in nici un caz nu se observa cu ochiul liber, ci doar in teste sintetice (benchmark-uri).

 122. stefan on iunie 30th, 2010 5:26 pm

  dar eu acm am 4Gb (2GB/667mhz kingmax si 2GB/800mhrz kingston) parca mege mai bn cu 2Gb decat cu 4Gb .

 123. George on iulie 4th, 2010 9:21 pm

  Buna ziua, vreau sa ma lamuriti cu o chestie, am o placa de baza GA-945GCMX-S2 cu Intel Core™2 Duo 2.01 Ghz, placa video ATI RADEON HD4650 DDR3 1GB memorie si 1GB RAM ddr2 (TakeMS 667 CL5) si vreau sa mai cumpar un ram de 1 gb ca de exemplu la jocul dirt2 cand intru in meniu merge sacadat, iar cand incep cursa merge foarte ok nush` dc. Deci dati-mi va rog un sfat ce model de RAM sa imi mai cumpar (placa de baza suporta maxim 2 GB) sau de cati Mhz sa fie. MULTUMESC ANTICIPAT.
  cu stima, George

 124. Catalin on iulie 8th, 2010 8:21 pm

  salut , am o preblema cu PC-ul , dupa un timp ce pornec calculatorul (5,6 ) mi se face ecranul albastru si imi scrie WINDOWS SHUTTING DOWN si mai jos inca niste detalii , eu sting si pornesc di nou calculatorul si tot merge bine … spunetimi va rog de la ce poate sa fie asa ceva ???

 125. stefan on iulie 13th, 2010 9:09 pm

  mersii ptr informare 😉

 126. Ramona D.E. on august 3rd, 2010 11:06 pm

  Daca este cineva care ma poate ajuta sa invat mai multe de compiuter , ii multumesc mult sint incepatoare si nu ma prea pricep, am un calc vechi dar mere destul de bine si vreau sa.l fac ca nou , daca ii face la cineva placere ii multumesc , cu stima si respect, mersi mult.

 127. florin on august 7th, 2010 9:33 am

  sal am un pc dual core care merge pe fregventa ram 667mhz se intimpla ceva daca ii mai bag o memorie pe 800mhz .?de ce nu imi citeste la 4gb imi citeste la 3gb mentionez ca am 2 memorii de 2gb 1667mhz 2800mhz multumesc

 128. florin on august 9th, 2010 2:20 pm

  sal am un pc dual core care merge pe fregventa ram 667mhz se intimpla ceva daca ii mai bag o memorie pe 800mhz .?de ce nu imi citeste la 4gb imi citeste la 3gb mentionez ca am 2 memorii de 2gb 1 667mhz , a doua 2 gb 800mhz asi dori daca are ceva daca le bag fiind fregvente diferite

 129. Blog Okidochi.com on august 11th, 2010 11:45 am

  Pe asta o stiai? Despre Windows……

  I found your entry interesting thus I’ve added a Trackback to it on my weblog :)…

 130. danut on august 29th, 2010 8:38 pm

  sall.am si eu un asrock p4vm800 si mi se restarteaza inainte sa se incarce windowsul fara sa apara ecranul albastru.are 768 rami DDR placa video incorporata.hdd 80 gb WD, sursa de 230W si altele.ajutatima

 131. Maryo on august 30th, 2010 12:01 am

  Salut.am o nelamurire si daca ati putea sa ma ajutati cu un raspuns: de citeva luni de zile o cunostinta mi-a instalat windows 7 ultimatul.Mia instalat driverele pentru laptopul meu un sony vaio vgn-ar51e,si toate celelalte…dar nu imi mai porneste auto run-ul si implicit tot ce bag in usb (hard extern) sau un dvd nu porneste automat.ar vrea sa stiu de ce si unde sa activez functiile acestea.Mentionez ca nu imi mai merg deloc sloturile de memory stick pe care le am pe leptop si formatele si fisierele de pe camera foto sony cibershot le vad doar printrun cablu bagat la usb, care o vad doar deschizind manual in mi computer.Va multumesc si astept raspunsuri.cu respect Maryo

 132. gygu on septembrie 9th, 2010 9:03 pm

  Va rog sa ma ajutati cu un raspuns:cd writter-ul de un timp se inchide f.repede incat nu mai pot pune cd-ul.Dar in afara de asta cand pun cd-ul nu se deschide automat pe ecran,se deschide cu greutate sau deloc.Mai mult nu mai pot deschide si sa copiez pe cd cu „drag and drop”decat din My Computer la unitatea de disc cu clic dreapta.Uneori cand reusesc sa copiez cd-ul imi apare ca se copiaza dar nu se mai opreste si se aprinde un led rosu la cd player.Va rog sa-mi spuneti ce poate fi si cum pot remedia problema si daca are legatura cu windows-ul xp home care poate fi defect sau cu alte componente?Multumesc.

 133. paul on septembrie 10th, 2010 2:05 pm

  gygu eu te sfatuiesc de inceput sa faci o reinstalare de windows si vezi daca sa rezolvat problema si daca nu dupa sa probezi cd-writterul tau in alt comp sau alt cd.writer in compul tau.
  Cam cu asta te pot ajuta momentat cu detaliile ce mi le-ai dat.

 134. danyvs on septembrie 27th, 2010 3:09 pm

  Salut! Cum as putea pune RAM?
  Multumesc!

 135. maniak on septembrie 30th, 2010 1:09 pm

  salut. Ajuta-ma si pe mine te rog intr-o dilema ;
  Am o placa de baza asus M2n-x plus, ( 3pci, 2 pci e x1, 1 pci e x 16, 2ddr dim ) , Chipset placa : nvidia nforce 6100-430 , amd hammer .
  Dimm2 Kingmax 2gb, pc5300, 667 mhz.
  As vrea sa dau acest ram si sa iau 2x2gb , Zepelin, 800 mhz, PC2 – 6400. Vroiam sa stiu care e diferenta asta intre pc 5300 si pc2-6400 . Imbunatatesc mult performantele? Exista posibilitati de incompatibilitate ?

  Mersi .

 136. eu;) on octombrie 13th, 2010 7:36 pm

  cu ce influenteaza memoria RAM ,hard-ul?

 137. Georgel on octombrie 13th, 2010 7:38 pm

  La ce te referi mai exact?

 138. corneliu on octombrie 18th, 2010 9:08 pm

  Ce se poate intampla daca bagam 2 placi de ram cu frecvente diferite de exemplu 2GB DDR2 800 Mhz si 1GB DDR2 667 Mhz si cum ne dam seama daca o placa de ram nu mai functioneaza?merci frumos

 139. liz on octombrie 25th, 2010 11:21 pm

  buna,am citit o mare parte din inrtebarile de pe forum dar sunt destul de nesigura sa ma apuc sa umblu la memoria batranului meu pc, fara sa fiu convinsa ca fac bine ce fac…merge destul de bine in afara derularii programelor de pe net..::(..imi tot apre low virtual memory si m-am gandit ca trebuie sa ii maresc memoria pentru ca are numai 256 MB RAM…dispun de un AMD SEMPRON 2200+…in rest, daca mai trebuioe ceva, probabil o sa fiu nevoita sa verific cu acel CPUZ…Problema e ca cineva mi-a oferit unitatea sa, care are ceva probleme la placa de baza, ca sa ii scot memoria si sa o maresc la al meu…este posibil sa fac acest lucru fara probleme?Multam mult!!!

  Edit:

  am revenit cu niste completari:am facut rost deun alt modul de ram tot de 256 i cand la-m instalat intr-unul din cele 2 sloturi libere la redeschiderea calc mi-a aparut o eroare de windows ceva de genul Ssitem 32/Nfs.dll missing or corupt si imi cerea cd-ul…ce nu am facut corect???am inchis pc-ul dupa acest episod, am scos respectivul modul si calc a repornit fara probleme…cel care mi-a dat RAM-ul a zis ca are hardul stricat la pc-ul sau si renunta la unitate…:(

 140. admin on octombrie 27th, 2010 7:00 am

  @liz – Interesanta situatia in care esti. Eroarea pe care ai mentionat-o provine de la hard disk, mai exact de la sistemul de fisiere – si nu ar trebui sa aiba nicio legatura cu memoria RAM, care daca este defecta sau incompatibila genereaza alte mesaje de eroare. (in general de la memorie RAM apar celebrele ecrane albastre – blue screen of death – BSOD)

  Eroarea pe care ai mentionat-o este descrisa oficial aici:http://support.microsoft.com/kb/822800/EN-US/

  In mod normal upgrade-ul de memorie RAM nu afecteaza in vreun fel configuratia software a calculatorului. Este suficient sa introduci ferm modulul in slot, si dupa ce pornesti calculatorului acesta isi vede de treaba doar ca are mai multa memorie la dispozitie.

  Low virtual memory este o eroare care provine de la prea putin spatiu pe hard disk, mai exact pe partita C unde implicit Windows-ul creeaza un fisier care este o prelungire a memoriei ram – de unde si denumirea de memorie virtuala.

  In concluzie – introdu din nou memoria in calculator si reinstaleaza sistemul de operare. Asigura-te ca in BIOS frecventa memoriilor este setata pe AUTO, sa nu fi fost pusa pe manual la o freceventa mai mare si noua memorie sa nu poata tina pasul. Cel mai sigur e sa intri in BIOS cu tasta DEL sau F2 sau alta combinatie in functie de modelul placii de baza si sa selectezi optiunea LOAD OPTIMAL DEFAULTS.

 141. liz on octombrie 28th, 2010 10:06 am

  Multumesc mult de tot pentru sfaturi, in mod sigur o sa le urmez…am asteptat sincer acest raspuns fara sa mai fac vreo miscare cu PC-ul pentru ca batranelul meu sa nu aiba mai mult de suferit din cauza stangaciei mele…:)..Oricum, o sa reinstalez modulul RAM, si poate o sa il pun in celalalt slot, putin mai departat de cel care are deja mem de 256, al calc; poate asa nu va genera erori…dar sincera sa fiu, windowsul pe care il am s-ar putea sa genereze aceste erori, pentru ca si la instalarea lui initiala imi dadea astfel de semnale…ca nu gasea anumite fisiere, ca are nu stiu ce corupt la sistemul 32, dar pana la urma a mers…asa ca s-ar putea ca si sofrtul sa faca pe nebunul…Deci ca sa te stresez inca putin :)), cu scuzele de rigoare..pasii ar fi:1. reinstalarea modulului, redeschiderea calc cu cd-ul de windows in el pentru reinstalarea xp-ului pe care il al, verificarea acelor setari in bios la frecventa mem sa fie pe auto si apoi …Dumnezeu cu mila, nu?..:) sau iar am sarit vreo etapa??..Multam mult inca o data!!!

 142. elena on noiembrie 3rd, 2010 8:30 pm

  buna, am avut rabdare sa citesc tot ce s-a scris aici si la sfarsit am aflat si eu ca „in general de la memorie RAM apar celebrele ecrane albastre – blue screen of death – BSOD)” …caci asa mi s-a intamplat si mie, iar apoi nu am mai avut semnal la monitoar… care este cauza? am instalat prost RAM-ul, s-a ars? caci am vazut intr-un tutorial c trebuie sa folosesti niste manusi antistatice sau cam asa ceva… am reinstalat vechiul RAM si acum totul este ok… un raspuns pls? multumesc

 143. admin on noiembrie 3rd, 2010 11:51 pm

  @Elena.

  Memoriile RAM in general nu se strica pentru ca nu au parti in miscare care sa se deterioreze in timp, unii producatori chiar ofera garantie pe viata la unele tipuri de memorie.

  Totusi in practica intalnim si memorii stricate. Unele se strica in timpul manevrarii e suficient sa o indoi un pic si se poate strica. Altele mor la locul de munca, memoriile lucreaza in functie de tip la un anumit voltaje 3.3V, 2.5V, 1.8V, 1.5V… un curent mult prea mare le poate strica. De unde apare acest supra curent? Posibil sa vina de la placa de baza cu probleme sau de la o sursa defecta. Un asmenea curent teoretic poate proveni si de la energia statica, dar am lucrat cu mii de componente fara manusi antistatice si nu mi s-a stricat nimic niciodata. Exista o sansa dar e mica. In sfasit memoriile se pot defecta si in conditiile in care restul componentelor sunt in perfecta stare, e posibil ca unul din chipurile de placa sa aiba probleme ca sa fie compromis tot modulul de memorie.

  Acum nu pot sa stiu care e cauza dar memoria care face probleme poti sa te gandesti sa o folosesti pentru decor pentru ca daca e strica nici NASA nu o mai poate repara.

 144. horia on noiembrie 5th, 2010 11:27 am

  Buna ziua,
  Am o placa ASUS P5B cu patru sloturi de RAM (doua galbene,doua negre).
  Am instalat patru memorii RAM DDR2 ,2×512 MB si 2x 1 Gb.
  Am curatat de praf calculatorul si n-a mai pornit (porneste cooler,verifica DVD si tace ,fara imagine.
  Am scos doua memorii ram 1.5 Gb si a pornit calculatorul.Am schimbat memoriile scoase cu cele care mergeau si au mers si cele scoase.
  Nu merg in cele doua sloturi in celelalte doua merg.
  Care sa fie problema?

 145. Alexandru on noiembrie 15th, 2010 8:16 pm

  Buna ,
  Va rog frumos datimi si mie un program cu care sa vad cati rami imi suporta pc

 146. jambo on noiembrie 16th, 2010 4:16 pm

  am si eu o problema cu mem ram ,daca poate sa ma ajute cineva
  am un HP ,3.06 proc.si mem ram 2 de 256mb 1r*16 pc2-5300u-555-12-c3
  am cumparat mem.ram de 1 g kingmax ddr2-667 si am schimbat-o dat….deschid calc si imi apar niste dungi pe ecran ,si dupa ce introduc parola la windows in 3-4 sec mi se restarteaza automat……problema e ca daca pun ramii vechi pornesc calc introduc parola si….mi se blocheaza ramine ecranul cu iconite si tot si nu mai pot face nik….ce sa fac???

 147. catalin on noiembrie 17th, 2010 7:00 pm

  salut am si eu o problema in urma cu ceva timp mi-a scazut memoria la placa video o aveam de 64 si acum e de 16 noroc ca mai am una si memoria ram o am de 756mb am auzit ca se poate transfera memorie de la ram la placa video ca sa-i maresti memoria . problema e ca nu stiu unde sa intru sa fac transferul ma poate ajuta cineva . multumesc

 148. Daniel on noiembrie 18th, 2010 5:28 pm

  Nu cred ca se poate asa ceva (sa transferi memorie de la RAM la placa video)

 149. Cristi on noiembrie 19th, 2010 9:33 pm

  Buna ziua! Vreau sa va spun din start ca sunt un incepator si va rog frumos sa aveti rabdare cu mine.
  Eu am aceasta placa de baza: http://ee.giga-byte.com/products/mb/specs/ga-8i915p_duo_pro.html\
  Am o serie de intrebari:
  – Memoria maxima suportata este de 4GB pe un slot sau pe toate 4?
  – Care este frecventa maxima a memoriei(mhz)?
  – Cum e mai bine sa fie latentele? Mai mari sau mai mici?

  Acum am 2 placute RAM de 512 Mb fiecare cu frecventa de 667 mhz.
  Doresc sa mai imi cumpar cel putin o placuta de 1GB. Ce imi recomandati?

  -Multumesc anticipat

 150. sipotim on noiembrie 25th, 2010 3:40 pm

  SALL!! am si eu o intrebare merge sa pun pe o placa ASUS P5QL-PRO o memorie de 800 si una de 1066 de aceelasi producator(kingston)

 151. admin on noiembrie 26th, 2010 1:07 pm

  @ Sipotim – Sigur ca vor merge impreuna ambele memorii, doar ca cea care poate rula si la 1066 Mhz va tine pasul cu cealalta care poate rula doar la 800 Mhz.

 152. Dinache on noiembrie 27th, 2010 1:08 am

  Bună ziua,
  MAINBOARD : model–AK32
  chipset: VIA KT266/333
  southbridge: VIA VT8233
  LPCIO Winbond : W83697HF
  BIOS : brand Phoenix technologies, LTD
  version: 6.00 PG
  GRAFIC INTERFACE: version AGP vrsion 3.
  transfer rate: 2x Max. suported: 4x
  side brand : enabled
  MEMORY: type: DDR
  size: 256 MBytes ; DRAM frequence: 133,5 MHz ; FSB:DRAM – 1:1
  CAS# Latency – 2,5 clocks ; tRCD -3clocks; tRP- 3clocks; tRAS – 6clocks
  SPD : Slot #1 =DDR 128 MB:
  Max. Bandwidth : PC3200(200MHz) , 133 – 200MHz , CL = 2.0 – 2,5
  Slot #2 = DDR 128 MB , Max. Bandwidth: PC2100(133MHz), 100 – 133MHz, CL= 2.0 – 2.5
  GRAPHIC : GPU
  NVIDIA GeForce4 MX 440 with AGP8X , size = 64 MBytes.

  Vă rog , sa-mi spuneţi dacă pot înlocui cele două DDR-uri cu una singură de 512MB -1GB , sau dacă le pot înlocui cu una singură tip SDRAM de 512MB–1GB (placa de bază are şi 2 sloturi ptr, astfel de memorii). Ce soluţie credeţi că e potrivită descrierii de mai sus pentu mărirea memoriei DDR şi dacă se mai găsesc cele căutate?
  Aştept răspuns de la orice cunoscător, dacă adminul este ocupat.
  Mulţumesc fain,

 153. admin on decembrie 1st, 2010 1:06 pm

  @Dinache – placa suporta 2GB DDR – 2x1GB, sau 1GB SD-RAM. Dupa cum scrie si in articol in nici un caz nu poti folosi impreuna SDRAM + DDRAM. Pe cele doua sloturi de memorie SD-RAM poti face orice combinatii de cate 2 placute 2×128, 2×256 sau 2×512 la fel si pe sloturile DDR, unde se mai adauga si optiunea 2x1GB.

  Totusi trebuie sa te gandesti si la rentabilitatea achizitiei, 2GB-DDR3 care in prezent au devenit cele mai ieftine memorii costa in jur de 110 RON in magazin pe cand 1GB DDR400 costa in jur de 160 RON sau 80-90RON SH. Ai putea sa-ti vinzi placa si memoria cuiva care cauta un calculator slab si sa te upgradezi cu cele mai ieftine componente din magazin care oricum vor fi mult mai perfomante. In prezent placa de baza cu suport DDR3 si video on board +procesor single core @ 2.7 Ghz +2GB DDR3 costa in jur de 399 RON.

 154. Ovidiu on decembrie 3rd, 2010 10:09 pm

  Salutare,

  Am o placa de baza ASRock G31M-GS R2.0 cu 1gb ram memorie. Recent am achizitionat inca1 modul de 2gb ram (aceeasi marca KingMax, aceeasi frecventa 800). Daca pun ambele module, mi se incarca windowsul si in 2 imi da blue screen, daca il scot pe cel de 1gb, si ramane modulul proaspat achizitionat, se incarca windows-ul (7) si la fel se intampla dupa 2-3 min-> blue screen. Daca il las pe cel de 1gb merge fara nici o problema.
  In bios am vazut ca totul e pus pe Auto la RAMI si mai mult, imi spune ca sunt la 667 nu la 800 cand sunt amandoua modulele puse.
  Care ar fi problema?

 155. ionut on decembrie 5th, 2010 5:58 pm

  sal,am o problem,am pc si mi se inchide la 10-15 min si imi apare p monitor,no signal or cable disconected,plaka video 16 mb,ram-2 modul de 128

 156. ionut on decembrie 5th, 2010 5:59 pm

  sal,am o problem,am pc si mi se inchide la 10-15 min si imi apare p monitor,no signal or cable disconected,plaka video 16 mb,ram-2 modul de 128.ast rsp p mail va rog.multum

 157. jambo on decembrie 5th, 2010 11:39 pm

  am si eu o problema cu mem ram ,daca poate sa ma ajute cineva
  am un HP ,3.06 proc.si mem ram 2 de 256mb 1r*16 pc2-5300u-555-12-c3
  am cumparat mem.ram de 1 g kingmax ddr2-667 si am schimbat-o dat….deschid calc si imi apar niste dungi pe ecran ,si dupa ce introduc parola la windows in 3-4 sec mi se restarteaza automat……problema e ca daca pun ramii vechi pornesc calc introduc parola si….mi se blocheaza ramine ecranul cu iconite si tot si nu mai pot face nik….ce sa fac???

 158. catalin on decembrie 7th, 2010 3:35 pm

  ai restartat biosul dupa ce ai bagat placuta?
  incearca si asa vezi ca e pe placa de baza o baterie care trebuie scoasa o lasi un minut sa se raceasca , o pui inapoi si-i dai drumu iar . incearca si asa

 159. catalin on decembrie 7th, 2010 3:37 pm

  cel cu placa video sa sti ca asa patesc si eu dar doar daca umblu la monitor sa-l desfac sa sti ca e de la placa video are cv la mufe

 160. Bobby on decembrie 7th, 2010 8:09 pm

  Buna am o placa de baza MSI P4M900M3 (MS-7387) : procesor Intel Celeron 420@1.60 GHz , Nvidia GeForce 8400 GS si acum problema cu memorile :
  Aveam o placuta de ram DDR2 de 1 Gb 667 MHz am mai cumparat una DDR2 2Gb 667 MHz (zepelin cel vechi de 1gb nus ce firma e) si cand incerc sa pornesc pc cu amandoua porneste doar cooler (problema asemanatoare cu a lui horia de mai sus). Am incercat sa schimb locurile la placute si nu porneste decat cu una din cele 2 placute (1gb sau cea noua de 2gb)amandoua functioneaza perfect separat ,dar inpreuna nu vrea deloc sa porneasca.

 161. radu on decembrie 7th, 2010 9:34 pm

  Am si eu o intrebare am un pc mai vechi si vreau sa imi mai pun memorie ram am o placuta de 256 ram si in everest imi scrie urmatoarea :
  Tip memorie DDR SDRAM
  Viteza PC3200 (200 MHz)
  pana la urma ce viteza am de 200 MHz sau 400 Mhz cum ar trebuii sa fie pentru PC3200
  Multumesc

 162. Ovidiu on decembrie 8th, 2010 8:00 pm

  Salut Bobby,

  Placa ta de baza se pare ca nu suporta 2 module de capacitati diferite ( 1gb respectiv 2gb) Amandoua trebuie sa fie la fel : 1gb cu 1 gb sau 2gb cu 2gb. Asta mi s-a intamplat si mie. Fa un schimb sau ia-ti alt modul de 2gb, sa ai 4 in total si o sa-ti mearga fara pb. Sau daca ai 4 slot-uri disponibile pe placa de baza, pune 1gb in prima si 2gb in a treia.

 163. Bobby on decembrie 8th, 2010 10:10 pm

  Am doar 2 sloturi, dar am rezolvat problema cu un restart de bios (am scos bateria am pus a 2a placuta si dupa am pus la loc bateria) Ms oricum de sfat care cred ca mergea 100%

 164. dARk on decembrie 10th, 2010 2:40 am

  salut….am si eu o intrebare….vreau sa imi cumpar inca 2gb ram sa am 3 si am o nelamurire si vreau sa stiu si eu care merg folosite pentru placa mea [Kingmax DDR II 1024 MB PC2-6400, 800 MHz, CL5]
  [Kingmax DDR II 2048 MB PC2-6400, 800 MHz, CL5]
  Actuala mea acum este Kingmax DDR II 1024 MB PC2-6400,((((400mhz))))<— mai mult asta e nelamurirea…asta a vazut`o CPU-z iar celelalte cu 800mhz sunt dp un site de unde vreau sa cumpar
  http://www.homecomputers.ro/index.php?show=65&lang=ro&name=Memorii

  si asta vreau sa aflu si eu…daca merge folosita…si daca cpuZ arata 400 dar aia normal e de 800 ca am citit mai sus undeva si era tot asa 400×2

  Multumesc anticipat

 165. adrian on decembrie 21st, 2010 2:07 am

  am si eu o nelamurire ….cand dau click dreapata pe my computer/ properties imi apune ca am memorie instalata 4 GB si in paranteza (2,96 GB usable) asta ce inseamna? presupun ca foloseste doar 3 GB din 4? daca am intuit bine as vrea sa stiu de ce nu foloseste toata memoria si cum as putea sa rezolv situatia? mentionez ca am instalat win7 pe 32bit.
  memory DDR2
  DRAM frequency 399.0 MHz
  Placa de baza : Dell Inc.
  Model 0C234M / A07

 166. cristi on decembrie 26th, 2010 1:53 am

  Salut , va rog daca ma puteti ajuta cu o problema.
  Recent a trebuie sa achizitionez o placa de baza nou pt ca cea vechea sa stricat, am achizitionat o placa ASRock G41C-GS , problema mea consta in felul urmator.
  detin 2 procesoare , un Intel Celeron la 2.80 si un Intel pentium 4 tot la 2.80
  cand montez celeronul , in bios imi vede memorile la 533 , partea prosta e ca am montat pe placa de baza de memori x512 una de 667 una de 533 si imi ruleaza asa , daca montez pentium 4 imi vede doar 667 si 800 si merge doar cea de 667 ,placa de baza suporta atat si DDR2 cat si DD3 , vreau sa montez 2 GB Team Group 1333, intreabarea mea , suporta procesorul ?? pe placa de baza eu ca sa montez acele memorii trebuie sa schimb un jumper atunci rulez pe 1333 , dar nu stiu cum se impaca cu pentium 4 , daca imi vede doar 667 si 800….?? putin ajutor va rog , sa stiu daca achizitionez sau nu .. ca am ajuns sa ma rog la calculator sa imi incarce pagina de net … carte o data pt ca imi mananca foarte mult din procesor din lipsa ramilor.Multumesc

 167. cristi on decembrie 26th, 2010 1:54 am

  cer scuze pentru micile greseli de gramatica .

 168. wishmaster on decembrie 31st, 2010 1:09 am

  sal, am o problema cu o placa de baza AsRock P4VM800 Socket 478 cu procesor Intel Celeron CPU 2,4 GHz pe care am pus o placa video ATI Radeon 9550.
  Pe windowsul xp stravechi (fara SP1 sau SP2), cu directx 8, imi merge jocul call of duty, in schimb pe win xp sp2 sta cam 3-4 secunde dupa care „ingheata”.
  Pe ambele sisteme am pus driverele placii de baza de la producator:
  http://www.asrock.com/mb/download.asp?Model=P4VM800&o=XP
  iar pt placa video, driverele de la omegadrivers….De la ce sa fie problema ?!!?

 169. alex on decembrie 31st, 2010 10:18 pm

  mi-am luat palca de ram de 2gb ddr2 si am pus-o si de cand am pus-o mi se restarteaza pc de la ei..ce trebuie sa fac ca sa nu se mai restarteze pc??

 170. robert on ianuarie 4th, 2011 4:37 pm

  Salut. Am un sistem AMD Athlon 64 x2 4400+ si as vrea sa stiu daca imi pot mari memoria RAM. Memoria mea este de 1+1 RAM (Elixir) si as vrea sa inlocuiesc una din ele cu una de 2GB. E ok sau trebuie sa imi schimb placa de baza? Multumesc.

 171. catalin on ianuarie 5th, 2011 5:56 pm

  nu are treaba placa de baza tu cand te duci sa-ti iei de 2 gb ia si o placuta care o ai cu tn si ei iti vor da una identica doar ca are 2 gb memorie

 172. catalin on ianuarie 5th, 2011 5:57 pm

  pai sa nu se mai restarteze incearca sa ai resetezi biosu

 173. Marius on ianuarie 6th, 2011 12:06 am

  Salut am si eu o intrebare , vreau sami cumpar o placa de baza cu 2 tipuri de memory slot si as dori daca pe aceasta placa se poate folosi 2 tipuri de memorie simultan , va multumesc!

 174. razvan on ianuarie 6th, 2011 4:14 am

  sal.vreau sa imi cumpar un procesor i5 760 si o placa de baza P7H55-M/USB3. placa de baza are incorporata placa video dar cere ca procesorul sa aibe Intel HD Graphics Technology dar procesorul nu are.va functiona placa video la filme hd?
  placa de baza suporta frecventa maxima 2200(oc) iar procesorul DDR3-1066/1333.la ce frecventa sa imi cumpar ramii(4gb) fara sa fac oc la placa de baza\?
  ar fi i5 660 mai bun decatt i5 760?
  va multumesc!!!

 175. Flavius on ianuarie 14th, 2011 5:07 pm

  se poate intampla cv daca pun rami cu fracventa mai mare la placa de baza fata decat cere ea in ‘everest’?

 176. narcisa on ianuarie 24th, 2011 8:27 am

  Buna ziua! Am si eu o problema cu calculatorul si va rog sa ma ajutati. Cand pornesc calculatorul porneste pana la ” checking RAM ” si apoi nu mai face nimic. Am scos placuta de RAM ( am numai una) si am miscat-o putin am dar tot asa face. Aveti o solutie si pentru mine? VA multumesc.

 177. Teo on ianuarie 25th, 2011 11:14 am

  Buna ziua! Am o nelamurire legata de functionarea in modul dual channel a placii mele de baza P5VD2VM SE. In manualul ei scrie ca suporta pina la 4G RAM si ca poate functiona in dual channel. Am pus doua module DDR2 Kingston PC 2-6400 800 MHz ( kit dual channel) iar BIOS-ul si SO (W 7×64) nu detecteaza decit 2,5 G, ca si cum nu ar exista decit atit (nu vad unde s-au alocat cei 1,5 G diferenta sau nu stiu eu unde sa ma uit). In timpul POST-ului, se afiseaza PC 2-5300 single channel mode. Ce setari pot sau trebuie sa fac? Aceasta placa de baza functioneaza intr-adevar in modul dual channel? Ce inseamna dual channel ready? Multumesc!

 178. Marius on ianuarie 25th, 2011 1:24 pm

  Vreau sa-mi schimb ramii de 256×2 (DDR 400 KINGMAX 256 MB PC3200 TSO) cu ceva mai mare. Ii pot inlocui cu rami de frecventa mai mare? Multumesc!

 179. admin on ianuarie 26th, 2011 12:34 pm

  @Marius – Depinde de placa de baza, daca ai o placa de baza pe DDR cel mai probabil ca aceasta suporta minim 2GB RAM.

 180. titilev on ianuarie 27th, 2011 7:37 pm

  in prezent am 2G RAM DDR2 (1+1)de 667Mz care lucreaza in dual chanel placa de baza suporta maxim 4G si am doar 2 sloturi
  asi vrea sa inlocuiesc o placuta RAM de 1G cu una de 2G(2+1)la aceasi frecventa de 667
  intrebarea este daca vor mai lucra memoriile in dual chanel

 181. admin on ianuarie 27th, 2011 8:31 pm

  @titilev In principiu in dual channel trebuie 2 memorii identice, adica marime si frecventa si pe cat posibil de la acelasi producator. Din acest motiv se vand kit-uri dual channel cu 2 placute de memorii identice de la acelasi producator.

  In practica se pot pune in dual channel si 2 memorii de aceiasi marime de la producatori diferiti si cu o frecventa diferita. Am intalnit o configuratie dual channel si cu 1 memorie de 1GB pe un slot si cu 2 memorii de 2×512 pe alt slot. Si am intalnit dual channle si 2+1GB.

  Flexibilitatea tehnologiei dual channel este data de chipsetul placii de baza. Din 2003 cand a aparut prima placa de baza cu suport dual channel si pina in prezent au fost lansate zeci de chipseturi care motorizeaza mii de modele de placi de baza.Nu poti sti sigur pina nu verifici.

 182. Florin on ianuarie 27th, 2011 11:03 pm

  Salut ! De la un timp calculatorul meu se comporta ciudat.Mai intai,in timp ce jucam un joc,mi s-a facut ecranul albastru si s-a restartat imediat(nu am putut sa vad ce scrie) si asa imi face aproape mereu cand deschid orice fel de joc.
  De cateva zile , a inceput sa se blocheze din senin ,chiar daca nu fac nimic.Sa fie vreun virus in bios sau memoriile? Va rog ,ajuntati-ma!

 183. admin on ianuarie 28th, 2011 12:23 pm

  @Florin. Blocarile aleatorii nu sunt foarte simplu de diagnosticat. Daca problema este una software, poate fi de exemplu de la drivere. Am intalnit ca la un calculator nou driverele de la placa video sa cauzeze restartarea aleatorie a PC-ului. Am intalnit restartari si probleme din cauza unui stick wireless pe USB, si tot asa. Mai rar ca tot calculatorul sa se blocheze de la un virus, dar nu este exclus.

  In general problema ecranelor este una hardware. Ordinea in care ar trebui sa verifici eventuale componente cu probleme sunt: sursa de alimentare, memoria RAM si placa de baza. Cel mai indicat pentru inceput e sa reinstalezi Windowsul si sa descarci ultimele drivere, si daca probleme persista imprumuta pentru o zi o alta sursa de alimentare de altcineva.

 184. godi2dan on februarie 5th, 2011 9:41 am

  Buna ziua, am si eu o intrebare. O sursa Inter-Tech SL-500 de 500 W poate duce urmatorul sistem: placa de baza ASROCK 870 EXTREME3, procesor ATHLON II X4 de 3Ghz, placa video SAPPHIRE ATI 5570 512 DDR5, memorie ram – 2 x 4GB KINGMAX 1333 Mhz, HDD – WD CAVIAR GREEN de 500 GB, fara DVD ?

 185. admin on februarie 5th, 2011 12:11 pm

  @godi2dan cu siguranta o sursa de 500W face fata, mai ales ca ai multe componente noi acolo.

  In industia IT cu cat componentele sunt mai noi cu atat acestea consuma mai putin curent. Peste cativa ani o sa fie suficienta si o sursa de 300W pentru un sistem ultraperformant.

  Cerintele de putere in W sunt sigurele care merg in jos si nu in sus la calculatoare.

 186. godi2dan on februarie 5th, 2011 7:05 pm

  Dar oare daca as pune inca o placa video in crossfire ar fi probleme ?

 187. chaotik on februarie 7th, 2011 2:51 pm

  Buna ziua.
  Pe un sistem cu un procesor Intel® Pentium® 4 Processor 630 supporting HT Technology (2M Cache, 3.00 GHz, 800 MHz FSB) si placa de baza Asus P5G41T-M LX http://www.asus.com/product.aspx?P_ID=TOOAPqOMZFVMI9Ji&templete=2 pot sa pun 2x2gb RAM DDR3 PC-3 8500, 1066MHz DDR3 Non-ECC CL7 DIMM? Vor functiona tinand cont de faptul ca fsb-ul procesorului este de 800? Am optat pentru dd3 1066 deoarece am de gand sa fac un up-grade la procesor peste cateva luni si sa cumpar un dual core cu fsb de 1066. Deci intre timp va functiona PC-ul fara probleme cu acesti rami sau sa cumpar rami pe frecventa 800?

 188. Ramina on februarie 7th, 2011 6:05 pm

  Buna ziua,

  Am si eu o intrebare,Sunt total novice in domeniul acesta, Spuneti-mi daca placile de baza pot fi inlocuite de la un ( in cazul meu) de la un laptop la altul.
  Ex. De la un Dell ( buna placa de baza) la un Accer ( cu placa dusa).
  Va multumesc!

 189. paul on februarie 7th, 2011 8:13 pm

  NU nu poate fi inlocuita asa cum spui dar poate fi inlocuita la un service specializat si e ff costisitor,dar in nicun caz nu se potriveste una DELL cu una ACCER.

 190. fabian on februarie 9th, 2011 5:11 pm

  salut…de curand mi-am mai cumparat 2 plakute ddr de cate 1 gb.fiecare.Tin sa mentionez ca inainte sa-mi iau cele 2 placute am avut 2 de 512,,,1 de 128 si inca una de 256,,,prin urmare le-am scos pe cele 2 mai mici si le-am pus pe cele 2 de 1 gb….problema este urmatoarea…nu stiu cum sa le fac sa mearga in dual chanel…Am o placa de baza Asus P4P800 de luxe…asa scrie pe cartea ei,,,cu un procesor INTEL PENTIUM 4.3.06 GHZ…plaka are 4 sloturi si sunt puse in aceasta ordine…prima este albastra,,,a 2 este neagra,,,a3 iar albastra si a 4 este iar neagra…tin sa mai mentionez ca toate plakutele pe care le am acum sunt pe frecventa de 400 mhz insa everestul mi le arata ca merg la frecventa de 200(dupa cum am citit mai sus este normal…asta am inteles…deci este ok),,,le-am pus pe cele de 1 gb in sloturile albastre iar pe cele de 512 in sloturile negre…acum eu va rog frumos daca ma puteti ajuta sa le fac sa mearga in dual channel ,ce trebuie sa fac????trebuie sa schimb ceva prin bios???si daca da unde trebuie sa umblu???calculatorul si programele cu….care am verificat imi arata toti ramii……tin sa mai spun ca de cand am pus ramii de 1gb.si internetul mi se intrerupe(nu stiu daca are legatura sau nu cu asta)…internetul il am prin modem de la romtelecom….cu speranta ca m-am facut inteles astept sfaturile voastre….VA MULTUMESC…
  p.s.—am citit jumatate de zi pe aici si faceti o treaba super ajutand atata lume…

 191. Rafael on februarie 10th, 2011 1:08 pm

  cum pot afla ce frecventa am sau ce frecventa imi trebuie la ram?

 192. Florian on februarie 17th, 2011 9:35 am

  salut ,am si eu o mare problema sau mica nici nu stiu cum sa o numesc.am o placa de baza asus p5b are 4 sloturi unde pot sai pun ram .ok.iam pus 2 cu 2 gb si imi vede doar 3008 mb de ce oare.??trebuia normal sami vada 4096mb dar imi vede doar 3008mb in BIOS in windows imi vede vreo 2,93 gb.de ce habar nu am ,am vaazut pe net ca placa suporta pana la 8 gb ,mie de ce oare nu mio suporta ,o trebui sa ii fac vreo modificare ceva .memoriile sun bune ca fregventa si ca tot .nu stiu ce sa zic,si 6 gb daca ias pune tot 3008 MB miar arata .datimi si mie un raspuns va rog frumos .cu stima si respect Florian

 193. admin on februarie 17th, 2011 9:47 pm

  @ Florian. Intr-adevar placa suporta teoretic 8GB DDR2, cu un procesor pe 64 bit si un sistem de operare tot pe 64 bit si cu un update de BIOS la zi – poti ai parte de 8GB.

  In configuratiile pe 32 bit dupa cum scrie si pe site-ul producatorului (e valabil oricum la toate placile de baza) „*When installing total memory of 4GB capacity or more, Windows 32-bit operation system may only recognize less than 3GB. Hence, a total installed memory of less than 3GB is recommended.

  Fa si un udate de BIOS, prima versiune este din 2006 iar ultima din 2009/05/27.

 194. NICU on februarie 18th, 2011 8:27 am

  POT SA PUN 4*512 DDR2 PE O PLACA ASROK 775-VSTA?

 195. admin on februarie 18th, 2011 11:41 am

  Placa de baza are 2 sloturi de memorie DDR2 si doua sloturi de memorie DDR1.

  - Dual Channel DDR/DDRII memory technology*
  - 2 x DDR2 DIMM slots
  - Supports DDRII667/533 non-ECC, un-buffered memory
  - Max. capacity of system memory: 2GB
  - 2 x DDR DIMM slots
  - Supports DDR400/333/266 non-ECC, un-buffered memory
  - Max. capacity of system memory: 2GB

  In orice situatie placa poate functiona doar cu 2 sloturi de memorie ocupate, fie cele de DDR2 fie cele de DDR1. (Am facut un calculator cu o asemena placa acum 2 zile si suporta si un modul de 2GB pe unul din sloturile de DDR2.)

 196. NICU on februarie 19th, 2011 8:49 am

  MS ADMIN, DECI CRED CA POT SA PUN 2 PLACUTE DE CATE 1GB FIECARE

 197. Marcel on februarie 20th, 2011 4:53 pm

  Buna ziua. Am un laptop fujitsu siemens AmiloPro V2030 (suporta 2 Gb de RAM DDR2 533/400 Mhz, cate 1 Gb pe slot, avand 2 sloturi de memorie). Are instalata 1 memorie Veritech 1Gb DDR2 de 667 PC 2-5300). La upgrade, am instalat alta memorie noua, de 1Gb DDR2 PC2 -5300 667 Mhz, care nu porneste calculatorul, chiar fiind singura, sau amandoua, si da 1 beep. Am incercat sa o reinstalez in celalalt slot, singura, sau cu cealalta memorie, nimic, laptopul nu porneste deloc si scoate un beep. Dar numai cu memoria veche, porneste fara probleme. Ce sa fie, memorie defecta, sau incompatibilitati de frecventa, sau altceva? Va multumesc.

 198. admin on februarie 20th, 2011 11:52 pm

  Descarcati de pe site-ul producatorului laptopului ultima versiune de BIOS ( apelati la cineva cu experienta daca nu sunteti sigur despre ce e vorba), dupa care instalati memoria noua, sunt sanse buna ca sa se rezolve incopatibilitatea daca modulul de memorie este bun.

  In principiu nu ar trebui sa fie problme cu 2 module de la producatori diferiti pentru ca memoriile se supun unor standarde. Uneori chiar daca producatorii sunt diferiti este posobil ca chipurile de memorie sa fie identice, pt ca sunt cativa producatori de chipuri de memorie si mult mai multi producatori de module de memorie.

 199. Marcel on februarie 21st, 2011 12:49 pm

  Buna ziua d-voastra si va multumesc pentru sfatul prompt. Am urmat instructiunile date si am instalat ultima versiune de BIOS de la producator, dar nici o schimbare. Cateodata laptopul nu booteaza (ecran negru), cateodata booteaza, dar cu problema ca windows-ul vede memoria noua numai pe jumatate din capacitate ( vede numai 512 Mb Ram, cand memoria este de 1 Gb) orice as face. Pe cealalta memorie veche, windows-ul o vede perfect la 1 Gb, fara probleme, cu toate ca are aceleasi caracteristici, cu deosebirea de numele firmei! O sa o returnez la magazin si sa-mi trimita alta (alta firma, cu frecventa mai scazuta la 533, in loc de 667Mhz cat este actual) E ultima solutie! Aveti vreun sfat? Multumesc.

 200. Kingy on februarie 22nd, 2011 7:56 pm

  eu mi-am bagat ram 1gb ca am avut 2 ram de 256 mb adica 512 mb dar nu sa schimbat nimica nici viteza de descarcare mai nimica oare de ce? ce ar trebui sa fac?

 201. blana on februarie 23rd, 2011 2:32 pm

  Poate ca e o intrebare banala sau prosteasca, dar ma roade,
  – mai multi „specialisti ” sustin –
  daca adaug memorie RAM intr-un calculator se recomanda reinstalare Windows?!

 202. Kingy on februarie 23rd, 2011 6:30 pm

  nu nu trebuie sati reinstalezi windowsu

 203. SWAT4 on februarie 23rd, 2011 7:50 pm

  blana… :))), n-are nici o treaba windowsu

 204. blana on februarie 23rd, 2011 8:38 pm

  Uite una din explicatiile pe care le-am primit:
  La inceput Windows inspecteaza configuratia calculatorului si functie de marimea RAM ului face o alocare a acesteia pentru programele care vor rula.
  La adaugare de RAM nu se modifica aceasta alocare, deci e ca si nu ar fi acolo.
  pentru programele care „nu incap” in RAM windows va folosi memoria virtuala care de fapt este pe hard disk. Cum vi se pare?

 205. SWAT4 on februarie 24th, 2011 3:16 pm

  In general la pornite pc-ul consuma 150-300 de mb din RAM, depinde de ce windows ai si nr programelor pe care le folosesti. Parerea mea e ca.. oricate programe ai avea memoria indiferent de marimea pe care o ai va putea functiona. Aici mai intervine si procesorul.. cu cat il ai mai bun cu atat iti vor rula programele mai repede. Pentru persoanele care sunt impatimiti ai jocurilor video sunt de ajuns 512 mb RAM, dar daca esti Gamer… si vrei sa joci GTA IV la setarile grafici macar medie.. iti trb cel putin vre-o 2 GB RAM nu mai zic de placa video si procesor..
  Mie imi GTA IV imi consuma 1.5 GB memorie RAM din 2 GB.
  Blana eplicatiile alea nu prea sunt ok, windowsul n-are nici o treaba… daca ai 2 PC-uri.. unu cu 256 de mb si unu 3 GB si bagi un program care consuma 50 mb, la amadoua o sa consume aceiasi memorie

 206. blana on februarie 24th, 2011 5:57 pm

  Multumesc SWAT4. Nu sint impatimit de jocuri (oare?) folosesc calculatorul normal, (daca exista asa ceva), si raspunsul tau mi se pare mult mai credibil si la obiect decit explicatiile pe care le-am citat. Mi-a placut forumul acesta, mai ales pentru nivelul la care se poarta discutiile de aia am postat intrebarea.

 207. SWAT4 on februarie 24th, 2011 6:33 pm

  ok blana… intradevar e foarte bun forumul, tin sa mentionez ca ma pricep destul de bine la tot ce tine de PC, dar pe acest forum am aflat unele chestii pe care nu le stiam :D. Daca mai ai intrebari sau nelamuriri ma poti contacta : alin_110794@yahoo.com

 208. Dorian on martie 1st, 2011 12:53 pm

  Salut!
  Intentionez sa fac un upgrade de memorie RAM la un notebook. Sistemul este un fujitsu lifebook E8210, 1,83 Mhz, 2(1+1)GB DDRII 533 Mhz si doresc sa cumpar kit Kingston HyperX 2x2GB DDR2 667Mhz . Intrebarea este daca pot inlocui 533 cu 667 (200 pini).
  Va multumesc anticipat.

 209. NICU on martie 2nd, 2011 8:41 am

  pot sa pun o plcuta de 2gb ddr2 si una de 512mb ddr2? ajuta la ceva aia de 512? ms

 210. Robert on martie 5th, 2011 12:14 am

  Salut. Am o placa Gigabyte M61SME-S2 cu 2Gb Elixir (1+1), Dual Channel 667Mhz.. Am scos unul din rami si am pus o placuta de 2Gb Kingmax 667Mhz dar acum ruleaza in Single Channel. De ce? Cum pot rula in Dual Channel? Multumesc.

 211. SWAT4 on martie 5th, 2011 10:21 am

  placa de baza cata memorie suporta?

 212. geany20062006 on martie 6th, 2011 1:16 pm

  buna ziua am un P4 CPU 2.40GHz model P4B533-X chipset i845E cu o memorie ddr 256 , vreau sa maresc memoria RAM . Am citit tot articolul si am ajuns la concluzia ca trebuie sa folosesc doar DDR ( DDR este acelasi lucru cu DDR1?) , pot lua o memorie de 1 gb si sa o folosesc impreuna cu cea de 256 sau sa o las doar pe cea de 1 gb?

 213. Costin on martie 6th, 2011 3:29 pm

  Sal…Am si eu un pc vechi de 2 ani si cv q urmatoarea cinfiguratie:::: CPU Name: Intel Celeron 331 ;Code name:Prescott; Package Socket 775 LGA;Tehnology 90nm Core Voltage 1.344 V;Specification Intel(R) Celeron(R) CPU 2.66 GHz
  Mainboard:::Manufacturer Gigabyte Technology Co.,Ltd.;Model 945GZM-S2;Chipset Intel i945G REV. A2;Southbridge Intel 82801GB(ICH7/R) Rev. A1;;LPCIO ITE IT8718 Version PCI-Express;Link Width x4 Max.Supported x.16
  Memory::: Type DDR2 Channels# Single Size 512MBytes DRAM Frequency 201.0 MHZ
  SPD::Module zize 512 MB Correction none Max Bandwidth PC2-5300 (333 MHz)

  Asta scrie in CPU-Z aqm intrebarile mele::1 D c arata 333 MHz stiam cv de 667
  Pot schimba si eu cv in bios sa arate 667 Mhz??
  2.Cata memorie ram pot pune maxim si ce frecventa maxima??:S(tinand cont ca am doar 2 sloturi de ram)
  3.Placa video am aqum o ATI radeon 256 MB si vreau cev mai bun un GEforce spuneti-mi una mai buna un ddr2 512MB sau 1 GB compatibila .

 214. Costin on martie 6th, 2011 4:17 pm

  APP dac am doar 2 sloturi de ram poot urca la 4 Sau treb sa inlocuiesc placa de baza???

 215. geany20062006 on martie 6th, 2011 4:19 pm

  Buna ziua am un P4 CPU 2.40GHz model P4B533-X chipset i845E cu o memorie ddr 256 , vreau sa maresc memoria RAM . Am citit tot articolul si am ajuns la concluzia ca trebuie sa folosesc doar DDR ( DDR este acelasi lucru cu DDR1?) , pot lua o memorie de 1 gb si sa o folosesc impreuna cu cea de 256 sau sa o las doar pe cea de 1 gb? Revin pentru a va spune ca meoria RAM pe care o am este de la PRINCETON( pot schimba producatorul?)

 216. Costin on martie 6th, 2011 4:23 pm

  @geany20062006 ::Producatorul da il poti schimba atata timp cat ramai la aceeasi configuratie q prima placa de ram(dac nu e aceeasi s-ar putea sa nu mearga)Din cate am inteles eu DA DDR e acelasi lucriu q DDR1

 217. admin on martie 6th, 2011 11:45 pm

  @geany20062006

  Da, DDR sau DDR1 inseamna acelasi lucru. Memoria de 1GB va functiona in mod normal fara probleme alturi de cea de 256MB.

 218. NOOOB on martie 8th, 2011 10:51 pm

  AJUTOORR!!!
  Mi s-a ars placa video si pana fac rost de bani pentru alta ma poate lamurii cineva cum trec pe cea de rezerva? Adica cum activez celalalt slot pentru monitor? Stiu ca e din BIOS Dar cum ? Va rog ajutati-ma 🙁

 219. SWAT4 on martie 9th, 2011 3:24 pm

  NOOB… la placa de baza mai ai un VGA, baga acolo cablul de la monitor si normal ar` trebui sa mearga, pe placa de baza, daca nu merge… e dezactivat din BIOS VGA-ul, e usor de activat.. dar daca nu vezi nimic.. :))) n-ai cum, doar sa imprumuti de la unu placa video 2 minute cat activezi din BIOS placa video incorporata in placa de baza :D. Succes!~

 220. NOOOB on martie 9th, 2011 5:07 pm

  Zimi unde dau in BIOS sa activez te rog mult SWAT4

 221. SWAT4 on martie 9th, 2011 5:14 pm

  acum.. depinde de ce placa de baza ai :D, baga-mi id-ul: alin_110794@yahoo.com, si poate te pot ajuta 😉

 222. NOOOB on martie 9th, 2011 10:07 pm

  MERSI MULT Swat datii un premiu ceva baiatului asta :)) Mersi fratica

 223. Costin on martie 10th, 2011 2:03 pm

  Sal…Am si eu un pc vechi de 2 ani si cv q urmatoarea cinfiguratie:::: CPU Name: Intel Celeron 331 ;Code name:Prescott; Package Socket 775 LGA;Tehnology 90nm Core Voltage 1.344 V;Specification Intel(R) Celeron(R) CPU 2.66 GHz
  Mainboard:::Manufacturer Gigabyte Technology Co.,Ltd.;Model 945GZM-S2;Chipset Intel i945G REV. A2;Southbridge Intel 82801GB(ICH7/R) Rev. A1;;LPCIO ITE IT8718 Version PCI-Express;Link Width x4 Max.Supported x.16
  Memory::: Type DDR2 Channels# Single Size 512MBytes DRAM Frequency 201.0 MHZ
  SPD::Module zize 512 MB Correction none Max Bandwidth PC2-5300 (333 MHz)
  Asta scrie in CPU-Z aqm intrebarile mele::1 D c arata 333 MHz stiam cv de 667
  Pot schimba si eu cv in bios sa arate 667 Mhz??
  2.Cata memorie ram pot pune maxim si ce frecventa maxima??:S(tinand cont ca am doar 2 sloturi de ram)
  3.Placa video am aqum o ATI radeon 256 MB si vreau cev mai bun un GEforce spuneti-mi una mai buna un ddr2 512MB sau 1 GB compatibila .

  PS::dac am doar 2 sloturi de ram poot urca la 4 Sau treb sa inlocuiesc placa de baza???

 224. admin on martie 10th, 2011 4:43 pm

  @Costin

  1. Este explicat de foarte multe ori aici partea cu 333/667. Denumirea de DDR provine de la DOUBLE Data Rate – si in functie BIOS-ul placii de baza frecventa poate aparea afisata diferit, fie valoarea nominala de 333Mhz – fie viteza in sistem DDR adica 333*2 =667 (in lumea calculatoarelor)

  2. Poti pune maxim 2GB, preferabil 2x1GB. Placa de baza este compatibila cu orice tip de memorie DDR2

  3. Poti sa pui orice placa video PCI-Express singura limitare e bugetul si sursa de alimentare. O placa video prea puternica necesita si o sursa de alimentare pe masura. In orice caz daca investesti intr-o placa video ar trebui sa schimbi si procesorul cu unul dual core.

  P.S.
  Evident.

 225. Costin on martie 10th, 2011 6:28 pm

  Ms mlt chiar imi folsesc aceste informatii 😀 😀 ms ms 😀

  Eu stiam ca procesorul meu e dual core????gata aqm pot sa spun ca sunt bagat in ceata ….(asa scria pe garantie dual core INTEL….)

  PS:ce scrie in everest::
  CPU Type Intel Celeron D 331, 2680 MHz (20 x 134)
  CPU Alias Prescott-256
  CPU Stepping G1
  Instruction Set x86, x86-64, MMX, SSE, SSE2, SSE3
  Original Clock [ TRIAL VERSION ]
  Min / Max CPU Multiplier 14x / 20x
  Min / Max CPU Multiplier 14x / 20x
  L1 Trace Cache 12K Instructions
  L1 Data Cache [ TRIAL VERSION ]
  L2 Cache 256 KB (On-Die, ECC, ATC, Full-Speed)

 226. dragose on martie 12th, 2011 11:07 pm

  buna ziua! am si eu un calc mai vechi cu 4 sloturi de ddr2, si i-am pus 2 placute de 512 mb si le-a recunoscut, apoi eu mai avnd inca o placuta de 512mb si una de 256 mb am intrat in bios si am schimbat la setari mai multe setari printre care am schimbat cpu clock speed de la 133 la 160 si de la ecc am pus ecc + epp la setarile ram, si cand i-am dat save and exit mi-a iesit si mi-a aparut ecranul negru, si acum ecranul nu mai face legatura cu unitatea, cred ca nu-mi mai recunoaste rami.Ce-as putea sa fac? cum as putea sa resetez biosul fara sa intru in el? va multumesc anticipat.

 227. admin on martie 12th, 2011 11:30 pm

  @dragose. Trebuie sa resetezi BIOS-ul. Pentru a face asta ai 2 posibilitati:

  1) scoti bateria de pe placa de baza (astepti ~20 secunde si o pui la loc)

  2) folosesti jumperul de reset al BIOS-ului. Acest jumper care este reprezentat de 3 pini care impreuna cu o „caciulita” permit 2 combinatii: cand caciulita acopera pini 1-2 BIOS-ul este in starea de functionare normala / cand sunt acoperiti pinii 2-3 = BIOS-ul se reseteaza la setatirile implicite. (valabil in majoritatea cazurilor, sunt mii de modele de placi de baza si nu toate au acelasi sistem de reset al BIOS-ului, mai ales calculatoarele brand HP, Dell, IBM etc)

  Setarile ECC+EPP nu sunt pentru memorie ci pentru portul paralel la care se conecteaza in general imprimante sau scanere mai vechi.

 228. dragose on martie 13th, 2011 3:14 pm

  ms pentru raspuns, am gasit cartea technica de la placa mea de baza si asa scrie si acolo, cum zici tu, dar am incercat si nu merge, mi s-o fi ars ramii?

 229. sergiu on martie 14th, 2011 10:22 pm

  Buna ziua.Am un sistem diablo intel dual core CU 512 mb de ram placa video si 2 gb ram memorie, treaba sta in felul urmator am un procesor intel dual core de 2.2 Ghz in momentul actual si as vrea sa-l inlocuiesc cu unul mai puternic de 3.2 ghz intel dual core si as vrea sa stiu daca placa mea de baza suporta acest procesor de 3.2 ghz, referitor la acest procesor de 3.2 ghz,am cautat pe internet si nu am gasit frecvente suportate pentru acest model de placa de baza MSI SERIA P4M900M3, va rog frumos sa-mi spuneti daca suporta aceasta frecventa sa stiu sa nu cumpar procesorul degeaba.

 230. mihai mihai on martie 18th, 2011 10:35 pm

  salut!
  la pc-ul meu am 3 sloturi de rami ddr1. am si 3 placutze, respectiv: 512 frecventa 333 mhz, 256 frecventa 333mhz, 256 frecventa 400mhz. am pus placuta de rami de 512 pe primul slot, placutza de 256 frecventa 333 pe slotul 2. asa le am acum pe calculator.
  dar cand pun placuta de rami 256 frecventa 400 pe slotul 3 mi se restarteaza in continuu calculatorul.. imi poate spune cineva in ce ordine pot sa le pun, sau dak cea de 256 cu 400 este stricata?:-s

 231. bustordust on martie 21st, 2011 4:38 pm

  Buna ziua! Am si eu o intrebare: in urma cu aprox 1 luna am avut PC-ul la service. Cei de acolo mi-au spus ca s-a dus o memorie si slotul aferent (probabil arse amandoua). Atunci mi-au spus care slot este defect (mi-au spus culoarea), dar am uitat si de curand am luat alta memorie pentru a imbunatati performantele PC-ului. Cum pot afla care slot este ars? Cei de la service mi-au schimbat memoriile intre ele si chiar nu mai tin minte care este slotul ars (si cred ca nici ei nu mai stiu). Exista vreun soft sau altceva cu care pot depista slotul defect? Va multumesc!

 232. mihai mihai on martie 21st, 2011 10:35 pm

  scoti toate placutele de rami, si pui doar una dintre ele pe unul dintre sloturi. vezi dak porneste calculatorul. daca porneste, inseamna ca slotul este bun. repeti schema pt toate sloturile

  😉

 233. mihai mihai on martie 21st, 2011 11:03 pm

  cand nu se va aprinde calculatorul, sau va fi un tzauit din unitate, sau calculatorul isi va da restart in continuu, inseamna ca ai gasit slotul defect :>

 234. bustordust on martie 22nd, 2011 7:39 pm

  Multumesc mult de tot! Dar exista riscul ca, in situatia in care nimeresc slotul defect, sa se arda si memoria?

 235. pauld on martie 27th, 2011 9:55 pm

  Dețin un Pc acer3100 ,procesor dual core AMD Athlon 64×2 2800,chipsetul placi de baza AMD 690g,AMD hammer,cu 4 sloturi memorie DDR 2,am funcționat cu toate cele 4 sloturi ocupate 2G +512X2=3GB timp de trei ani,de curând din 4 sloturi nu îmi funcționarea decât 2 adică 1 și 3 ,2 și 4 mort,startul se aude,ecran alb ,boot de nici o culoare ,deci fără 2 și 4 merge f bn,memoriile sant bune ,la bios nu am reușit sa i fac un upgrade,ași vrea dacă nu este cu supărare sa ma scotă cineva la lumina ,sant un începător nevinovat…mulțumesc și mult respect celor ce postează aici

 236. Sorgot on martie 30th, 2011 7:23 pm

  -. Intr-o retea sunt interconectate n calculatoare. Toate calculatoarele trimit in medie acelasi numar de pachete pe unitatea de timp. Un mesaj este transmis de la o statie i la o statie j cu probabilitatea pij pentru ij, pentru i,j=1,n si pii=0. Cate segmente (drum intre doua noduri) va parcurge un mesaj in medie pentru urmatoarele topologii:
  a. topologie mesh
  b. topologie stea in care nodul central este un calculator
  c. topologie stea in care nodul central este un switch
  d. topologie bus
  e. topologie inel

 237. alex on aprilie 10th, 2011 5:25 pm

  Salutare Am si eu o problema.Am schimbat Memoria Ram la calculator si inaite aveam 2 placute (nu stiu exact de cat erau cam de 100 si 300 )si am lasat aia mai mare de 352 sau cat avea si am pus alta de 512 si am pus la loc tot ok si cand sa-l aprind se aprindea pc adik se auzea cum culerul invarte etc zgomotul care il face normal cand e pornit dar faza e ca nu apare nimic pe monitor?ce sa fac?am dat restart nimic..nu stiu ce sa fac si nu a iesit miros de fum sau ceva nimic se aprinde cum se aprindea normal si pe monitor nu apare nimic si monitorul e bun ca l-am probat la alt calculator.Va rog ajutati-ma daca stiti ceva..mi spus cineva sa le sterg putin cu radiera dar nimic sau am incerat sa pun alea la loc care au fost nici alea nu mai merg..

 238. Feticu valeriu on aprilie 11th, 2011 2:33 am

  Salutare oameni buni ! Sînt un gamer fanatic la 60 de ani. Am un calculator Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q6600 @ 2,4GHz -2Gb RAM şi o placă video GForce8600GT, şi constat că unele jocuri merg sacadat (enervant lucru). Aveţi cumva idee care este cauza că mă scoate din sărite chestia asta. Ce să mai bag în cutia neagră să meargă brici ? Mulţumesc anticipat.

 239. Feticu valeriu on aprilie 11th, 2011 2:47 am

  Am uitat să vă spun că funcţionez cu Windows7Ultimate. Ciau !

 240. oVi on aprilie 16th, 2011 1:46 pm

  Buna Ziua ! In momentul de fata am o memorie DDR de 1gb cu frecfenta de 166 MHz, daca mi`as mai cumpar una, tot de 1gb, dar cu frecventa de 333MHz ar putea sa mearga impreuna ? Multumesc anticipat.

 241. Claudiu on aprilie 18th, 2011 3:33 pm

  Am o memorie de laptop:
  Infineon
  256MB,DDR,333,CL2.5
  PC2700S-2533-0A1

  A fost pe un laptop Hp ZV6000, cand verificam memoria imi zicea ca are 512 ram.Si pe cutie la fel scrie 512 ram. Cat are pana la urma ?

 242. Gherle on mai 2nd, 2011 7:35 pm

  Salut!
  Am o mica problema. Am 6 GB RAM dar ma lasa sa folosesc numai 3GB.
  Un screenshot http://img683.imageshack.us/i/unledga.png/
  Daca aveti vreo sugestie ce ar trebui sa fac, va rog trimiteti`mi un raspuns.
  Multumesc anticipat!

 243. admin on mai 3rd, 2011 7:43 pm

  @ Gherle – raspunsul e tot in screnshotul pe care l-ai atasat. Mai exact e vorba e randul unde apare „32-bit Operating System”. Un sistem pe 32 de bit cum s-a mai discutat aici, din cauza arhitecturii nu poate folosi decat aproximativ 3GB din RAM in cazul Windows-ului. (4GB ar fi limita teoretica)

  Ai nevoie de Windows pe 64 bit.

 244. razvan on mai 4th, 2011 11:40 pm

  sall all…as vrea sa stiu daca pot sa pun o placa de 1gb 667 mhz pe un AMD sempron 2600+ 1.83GHz (pc are decat 512 mb ram 🙁 )

  a da , si inca ceva : pc e un davio delux (cu carcasa de bmw) 😀

 245. O. Damian on mai 5th, 2011 7:36 pm

  Razvane depinde ce placa de baza are calculatorul. Daca e cu DDR1 sau DDR2. Alea Davio din Altex erau cu DDR1 am avut si eu daca e vorba de carcasa de aia Delux argintie. Era socket 754 parca si 100% cu DDR1,

 246. razvan on mai 6th, 2011 8:54 pm

  e cu DDR1 , iar carcasa e rosie…

 247. denis on mai 14th, 2011 4:08 pm

  Am un laptop de 504 mb si as vrea sami iau un pc mai bun cum sar merita:

  1)Sa iau unul nou?

  2) Sa imbunatatesc laptopu

 248. denis on mai 14th, 2011 4:09 pm

  si cum aflu ce baza are pc?

 249. Tirel on mai 16th, 2011 2:32 pm

  Denis,eu cred ca ar merita sa iei o placa de memorie RAM la laptop.si eu am avut unul cu 639 MB la RMA si am cumparat o memorie mai buna. Mult suces!

 250. alinn28 on mai 23rd, 2011 2:18 pm

  pt Feticu valeriu, mai pune 2 gb si schimba placa grafica, macar un geforce 460 ca acum a ajuns in jur de 5 mil si o sa merga bine, asta daca nu joci in full hd cu setarile la maxim.
  acum sa va intreb si eu ceva pt cine cunoaste: e vreo problema daca memoria sistemului merge la un voltaj mai mic decat cel standard? concred am 4 gb corsair 1333 overcloacati la 1600 ci in loc de 1.65 v cat ar trebui sa-i pun am de ales intre 1.6 sau 1.7(asa vrea biosul)si aina ceva, m-ar interesa voltajele care ar trebui aplicate(cpu, memorie, etc) la un i5 760 pt al duce de la 2800standard la3500 sa zicem.spun asta pt ca daca rulez Intel® Processor Diagnostic Tool imi da eroare de memorie daca pun mai mult de 1333.ma gandesc ca e o problema legata de voltajul controlerului care se afla in procesor.sunt curios daca altcineva care detine un i5 il poate overcloaca si ii ruleaza Intel® Processor Diagnostic Tool fara nici-o eroare. ms!

 251. Cum sa iti alegi un laptop bun | Maya Secret on mai 25th, 2011 5:49 pm

  […] cunoscuta fiecarei persoane care detine un calculator, putin sunt cei care stiu cum functioneaza memoria RAM, sau ce rol are, daca veti urma link-ul de pe memoria ram o sa intelegeti rolul ei. Sfatul meu este […]

 252. mike on iunie 1st, 2011 8:12 pm

  am un sistem AMD SEMPRON 3000+ , memorie RAM 512, placa de baza NForce 3-A. de la un calculator mai vechi aveam 2 memorii RAM de 256 ELIXIR 400mhz PC 3200U si SYCRON PC 2700…
  le-am montat pe rand si am pornit calculatorul dar windowsul nu pornea…
  Imi puteti spune va rog ce se intampla??

 253. MARIUS on iunie 1st, 2011 11:31 pm

  amun sistem cu procesor intel core 2 quad q 9550,placa de baza asusteck P5P41D, SI MEMORIE DDR2 3GB DE 800MHZ. va rog vreau sa stiu daca pot mari rata memoriei cu inlocuirea unor sloturi ddr2 800mhz de 8gb sau ma pot risca si cu sloturi de 1066mhz.

 254. MARIUS on iunie 1st, 2011 11:34 pm

  pe sistemul mentionat la treadul de mai sus ruleaza un windows 7 ultimate pe 64 biti.din cite am inteles pentru o performanta optima a sistemului -in varianta de fatan ,ar trebui sa am minim 4gb de ram.

 255. alinn28 on iunie 2nd, 2011 7:52 am

  marius, poti sa pui si memorie la 1033 mhz doar ca trebuie sa faci overcloking ca sa mearga la frecventa aia.acum nu stiu cum e placa si biosul tau, daca nu poti sa faci overcloking doar la memorii scazand multiplicatorul procesorului, ar insemna ca acesta sa merga cu 25% in plus ceea ce e destul de mult si trebuie sa ai un cooler serios nu cel stock.uite ce spune pe pagina producatorului http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_775/P5P41D/#specifications.

 256. firestorm on iunie 5th, 2011 11:21 pm

  salut.am si eu o intrbare in legatura cu memoria ram. imi puteti spune daca pe sistemul asta pot pune o memorie cu o frecventa de 800 de mhz http://support.dell.com/support/edocs/systems/opgx520/en/ug/tindex.htm.dell OptiPlex GX520. va multumesc

 257. Libidou on iunie 6th, 2011 9:22 pm

  Cateva date despre pc:
  – placa de baza Asus P5QL Pro
  – procesor QuadCore Intel Core 2 Quad Q6600, 2400 Mhz
  – video GeForce 8800 GT 512 Mb

  Am 2 placute de ram de cate 1 gb fiecare. M-ar interesa daca merita sa ii mai pun 2 placute tot de 1 gb pentru un total de 4 de genu http://www.emag.ro/memorii/memorie-kingmax-1gb-ddr2-800mhz-pc6400–pKLDD4-DDR2800-1GB-DDR2-1G800 sau inca doua de 2 giga pentru un total de 6. de genu http://www.emag.ro/memorii/memorie-kingmax-2gb-ddr2-800-pc6400-fbga-mars–pKLDE8-DDR2-2G800
  In principiu ma intereseaza sa imi mearga bine jocurile pe vista ( in prezent sunt pe xp). Ajuta in cazul de fata sa ai 6 giga fata de 4 sau frecventa e mai importanta in cazul acesta si mai mult de 4 e pierdere de bani?

 258. Part2 on iunie 6th, 2011 9:40 pm

  Date despre pc
  placa de baza : Asus P5QL Pro
  cpu: QuadCore Intel Core 2 Quad Q6600, 2400 Mhz
  video: GeForce 8800 GT, 512 Mb

  In prezent am doua placute de ram de cate 1 gb fiecare. M- ar interesa sa ii mai adaug inca doua a cate 1 gb pentru un total de 4 sau inca doua a cate 2 gb pentru un total de 6.

  Ma intereseaza in principiu sa-mi ruleze bine jocurile pe vista ( in prezent am xp). Vreau sa stiu daca ajuta in cazul de fata sa am 6 giga vs 4 giga sau frecventa este importanta in cazul de fata iar diferenta dintre 4 si 6 giga este mai mult o pierdere de bani.

 259. Cyp87 on iunie 11th, 2011 12:35 am

  Salut,

  Am si eu o mica problem; Am o placa de baza MS 7255 ver 2.1 p4m890 si aveam 2 gb ram 667hz si mai am cumparat inca 2gb. placa are 2 sloturi de memorie si cand l-am bagat pe al 2-lea imi vede 2.5 gb. Mentionez ca frecventele sloturilor sunt aceleasi,doar firmele difera. Din ce am mai citit s-ar parea ca placa suporta doar 2 gb, cu toate ca pe alt site am vazut ca suporta 4gb.
  Daca suporta doar 2 gb se mai poate face ceva sa suporte 4 gb?
  va rog putin ajutor, ca as ramane cu 2 gb doar sa ma uit la ei!!!

 260. cata1 on iunie 11th, 2011 4:37 pm

  salutare 🙂
  am si eu o problema q pc-ul…la 2-3 min dupa ce il deschid incepe sa-mi mearga foarte greu..memoria ram este de 1Gb dar cp usage este la 100% daca deschid o pagina sau 2 de net..nu mai vorbesc de jocuri care merg sacadat sau delok…nici video pe youtube nu mai pot urmari…am mai inchis si din procese ..aqm am 42 dar tot rau merge…ceva sfaturi va rog..pana nu arunc pc-ul pe geam :))

  multumesc

 261. feticu valeriu on iunie 12th, 2011 11:48 am

  Pentru Part2 .Şi eu am acelaşi calculator. Folosesc Windows7 .Am 4 Gb RAM şi o placă video Radeon 8670.Nu există joc pe care să nu îl pot juca.Fi atent la sursă.Ai nevoie de o sursă de 500W.Baftă !.

 262. firestorm on iunie 13th, 2011 11:12 am

  salut.am si eu o intrbare in legatura cu memoria ram. imi puteti spune daca pe sistemul asta pot pune o memorie cu o frecventa de 800 de mhz http://support.dell.com/support/edocs/systems/opgx520/en/ug/tindex.htm.dell OptiPlex GX520. va multumesc

 263. ROBERT on iunie 13th, 2011 1:59 pm

  AM O PROB. CU UN LEPTOP MERGE CULARUL CONTINU NU SE OPRESTE,MI-LA SCHIMBAT PT. CA ESTE IN GARANTIE,INAINTE URUIA VIJA DE CIND LA SCHIMBAT NU MAI URUIE DAR MERGE CONTINU,LA-M TRIMIS DIN NOU LA SERVIS SI USPUS CA AU SCHIMBAT PROCESORU DAR TOT LA FEL MERGE CONTINU. NU STIU CE SAI MAI FAC CA EXPIRA GARANTIA PESTE 2LUNI.CEI DELA SEVIS SPUN CA SCHIMBA PIESE DAR EU NU VAD NIMIC IN BINE. E UN ASUS X59S T5450 INTELCORE2DUO

 264. Adik on iunie 20th, 2011 1:12 am

  Salut,
  Am citit o parte din discutiile de pe site, si vroiam sa te felicit pt cea ce faci.
  Am o nelamurire, pot sa-i zic si necunostinta de cauza, luata inginereste , si sper ca poti sa ma indrumi. Vreau sa-mi fac sistemul in asa fel incat sa lucreze toate piesele (procesor, placa video,ram) proportional.
  Am sa-ti spun piesele care doresc sa le pastrez: Placa video EVGA GeForce GTS 450 SuperClocked 1GB DDR5 128-bit ,Procesor DualCore AMD Athlon 64 X2 6000+ 3.01 GHz / , Motherboard Chipset nVIDIA nForce 6100-430, AMD Hammer / Platform ID D5h (Socket AM2) , si placa de baza Asus M2N (3 PCI, 2 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR2 DIMM ,Audio, Gigabit LAN ),940 pin …..care daca consideri ca e prea veche, o sa renunt la ea. Care DDRAM imi sunt potriviti, si pe ce sistem? In prezent am Windows XP pro 32bit -SP3.
  Folosesc calculatorul la modelare 3D – rendare , jocuri gen Cod6 , sau online Gwild Wars etc, Mai folosesc in paralel si o plasma compatibila la comp, in care ruleaza un film de ex… Sper sa poti sa iti faci o idee cam ce resurse am nevoie.
  Daca mai ai nevoie de vreao informatie sa imi zici.
  Iti multumesc pentru timpul acordat .

 265. maty on iunie 27th, 2011 4:11 pm

  am un desktop fujitzu siemens scenic….model antic p ddr1 din 2004 cred (e luat d la cnv)…am p el procesor intel de de 3 ghz, rami 2g la 400 mhz, video cred ca 128 mb o placa gygabite gx128 parca…. sistem de operare win7 32 bitzi…faza este ca procesorul se urca destul de des la 100% si atunci incepe sa „urle” ventilatorul in el si face un zgomot intens….uneori se incalzeste rau carcasa pe el….mai ales cand sta procesorul la maxim……

  1. ma intereeaza ca nu mai uruie atat si sa nu mai stea procesorul la 100% ( ramii nu urca mai mult de 36%)
  2. la ce bun sa am atata memorie daca nu gandeste toata si imi blocheaza pc-ul cand procesorul sta la maxim….

  ramii sunt 1gb kingmax……si 1 gb take ms…..pana acum au mers fara probleme si-mi arata 2 gb….dar nu inteleg dece nu foloseste mai mult din ei…..practic nici macar 1 giga nu foloseste si procesorul il rupe fortzandu-l la maxim…….si mentionez ca de jucat nu ma joc…cel putzin nu jocuri care cer un nivel de sistem de actualitate……doar jocuri de maxim 2 gb spatiu ocupat….counter..etc…

  asa la indexul experientza windows am urmatoarele note:
  A. procesor: nota 3,9
  B. memorie RAM 4,4
  C. grafica 2.0
  D. performanta grafica pt jocuri 3,3
  E. hard disk 500 GB nota 5,9

 266. maty on iunie 27th, 2011 4:18 pm

  am dezactivat cateva din grafica aero ca sa nu-mi foloseasca resursele aiurea…..nu-s pretentios, dar la inceput cu 512 rami si windows xp , fara placa video,.nu-l simtzeam cand era aprins……..acum cu toate inbunatatirile aduse este mai greu parca…….inteleg ca si vechimea, dar totusi…..si cand ma uit p youtube uruie ca draq…..

 267. emy on iunie 29th, 2011 9:35 pm

  e bine daca am 4000 ram?

 268. cristi on iulie 9th, 2011 6:51 am

  Peste tot am intalnit varianta cu frecventa RAM mai mare decat frecventa la placa de baza. Problema mea e invers, adica pe o placa de baza (MSI G31TM-P21) care necesita memorii RAM cu frecvene de 667 si 800 MHz, se poate monta RAM cu frecventa de 533MHz?

 269. mircea on iulie 19th, 2011 7:02 pm

  SALUT. Am si eu o intrebare. Ce se intampla daca placa mea de baza suporta pana la 4 GB DDR2 si eu am pus 5 GB DDR2 ? Aveam o placuta de 1 GB si una de 2 GB in dual chanel. Mi-am mai cumparat inca 2 GB, am pus cele 2 placute de 2 GB in dual chanel si cealalta de 1 separat, si sistemul se misca foarte greu (W 7 pe 32 ).Procesorul statea la 100% ( Dual core la 3.4 Ghz ). Sa fie asta din cauza ca am pus mai mult RAM decat suporta placa sau ca atasasem un hard nou nepartitonat sau formatat inca ?

 270. danutzu97 on iulie 26th, 2011 5:59 pm

  Salut…am si eu o problema….

  De fiecare data cand downloadez ceva care are in componenta mai multe arhive…gen jocuri de la Reloaded….Cand dau sa dezarhivez imi da o eroare CRC File Is Corrupted…ce imi puteti spune….E de la Rami??

  As fi tare recunoscator daca m-ati putea ajuta…

 271. ionut on iulie 31st, 2011 10:33 am

  Salut…am un laptop acer aspire5742zP623G32MNKK de 3g ddr3 ram pe 1066 as putea sa ii mai pun un ram de 2g tot pe 1066 ddr3?am w7 pe 64.

 272. paduraru viorel on august 1st, 2011 5:44 am

  La o placa de baza p5pl2 unde sunt pinii de conectare pentru microfon si sunet din fata unitatii a fost dus la reparat si nu a pus la loc toate .

 273. Eugen on august 1st, 2011 1:03 pm

  Salut. Am si eu o intrebare pentru Guru dak se poate am o placa de baza cu pa sloturi de rami ca cea din prima imagine in doua sloturi intra ddr1 si in celelalte sloturi sd-ram .Problema este urmatoarea :cand pun sd-rami si cand pun ddr1in placa de baza nu imi mai porneste pc adica nu se vede nimc pe detskop doar negru cand scot placutele de la sd -rami si repornesc pc merge si cand pun memeorile sd-rami si iau memeorile ddr1 iarasi merge,dar nu inteleg de ce nu merg toate 4 placute in aceiasi timp???As vrea sa stiu?astept un raspuns multumesc.

 274. Ciprian on august 1st, 2011 7:45 pm

  Cand aprind calculatorul,imi ramane blocat la testarea RAM,(fix la imaginea cu testarea memoriei pe care ai pus`o tu la topicul „Cata memorie am”) nemaivand reactie la nici o tasta,nimic.Am incercat sa reinstalez si windows`ul,tot nimic.

 275. costel on august 8th, 2011 8:33 pm

  am o placa de 256 rami in pc ….daca o scot si ii pun una de 1 gb trebuie instalat ceva..?

 276. alinn28 on august 9th, 2011 7:49 am

  am o placa de 256 rami in pc ….daca o scot si ii pun una de 1 gb trebuie instalat ceva..?

  poti sa pui linistit ca nu trebuie sa instalezi nimic, numai sa fii atent sa pastrezi tipul de memorie folosit.ddr2, ddr3, etc

 277. catalin on august 11th, 2011 9:04 am

  salut .O problema cred ca de la placa de baza,nu stiu ce sa-i fac,intr-o dim recenta,am poornit PC -UL pe la 12 si mi-a dat un beep lung si 3 scurte,iar dupa vreo 10 sec imi da 2 bipuri scurte si se restarteaza,placa de baza e un P5K SE,FIRAR CA A iesit din garantie,inainte de a duce-o pe la carpaci,oferiti mi o parere,am pus fiecare componenta,am sters tot Pc-ul ,este placa de baza?multami

 278. Stefan on august 14th, 2011 9:57 am

  La un calculator de la scoala, dard disk-ul nu se mai deschide, aveam multe date pe el. Pe monitor apare windows si dupa cateva secunde se restarteaza. Cum se poate deschide hardul ? Se mai pot recupera fisierele ? Multumesc

 279. floryn on august 14th, 2011 11:04 am

  sall.am si eu o intrebare..vreau sa schimb rami de pe pc.acum am 2 placute de cate 1 gb fiecare adica 2 gb ddr2 667mhz si vreau sa scot o placuta de 1 gb ddr2 si sa bag alta in loc de 2gb ddr3 10600 adika 1333 mhz,se poate.?

 280. Teo on august 16th, 2011 11:46 am

  Buna ziua! Am si eu o mica problema. Eu am un calculator bun, 4gb ram , procesor 5400 dual core, dar dupa ce inchid calculatorul de obicei daca incerc sa il deschid dupa o ora de la „turn off” unitatea se deschide, dar monitorul ramane inchis. Pe monitor imi apare un mesaj „Nu a fost gasit nici un semnal”. Am testat cablurile, am testat mufa, totul este OK cu , conexiunile dar tot nu functioneaza. Ce sa fac?

 281. Mihai on august 16th, 2011 6:07 pm

  Salut. Am o problema cu ramy recent am cumparat placut ddr3 de 2 gb de ramy si cand am puso pc nu porneste .din ce cauza si ce as putea face?

 282. floryn on august 17th, 2011 9:16 pm

  sall.teo sar putea sa fie din placa video.verifica cablurile in spate daca sunt bine prinse daca nu schimbati windowsul si apoi vezi diferenta.daca iti face la fel iti propun sa iti schimbi placa video..parerea mea.. acum asteapta si parerea altora..salL

 283. floryn on august 17th, 2011 9:18 pm

  mihai ce placa de baza ai.?de asta depinde cand iti cumperi cate ceva nou la pc…

 284. alinn28 on august 18th, 2011 8:17 am

  aceasi problema ca teo am avuto si eu la vechiul calculator .am incercat tot ce se putea si nu am reusit sa-mi dau seama dc facea asa.in orice caz asa am crezut si eu ca e de la placa grafica , dar nu a fost asa.acum am alt calculator dar am pastrat placa grafica de la cel vechi si merge perfect de 1 an, asa ca s-ar parea ca problema venea de la placa de baza.incearca sa scoti din modulele de memorie daca ai mai multe, lasa doar 1 si vezi daca mai face.

 285. tiberiu on august 26th, 2011 12:47 pm

  salut.am 128 mb ram si 512 mhz. cand navighez pe internet unele pagini mi se incarca mai greu.daca mi-as pune 1 gb ram atunci mi s-ar incarca mai repede paginile de internet?

 286. Sophisticated on august 28th, 2011 12:23 pm

  sal
  Am si eu o nelamurire daca ma puteti ajuta…
  am doua placute rami una de 512 DDR2 si cealalta de 1GB DDR2 de la un timp primeam tot felul de erori…ba mai mult cand incercam sa-i reinstalez windowsul la fel imi dadea erori la instalare:(:(
  cineva mi-a zis ca e de la HDD ca are bad-uri si ca d-aia imi da erori, insa testand hardul totul a fost ok
  mi-a dat prin gand sa testez si memoria ram, si surpriza:):)
  una din placute era plina de erori mai exact cea de 1 GB:(:(
  am scos-o si am testat-o si pe cea de 512 singura si e ok
  faza e ca placutza de 1 GB o am inca n garantie…
  intrebarea mea e…daca ma duc cu ea mi-o schimba sau ma duc degeaba???

 287. alinn28 on august 30th, 2011 7:29 am

  dca le da si lor erori ti-o schimba imediat

 288. Timi on septembrie 1st, 2011 2:33 pm

  Salut, problema mea nu are nici o legatura cu ramii dar numai stiu la cine s apelez. Deci faza e ca am cumparat o placa de sunet de la un amic, pt. ca cea integrata s-a dus naibi, s-a bulit. Intrebarea mea este cum s trec de pe aia integrata pe asta noua? Mentionez k am 3 sloturi in placa de baza, in primul slot este placa video, in al doilea placa de retea si in al3lea intetionam s-o bag pe cea de sunet. Daca ma poate ajuta cineva cu orice sfat ar fi de ajutor, dati add south_impact , ms anticipat !!!

 289. ionut on septembrie 3rd, 2011 9:50 am

  sall….vreau sami cumpar memorie ram ddr 2….eu am 2 gb ram in pc si vreau sa-mi iau inca 2 (mam documentat iar placa mea de baza suporta 4gb ram deci nar fi o problema…..tot ce vreau sa stiu daca o sami mearga daca am frecventele diferite…..sa zicem ca 2 gb din PC-u meu sunt de 600 mhz iar eu vreau sami iau de 800 mhz…..o sami mearga…ca o sa fie tot ddr 2

 290. adryan_88sb on septembrie 4th, 2011 6:32 pm

  Salut! As vrea sa-mi imbunatatesc calculatorul un pic . Am placa de baza MSI 945P/ G/PL/ Neo 2 -F (LGA775) am inteles ca suporta dual channel memorie RAM , am procesor Intel Pentium 4 630 2MB 3.00Ghz , dar nu stiu pe cati biti este (folosesc windows XP SP 2) . Am 4 sloturi de memorie RAM dar am o singura placuta RAM de 512 MB APACER PC4300- MHz (era prea scumpa memoria in 2006 ;)) ) . In carte am vazut ca ar suporta pana la 4GB ram frecventa 667Mhz. Intrebarea ar fi : Care ar fi cea mai buna configuratie de memorie (4GB RAM) care sa functioneze la performanta maxima ? Cate 1 GB pe fiecare slot si sa renunt la cea de 512MB ? Sau inca 2 placute de cate 2 GB RAM ? Va multumesc pt raspuns

  Revin cu o completare si in urma testului cu CPU – Z observ ca memoria de 512 MB PC2-4300 e la 266 Mhz 🙁

 291. alinn28 on septembrie 5th, 2011 10:14 am

  ia 2 placute 2gb ddr2 la 800mhz ca e cel mai bine si o arunci pe cea de 512.

 292. alina on septembrie 6th, 2011 4:02 pm

  Buna am si eu o intrebare… de fapt mai multe. Am o placa de baza Gigabyte model 945GZM-S2. Vreau sa stiu daca suporta memorie RAM DDR2 1066 GHz de 2 GB si placa video de 2GB sau ar trebui sa imi cumpar o alta placa de baza. In principiu vreau sa inlocuiesc o parte din piese ca sa ma pot juca jocuri cat de cat mai noi k acum e varza:)) cam ce componente mi-ati recomanda si in ce ordine ar fi cel mai inspirat sa le cumpar? As prefera raspunsul pe mail. Ms!

 293. alinn28 on septembrie 6th, 2011 4:57 pm

  alina, placa aia de baza teoretic suporta ddr2 1066 dar oericum nu asta e important.ca sa-ti mearga jocurile de ultima generatie bine, iti trebuie o placa grafica buna de exemplu geforce 560ti si 4 gb de ram.atentie o placa grafica noua consuma mai mult ca cea veche deci trebuie sa fii atenta sa poata sa o duca sursa.

 294. alinn28 on septembrie 6th, 2011 4:59 pm

  scuze nu suporta ddr 1066, ci 667 dar poti sa iei o memorie mai buna si o overcloakezi.

 295. ciprian on septembrie 11th, 2011 8:29 pm

  buna ziua
  ma ajuta cnv nu ami merg jocurile pe laptop oare ce prob are ma ajutati va rog mult daca vreti ami puteti explica pe mess dati add la mafia_ruby
  va multumesc
  buna ziua

 296. ernest on septembrie 16th, 2011 9:51 am

  buna,as avea si eu o rugamninte,am un procesor de 300 Mhz un 1 GB ram si o placa video GeForce 7600 Gs pe 512 Mb,si anul trecut am instalat fifa 1,mergea bn la low detail,dar acum a aparut fifa 12 si imi merge sacadat,dc fifa 11 mergea si fifa 12 nu merge ca si fifa 11,cerintele de la fifa 11 si fifa 12,sunt aproape identice doar ca fifa 11 cerea 2GB ram si fifa 12 cere 3Gb ram.oare sa fie problema ramilor,ramii sunt cei care dau viteza calculatorului de a functiona mai iute?imi puteti spune va rog,multumesc mult

 297. Roxi on septembrie 16th, 2011 8:47 pm

  Buna. Am si eu o problema.
  La Task Manager – Commit Charge imi arata ca am 1056 MB iar eu am doar 512.
  De curand am descarcat programul Everest si imi arata ca am Memorie RAM DDR2-533 (266 MHz) ….Este ok ?

 298. admin on septembrie 24th, 2011 9:58 am

  Calculatorul este in regula, cei 1056MB se refera la memoria virtuala care este o continuare a memoriei RAM fizice. Memoria virtuala nu este altceva decat un fisier pe hard disk.

  Ca o recomandare pentru 2011, ar trebui sa-ti iti mai pui macar o placuta de 512MBRAM, dar avand in vedere ca 2048MB (2 giga) costa sub 100RON in momentul de fata ar trebui sa mergi pe varianta asta.

 299. incepator on septembrie 27th, 2011 9:42 pm

  Sal… am problema cu un cal mai vechi (utilizat pentru parinti :))
  amd sempron 2600+
  placa baza asus k8v-mx

  i-am pus 2 placute ram 128 mb /266 Mhz
  una o citeste intreaga la 128 iar cealalta la 64 .. (amandaua sunt la fel)
  daca scot si las decat una imi citeste 64 indiferent pe care o las … ce sa fie de vina .. am incercat sa setez manual in bios si tot nu vrea

 300. Sophisticated on septembrie 28th, 2011 1:22 pm

  Salutaree!!
  am revenit daca ma puteti ajuta….
  am avut memoria ram in garantie o placutza de 1 GB ddr2 frecventa 667
  mi s-a spus ca are erori si ca mi-o schimba…cand mi-a schimbat-o nu avea decat ddr2 cu frecventa de 800 si am fost nevoie s-o iau cu frecventa de 800
  precizez ca eu n pc mai am o placutza de 512 ram ddr2 cu frecventa de 667 bagand-o si pe cea cu frecventa de 800 mi-a mers bine un timp cam 2 saptamani dupa care imi flamba monitorul..nushc e sa-i fac oare e de la frecventa memorilor??
  placa mea de baza e ECS GF7050VT-M5
  astept raspuns:|:|

 301. harapp on septembrie 28th, 2011 9:52 pm

  Felicitari pentru articol!! nota 10!!!

 302. ady on octombrie 7th, 2011 5:09 pm

  EU NU STIU MULTE CUM AFLU

 303. ady on octombrie 7th, 2011 5:09 pm

  EU NU STIU MULTE CUM AFLU?

 304. adrian on octombrie 10th, 2011 11:55 am

  Am si eu 1 intrebare . A o placa K9N2SLi platinum si aveam in nainte 4 GB of ram 800 MHZ functiona 400 Mhz ok si iam mai pus 4 GB si acum luca la 333 Dc ?? poate s aimi spuna cineva este defect ceva la ea s-au este ok va multumesc

 305. alinn28 on octombrie 10th, 2011 6:07 pm

  daca aveai o placuta de 4 gb, si i-ai mai pus una cu inca 4, nu e normal sa faca asa, dar adca aveai deja 2 placute si i-ai mai pus 2 e normal, mai ales ca sigur nu sunt toate identice, dar oricum nu influenteaza aproape deloc performanta.

 306. adrian on octombrie 10th, 2011 11:39 pm

  ai dreptate am 4 Gb format din 2 placute 2 si 2 adica am 4 placute a cite 2 gb placuta.

  4 gm sunt kngmax si 4 gb sunt A-DATA. dar chiestia este ca daca las ori care dintre ele cite 4 gb merg corect la 400 400 cind o pun pe a 3 deja scade la 333 si cind o pun pe a 4 tot asa ramine.

  se poate sa scada frecventa placa de baza si numai cind este nevoie sa o creasca ??

 307. alinn28 on octombrie 11th, 2011 8:57 am

  nu, doar la procesor se face asa ceva ce zici tu.incearca totusi din bios sa setezi manual 400 daca se poate, daca nu lasa-o asa ca oricum nu e mare diferenta, mai importanta e latenta decat frecventa

 308. daniel on octombrie 11th, 2011 4:12 pm

  sal.am si eu o intrebare
  In luna mai am cumparat un sistem pc.am instalat win7 ultimate a mers perfect un timp.apoi incepea sa se restarteze si inainte d restart apare un mesaj cu dumping physical memory to disk.incarca rapid apoi se restarta.dupa acemea mergea perfect.a doua zi cand il porneam o luam de la capat.se restarta din nou.am placa d baza asus p5g41-m lx2/gb/lpt ,procesor dual core e6700 3,2 ghz lga 775 1066 mhz 2m box,memorie kingston ddr2 2gb .hdd seagate barracuda 7200rpm 500gb.
  Am bagat si win xp dar ramanea blocat.astazi am instalat win vista ultimate merge f bine.nu se blocheaza.problema este ca se restarteaza fara sa anunte.
  La win7 cel putin aparea mesajul ala
  Imi puteti da niste sfaturi?ce as putea sa fac sa nu se mai restarteze.iar la win7 dece aparea mesajul ala

 309. alinn28 on octombrie 11th, 2011 8:03 pm

  interesanta intrebare, asa ceva imi mai apare si mie o data pe luna sa zicem mai ales atunci cand win este nevoit sa goleasca repede datele din memorie, de exemplu atunci cand dau de multe ori alt+tab sau cand ies dintr-un joc.raspunsul oficial cred ca este incompatibilitate intre hardware, in cazul meu stiu si intre care, memoria desi este una corsair nu este suportata de placa de baza, ciudat dar asta este.sunt ciurios daca vine cineva cu alt raspuns, mai plauzibil. oricum nu ai raspuns in ce conditii iti da eroarea aia, aceleasi ca la mine sau se intampla in mijlocul unui joc de exemplu?

 310. daniel on octombrie 12th, 2011 7:14 am

  la win7 se restarta cand porneam pc-ul.deci porneam pc-ul.se incarca sist d operare.ma logam iar knd apasam enter sa intru aparea mesajul ala k dumping physical memory to disk incarca rapid iar pc-ul se restarta.
  La vista ultimate ca in prezent sist asta d operare il am,intru merge perfect un timp dar apoi se restarteaza fara sa anunte.de exemplu aseara am intrat pe net sa ma uit la un film.am dat cateva clickuri si sistemul sa restartat fara niciun anunt.am intrat la task manager iar la physical memory era mereu peste 45%.e normal?

 311. alinn28 on octombrie 12th, 2011 8:27 am

  sincer nu stiu dc face asa, sa asteptam sa raspunda cei care au mai patit asa ceva.daca mergea bine si cand intrai intr-un joc sau program se restarta putea sa fie din cauza ca sursa nu face fata , iar in leg ca iti sta memoria la 45% e normal.

 312. daniel on octombrie 12th, 2011 8:36 am

  pai sursa este d 450w.se poate k sursa sa fie de vina?din cauza asta numai functiona win7 de dadea mereu eroarea aia?

 313. alinn28 on octombrie 12th, 2011 1:25 pm

  nimeni nu poate sa iti dea raspuns la intrebarea asta daca e sau nu de vina, mai intai trebuie sa spui toate componentele calculatorului, ce marca e sursa, puterea ei reala, etc.daca il pornesti si nu faci nimic de exemplu o ora tot ti se mai restarteaza?

 314. feticu on octombrie 12th, 2011 4:34 pm

  Eu am păţit acelaşi lucru după ce antivirusul m-a anunţat că încerc să descarc un soft periculos(joc).Nu am reuşit să scap de problemă decît după ce am reinstalat windows.Eu am o sursă de 300W şi merge Windows7Ultimate perfect.

 315. alinn28 on octombrie 12th, 2011 5:23 pm

  dar nu a spus nimeni ca nu merge win7 din cauza la sursa, dar daca ti se restarteaza cand intrei intr-un joc sau program ci nu si cand calc sta pur si simplu in ide, poaate fi si asta cauza. oicum fapul ca ai sursa de 300w este irelevant, deoarece nimeni nu stie ce compenente ai u, ia pune tu o placa grafica gen geforce560ti si sa-mi spui dupa aia daca ti se restarteaza sau nu

 316. daniel on octombrie 12th, 2011 6:02 pm

  System Information report written at: 10/12/11 18:17:40
  System Name: DANYEL-PC
  [System Summary]

  Item Value
  OS Name Microsoft® Windows Vista™ Ultimate
  Version 6.0.6001 Service Pack 1 Build 6001
  Other OS Description Not Available
  OS Manufacturer Microsoft Corporation
  System Name DANYEL-PC
  System Manufacturer System manufacturer
  System Model System Product Name
  System Type X86-based PC
  Processor Pentium(R) Dual-Core CPU E6700 @ 3.20GHz, 3203 Mhz, 2 Core(s), 2 Logical Processor(s)
  BIOS Version/Date American Megatrends Inc. 0304, 28.10.2009
  SMBIOS Version 2.5
  Windows Directory C:\Windows
  System Directory C:\Windows\system32
  Boot Device \Device\HarddiskVolume1
  Locale România
  Hardware Abstraction Layer Version = „6.0.6001.18000”
  User Name Danyel-PC\Danyel
  Time Zone GTB Daylight Time
  Installed Physical Memory (RAM) 2,00 GB
  Total Physical Memory 1,96 GB
  Available Physical Memory 1,24 GB
  Total Virtual Memory 4,17 GB
  Available Virtual Memory 3,34 GB
  Page File Space 2,26 GB
  Page File C:\pagefile.sys

  [Hardware Resources]

  [Conflicts/Sharing]

  Resource Device
  Memory Address 0xF0000000-0xF3FFFFFF Motherboard resources
  Memory Address 0xF0000000-0xF3FFFFFF System board

  I/O Port 0x00000000-0x00000CF7 PCI bus
  I/O Port 0x00000000-0x00000CF7 Direct memory access controller

  IRQ 23 Intel(R) N10/ICH7 Family USB Universal Host Controller – 27C8
  IRQ 23 Intel(R) N10/ICH7 Family USB2 Enhanced Host Controller – 27CC
  IRQ 23 Intel(R) N10/ICH7 Family Serial ATA Storage Controller – 27C0

  IRQ 16 High Definition Audio Controller
  IRQ 16 Intel(R) N10/ICH7 Family PCI Express Root Port – 27D0
  IRQ 16 Intel(R) N10/ICH7 Family USB Universal Host Controller – 27CB

  Memory Address 0xA0000-0xBFFFF PCI bus
  Memory Address 0xA0000-0xBFFFF Intel(R) G41 Express Chipset
  sursa a fost cu carcasa.nu a fost separata.pe factura scrie decat carcasa delux mt375,450w
  placa de baza este ASUS P5G41-M-LX2/GB/LPT
  PROCESOR DUALCORE E6700 3.2GHZ LGA775 1066MHZ 2M BOX
  HDD SEAGATE BARRACUDA 7200RPM 500GB SATA II
  MEMORIE KINGSTON DDR2 2GB PC6400 800MHZ CL6 VALUE RAM

 317. feticu on octombrie 12th, 2011 6:05 pm

  Măi băieţi eu am IntelCore Quad şiGForce8800GTX 2Gb RAM.Asta e bine sau este rău?

 318. daniel on octombrie 12th, 2011 6:21 pm

  am pus gadgetul cu cpu meter si am vazut ca la procesor o ia razna de la 10% sare la 45-50% chiar mai mult.
  am vrut sa micsorez fereastra la explorer si dintro data sa dus la 60% si sa si restartat la memorie ramane mereu acelasi 43%.
  acum oscileaza intre 10% si 40%

 319. liliana on octombrie 12th, 2011 6:38 pm

  Am un laptop toshiba satellite si am probleme din cand in cand adica atunci cand vreau sa-l deschid apare imaginea foarte putin si apoi dispare chiar daca laptopul functioneaza . Am observat ca din cele 4 leduri pe care le are pe marginea din fata (primul din stanga indica stecherul , al doilea indica daca este pornit sau nu , al treilea arata gradul de incarcare a bateriei si al patrulea are legatura cu disparitia imaginii adica palpaie cand imaginea dispare) . Ce poate avea ?

 320. alinn28 on octombrie 12th, 2011 7:24 pm

  daniel nu ai spus ce placa grafica ai, aia e cea mai importanta la consum .oricum sursa aia delux nu are 450w niciodata. ca sa calculezi watii reali la o sursa te uiti pe eticheta lipita pe ea si inmultesti voltii cu amperii pe liniile de 12v.de exemplu daca ea are 2 linii 1) 12v x18A si2) 12v x 16A inseamna ca sursa aia are408w reali adica (12×18)+(12×16)=408 desi pe ea sau in acte poate sa scrie ca are si 600w. in orice caz asteptam sa-si dea cu parerea si adminul, eu ti-am spus tot ce stiam.

 321. daniel on octombrie 12th, 2011 8:08 pm

  e integrata in placa d baza.

 322. daniel on octombrie 12th, 2011 8:34 pm

  m-am uitat acum pe cartica d la placa d baza.scrie la graphics: intel gma 4500
  Supports d-sub with max resolution of 2048x1536x32bpp@75 hz
  Supports microsoft directx 10

 323. alinn28 on octombrie 12th, 2011 8:51 pm

  atunci nu e de la sursa, nu o avea ea deluxul 400 de w dar e suficienta.

 324. daniel on octombrie 12th, 2011 10:15 pm

  sa fie de la memoria ram?sa fie stricat ceva pe acolo.

 325. Alina77 on octombrie 13th, 2011 12:29 am

  Buna,
  Am un calculator Intel Pentium III, procesor 996MHz, 512MB of RAM. Va rog sa-mi spuneti ce sa fac, adica ce sa-i schimb si cu ce pentru a avea memoria mai mare. Dar sa nu-mi spuneti sa-l arunc la tomberon ca nu pot sa-mi iau altul anul acesta si ma asteapta licenta. Va multumesc!

 326. alinn28 on octombrie 13th, 2011 7:52 am

  alina tot ce trebuie sa faci este sa iti iei mai multa memorie uite aici un magazin de unde poti sa iei orice tip de memorie vrei, vanuiesc ca tie iti trebuie ddr1.http://www.dc-shop.ro/memorii

 327. Alina77 on octombrie 13th, 2011 8:17 am

  Buna,
  Sa-mi spuna cineva exact ce memorie anume imi trebuie. Va rog!!! Multumesc!

 328. alinn28 on octombrie 13th, 2011 12:31 pm

  spune ce model de placa de baza ai si iti spun ce memorie iti trebuie

 329. Alina77 on octombrie 13th, 2011 2:14 pm

  De unde aflu ce model este? Nu ma prea pricep la astea. Stiu doar sa lucrez cu el, parte tehnica … nul!!! Multumesc!

 330. alinn28 on octombrie 13th, 2011 2:41 pm

  sunt diferite programe care-ti spun asta de exemplu cpuz, etc

 331. Alina77 on octombrie 13th, 2011 5:05 pm

  Il am. Unde anume scrie despre placa de baza? Eu ma uit ca pisica in calendar nu stiu unde.

 332. alinn28 on octombrie 13th, 2011 6:11 pm

  depinde ce versiune de cpuz ai, in programul ala sunt mai multe tab-uri: cpu, cache, mainboard.in mainboard spunemi c sctie la model.ex: model: p7p55lx

 333. Alina77 on octombrie 13th, 2011 7:44 pm

  Model: 058Ch

 334. alinn28 on octombrie 13th, 2011 8:12 pm

  nu stiu ce e asta dar nu prea pare a placa de baza

 335. Alina77 on octombrie 13th, 2011 8:41 pm

  Asa scrie la mainboard. O sa-ti zic tot ce scrie acolo.

  Motherboard

  Manufacturer Compaq
  Model 058Ch
  Chipset Intel i840 Rev. 01
  Southbridge Intel 82801AA Rev. 02
  LPCIO SMSC

  BIOS
  Brand Compaq
  Version 686J4 v3.05
  Date 04.10.2001

  Graphic Interface

  Version AGP version 2.0
  Transfer rate 4X Max supported 4X
  Side band enabled

  Asta e tot ce scrie acolo. Ce -mi poti spune?

 336. alinn28 on octombrie 13th, 2011 8:54 pm

  din pacate placa ta de baza functioneaza cu o memorie rdram, care la timpul ei era cea mai performanta dar prea scumpa si s-a renuntat la ea, in concluzie nu cred ca mai gasesti undeva asa ceva dar cauta in anunturi pe net.imi pare rau dar asta este, uite specificatiile cipsetului din placa ta de baza in caz ca nu ma crezi http://www.motherboards.org/mobot/chipsets_d/Intel/840/

 337. alinn28 on octombrie 13th, 2011 8:55 pm

  ca sa fiu si mai explicit, memoria asta nu se mai fabrica de 6-7 ani deci nu o sa o gasesti doar second hand

 338. Alina77 on octombrie 13th, 2011 9:05 pm

  Si daca voi gasi second o sa ma ajute? Daca nu, ce pot face? Ce-am zis la inceput … sa-l arunc la tomberon?

 339. alinn28 on octombrie 13th, 2011 9:14 pm

  depinde la ce vrei sa te ajute, sa scrii in word cred ca merge si asta, cel mai bine e sa il arunci, dar dacu nu poti sa iti iei altul te mai folosesti de el asa pana strangi bani de unul nou.chiar daca i-ai pune mai multa memorie mare lucru nu se poate imbunatati, doar ca se incarca win mai rpd, salveaza in word sau powerpoint mai rpd etc, altceva nu cred ca se cunoaste ceva, de jocuri sa nu mai vbm ca nu merge nimic mai nou de 2005 pe el, cred.

 340. nowfaster69 on octombrie 13th, 2011 11:13 pm

  Salut detin un sistem cu Procesor AMD Phenom II X2 555 Dual Core(index de nota 6,5) intrebarea ar fi :Se poate debloca al doilea nucleu la procesorul mai sus mentionat?am tot auzit ceva pe la unul pe altul ca ar marii viteza de procesare dar nimic sigur, 3200MHz, socket AM3, Box, Black Edition,4 G rami (da nota 7,2)
  ), Placa video ati radion hd 5550 1G(da nota 6,7),Hdd 500G (5,9) si FINAL 5.9 VREAU SA STIU E BINE ASA SA FUNCTIONEZE DUPA NOTELE ASTEA ,mai trebuie facut ceva la el? MULTUMESC ANTICIPAT

 341. nowfaster69 on octombrie 13th, 2011 11:13 pm

  Salut detin un sistem cu Procesor AMD Phenom II X2 555 Dual Core(index de nota 6,5) intrebarea ar fi :Se poate debloca al doilea nucleu la procesorul mai sus mentionat?am tot auzit ceva pe la unul pe altul ca ar marii viteza de procesare dar nimic sigur, 3200MHz, socket AM3, Box, Black Edition,4 G rami (da nota 7,2)
  , Placa video ati radion hd 5550 1G(da nota 6,7),Hdd 500G (5,9) si FINAL 5.9 VREAU SA STIU E BINE ASA SA FUNCTIONEZE DUPA NOTELE ASTEA ,mai trebuie facut ceva la el? MULTUMESC ANTICIPAT

 342. ovidiu on octombrie 15th, 2011 12:00 pm

  salut, am un sistem mavechi ptr ca nu imi permit altul. fujitsu siemens-intelCeleron cpu 2.80ghz, 512mb ram, standard vga graphics adapter si imi merge fantastic de greu, pina mai ieri mergea destul de bine. imi arata memorie ram in uz 503 ram. orice, dar absolut orice deschid dureaza enorm de mult. un film il pot vedea in 12 ore pe putin. folosesc un wind 7 ultimate. am un wind xp 2002 dar nu stiu sa il instalez caci ma tot trimite dintr-o parte in alta. web cam-ul se opreste la fiecare minut. ma gindesc ca este prea mare wind 7 pentru acest sistem si incurca totul, mai ales ca l-am tot reinstalat de vreo 4 ori pina acum. ce ma doare tare pe mine este sa fac ceva sa mearga mai repede. daca ma poti ajuta atunci scrie-mi ce sa fac pas cu pas, atit cit poti si cit iti permite timpul. multumesc.

 343. alinn28 on octombrie 15th, 2011 12:56 pm

  ovidiu pai tu ai doar 512mb memoria si ai bagat win7, ala cred ca cere minim 2, cel mai bine ar fi sa instalezi win xp, dupa ce ai formatat hdd si sa mai adaugi niste memorie ca oricum este ieftina

 344. ovidiu on octombrie 15th, 2011 11:32 pm

  ptr alinn28. alinele, am aflat asta prea tirziu. cind am vrut sa dau download sp3 si imi zicea ca trebuie sa am macar 1 ghz, dar acum nu stiu de ce ma tot trimite dintr-o parte in alta cind vreau sa instalez wind xp, si apoi acum am pierdut si codul ala si … nu stiu cum sa fac. am cd-ul dar nu mai am codul acela si imi este foarte greu sa il iau de undeva de pe net sa zicem direct de la microshoft caci am tot incercat si nu stiu ce sa ii fac.. memorie… nici nu stiu de care trebuie, sdram ddram ddram1 ddram2, habar nu am, sincer.daca ai citeva idei sa-mi dai iti mjultumesc anticipat oricum, ai fost ok ca mi-ai raspuns. cum sa formatez hdd, banuiesc ca e hard discul, nu ? te roc sa nu rizi ca sint asa de ,,specialist,, 🙂

 345. alinn28 on octombrie 16th, 2011 8:05 am

  trebuie sa ai cd butabil ca altfel nu te lasa sa instalezi xp peste win7, dar daca formatezi nu mai conteaza.teferitor la memorii citeste ce am vb putin mai in urma cu alina77 si e valabil si pt tine.

 346. ovidiu on octombrie 16th, 2011 2:41 pm

  ptr alinn28. aline nu ma intereseaza sa fac nu stiu ce specialitati pe el, ma intereseaza sa poata sa mearga mai repede ca acum. de aruncat… e greu omule. ma juta sa vb cu copiii mei si cind ma mai plictisesc mai urmaresc un film. nu am nevoie sa mearga ca la cinema dar cit decit acolo. crede-ma ca pina acum 3-4 zile era destul de bine dar acum… nu stiu ce s-a intimplat cu el. inainte de a imi fi virusat ptr ca nu aveam antivirus mergea cu viteza luminii asa cum este el, rafa rdram fara nimic in plus. deci sa inteleg ca imi trebuie rdram, asa-i ? eu nu vreau aline, vreau sa imi pun un xp si gata. nu instalez toate timpeniile pe el si o sa mearga bine. faza este ca nu stiu cum se formateaza si nu stiu cum instalez xp-ul daca nu am acel cod. exista vreo alta posibilitate ? daca da te rog spune-mi.

 347. alinn28 on octombrie 16th, 2011 3:56 pm

  cand ai spus ca nu stii ce memorie ai, ti-am zis sa te uiti in urma ca sa e valabil si pt tine, si anume sa-mi spui ce placa de baza ai ca sa pot sa stiu ce memorie, nicidecum ca ai si tu tot rdram. daca zici ca pana acum cateva zile iti mergea bine, atunci instaleaza win xp si in timpul instalarii la un moment dat poti alege sa instalezi noul win sau sa formatezi inainte.ca sa fii sigur ca nu e cinestie ce virus , cand formatezi repartitioneaza hdd-ul ca sa fii sigur ca e nou ca din fabrica.asta e tot, dar oricum in 2011 sa ai doar 512 mb e prea putin mai ales ca memorie nu e scumpa.sper ca te-am lamurit ce sa faci , bafta la instalare!!!

 348. Bogdan on octombrie 18th, 2011 1:34 am

  salut, tot caut info pe google si ma lovesc mai de fiecare data de site-ul asta si am zis sa intreb si eu….Am un laptop de generatie mai veche de la un prieten, HP nc6120. Pentium M, 512 RAM, 128 video…in fine. pe el e instalat XP sp3…nu prea imi place cum se misca cu 512 RAM si ma gandeam sa ii fac un update la rami…am desfacut capacul de la rami si cand m-am uitat surpriza, 512RAM de 333Mhz.m-am orientat un pic pe net si dupa ce am vazut ca modelul acesta suporta pana la 2gb am zis sa cumpar 2gb. problema e ca placutele de 1GB l 333Mhz sunt foarte scumpe daca le gasesti, iar de 2GB la 333Mhz nu mai incape vorba. As putea sa ii iau sa zic o placuta de 2GB la 533Mhz? exista vreo diferenta intre ele in afara de frecventa, fizica (sa nu se potriveasca) sau mai stiu….

 349. razvan on octombrie 18th, 2011 3:32 am

  Am si eu o nelamurire,am 4GB ram,dau ctrl +alt+del si imi arata : total 3834mb, disponibila 2647 si libera 1854 dc nu o foloseste pe toata cea de 3834 ??

 350. george on octombrie 23rd, 2011 12:35 pm

  am si eu o problema am ram 4 gb kingston sursa chiftec 500 w procesor amd phenom 2 x2 555 BE 3200 mhz placa video palit gtx 560 2 gb 256 biti placa baza msi 790 fx-gd70 hard 500 WD . cand pornesc pc dupa ce se incarca nu imi arata nimic pe desktop ramane blocat si nu il pot inchide decat numai de la buton. si inca o problema cand joc ma scoate din joc in desktop . ma poate ajuta cineva cu aceasta problema ???

 351. DANIEL on octombrie 26th, 2011 3:34 pm

  Buna ziua am si eu o problema dar nu e de la ram am un calculator si mereu cand il deschid mi se opreste peste ceva timp se opreste direct si nush ce are am reinstalat windowsu si la fel face am scanat dupa virusi si nam . Eu cred ca sa dus sursa de curent dar akuma nush astept raspunsuri ce ar trb sa fac?

 352. alinn28 on octombrie 26th, 2011 6:39 pm

  cum se opreste „direct” ? asa fara sa faci nimic sau cand intri intr-un joc ceva? se opreste sau se restarteaza?

 353. Cristian on noiembrie 4th, 2011 10:02 am

  Salutare! Am un IBM T41 cu ram-ul de pe placa de bazaMemory Module Properties
  Module Name Elpida EBD52UD6ADSA-6B
  Serial Number 5A0321E7h
  Manufacture Date Week 28 / 2004
  Module Size 512 MB (2 rows, 4 banks)
  Module Type Unbuffered
  Memory Type DDR SDRAM
  Memory Speed PC2700 (166 MHz)
  Module Width 64 bit
  Module Voltage SSTL 2.5
  Error Detection Method None
  Refresh Rate Reduced (7.8 us), Self-Refresh
  Highest CAS Latency 2.5 (6.0 ns @ 166 MHz)
  2nd Highest CAS Latency 2.0 (7.5 ns @ 133 MHz)

  Memory Module Features
  Early RAS# Precharge Not Supported
  Auto-Precharge Not Supported
  Precharge All Not Supported
  Write1/Read Burst Not Supported
  Buffered Address/Control Inputs Not Supported
  Registered Address/Control Inputs Not Supported
  On-Card PLL (Clock) Not Supported
  Buffered DQMB Inputs Not Supported
  Registered DQMB Inputs Not Supported
  Differential Clock Input Supported
  Redundant Row Address Not Supported

  Memory Module Manufacturer
  Company Name Elpida Memory, Inc.
  Product Information http://www.elpida.com/en/products/
  si am mai cumparat: LeVon 512MB SDRAM LAPTOP MEMORY

  Technical Specifications:
  Memory Size: 512MB
  Memory Type: Sodimm
  Memory Speed: 400MHz
  Cand introduc in slot memoria cumparata, nu booteaza,scoate cateva beepuri apoi nimic. in slotul tespectiv ruleaza o memorie :
  Toshiba THLD25N21B75
  Ma poti lamuri te rog ce se intampla?
  Multumesc,stima.

 354. Sabin on noiembrie 6th, 2011 1:56 pm

  Normal ar trebui sa porneasca .
  Scoate memoria veche si incearca sa pornesti cu cea noua cumparata si vezi daca porneste .Daca tiue la pornire sau nu porneste deloc inseamna ca nu o recunoste si nu cred ca o poti folosi . Sau poate sa nu fie buna , sa fie defecta .
  Daca porneste insemna ca cele doua memori cea veche si cea noua nu sunt compatibile .
  Asta e parerea mea.
  Vezi ce mai spun si alti aici pe site .
  Bafta

 355. alinn28 on noiembrie 6th, 2011 4:31 pm

  cristian nu prea inteleg ce ai tu in calc si ce ai cumparat.Din ce spui tu aici memoria cu care a venit calculatorul este ddr si cea cumparata acum este LeVon 512MB SDRAM, frecventele nu conteaza ca prima este 333 si a doua 400.daca amandoua sunt ddr atunci ar trebui sa mearga.

 356. marius on noiembrie 7th, 2011 8:52 am

  Buna ziua, am o placa de baza p5gd1 si 2 memorii : una de 512 333 mhz si una de 1024 de 400mhz pc 3200. as dori sa cumpar memorii de 2gb dar nu stiu daca merge pe placa mea de baza ddr 2 sau ddr3.adica le scot pe astea si pun ddr 2 sau ddr3, dar va merge mai bine pc? se merita sau mai pun tot ddr de 400mhz?
  Multumesc.

 357. marius on noiembrie 7th, 2011 8:57 am

  Pe caracteristicile placii de baza scrie :Frecventa memorie (MHz):400 / 333, Capacitate maxima memorie RAM (MB):4096, Standarde memorie:PC3200 / PC2700.Adica daca vreau mai multa memorie nu suporta placa de baza?

 358. gabi on noiembrie 8th, 2011 2:37 pm

  Se merita sa pun 8gb ram intr-un laptop . momentan are 4gb vand in vedere cat de ieftin sunt la ora actuala si ca o sa mai cumpar unul . as dori sa comand acele module odata cu noul sistem sunt curios daca se merita sau nu, cel cu 8 gb va fi folosit de fiul meu si presupun ca in mare parte pt. jocuri

 359. TyBy on noiembrie 9th, 2011 5:22 pm

  dau test tre sa invat ce sa fuck?

 360. v—–*/*—–V on noiembrie 9th, 2011 5:25 pm

  Acum dau test la TIC si trebuye sa invat caut prin pc asta sa ma plictisesc k am pierdut caietu si nam dupa ce sa invat Ș((((
  asta e sa iau mkr 7

 361. sergiu on noiembrie 10th, 2011 11:30 am

  As avea si eu o nelamurire in legatura cu o placa de baza pe care vreau sa o achizitionez.Placa de baza suporta 8 Gb de ram ddr3,se poate pune la ea o placa video pe ddr 2.

 362. alinn28 on noiembrie 10th, 2011 1:44 pm

  sergiu spune ce placa vrei sa cumperi, care e numele ei sau mai simplu un link cu produsul din magazin ca sa putem sa ne dam seama.

 363. incepator on noiembrie 10th, 2011 4:08 pm

  Foarte frumos explicat! O sa mai revin !

 364. sergiu on noiembrie 10th, 2011 5:44 pm

  placa de baza este asus P5G41T-M LX.Doresc sa o achizitionez pentru jocuri si as vrea sa pun pe ea unele componente care le am in pc vechi sa mai economisesc niste bani plus ca placa video este de 1gb si as dori sa stiu daca merge pusa placa asta video pe cea mentionata mai sus.Placa de mai sus suporta memorie ddr3
  http://www.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_775/P5G41TM_LX/#CPUS

 365. sergiu on noiembrie 10th, 2011 5:45 pm

  Mentionez faptul ca placa video de la pc vechi este ddr2

 366. alinn28 on noiembrie 10th, 2011 6:46 pm

  nu are nici-o legatura ce memorie are placa grafica, daca este pe PCI Express merge.

 367. sergiu on noiembrie 10th, 2011 7:34 pm

  Da PCI express este.Deci sa inteleg ca nu are legatura memoria ram de la placa de baza cu memoria placii video

 368. sergiu on noiembrie 10th, 2011 7:35 pm

  Kingmaxul ddr3 credeti ca este bun

 369. alinn28 on noiembrie 10th, 2011 8:18 pm

  daca placa grafica este ddr3 merge fara probleme, memoria este buna, din linkul tau zice ca placa suporta ddr3.in concluzie totul e ok, dar daca vrei sa joci in full hd nu cred ca placa ta veche o sa faca fata.

 370. marius on noiembrie 10th, 2011 8:36 pm

  Pe caracteristicile placii de baza scrie :Frecventa memorie (MHz):400 / 333, Capacitate maxima memorie RAM (MB):4096, Standarde memorie:PC3200 / PC2700.Adica daca vreau mai multa memorie nu suporta placa de baza? placa de baza p5gd1 si 2 memorii : una de 512 333 mhz si una de 1024 de 400mhz pc 3200. as dori sa cumpar memorii de 2gb dar nu stiu daca merge pe placa mea de baza ddr 2 sau ddr3.adica le scot pe astea si pun ddr 2 sau ddr3, dar va merge mai bine pc? se merita sau mai pun tot ddr de 400mhz?multumesc.

 371. alinn28 on noiembrie 10th, 2011 9:16 pm

  marius cel mai simplu sa vezi ce tip de memorie ai in pc, citesti ce scrie pe blocul de memorie care este instalat in sistem. din specificatiile placii tale de baza reiese ca suporta ddr400, deci nu merge nici ddr2 nici ddr3, cel putin asa scrie in specificatii daca ai placa aia http://usa.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_775/P5GD1VM/#specifications. si ca raspuns la cei 4gb de memorie sunt suficienti, pe vremea ddr1 nu cred ca avea cineva atata memorie, sper sa mai gasesti si sa nu fie prea scumpa.

 372. marius on noiembrie 11th, 2011 10:56 am

  asta e,deci mai simplu ar fi sa schimb placa de baza cu una care sa suporte ddr2 sau ddr3; la urmatoarea renovare a pc-ului.multumesc.

 373. vlad.stir on noiembrie 15th, 2011 12:26 pm

  Bună, am si eu o nelamurite te rog daca ai buna dispozitie sa ma ajuti si pe mine cu un sfat. Am un laptop fujitsu siemens exprimo mobile v5535 si as vrea sa stiu daca la placuta de memorie Nanya 1.Gb DDR 2 RAM 667MHz as putea sa adaug o alta placuta de la o alta companie ( aleatoriu vorbind) bineinteles DDR2 si aceiasi fregventa….din cunostiintele mele se poate….astept confirmarea ta. Pe de alta parte cum as putea afla daca placa mea suporta ddr3 ? . Astept un raspuns pe mail. MS mult o zi buna in continuare.

 374. sergiu on noiembrie 15th, 2011 11:31 pm

  Salutare,ar merge transferat 2 gb de ram memorie cu configuratia PC2-5300(333Mhz) pe placa aceasta http://ro.asus.com/Motherboards/Intel_Socket_775/P5Q/

 375. alinn28 on noiembrie 15th, 2011 11:46 pm

  merge dar dc sa pui memoria aia cand poti sa iei ddr2 800 care costa in jur de 80 de lei ca sa nu mai zic de 1066 la acre poti sa-i faci lejer si overclok

 376. sergiu on noiembrie 16th, 2011 12:41 pm

  astia 2 gb sunt de la o placa mai veche si vreau sa-i mai cumpar inca 2 gb la 667 mhz sa am 4,astfel mai economisesc niste bani

 377. Ciprian on noiembrie 21st, 2011 3:00 am

  Salutare,
  Am rugamintea sa ma ajutati si pe mine intr-o problema: am primit cadou un laptop HP 530 (KP477AA#ABB) cu 2GB (1+1) DDR2 667MHz:
  * DDR2 RAM SODIMM Speed 667MHz Micron 8HTF12864HDY-667E1
  * DDR2 RAM SODIMM Speed 667MHz Corsair VS1GSDS667D2
  Problema este ca in CPU-Z imi apar decat 332MHz pe ambele placute DDR2.
  N-ar fi trebuit sa apara viteza lor nomala, adica 667MHz?
  Eu nu stiu ce sa fac ca sa imi mearga la viteza normala si am rugamintea sa ma ajutati dvs asa cum puteti, daca puteti.
  Sau as aprecia daca mi-ati putea explica de ce memoriile de la laptopul asta nu ruleaza la frecventa la care ar trebui si daca se poate face ceva ca sa imi instalez niste memorii care sa functioneze la mai mult de 332MHz.

  Si…ar mai fi o problema: pe multe siteuri m-am informat si am vazut ca laptopul asta ar suporta maxim 2GB DDR2… dar am dat de un programel de benchmark care zice ca ar suporta 4GB… am inteles eu gresit sau ce se intampla?
  Uitati un link cu un screenshot:

  http://img403.imageshack.us/img403/5259/1112b.jpg
  Astept ajutorul dvs. Multumesc.

 378. admin on noiembrie 21st, 2011 6:48 am

  @Ciprian.

  Aceasta „problema” e explicata in aceasta pagina de mai multe ori, inclusiv in articolul principal.

  Memoriile care le ai la laptop lucreaza la frecventa lor normala: 332 Mhz x 2 = 664, adica aproape 667 mhz. De ce trebuie sa inmultim x2 frecventa? Pentru ca memoriile sunt DDR, o prescurtare (acronim) pentru DOUBLE data rate.

  In industria PC se poarta specificatiile duble…Daca calea ferata de la Bucuresti la Ploiesti are o viteza de 100KM pe ora… in sistem DDR ea o sa aiba 200 de KM la ora … pt ca se calculeaza viteza care se poate atinge la un moment pe ambele sensuri de mers. Adica 100 de la Bucuresti-Ploiesti + inca 100 de la Ploiesti la Bucuresti.

  Cat despre cantitatea maxima de memorie, ar trebui sa suporte 4GB.

 379. Darius on noiembrie 21st, 2011 10:09 am

  Buna ziua.Am un calculator Packard Bell cu urmatoarele caracteristici:AMD 64 Athlon x 2 la 2Ghz,DDR 2 1024 MB,160GB SATA,,Windows Vista Home Premium.Nu sunt un profesional al informaticii dar mi-am dat seama ca uneori merge foarte lent.Intreband prietenii acestia mi-au spus ca ar trebui mult mai multa memorie RAM.Va rog frumos sa-mi spuneti ce anume trebuie sa cumpar.Va multumesc .

 380. Bogdan on noiembrie 24th, 2011 1:03 pm

  am si eu o problema cu care ma confrunt de mai bine de vre-o2 ani , imi folosesc pc normal nu la capacitate maxima si o data sa de mai multe ori pe zi mi se blocheaza ( fara sa fie in sarcina , cand fac nimicuri ) pur si simplu ingheatza si nu mai pot face nimic decat sa ii dau reset de la buton , nici beculetul nu mai clipeste , nimic . date despre sistem :
  procesor intel celeron cpu 3.20GHz
  memory 3 gb ddr 2
  video nvidia geforce 6200 turbocache 512 mb
  operating system windows xp professional

 381. daniel on noiembrie 24th, 2011 3:14 pm

  Nu cunosc caracteristicile memoriei RAM si vreau sa stiu daca o tableta grafica are vreo legatura cu caracteristicile hardware (procesor, placa video, memorie RAM).

  1.Memoria RAM: APACER, DDRAM 512 Mb Bus 400. Ce tip e DDR 2, DDR 3 si Bus 400, ce e frecventa (Hz) ?

  2.Tableta grafica trebuie sa fie compatibila cu placa video (am rezolutie max de 1024×768) si memorie 128Mb. si cu procesorul si placa de baza?
  3.Daca tableta grafica are o rezolutie mai mare decat computerul, se poate defecta ceva in computer???

 382. Ionut on noiembrie 28th, 2011 4:47 pm

  Salut.
  Am un ram DDR de 512 si frecventa de 166.5MHz,
  pot sa pun alt DDR de 1gb cu alta frecventa?

 383. Ionut on noiembrie 28th, 2011 4:50 pm

  Adica daca mie imi arata ca e 166.5 ea e de fapt 333 (frecventa)?

 384. Ionut on noiembrie 28th, 2011 5:00 pm

  trebuie sa fie acelasi producator?

 385. Stefan on noiembrie 29th, 2011 11:23 am

  Buna, daca placa mea de baza are doua sloturi de memorie care suporta si dual channel, pot folosi si o singura memorie adica doar un singur slot ocupat sau una de ex 2gb si cealalta de 4gb, sau trebuie neaparat sa am cele 2 sloturi ocupate cu 2 memorii la fel. Si o ultima intrebare daca nu va suparati placa mea de baza spune ca pot folosi memorii ddr3 la frecventa de 1333/ 1066/800 ce se intampla daca eu imi cumpar 2 memorii de frecventa mai mare de ex 1600 mhz, o sa-mi recunoasca sistemul memoriile? Va multumesc mult pt timpul acordat, tin sa mentionez ca placa de baza este Gigabyte H61M-DS2-B3, socket 1155.

 386. alinn28 on noiembrie 29th, 2011 7:32 pm

  placa aia suporta DOAR memorie ddr3, si , da, poti sa pui module si de capacitati diferite si de frecvente mai mari sau mai mici, numai ddr3 sa fie.dar daca nu sunt de aceeasi capacitate o sa mearga ddr asincron, cel mai bine este sa fie de aceeasi dimensiune dar merge si cum vrei u.

 387. cristi on noiembrie 30th, 2011 3:11 pm

  Salut am o intrebare am UN pc cu vista pe iel procesor Intel xeon dual de 3,40 si hard de 500gb si 8mega rami lpaca video NVIDIA geforce520 3 gb si miam instaleat nfs run da ami merge foarte incet si. Se si blocheaza ami puteai spune ce ar mai trebe sa fac va cultures.

 388. vlad on decembrie 1st, 2011 1:48 pm

  am o intrebare am un acer 5720 z si am 2 GB DDR 2 pot sami pun inco o placuta de 2 GB ram sa am 4 suporta laptopu.va rog sa ma ajutati cat se poate de repede

 389. Felix on decembrie 1st, 2011 3:39 pm

  Salut

  Spune-mi si mie ce memorie imi recomanzi pentru placa de mai jos . CL – ul are importanta. MS!

  Sistemul este :
  Placa de baza : Asus P5B CPU Socket:775 ; FSB (MHz):1066 / 800 / 533 ; Procesor Intel Core2 Duo de 3,2 G ;
  memorie 1 G DDR2 667 MHz ; Slot video:PCI Express

 390. Felix on decembrie 1st, 2011 3:40 pm

  Salut
  As vrea sa schimb memoria
  Spune-mi si mie ce memorie imi recomanzi pentru placa de mai jos . CL – ul are importanta. MS!

  Sistemul este :
  Placa de baza : Asus P5B CPU Socket:775 ; FSB (MHz):1066 / 800 / 533 ; Procesor Intel Core2 Duo de 3,2 G ;
  memorie 1 G DDR2 667 MHz ; Slot video:PCI Express

 391. niskaju on decembrie 4th, 2011 6:45 pm

  am 4 sloturi….toate sunt ocupate…dar doresc sa-mi maresc memoria..cum procedez? multumesc anticipat!!

 392. alinn28 on decembrie 5th, 2011 8:05 am

  arunci 2 module de memorie si iei in locul lor altele de capacitate mai mare

 393. dragan on decembrie 5th, 2011 3:04 pm

  cum pot sa ma inscriu pe site

 394. MARIN on decembrie 6th, 2011 11:57 am

  AM DDR1 333 MEM RAM 1024… SI VREAU SA PUN 2GB DDR1 400MH.(3200).POT?…LA O PLACA M 950 V3.3……….

 395. PREDUT COSMIN on decembrie 7th, 2011 7:27 pm

  Am o problema cu calculatorul, adica i-am schimbat sursa si mai nou si windows-ul si mi se restarteaza din senin. Pana acum aparea un ecran albastru in care spunea ca trebuie verificat D-ul . Am recurs la formatatul D-ului si am sters tot ce aveam pe el, dar tot mi se restarteaza calculatorul cand are chef.Partea buna e ca mai nou nu mai primesc nici un mesaj. Nu ma pricep in calculatoare dar macar dati-mi o idee de ce trebue sa fac

 396. cercel on decembrie 7th, 2011 10:26 pm

  am o nelamurie am pe placa mea 4 sloturi ddr2 si ddr3 si am vrut sa ma schimb pe ddr 3 am luat o placa ram ddr3 de 4gb 1333Mhz si nu imi vede bios-ul sta ecarnul negru,dar treaba e ca ddr 2 functioneaza separat de ddr3,este ca ddr3 singuri pe slot nu functioneaza.
  Am mai inteles ca e din cauza procesorului (amd asrock x2 64 5200+) ca nu ruleaza cu aceiasi fregventa cu rami sau ca artrebui sa fie un procesor mai bun care sa mearga pe soket am2+ sau am3. Acum nustiu astept raspuns.Ce e de facut.

 397. claudiu on decembrie 10th, 2011 12:01 pm

  Am un laptop Gigabyte Q1580L,la specificatii pe gigabyte spune ca suporta max 8192 Mb(memorie),dar unii spun ca merge max 4gb ram…….ce se intampla daca pun 4gb pe slot si acesta ar suporta max 2gb……..fill danke

 398. paghici mitica on decembrie 10th, 2011 12:32 pm

  SALUT,AM 2 MEMORII DE 2GB KINGMAX DDR800,CAND LE PUN SEPARAT MI LE VEDE DDR800,400MHZ IAR CAND LE PUN PE AMANDOUA MI LE VEDE DDR667,333MHZ. ASTA IMI SPUNE IN BIOS CU CATE UNA PUSA:
  MEMORY SETTINGS:400MHZ-5.0-5-5-18-2T IAR CU CEALALTA:
  400MHZ-6.0-6-6-18-2T.
  SA FIE OARE CA NU SUNT IDENTICE?
  ASTEPT UN RASPUNS.
  MULTUMESC.

 399. pandrutz on decembrie 14th, 2011 10:43 pm

  salut ..am si eu o intrebare ..momentan detin o placuta de 2 gb ram DDR3 1333 MHZ..intrebarea mea este daca mai pun inca 2 gb ram se simte vreo diferenta (ma intereseaza in jocuri )?bafta

 400. alinn28 on decembrie 15th, 2011 8:31 am

  se simte mai ales in jocurile noi aparute

 401. ovi on decembrie 15th, 2011 12:58 pm

  am un pc in care am 512 ram ddr1 pot pune 2 gb ddr2 sau se strica pc ?

 402. catalin on decembrie 15th, 2011 5:07 pm

  Buna ziua,as vrea sa-mi achizitionez o placa video pt. un desktop (un Serioux Impreza V3 ) si nu stiu cam ce placa ar fi compatibila cu desktopul meu.
  Procesor AMD Dual Core X2 4400
  Placa de baza Biostar nforce 6150
  Hard Disk 320 GB
  Interfata grafica: HIS ATI HD3450 512 MB
  Interfata audio:5.1 on board
  Interfata de retea:10/100 on board
  Sursa :Powerlink LPK2-30 de 450W
  Carcasa:Delux MT375
  Aceasta este configuratia care o are desktopul meu si ca monitor folosesc un tv Led LG 32LE4500.Am inteles ca nu acesta este modelul placii de baza deoarece am trimis un mail la un magazin la departamentul tehnic pt. a-mi spune ce model de placa video este compatibila cu placa de baza.Toate bune si frumoase,mi-au raspuns imediat la mail dar cu o intrebare…. ( Care este modelul exact al placii de baza? )
  Configuratia PC-ului am luat-o din certificatul de garantie.Cum pot afla mai exact modelul placi de baza?
  Va multumesc pt. timpul acordat cererii mele si sper sa ma puteti ajuta in aceasta privinta. La revedere.

 403. alinn28 on decembrie 15th, 2011 7:22 pm

  cpu-z iti spune ce vrei tu despre procesor, placa de baza si memorie

 404. Adi on decembrie 18th, 2011 10:00 pm

  Buna seara tuturor am si eu doua probleme.

  Am descarcat de pe internet programul PC Wizard 2010 si-mi spune-n felul urmator : 1024MB(2 x 512 DDR2-SDRAM).In schimb cand dau System Properties imi arata ca am doar 512 MB of RAM.

  Oare este din cauza Windowsului ?
  Am Windows XP SP2
  Daca-l voi schimba cu un Windows XP SP3 functioneaza toti ramii ?
  Sau este posibil ca PC Wizard 2010 sa-mi arate eronat ?

  Si inca o intreabare legata de altceva , cand dau CTRL + ALT + DELETE imi apare un dreptunghi in care-mi scrie „Task Manager has been disabled by youradministrator.”
  Ce e de facut ?

 405. Andres on decembrie 23rd, 2011 4:25 pm

  Salut!!!Tocmai mi-am cumparat niste memorii,2 GB ddr2 si mi-au zis sa nu le folosesc impreuna cu cele ce le aveam inainte doarece avand frecvente diferite nu ar lucra in mod corespunzator…exista vreo posibilitate sa le folosesc amandoua ??
  SI as mai avea o problema…imi scoate PCu un sunet foarte neplacut in momentul cand ma joc sau cand am deschise mai multe aplicatii…care ar putea fi problema??merci mult

 406. claudiu on decembrie 23rd, 2011 8:01 pm

  Pentru MARIN……DA merge sa pui ram pe 400 frecventa in loc de 333 de obicei frecventa ram coboara la frecventa placii de baza…..o spun din proprie experienta cu desktop-ul de acasa care are placa pe 333 si rami pe 400..

 407. Emil on decembrie 27th, 2011 1:06 am

  Salut!!! Astazi am achizitionat 1GB DDR2 kingmax si cand ii adaug langa cei 512mb pe care ii am, si cand dau drumu la PC, nu recunoaste monitorul. Memoria noua singura nu merge, insa am incercat si in cel de-al doilea slot dupa placa de baza, cu ambele memorii, si imi face la fel (nu recunoaste monitorul). Are cineva idee ce as putea sa-i fac, ca sa-mi mearga si cel de-al doilea slot?

 408. Emil on decembrie 27th, 2011 1:07 am

  am incercat si scoaterea bateriei de pe placa de baza si tot la fel reactioneaza…ce sa fac?

 409. Windows 7 on decembrie 30th, 2011 8:55 pm

  rami sunt foarte importanti atunci cand vine vorba de viteza si trebuie tinut cont ce model cumparati si ce model foloseste calculatorul

 410. alinn28 on decembrie 30th, 2011 10:28 pm

  nu poate sa-ti spuna nimeni ce sa faci atata timp cat nu ne spui ce comfiguratie ai.

 411. Dragos on ianuarie 2nd, 2012 2:37 pm

  Salut.Am si eu o intrebare.Daca cumpar ram mai mult decat am la calculator (de la achiyitionarea lui) trebuie sa cumpar alta placa sau procesor mai performant?

 412. chivu on ianuarie 7th, 2012 10:51 am

  cum pot verifica memoria unui stik

 413. florin 40 on ianuarie 8th, 2012 10:04 pm

  salut,va rog frumos sa-mi dati si mie un sfat la ce vreau sa fac:deci am un notebook emachines e 528-902g25mnkk cu 2gb de ram ddr3,si as vrea sa-i mai bag inca 2 gb de ram ca am inteles ca merge upgrade la el pina la 4gb ram.am vazut la un magazin o placuta kingstome de 2gb ram,ddr3 la 1066mhz si as vrea sa stiu daca se potriveste ptr ce vreau eu!! sa nu o iau degeaba si tot odata as vrea sa stiu daca ar avea o influenta mai bun in funtionare prt jocuri asa in general ca sa nu ma agit degeaba sau ce efect ar avea!??astept raspuns si va multumesc anticipat.

 414. cristi on ianuarie 9th, 2012 9:53 pm

  Boss am si io o intrebare ,… am cunparat de pe ocazi o placa video ati 9600 si am o nelemurire ,… de ce cand ai instalez driveru , dupa restart display-ul arata ca draq in 8 biti si tre sa dau remuve la driver si abea la a doua instalare o ia,… si de ce pe langa ati radeon 9600 mai apare si /X1550 la detali ,… este din cauza la overcloc ? , a fost flashuit biosu ?,… se poate repara dilema asta ? ,…ai pot reconfigura biosu? ,… stiu ca s-ar putea sa bat campii dar am nevoie de un sfat categoric ca eu nu sunt sigur

 415. razvan on ianuarie 10th, 2012 11:00 am

  Am si eu o problema cu PC-ul.De cand am alaturat un alt RAM langa cel existent a inceput sa se restarteze la intervale foarte neregulate de timp ( o data la 3-4 zile sau de 10 ori pe zi).Mentionez ca RAMi sunt de la firme diferite.Poate sa fie problema din aceasta cauza?HELP ME…..!!!

 416. cristi19 on ianuarie 20th, 2012 5:07 pm

  salut,recent mi-am cumparat un laptop hp,amd phenom II quad core 1,8 ghz,4 gb ram ,video ati radeon 6470…….am o problema cu mouse’ul,la intervale de aprox 15 20 min se blocheaza si nu mai functioneaza,tastatura functioneaza dar mouse’ul nu si trebuie sa ii dau restart….nu stii din ce cauza se blocheaza?
  multumesc

 417. stefan on ianuarie 22nd, 2012 10:30 pm

  Vreau sa cumpar memoria urmatoare:
  „Two 1GB(Total 2GB) MICRON BRAND DIMM Modules;
  PC3200 400Mhz DDR Memory;
  Chip Configuration: 128×64 Chip Density: 128×4 (High Density);
  Unbuffered, Non Ecc, Non Registered”
  si vanzatorul imi face precizarea: „These are High Density memory and may not be compatible with your motherboard. We carry low density RAM that is compatible with most motherboards. WE CAN NOT GUARANTEE COMPATIBILITY OF THESE MODULES WITH YOUR PARTICULAR MOTHERBOARD”
  Va rog sa ma ajuati sa aflu daca este sau nu compatibila cu placa mea care este de tipul Assus AN78X-E Deluxe (in cartea placii nu am gasit referiri la „high sau low density memory”)

 418. grigore on ianuarie 26th, 2012 8:31 pm

  sal
  am un calculator cu doua sloturi de ram si si am o placuta de ram de 512 mb ddr2 : DIMM1: Samsung M3 78T6553EZS-CE6 512 MB DDR2-667 DDR2 SDRAM
  si asi vrea sa im cumpar o placuta de 2 gb da nu stiu sigur ce capacitate are un slot

 419. alin on ianuarie 31st, 2012 12:30 pm

  salut.
  Am si eu un pc cu un procesor Intel Core 2Duo CPU 4400 de 2.00 GHz si 1GB RAM.As vrea sa maresc memoria la 2 sau 4GB RAM.ce-mi recomanzi?mersi

 420. Teo on februarie 1st, 2012 6:31 pm

  Salut din nou! Am o alta problema cu PCul. Acelasi ca si inainte(sa rezolvat de una singura problema cu monitorul) dar acum ce se intampla este ca de fiecare data cand deschid PCul imediat cum ajunge la partea cu windowsul care se incarca(windows xp sp4) se restarteaza. Iar cand se deschide de fiecare data imi apare mesajul cu”your windows did not start successfully” si sa aleg dintre safe mode, safe mode with network, start windows normally, etc etc. Mia facut aceasi faza si acum 4 luni si ce am facut este am schimbat memoriile(2 de 1 mb de fiecare) si am pus una de 2 mb si am pus un hard nou nout. Ce poate sa fie?

 421. Andrei on februarie 5th, 2012 9:49 am

  Buna am o placa de baza AMD 740g …si uitanduma prin ea am observat ca langa cele 2 sloturi de ram mai este loc de inca 2 adica se pot pune inca 2 sloturi?…

 422. Vally on februarie 6th, 2012 8:49 pm

  Salut,am si eu un leptop toshiba C6060D cu wind 7 si cand intru in jocuri imi da imaginea joc pe mijlocul ecranului,de unde si cum as putea sa o maresc.Deasemenea si pe filme cu bsplayer imi mareste imaginea astfel incat subtitrarea iese de pe ecran 16:9 deabea este compatibila.Si cum este mai bine sa il tin in priza cu bateria in el sau nu,mai tot timpul eu il tin la curent conectat.Ms mult si astept un raspuns.A si pentru ce este acel slot pentru fixare de siguranta?

 423. ton ton on februarie 7th, 2012 11:22 pm

  cum pot sa imi pun si eu toti ramii un folosinta..pt ca la proprieties imi spune 4gb ram (2,93 gb ram in used)….

 424. Vally on februarie 8th, 2012 12:57 am

  Admin,mai da si tu un semn de viata ca de pe 30.dec nu ai mai spus nimic.Totusi noi scriem sperand sa si primim macar un sfat insa…Ce respect Vally.

 425. admin on februarie 8th, 2012 12:12 pm

  @ Vally Verifica noua sectiune de intrebari si raspunsuri, ti-am raspuns acolo.

 426. Vally on februarie 8th, 2012 1:10 pm

  ms de raspuns insa unde este noua sectiune de intrbari si raspunsuri?Cu jocurile am rezolvat-o si cu acel cablu de siguranta insa cu bsplayerul si imaginea la filme marita nu am rezolvat nimic.Ms dinou si astept raspuns unde gasesc noua sectiune.

 427. MARIUS on februarie 8th, 2012 10:06 pm

  Sal. am cumparatt de curand un mini hp si as vrea sa ai maresc mem ram este vreo diferenta intreMemorie RAM laptop 1GB 2rx16 ….. siMemorie RAM laptop 2rx8 PC2,,,,.Care este treaba pt ca pe una apare 16si pe alta 8,influenteaza cu ce va funct .

 428. Teo on februarie 9th, 2012 6:46 pm

  Va rog admini sa ma ajute daca pot am nevoie de ajutor ca am informatii vitale pe PC si am nevoie de ajutor sa il rezolv cat mai repede.

 429. Onutzu’ on februarie 10th, 2012 9:14 pm

  Este prima data cand postez aici… va rog sa ma ajutati si pe mine, fiindca nu prea ma pricep la calculatoare, si am o problema care ma enerveaza de cateva zile… Mi se tot restarteaza pc-ul uneori, si monitorul imi arata power saving… am debifat optiunea automatically restart, dar la urmatoarea restartare nu mi-a afisat niciun mesaj…monitorul a afisat tot power saving… care ar putea fi problema? multumesc anticipat!

 430. finu25 on februarie 11th, 2012 3:39 pm

  sall vreau sa va intreb si eu ceva
  uneori in timp ce ma joc sau tin calculatorul aprins mai multe ore mi se blocheaza, in ce sens ca imaginea ramane aceeasi pe ecran nu mai pot sa ii fac nimic sa umblu pe el nimic, ledul de la procesor nu mai licare nici el, si trebuie sa sting calculatorul din spate de la sursa.va rog sa ma ajutati si pe mine txs

 431. finu25 on februarie 11th, 2012 3:43 pm

  vally in legatura cu bateria de la laptop este mai bine sa o scoti sa il tii bagat in priza ca la calculator, deoarece se buleste bateria cu timpul nu prea mai tine, cand pleci undeva intr-o excursie cva bagi bateria.sanatate;)

 432. Vally on februarie 11th, 2012 4:22 pm

  Ms finu25 pt raspuns.Deci le-am rezolvat cam pe toate problemele semnalate aici insa daca stie cineva cum sa fac cu imaginea bsplayer.Adica cand pun un film porneste cu 4:3 insa acea imagine pentru mine este mare,subtitrarea iese de pe ecran cu obtiunea full screen.Deabea este buna 16:9 si daca ma poate ajuta cineva cu o info cum pot face imaginea 4:3 sa nu mai fie marita si sa se incadreze in ecran.Ms

 433. valio on februarie 14th, 2012 12:35 am

  Salut. am doua unitati DELL negre orizontale amandoua fara rami am ancercat toate tipurile SDRM DDR DDR2 nu se ancadreaza par a fi mai mici cu putin de DDR3 nu se pune problema unitatile sunt mai vechi dar cu comfiguratii bune merita reanviate te rog dami ceva detalii si daca se mai gasesc asemenea carduri de placi de INTEL se pare.

 434. opreak on februarie 18th, 2012 1:37 am

  daca placa de baza suporta 2 giga de ram cu frecventa 533 si eu pun ram cu frecventa mai mare de exemplu de 1066 se poate intmpla sa nu functioneze sau sa se arda ceva?

 435. opreak on februarie 18th, 2012 1:46 am

  Salut ! Am placa de baza MSI MS-7255-150 MSI VIA P4M890M2-L imi poate spune cineva cati giga de RAM suporta maxim? Daca este vreo problema ca am RAM cu frecventa de 1066 cu (din cate stiu frecventa placii este 533) ? Daca cumpar kit de ram dual channel functioneaza pe placa mea? Este mai bine sa fie frecventa mai mare la ram? Am pus atatea intrebari in ideea ca vreau sa achizitionez un ram nou pentru PC, iar pe viitor si oplaca de baza noua si mult mai buna decat batrana pe care o am ,, MS-7255 ” . prima investitie ar fi RAM-ul si nu vreau sa il pierd daca cumpar alta placa de baza. Multumesc din suflet celui care are placerea de a ma ajuta!

 436. Petrisor on februarie 19th, 2012 3:09 pm

  Salut!

  Am achizitionat un mini-laptop acer aspire one D257-N57DQkk cu urmatoarele caracteristici: procesor intel atom dual core N570, viteza 1660MHz, cache procesor 1024 level 2, memorie ram DDR3 1024 mb, cu frecventa 1066MHz/PC3-8500, upgrade maxim 2048 mb, un singur slot, iar hard-disk-ul ruleaza la 5400 rpm.

  Intrebarile mele sunt urmatoarele:

  1. daca ii fac upgrade ram-ului la 2048 se simt diferente vizibil?
  2. pot sa ii iau o memorie ram Kingston 4096MB 1066MHz pentru a-l aduce la standarde inalte?

  Orice solutii pentru a-i imbunatati performantele le-as vrea!

  Mentionez ca a venit preinstalat cu windows 7 starter, iar asta poate fi un motiv pentru care mi se pare ca nu se misca conform asteptarilor mele.

  Cu respect, Petrisor.

 437. Alex on februarie 21st, 2012 11:49 am

  salut.
  O nelamurire am si eu.Am o placuta de 2 gb ddr800 + o placuta de 512 mb ddr667 pe unitate.Ele merg acum pe dupa cea de 667.Ar fi mai bine sa o las doar pe cea de 2 gb sa mearga pe 800 sau sa le las asa cum sunt acum, 2.5 gb 667?

  multumesc.

 438. halasz simon istvan on februarie 22nd, 2012 6:53 pm

  cum pot afla cati rami imi suporta maxim placa de baza?
  am o placa de baza
  model MS-7387
  cipset VIA P4M900/CN896/VN896/PT890

  as vrea sa stiu daca pot pune doua placa ram ddr2 de 2 gb la 800 MHz
  cum pot afla cati rami imi suporta maxim placa de baza?
  am o placa de baza
  model MS-7387
  cipset VIA P4M900/CN896/VN896/PT890

  as vrea sa stiu daca pot pune doua placa ram ddr2 de 2 gb la 800 MHz

  asta imi arata mie cpu-z la placa de baza si la rami

  [img]http://incepator.pinzaru.ro/wp-content/uploads/2012/02/1.jpg[/img]
  [img]http://incepator.pinzaru.ro/wp-content/uploads/2012/02/2.jpg[/img]

 439. claudiu on martie 8th, 2012 1:13 pm

  halasz simon istvan -raspunsu e Nu? placa de baza nu suporta rami la 800 Mhz. suporta doar maxim 667 Mhz

 440. claudiu on martie 8th, 2012 1:24 pm

  halasz simon istvan – Suporta 4gb rami 667 Mhz maxim

 441. Radu on martie 9th, 2012 11:31 am

  Buna ziua, am un laptop toshiba generatie mai veche care merge cu 2 buc memorie RAM DDR PC2100 CL2.5 de 1 gb. Din nefericire una s-a defectat. Aveti idee unde pot gasi 1-2 buc din acest model ?

 442. stelian on martie 11th, 2012 7:16 am

  am si eu o intrebare am un pentium3 de 533mhz 512 ram ma intereseaza daca ii pot schimba procesorul sa ii pun unul mai mare pe aceeasi placa sau trb. schimbata placa de baza multumesc

 443. claudiu on martie 11th, 2012 2:27 pm

  stelian – salut ? nu ai spus ce placa de baza ai ? o sas fie mai greu, nu cred ca mai exista procesoarele pentium 3 in ziua de astazi, mai bine aduni bani si cumperi una noua.

 444. alinn28 on martie 16th, 2012 9:22 am

  stelian, acum sa fim seriosi tu in 2012 ai un calculator din 1999,cand cu 300-400 ron iti iei ceva muuult mai bun sh?

 445. Andra on martie 17th, 2012 1:44 pm

  ce se intampla cand i-mi expira Windows-ul? Cum fac sa il instalez din nou?

 446. victor on martie 18th, 2012 8:34 pm

  Salut Am o placa de baza Asus M2V-MX. Am incercat sa pun o placuta Kingmax DDR2, 2GB, 800 Mhz, dar nu merge, sistemul se restarteaza. Pe site-ul asus se precizeaza urmatoarele in leg cu memoria: 2 x DIMM, Max. 4 GB, DDR2 800/667/533. (http://www.asus.com/Motherboards/AMD_AM2/M2VMX/#specifications)
  Deci, teoretic ar trebui sa mearga, practic nu merge. Va rog, ma puteti ajuta cu o explicatie?

 447. claudiu on martie 19th, 2012 12:23 pm

  Salut.victor? e posibil sa fie defecta ram. sau poate sa fie la alta problema, cand ai pus placuta asta Kingmax 2 gb ? placuta aceea merge?

 448. georgevl on martie 19th, 2012 6:34 pm

  salut, …..pot folosi doua memorii ram ddr 1 de 512 mb de doua firme diferite? sau o memorie de 512 si una de 1 gb de firme diferite sau de aceasi firma? in ambele cazuri de 400 MHz………. multumesc mult si astept raspuns

 449. DRAGOS on martie 22nd, 2012 5:43 pm

  SALUT AM SI EU O INTREBARE SI O RUGAMINTE DE RASPUNS DACA TRAG REDIRECTE IMI AFECTEAZA MEMORIA RAM

 450. adrian on martie 25th, 2012 8:59 pm

  am o placa MS-7255 VIA P4M900/CN896 vreau sa stiu daca citeste 4 giga ram.Am 2 placi de 2 giga ram de firme diferite si mi citeste 2.5 din 4 programu cpu-z imi arata 4 giga ram biosu 2.5 am os 7 64 bit

 451. claudiu on martie 26th, 2012 1:28 pm

  Salut adrian,-ai incercat sa instalezi versiune de bios mai noua? mi se pare ca biosu vechi nu permite sa ruleze 4gb rami. dar atentie, noua bios trebuie sa fie compatibil cu placa de baza.dar daca bagi bios incompatibil, ai putea sa distrugi placa de baza. placa ta e MSI nu? intra aici http://www.msi.com/service/download/ si seria ta MS-7255 VIA P4M900/CN896 biosul nou il copiezi pe cd sau pe stik-ul usb

 452. adrian on martie 26th, 2012 5:19 pm

  salut am inteles si dupa ce il copiez ce fac urmatorul pas

 453. adrian on martie 26th, 2012 6:58 pm

  AM FACUT UN DVD BOOTABIL DAR NU MI PLEACA IN UPDATE

 454. claudiu on martie 27th, 2012 1:02 pm

  salut adrian, eu iti recomand sa nu faci nimic la ea daca nu te pricepi, este foarte riscant sa faci update de bios.poti ramane fara ea, deci recomand sa o duci la service. ei va sti ce sa faca, bineteles ca nu e gratis?

 455. adrian on martie 28th, 2012 3:15 pm

  pfff mai bine mi iau alta=))

 456. Tyby on martie 30th, 2012 7:04 pm

  [img]http://incepator.pinzaru.ro/wp-content/uploads/2012/03/16042011559.jpg[/img]
  Salutare am atasat o poza cu memoria mea de la un laptopt Samsung R40+.
  Am si eu o intrebare am 2 sloturi cu 2 placute de rami de 512 ca cea din poza.
  Vreau sa imi cumpar 2 placute a cate 1gb fiecare sau 2 placute a cate 2gb fiecare.
  Nu stiu cat suporta maximi placa mea de baza 2gb sau 4gb de rami si nici de care sa cumpar. Ma puteti ajuta cu ceva linkuri cu memorii compatibile cu leptopu meu.
  Nu stiu cum sa caut si de la ce firma sa cumpar? Adica daca am de la NANYA pot sa cumpar de la Kingmax sau ceva mai bun? Nu stiu cum sa caut adica orice placuta de ddr2 ar fi buna ?

 457. claudiu on martie 31st, 2012 12:45 pm

  salut TyBy, la laptopu tau suporta maxim 2GB 533 / 667 MHZ rami. poti adauga 1 Gb 667 MHZ fiercare 1+1 GB si costa 69 lei una, o gasesti aici http://www.emag.ro/memorii1201529825/memorie-notebook-kingmax-1gb-ddr2-667mhz–pKSCD4-SODIM667-1GB sau sa mergi sa cumperi de la magazin de calculatoare. asta trebuie sa cauti tu… ( ”nu magazin cum ar fi Altex sau flanco”) nu prea o sa gasesti ,

 458. vlad on aprilie 15th, 2012 9:26 am

  crestie de ce mie in calculator imi incap doar jocuri in valoare de vre-o 10 G si hardu meu are 320 oare din ce cauza

 459. mihai on aprilie 15th, 2012 7:31 pm

  salut, doresc sa imi cumpar o memorie ram, in prezent am doar 1 gb de rami, si e ddr2 ! ce ar trebui sa stiu ca sa aleg corect ca sa cumpar o noua placuta de rami ?

 460. Ce este memoria RAM? | Totaled.Ro – Totul despre IT, Hacking si Tehnologie on aprilie 16th, 2012 8:02 pm

  […] RAM actuale se încadrează în tehnologia de tip SDRAM acronim ce provine de la synchronous dynamic random access memory. Fără a intra în detalii tehnice să vedem care sunt tipurile de memorie care prezintă interes […]

 461. Andreea on aprilie 23rd, 2012 12:17 am

  Hello, am cateva intrebari si sper sa fiu destul de clara pentru ca nu sunt cea mai priceputa cand vine vorba de chestii tehnice ;))…..ideea e ca am o placa de baza ASUS – M2N-E-SLI – NForce 500 SLI MCP Sk AM2 si DDR2 KINGMAX 1024 MB 667, iar in ultima vreme de cand am inceput sa lucrez pe calculator si merge multe ore in continuu (uneori si cate 15 ore, nu stiu daca e relevant) am observat ca merge mai greu si cand am foarte multe site-uri deschise se mai si blocheaza. M-ar ajuta cativa GB de RAM in plus si daca da care ar fi alegerea corecta? Mersi.

 462. adrian on aprilie 23rd, 2012 11:01 pm

  Andreea eu zic ca inca un gb ar fi ok si mai incearca o solutie dai un format la pc si nu tine c ocupat pana aproape la maxim iti ingreuneaza pc forte mult …foloseste xp si nu win 7 pentru un gb ram

 463. Marian on aprilie 24th, 2012 8:09 pm

  Salut am un dell optiplex gx620, si am 1gb ram drd2.as vrea sa inlocuiesc placuta d ram cu una drd3 dar nu stiu daca suporta placa de baza. Tin sa mentionez ca placa de baza este cea originala

 464. marian on aprilie 24th, 2012 8:35 pm

  As mar vrea sa stiu ce placa video mi s-ar potrivi.multumesc anticipat

 465. claudiu on aprilie 24th, 2012 11:23 pm

  Salut Marian, nu poti face upgrade la rami ddr3,nu suporta placa de baza. este veche probabil din 2005 la vremea aceea era ddr2 si nu exista ddr3 pentru ea.. trebuie sa desfaci carcasa sa vezi la placa baza ce model e si seria lui pentru a afla cati Gb ddr2 suporta, cat despre placa video nu stiu daca suporta placa de baza. nu pot sas spun care placa video iti trebuie?,ca poate nu merge si ai dat banii degeaba. nu prea merita sa dai bani pentru rami sau placa video. te costa vreo 300 sau 400lei, mai bine cumperi alta PC nou sau la mana doua daca preferi,.

 466. Marian on aprilie 25th, 2012 7:39 am

  Pai placa de baza este dell model OHH807 verificat cu Speccy.dar nu stiu unde as putea gasi ce placa video mi s-ar potrivi. Multumesc pentru sfatul despre memoria ram

 467. claudiu on aprilie 25th, 2012 1:55 pm

  Marian, referitor la placa video, cu asta s-ar potrivi http://www.emag.ro/placi_video/placa-video-gainward-nvidia-geforce-8400gs-1024mb-gddr3-hdmi-dvi-pci-e–p426018336-1466 pe sistemul tau. Trebuie sa cauti magazine de calculatoare in orasul in care stai. si dupa ce ai gasit magazinul, trebuie sa duci PC-ul tau la ei pentru a vedea daca va fuctiona cu aceasta placa video sau oricare ce recomanda ei. e mai sigur asa ca sa stii ce cumperi.

 468. nalbaru on aprilie 25th, 2012 7:40 pm

  buna ziua am o intrebare pentru cine cunoaste ca eu unu nu ami pot da seama am o unutate HP WORKSTATION XW6200,…Si nu stiu cat de buna este cea actuala ,…Motherboard
  Manufacturer Hewlett-Packard
  Model 08B8h (XU1 PROCESSOR)
  Chipset Vendor Intel
  Chipset Model E7525
  Chipset Revision 0C
  Southbridge Vendor Intel
  Southbridge Model 82801EB (ICH5)
  Southbridge Revision 02
  System Temperature 69 °C
  BIOS
  Brand Hewlett-Packard
  Version 786B7 v2.04
  Date 09/23/2005
  PCI Data
  Slot PCI
  Slot Type PCI
  Slot Usage In Use
  Bus Width Unknown
  Slot Designation Slot 1 (PCI Express x16)
  Slot Number 0
  Slot PCI
  Slot Type PCI
  Slot Usage Available
  Bus Width 32 bit
  Slot Designation Slot 2 (PCI)
  Slot Number 1
  Slot PCI
  Slot Type PCI
  Slot Usage Available
  Bus Width 32 bit
  Slot Designation Slot 3 (PCI)
  Slot Number 2
  Slot PCI
  Slot Type PCI
  Slot Usage Available
  Bus Width 32 bit
  Slot Designation Slot 4 (PCI)
  Slot Number 3
  Slot PCI
  Slot Type PCI
  Slot Usage Available
  Bus Width 32 bit
  Slot Designation Slot 5 (PCI)
  Slot Number 4
  Slot PCI
  Slot Type PCI
  Slot Usage Available
  Bus Width Unknown
  Slot Designation Slot 6 (PCI Express x4)
  Slot Number 5
  ami poate da cineva Mai multe detali sa o schimb sau sa ai schimb procesoarele care sunt ,,
  CPU
  Intel Xeon
  Cores 1
  Threads 1
  Name Intel Xeon
  Code Name Irwindale
  Package Socket 604 mPGA
  Technology 90nm
  Specification Intel(R) Xeon(TM) CPU 3.40GHz
  Family F
  Extended Family F
  Model 4
  Extended Model 4
  Stepping 3
  Revision N0
  Instructions MMX, SSE, SSE2, SSE3, Intel 64
  Virtualization Unsupported
  Hyperthreading Not supported
  Fan Speed 3778 RPM
  Bus Speed 200.0 MHz
  Rated Bus Speed 800.0 MHz
  Stock Core Speed 3400 MHz
  Stock Bus Speed 200 MHz
  Caches
  L1 Data Cache Size 16 KBytes
  L1 trace cache 12 Kµops
  L2 Unified Cache Size 2048 KBytes
  Core 0
  sau ce as mai putea face pt a inbunatatii? va multumesc

 469. nalbaru on aprilie 25th, 2012 7:43 pm

  si inca ceva cam asta are pc meu….
  MS Windows 7 Home Premium 32-bit SP1
  CPU
  Intel Xeon
  Irwindale 90nm Technology
  RAM
  8.00 GB Dual-Channel DDR2 @ 200MHz (3-3-3-?)
  Motherboard
  Hewlett-Packard 08B8h (XU1 PROCESSOR) 70 °C
  Graphics
  W2361 (1680×1050@59Hz)
  2048MB GeForce GT 520 (Undefined) 38 °C
  Hard Drives
  488GB Hitachi HITACHI HDS725050KLA360 ATA Device (SATA) 37 °C
  Optical Drives
  ATAPI DVD D DH16DYP ATA Device
  Audio
  SoundMAX Integrated Digital Audio
  ce as mai putea face la acest sintem multumesc

 470. claudiu on aprilie 26th, 2012 12:06 pm

  Buna nalbaru, Nu prea poti face ceva cu procesor, suporta numai procesoare Xeon. in rest e ok. banuiesc ca vrei pentru jocuri nu? Pc-ul tau nu a fost facut pentru a rula jocuri. Dar daca vrei , ar insemna sa-ti schimbi placa de baza si procesor Xeon si sa ramai cu hard disk,placutele rami, dvd, si video 520 GT. si sa cumperi placa de baza, procesor, carcasa pentru placa de baza.

 471. marian on aprilie 26th, 2012 12:14 pm

  Salut claudiu
  Multumesc pt sfat dar as vrea sa stiu daca sistemul meu de operare este pe 32 bit si placa video este pe 64 bit este vre-o problema de necompatibilitate? Multumesc din nou pt sfat

 472. claudiu on aprilie 26th, 2012 12:23 pm

  Salut marian, nu e nicio problema? iti va merge. bafta

 473. nalbaru on aprilie 27th, 2012 12:58 pm

  Ms mult pt sfaturi.. Dar cam ce placa sami iau

 474. ionut on aprilie 27th, 2012 5:47 pm

  Buna ziua as vrea sa stiu ce putere de consum are placa video nvida Gainward 8400GS 1GB . De la urmatorul link http://m.emag.ro/placa-video-gainward-nvidia-geforce-8400gs-1024mb-gddr3-hdmi-dvi-pci-e-426018336-1466/pd/ERRXDBBBM/

 475. ionut on aprilie 27th, 2012 5:51 pm

  Am uita sa precizez ca pe site-ul producatorului nu spune nimic de puterea de consum.deci poate sa-mi zica cineva macar cu aproximatie cam cati wati consuma.
  Mulumesc

 476. dcc1 on mai 10th, 2012 10:35 pm

  Am citit toate articolele de mai sus si vreau sa adaug si eu ceva.
  Am avut pentru inceput si eu un sistem Amd pe socket 462 placa de baza era ECS M848a rev. 2.1 si pentru prima data cand mi-a instalat windowsul service-manul am observat ca in bios a facut o setare relativ nu prea importanta dar cu un efect bun.Pc-ul mau a avut la inceput doar 256 mb memorie ram si placa de baza suporta pana la 3 gb memorie ram.In timp am mai pus una de 512 mb si una de 1gb memorie ram si nu am avut niciodata probleme ca nu a pornit pc-ul.Mentionez ca memoria ram era ddr.Am cumparat o alta placa de baza si am optat din greseala pentru un socket 478 pe Intel si am cumparat placa de baza asrock P4i945GC si am cumparat o memorie ram de 1 gb ddr2 pentru inceput dar dupa aceea am cumparat un de 2gb si am introduso in slotul al doilea dar eu nu am avut nici o problema la pornirea pc-ului mentionand ca cand am intrat in bios dupa ce am trecut in mare peste tot am facut si acea modificare care a facuto prima data sevicemanul meu candva si nu am avut probleme.Eu ce vrea sa va zic celor care vor sa mai puna memeorie ram pentru pc sa se uite mai intai cat suporta placa de baza chiar de pe siteul producatorului placi de baza respective si in functie de specificatii sa va ridicati memeoria ram.Dar sa nu uitati sa faceti o singura setare in bios aceea ca sa dezactivati bootnumlock pe of seci sa ni fie pe on pentru ca in timp sloturile de memorie pe care le aveti un plus ori nu puteti sa folositi o alta memerie ori se va strica. Dupa mi-am schimbat placa de baza cu o alta pe amd de la Asrock(Asrock 970 extreme 4) mi-am pus o memorie de 4gb si mi-a pornit pc-ul cu windowsul care l-am avut instalat inainte. Mentionez ca la fel am facut modificarea in bios pentru bootnumlock sa fie of.Pentru ca sa va recunoasca toata memoria ram pe care o aveti sau pe care vreti sa puneti aveti nevoie de un procesor care sa suporte si versiunea de 64 de biti al windowsului adica procesorul are dat instructiunile din fabrica 32 biti sau 64 biti.Daca folositi un procesor care are dat si instructiunile 64 biti atunci puteti sa folositi cata memorie ram puteti sau poate sistemul sa suporte.
  Va Multumesc ca cititi acest mesaj utilitar.
  Daca va este de folos sa-l utilizati.

 477. dcc1 on mai 10th, 2012 10:51 pm

  Ps
  Intotdeauna widows xp sau vista sau 7 sau viitorul windows este creat pe doua instructiuni 32 biti si 64 biti.
  Cel de 32 biti windows va recunoaste sau utiliza doar 3,25 gb rami in schimb cel de 64 biti windows va recunoaste sau utiliza toti rami dar asta depinde ce aplicatii folosesti sau esti un gamer sau esti un specialist it.

 478. Andrei on mai 18th, 2012 6:41 pm

  Salut si vin si eu cu o problema…am pus 2×1 ddr2 (2Gb) si vede doar 1Gb cpu-z vede 2Gb ce trebuie sa fac…

 479. george on mai 19th, 2012 8:20 pm

  salut,scz daca deranjez am si eu o intrebare daca nu sa raspuns deja sus am citit dar nushu daca e lafel si vreau sa fiu sigur,am un laptop compaq armada e500 pentium 3 si are sdram100,si ash vrea sa i cumpar de pe okazii sdram 133 crezand ca poate merg cum ai zis u ca cei de acelasi fel sa scada la 100 dar merge si la mn oare?eu am intrebat un tip pe okazii si a zis k nu mi s ar potrivii,asa sa fie sau nu?ms mult anticipat p.s in carte nu scrie decat ca are pc100 nu si daca suporta 133:(

 480. claudiu on mai 20th, 2012 11:17 pm

  Buna george, suporta maxim Sdram 100. Uite un link ca sa intelegi http://www.memorystock.com/memory/CompaqArmadaE500.html Deci nu figureaza daca suporta Sdram PC133. Nu va merge.

 481. nalbaru on mai 24th, 2012 9:54 am

  Buna ziya am o problema pe care nu stiu ce sa fac am un pc hp. Si aseara a inceput sa scoata un tiuit si numi mai pornea am scos din prize mam uitat prin ies am ca am vazut ca racitorele de procesoare frigeau .procesor dual core intelexon de 3,40 si nu stiu dece.stiu doar ca lean desfacut o data si lean curatat de prag. Iar cineva a zis ca daca le deface ar trebui sa pun ceva pasta intre procesor si racitor acum nu stiu daca din cauza asta se incalzeste asa daca cunoaste cineva spunetimi si mie .si inca ceva hardu e de 500gb si mai am nul de 360 as putea sa schimb daca ar fi mai usor asa. Va multumesc.

 482. Ion on mai 30th, 2012 10:13 am

  Scuze pt deranj.
  Nu inteleg ceva legat de memorii.De ex. pentru placa de baza Gigabyte G1-Sniper M3 scrie la caracteristici ca suporta 32 GB de ram.Daca intru pe lista de memorii supotate(QVL) de aceasta placa vad ca nu exista memorii care insumate sa dea 32 GB.De ce se mai scrie atunci 32 GB?
  Cum pot alege din QVL memoriile care insumate sa dea o valoare cat mai mare?
  Ce inseaamna SS si DS din punct de vedere calitativ,al performantelor?
  Pun intrebarile deoarece vad ca din noiembrie 2008 pana acum se tot pun intrebari despre RAM
  Multumesc.

 483. admin on iunie 2nd, 2012 10:57 am

  Tovarase Ion,

  In primul rand vreau sa va asigur ca nu aveti nevoie de 32GB de RAM. Este o investie absolut inutila. Situatia se aseamana cu o vila cu multe etaje si cu 32 de camere… in care zi de zi nu se se locuieste decat la parter.

  QVL este mai mult o miscare de marketing, pentru ca nu Gigabyte in cazul de fata fabrica contollerul de memorie incat sa poata influenta in mod direct tipul de memorii care le suporta placa. Cel mult pot optimiza BIOS-ul dar nici aici nu-si bat capul foarte mult. QVL e un fel de parteneriat cu anumiti producatori de memorie, dar care nu are la baza vreo fundamentare tehnica, orice memorie standard trebuie sa fie in principiu compatibila.

  SS in insemna single sided, DS – double sided. O memorie single sided, are chipuri doar pe o singura parte, iar double sided… pe ambele parti. Asta insemana ca un modul de 4GB single sided, are chipuri de o densitate mai mare decat un modul de 4GB cu chipuri pe ambele parti. Pe partea de incompatibilitati… e ceva natural ca chipurile de o densitate f mare sa fie mai putin compatibile. De exemplu, cand o sa apara module de 16GB, sunt toate sansele ca placa sa nu recunoasca un astfel de modul. Din punct de vedere al performantelor depinde ce latente au, memoriile DS tind sa aiba latente mai bune.

 484. andrei on iunie 9th, 2012 11:53 pm

  Procesor: Athlon II X3
  Frecventa procesor (MHz): 3000
  CPU Socket: AM3
  Tip procesor: AMD Athlon II Triple Core
  placa De Baza: Chipset: NVIDIA GeForce 7025 / nForce 630a

 485. DT 59 on iunie 28th, 2012 5:18 pm

  AM O PLACA DE BAZA – ASUS P5K3-DELUXE/WIFI-AP Frecvente suportate 1333/1066 / 800 MHz . CE SE INTAMPLA DACA PUN – Kit memorie Kingston 8GB (4x2GB) DDR3/1600MHz XMP – HyperX.

  VA MULTUMESC!

 486. Gabi on iulie 2nd, 2012 4:08 pm

  Buna ziua .. daca eu am in PC ram de 400 MHz pot sa ii inlocuiesc cu rami de 1333 MHz de exemplu ?

 487. PECSI STEFAN on iulie 3rd, 2012 12:51 am

  Buna ziua!Am o placa de baza de calculator Gigabyte GA-945GZM-S2 l-am oprit seara,a doua zi nu mai afisa monitorul nimic,are beep lung,in continuu,nu se opreste,si daca e ram-ul in el,si daca e scos,procesorul Intel e bun,si ramul de 512 ddr2,l-am testat la altcineva in calculator.Imi puteti spune si mie cineva ce s-a putut defecta pe placa?Va multumesc,anticipat!Stefan.

 488. claudiu on iulie 3rd, 2012 10:29 pm

  Buna @Gabi, nu poti sa inlocuiesti cu rami 1333 mhz ddr 3. nu se potriveste cu placa de baza. PC-ul tau are vreo 12 ani vechime, suporta doar rami de 400 mhz ddr 1. nu prea merita sa mai dai bani pentru ea, e veche. mai bine o inlocuiesti cu una noua de generatie daca preferi.
  Buna @Stefan, esti sigur ca placa de baza e bun? eu tind sa cred ca placa de baza s-a defectat.

 489. nalbaru on iulie 6th, 2012 12:01 pm

  Buna ziua as avea nevoie de un sfat legat de pc meu de 2zile nu ami mai merge prea bine la jocurile online(Cunter strike) se aude cu intrerupere si merge in reluare rau .pc e hp hard 500gb procesor dual exon 3.40 placa video nvidiagforce 520 2gb acum cateva saptamani am curatat ventilatoarele am reschimbat pasta la procesoare .si am observat ca se incalzeste foarte tare tot dinautrul iei si nu stiu care e motivu..eu cand am pus fanurile inapoi peste procesoare am strans cele 4 surubele la maxim si ma gandesc ca poate nu trebuia sa le strang pres tare.sau poate placa video nu mai ebuna.va multumesc

 490. claudiu on iulie 6th, 2012 9:18 pm

  Buna @nalbaru, Descarca un program si vezi ce temperatura are. http://www.cpuid.com/downloads/hwmonitor/1.19-32bit.zip Si incearca sa-i lasi capacul desfacuta de la carcasa pc-ul tau ca sa primeaasca mai mult aer.( Poti cumpara un ventilator pe spate care se scoate aerul cald. ) Vezi daca se simte vreo imbunatatire in jocuri.

 491. Liviu on iulie 10th, 2012 2:49 pm

  cum fac oc la 3 gb rami pe o placa socket 775 de tip foxconn daca am cpu de fsb 1066 E7400 iar ramii sunt asa: 1GB 667 si 2GB 800…in prezent ruleaza la frecventa mica..667-as vrea la 8oo daca se poate si fara sa risc cv! Multumesc anticipat

 492. M123 on iulie 11th, 2012 1:39 am

  Nu cred ca problema mea o intalnesti in fiecare zi.Ok.Deci eu in computer am o placuta de 1 GB Ram, dar cand intru in My computer imi arata ca am 2 Gb de Ram.
  Care este problema?

 493. Ce este computerul (calculatorul de azi)? « Ajutor Computer on iulie 24th, 2012 10:31 pm

  […] Sursă foto 2: http://www.pinzaru.ro […]

 494. tedi on august 3rd, 2012 3:37 pm

  Salut,am un calculator mai vechi,as vrea sa ii mai adaug ceva rami,am bagat
  CPU-Z si :

  type :DDR channels: single
  size :256 MG bytes

  DRAM frequencey 133.0 MHz
  FSB:DRAM 1:1
  CL 2.5 clocks
  tRCD 4 clocks
  tRP 4 clocks
  tRAS 8 clocks

  iar generale despre calculator:

  intel(R)
  celeron(R)
  CPU 3.06 GHz
  3.06GHz ,248 MB of RAM
  Physical address extention

  Nu-mi dau seama cat suporta ,din cate am citit merg decat carduri DDR ,as putea sa cumpar dar vreau sa stiu ce …daca ma puteti ajuta:)

 495. tedi on august 3rd, 2012 3:51 pm

  [file]http://incepator.pinzaru.ro/wp-content/uploads/2012/08/placa.bmp[/file]

 496. Ion on august 3rd, 2012 6:10 pm

  tedi la adresa urmatoare este placa ta : http://www.motherboards.org/mobot/motherboards_d/Fujitsu-Siemens/D2250/
  Dupa cum vad merge o singura memorie care poate avea max 2 GB.
  Cauta lista de memorii supotate(QVL) de aceasta placa.Se poate sa fie in manualul,cartea tehnica a placii de baza.

 497. soleron on august 5th, 2012 4:14 pm

  HELP:pl.video gf 8500 pci-e.Nu am semnal pe agp,pe dvi-da.Care cip de pe pl.video este vinovat.Mai am 8600 pci-e,dar cu 2 dvi-uri,nici un semnal.MII de MULTUMIRI.

 498. tedi on august 6th, 2012 1:32 pm

  MERCI MULT ION:)

 499. Paul on august 15th, 2012 1:20 am

  Buna seara.Am si eu un calculator mai vechi si vreau sa stiu daca mai pot salva ceva din el,are 512 rami acum si cand am deschise mai multe programe deodata merge jalnic.Pun o poza cu detallile din CPU-Z
  Vreau sa stiu ce placi de RAM pot sa ii mai pun sa depasesc macar 1GB RAM.Mentionez ca sunt 2 sloturi pentru placute,momentan am doua de 256

  Multumesc
  [img]http://incepator.pinzaru.ro/wp-content/uploads/2012/08/ram1.JPG[/img]
  [img]http://incepator.pinzaru.ro/wp-content/uploads/2012/08/ram2.JPG[/img]

 500. alex on august 15th, 2012 9:16 pm

  am o problema cand iau jocuri le iau dupa filelist cu arhiva si cand dau click dreapta pe arhiva numi apare extract to, extract here etc… as si un recunoscator foarte mare daca miati zice solutia

 501. Nerva on august 27th, 2012 4:53 pm

  Buna ziua,
  Desktop-ul functioneaza foarte bine, dar la deschidere,se aude un beep alteori (mai rar) doua beep-uri scurte. In rest totul pare O.K. nu se incalzeste, nu face zgomote suspecte, H.D. are tenperatura palmei, nu se aude in timpul lucrului.Ce se poate intanpla,ce semnifica acele beep-uri? Multumesc.

 502. nalbaru on august 27th, 2012 5:41 pm

  Buna ziua am si eu o intrebare pentru cei care cunosc mai bine am un pc hp w6200 hard 500g 8gb rami dual intel xeon 3,40gh si placa video nvidia 520 de 2g la jocuri online numi merge prea bine nu stiu dece iar curătat ventilatoarele iar pus din nou pasta dar nici o schimbare……si am zis sa ami iau alt pc da nu stiu cum sa caut care sunt ok pt jocuri pe net ce am gasit e 600 800 1000 euro cea ce e prea mult as putea sa merg sa caut la mâna a doua da nu stiu ce ar trebui sa aibe sa fie ok sa nu dau bani degeaba va multumesc.

 503. Ion on august 27th, 2012 6:08 pm

  pt ‘nalbaru”.
  Poate ar trebui sa iti faci tu un sistem.Vezi un sistem la adresa : http://www.videotutorial.ro/?p=8834
  Poti sa-l mai imbunatatesti.Daca ai ceva componente bune(ssd,carcasa,sursa,etc) poti sa le utilizezi pe noul pc.
  Eu acum cca doi ani am facut un pc-ul care era bun(atunci).Intre timp am mai adaugat un ssd,o sursa buna,si inca ceva maruntisuri.Mai mult nu pot face fiind limitat de procesor (intel e8400) si placa de baza(p5k premiun wifi).Peste 1.5-2 ani trebuie si eu sa fac alt pc.

 504. Memorie RAM | Reparatii calculatoare on august 31st, 2012 8:41 am

  […] RAM actuale se încadrează în tehnologia de tip SDRAM acronim ce provine de la synchronous dynamic random access memory. Fără a intra în detalii tehnice să vedem care sunt tipurile de memorie care prezintă interes […]

 505. Flo on septembrie 12th, 2012 11:44 pm

  Buna, am si eu un laptop Dell latitude d600 si am o problema. Intr-o seara ma jucam ceva si sa blocat dintr-o data. Laptopul nu mai pornea, se aprindea intermintent ledul de la caps lock am gasit un manual pe internet si am aflat ca este de vina memorila ram . Am 2 module fiecare de 512mb ram leam tot inversat si nu a pornit, am incercat si cu un modul pe amandoua sloturile. si a pornit pe slotul al 2-lea. Am aflat ca slotul 1 este stricat banuiesc sau nu stiu dc nu merge.
  Are cineva o idee cum il pot repara ?

  Vam multumesc mult as fi foarte fericit sa il rezolv. 😀

 506. chryss on septembrie 17th, 2012 1:14 pm

  buna ziua am si eu o itrebare de ceva saptamani pc meu lucreaza tot mai greu si nu stiu dece pc este hp workstation xw6200 windos 7
  Motherboard Name Hewlett-Packard 08B8h intel{r}xeon cpu3.40ghz si si as vrea sai schimb motherboard dar as vrea sa pot folosi tot aceleasi componente {cpu video card memorie ram }
  am hard de 500gb 8gb rami nvidia gforce 520 2gb si nu stiu cu ce model as putea INLOCUI MOTHERBOARD VA MULTUMESC.
  [img]http://incepator.pinzaru.ro/wp-content/uploads/2012/09/20120917_112308.jpg[/img]
  [img]http://incepator.pinzaru.ro/wp-content/uploads/2012/09/20120917_111843.jpg[/img]
  [img]http://incepator.pinzaru.ro/wp-content/uploads/2012/09/20120917_111822.jpg[/img]
  [img]http://incepator.pinzaru.ro/wp-content/uploads/2012/09/20120917_112251.jpg[/img]

 507. OVIDIU on septembrie 19th, 2012 6:04 pm

  Buna , am si eu un calculator Intel Core 2 Quad Q6600 , placa de baza ASUS P5K Premium , si kit 2G ram Corsaire de 800 mhz…care acum imi ruleaza la 400 mhz , si nu mai reusesc sa i ridic din nou la 800.
  Am marit din bios la 266 , 800 , dar cand intra in windows in CPU-z imi arata tot 400…ce foc sa mai stiu face? daca ma poate ajuta cineva…
  [img]http://incepator.pinzaru.ro/wp-content/uploads/2012/09/placadebaza.jpg[/img]
  [img]http://incepator.pinzaru.ro/wp-content/uploads/2012/09/ram.jpg[/img]
  [img]http://incepator.pinzaru.ro/wp-content/uploads/2012/09/ram2.jpg[/img]

 508. admin on septembrie 20th, 2012 9:46 am

  @Ovidiu

  Raspunsul il gasesti in interiorul articolului.

 509. marian on octombrie 6th, 2012 11:56 am

  Salut am un sistem pentium 4 ht 3.0ghz 1.5 gb ram si placa video asus hd2400 256 mb. In acest moment ruleaza windows 7. As vrea sa stiu cata memorie ram este recomandata penru acest procesor. multumesc anticipat

 510. Bad Company on octombrie 7th, 2012 9:56 am

  Salut tuturor 🙂 din cauza unor restarturi la pc am formatat de 3 ori intr’o saptamana, la ultima formatare nu mi’a trecut de 50% la instalare, motivul fiind un slot ars de la RAM si din 4 gb acum merg pe 2 gb, mentionez ca am :
  procesor INTEL 5200,
  placa video ATI RADEON 3400 512 RAM,
  placa de baza NVIDIA GF MCP 73 SERIES CHIPSET BASED,

  restarturile se tin in continuare cate 4 chiar.. vreo idee cineva ? Msi mult 🙂

 511. Bad Company on octombrie 7th, 2012 10:06 am

  Revin cu un screen pt problema cu restarturile, si nu apare mereu acest mesaj :
  [img]http://incepator.pinzaru.ro/wp-content/uploads/2012/10/Imagine0741.jpg[/img]

  multumesc mult 🙂

 512. jonson on octombrie 7th, 2012 10:34 pm

  care placa de baza e mai buna santa sau doual core ?

 513. cristi on octombrie 25th, 2012 8:10 am

  Salut o intrebare pentru toti ce cunosc.am un cont pe un site si de o luna ma tot chinui sa intru dar nu mai reusesc,cineva mia spart parola si mia schimbat mail asa ca daca dau sa mi se dea o alta parola la id nu o pot primi.am cerut de la administratori saitului si mia dat alta parola da dupa doua ore mia spart iar si cred ca aveam un hack care intra pe pc meu.acum mima preinstalat windows si vreau sa stiu daca este vreun program cu care poti sa gaseste parola folosind doar id.fie program gratis sau cu licenta vreau sa ma lupt cu şeicaru asta sa pot optine parola usor si sa nu mai astept zile intregi sami dea administratorul una .va multumesc.

 514. Mihai on noiembrie 12th, 2012 2:52 pm

  salut
  [img]http://incepator.pinzaru.ro/wp-content/uploads/2012/11/1.jpg[/img]
  [img]http://incepator.pinzaru.ro/wp-content/uploads/2012/11/2.jpg[/img]

  dupa cum observati am o problema . sau cel putin cred ca am . dar
  am in calculator 12 gb ram ddr3
  cand ma uit sa vad Usable imi zice ca am doar 3.5gb
  frecventa e de 1333 si stiu ca placa de baza imi suporta maxim 1333
  dar dupa cum vedeti in Cpu-z imi zice ca e 667(adica ddr2)
  in bios imi zice ca frecventa e de 1066
  am si eu nevoie de putin ajutor
  ma puteti contacta la id messenger : progamerbt
  vreau ca sa imi citeasca frecventa maxima si usable sa fie toti ..
  multumesc de intelegere

 515. admin on noiembrie 12th, 2012 6:22 pm

  @ Mihai

  Pentru ca sistemul de operare sa inghita toata memoria e nevoie sa fie pe 64 bit. Altfel, un Windows pe 32 bit poate accesa teoretic maxim 4GB RAM, iar in practica in jur de 3 si ceva. Pune Windows pe 64 bit si ai rezolvat fara dureri de cap.

  Dupa cum s-a tot mai explicat pina acum in cazul memoriilor DDR valorile se dubleza. 667×2 = 1333, 533×2=1066, 400×2=800, 333×2=667… (DDR inseamna DOUBLE Data Ram)

  Daca din BIOS nu-ti este permis sa le fixezi frecventa de functionare la 1333 atunci nu ai ce face. Vei atinge o frecventa superioara de functionare doar in conditii de overclocking. Oricum nu te preocupa foarte mult, nu se simte nimic de la 1066 la 1333. Daca ai sa rasfoiesti pe aici sa intelegi si de ce.

 516. sergiu on noiembrie 12th, 2012 8:17 pm

  Mihai nu-ti citeste windowsul toti ramii aia mi se pare ca windows 7 citeste maxim 7Gb si windows xp maxim 3.5,de aceea nu-ti vede toata memoria ram

 517. niculai on noiembrie 16th, 2012 10:36 pm

  Buna seara am o placa de baza asus m4a785g htpc imi puteti spune ce fel de placa e? adica e buna ?ce fel de carcasa imi trebuie, ramii care sunt buni ptr.ea ? si mai este cu procesoru de cat sa fie ?multumesc

 518. admin on noiembrie 16th, 2012 11:15 pm

  @ niculai

  Detineti o placa absolut normala din toate punctele de vedere. Se potriveste in orice carcasa, iar memoriile DDR2 de oricare,preferabil ar fi de 800 mhz. Procesorul un Phenom II X4 ar fi recomandabil, eventual black edition, de la 400 de lei in sus in magazine.

 519. Mihai on noiembrie 17th, 2012 7:51 am

  da am aflat acu 4 zile ca trebuia sa il pun pe 64 bit
  am rezolvat
  multumesc de ajutor !

 520. niculai on noiembrie 17th, 2012 8:18 pm

  multumesc ptr.raspuns si revin cu inca o intrebare imi explicati despre ce este vorba de ce spune in text: 4 x DIMM, Max. 16 GB, DDR2 1200(O.C.)/1066/800/667 ECC,Non-ECC,Un-buffered Memory
  Dual Channel memory architecture
  *Due to AMD CPU limitation, DDR2 1200/1066 is supported by AM3/AM2+ CPU for one DIMM per channel only.
  **Due to OS limitation, when installing total memory of 4GB capacity or more, Windows® 32-bit operation system may only recognize less than 3GB. Hence, a total installed memory of less than 3GB is recommended.
  MULTUMESC PTR RABDARE

 521. sergiu R on noiembrie 18th, 2012 7:54 pm

  am cumparat un ram de 1gb si altul de 2gb, pe calculator mai era un ram de 1gb, am vrut sa obtin 4gb ram, am 4 sloturi pentru ram, 2 negre 2 galbene, cind pun toate 3 ramuri calculatorul nu face acel bipp si nu se porneste, daca scot un ram calculatorul se porneste insa fiecare ram trebue instalat in sloturile galbene, cele negre nu lucreaza. Sloturile negre sunt stricate sau cum, cum sa fac sa le instalez.

  Multumesc

 522. Sergiu Rosca on noiembrie 18th, 2012 7:59 pm

  Am cumparat un ram de 1gb si altul de 2gb, pe calculator mai era un ram de 1gb, am vrut sa obtin 4gb ram, am 4 sloturi pentru ram, 2 negre 2 galbene, cind pun toate 3 ramuri calculatorul nu face acel bipp si nu se porneste, daca scot un ram din slotul negru calculatorul se porneste, insa fiecare ram trebue instalat in sloturile galbene, cele negre nu lucreaza. Sloturile negre sunt stricate sau cei cu ele, cum sa le instalz

 523. Feticu on noiembrie 29th, 2012 9:33 pm

  Am avut 2Gb RAM pe care i-am înlocuit cu 8Gb,(placa de bază suportă), şi calculatorul merge mai încet şi procesorul se supra încarcă.Folosesc un Quad Core 2,4 Ghz şi Windows Ultimate 64bit.Care să fie cauza?

 524. Gabytzu on decembrie 2nd, 2012 10:47 pm

  Salut.Am un Acer Aspire 5742G cu memoria Ram de 3GB .A-si putea schimba memoria acestuia cu 2 placute de 4GB Ram fiecare cu o frecventa mai mare?????
  Daca a-si pune memoria precizata mai sus,mi-a amplifica performantele laptopului meu in cazul jocurilor tinand cont ca laptopul este dotat cu paca video dedicata:Nvidia GeForce GT540 CUDA 2GB?????

  Lipsa memoriei RAM imi afecteaza performanta Placii video in leg cu jocurile????

 525. Gabytzu on decembrie 2nd, 2012 11:08 pm

  Si a-si mai avea o intrebare.
  Ce frecventa maxima a memorie RAM imi poate suporta placa mea de baza???
  Numele placii de baza:Acer Aspire 5742G
  Tip bus:Dual DDR# SDRAM

 526. ciprian on decembrie 7th, 2012 10:38 am

  Am o memorie dell 1Rx8 PC2-6400U-666-12,doresc sa stiu care e frecventa acestei memorii 800Mzh sau 667Mzh pentru ca parerile sun impartite

 527. florin on ianuarie 24th, 2013 9:46 pm

  salut.am un asus eee pc 1001 pxd .are 1gb RAM DDR3.as vrea sa stiu daca pot sa ii pun o placa de 2 gb.credeti ca asta ar imbunatati puterea de lucru a calculatorului?are procesor de 1,66.multumesc foarte mult

 528. Adrian on februarie 5th, 2013 3:36 pm

  Am achizitionat 2 x 4GB DDR2 RAM SAMSUNG 667MHz PC2-5300 ECC…iar eu am ECC Full Buffery, nu s-au potrivit in slot. Acum vreau sa le vand. Intrebarea este urmatoarea: Se gasesc placi de baza care sa suporte DDR2 ECC?…Cum aflu o lista care sa contina o serie de calculatoare ce ar suporta ECC ?
  [img]http://incepator.pinzaru.ro/wp-content/uploads/2013/02/DSC_0063.jpg[/img]

 529. Catalin on februarie 8th, 2013 10:03 pm

  Salut ! Am cumparat o placa de baza MSI G31TM-P35 . Am montat tot ce trebuie pe ea, dar la pornire se aprinde un led albatru langa ventilatorul procesorului (la inceput clipeste, apoi ramane aprins continuu). Monitorul imi indica tot c trebuie, pot intra in Bios etc. O fi bine? In manual scrie ceva de genul: Im between the CPU fan and the socket 775 on the edge of the board is a blue LED that indicates how many Phases are used by the APS (Active Phase Switching), this LED will light blue when CPU is in 2 or 3 phase power mode. Multumesc, anticipat !

 530. cristi on februarie 28th, 2013 10:50 am

  Am cumparat un pc ASUS P8H61-MX Intel Ivy Bridge i5 3470 3.2GHz Quad Core Computer PC 4GB 1TB si am adaugat o placa video asus geforce560ti si in timpul jocului a facut un scurt ca a cazut sigurantele la toata casa si mirosea a ars langa pc si acum nu mai se aprinde nu mai primeste curent.am schimbat cablu de alimentare dar to nu se aprinde.cea ce as vrea sa stiu ce sar putea sa fi ars la pc se mai poate face ceva ?

 531. IONUT on februarie 28th, 2013 11:08 am

  Salut
  Detin o placa asus m2n32-sli deluxe, o placa reusita de altfel.
  Acum am 4g de ram la 800mhz si as vrea sa pun 2x4gb adica maxim.
  Am ultimul update de bios dar nu-mi dau seama daca merge cu ddr2 la 1066.
  Standard asus o declara la ddr2 800Mhz. Pot pune DDR2 la 1066 CL5? vor fi recunoscute? vor lucra la 800MHZ/cl4? trebuie sa umblu la tensiuni? sau la FSB?
  Am un procesor phenom x2 555 de 3,2 MHZ, BE. Nu l-am overclockat pana acum!
  pana la cat merge el overclock fara sa maresc voltajul si sa fie stabil?
  multumesc frumos de ajutor.

 532. mircea on martie 26th, 2013 9:40 am

  am placa de baza/ecs 761gx-m754 socket 754 , sis 761gx-veroa, ht1600,ddr400,pciesata,raid,10/100 lan// memorie ddr 512 mb pc3200,400mhz cl3 /intrebarea este pot mari memoria la 1,5 gb. va multumesc anticipat

 533. admin on martie 26th, 2013 1:37 pm

  @Micea. Da, poti, placa suporta 2GB, dupa cum apare si pe site-ul producatorului:

  º Single-channel DDR memory architecture
  º 2 x 184-pin DDR DIMM socket support up to 2 GB
  º Support DDR400/333/266/200 DDR SDRAM

 534. mircea on martie 26th, 2013 2:42 pm

  mii de multumiri

 535. IONUT on martie 27th, 2013 12:26 pm

  Salut admin,

  Am dat si eu un mesaj pe 28febr, Ionut ma numesc.
  Nu am primit nici un raspuns.
  E vreo problema ceva? Am incurcat cu ceva?

  Multumesc.

 536. Cosmin on martie 28th, 2013 4:49 pm

  Salut,
  Am un sistem cu procesor amd sempron 3000+,placa de baza msi 7135,momentan am 512 ram doua memorii de 256 de la geil,problema e urmatoarea,incerc sa fac upgrade la 1 gb dar nu imi recunoaste noile memorii,cand le introduc monitorul nu se aprinde,desi sistemul pare sa functioneze,amabele sunt de 512 una de la kingmax alta twinmos,le-am incercat si individual aceeasi problema,le-am incercat pe un alt sistem,functioneaza perfect.

 537. claudiu on aprilie 1st, 2013 5:12 pm

  @iONUT, Daca pui ramii 2×4 de 1066 MHZ DDR2, cu siguranta nu-ti va recunoaste.
  Placa ta suporta ramii 800 MHZ DDR2 maxim. in concluzie nu poti face nimic.
  Daca aveai, sa zicem o placa de baza care suporta ramii la O.C 1066 MHZ DDR2, pentru inceput va recunoaste la 800 MHZ, il puteai overclocka la 1066 MHZ.

 538. IONUT on aprilie 16th, 2013 3:22 pm

  Claudiu,
  mersi de raspuns.
  un amanunt am uitat sa spun: in bios imi apare DDR21066. Adica pot selecta!
  Deci se schimba ceva?
  oricum vreau sa trec pe intel in cateva luni.
  Mersi inca o data.

 539. SWAT5 on mai 9th, 2013 8:07 pm

  Am si eu o dilema, am un pc mai vechi, cu 2 gb rami. Doua sloturi si cate un RAM de 1 gb pe fiecare el ruleaza in dual chanel pe 667 mhz. Vreau sa mai pun 1 gb ram, n-am cum altfel, decat sa scot un RAM de un GB si sa pun unul de 2, oare o sa-mi citeasca 3 GB? Plus ca pe carte scrie ca suporta minim 2 GB si pe internet 4 GB.
  O sa ma imprumut la un prieten de o placuta de 2GB RAM, daca nu suporta, pot sa ard ceva?
  Cam asta este placa de baza: http://www.gigabyte.com/products/product-page.aspx?pid=2521#ov

 540. margarit on iunie 2nd, 2013 1:39 am

  cum pot folosi resursele video ale placii de baza( on board,1gb ) simultan cu o placa video instalata de 2 gb?

 541. Andreea2013 on iunie 12th, 2013 10:51 pm

  Buna All .. am o placa de baza ( Gigabyte M52L-S3 ) am 2 GB DDR 2 ( 667 mhz ) si am introdus inca o placuta dar de ( 800 mhz ) … calculatorul se reseteaza cu ambele placute … am repornit pc-ul cu fiecare placuta … totul merge bine pana introduc placuta de 800 mhz … ( fie singura fie impreuna cu cea de 667 ) pc-ul se reseteaza …. m-am interesat pe google . iar placa de baza suporta si 800 mhz si 667 … ce pot face ?

 542. catalin1 on iunie 16th, 2013 9:34 am

  pc 133 este ddr1 nu

 543. Mihai on iunie 27th, 2013 10:13 am

  Salut!Am cumparat o placuta noua RAM DDR2de 1 gb 800/1200 mHz.Totul bine si frumos insa mi-o citeste ca 512 mb RAM.Mai am o placuta de 512 mb la 533 frecventa insa pe ea singura o citeste 512 si la cea de 1 gb arata tot 512 singura …nu stiu ce sa fac,am o banuiala ca solutia la problema mea este underclock-ul individual al placii de 1gb la 513 din moment ce eu nu pot face overclock la mai mult de 667mhz din BIOS.Sunt foarte nemultumit deoarece pe PC-ul unui prieten o citeste ca 1gb intreg iar mie doar 512…

 544. marius on iulie 6th, 2013 1:16 pm

  Salut am achizitionat si eu de ceva vreme un nou procesor ,dar din nestiinta nu era compatibil cu placa mea de baza,am fost la un service si mia spus ca procesorul pe care eu l-am achizitionat nu se mai fac placi de baza ptr el procesoru fiind intel i5 sunt 2 variante cu soket 1155 sau 1150 nu mai stiu sigur care soket il am,in fine avea el o placa de baza la service propie care este compatibila cu procesoru dar problema mea este am doua sloturi ptr memorie ram dar nu imi functioneza decat unu ,am 2 gigarami dak incerc sapun mai mult nu mai porneste calculatoru,eu am o placuta de 2 gigarami cu aceea imi merge si atat ,celalt slot nu stiu ce are astepr un raspuns multumesc

 545. eddy on iulie 11th, 2013 4:18 pm

  buna ziua! As dori sa intreb si eu ceva daca se poate.
  Am de gand sa cumpar un procesor amd cu 8 core + placa de baza .mentionez ca eu momentan am 4 giga dd3.
  DACA AS MAI CUMPARA 16 GIGA DD3 ,, fara sa mai folosesc rami vechi,, AS IMBUNATATII SEMNIFICATIV PC-UL SAU NU AR AVEA ATAT DE MARE IMPORTANTA
  CEI 12 IN PLUS????
  Cu respect eddy!

 546. toms hardware on iulie 30th, 2013 12:59 pm

  Precious information and facts. Lucky myself I uncovered your web site out of the blue, and I am shocked exactly why the following coincidence failed to was held earlier! My partner and i saved as a favorite the idea.

 547. Pişti on august 13th, 2013 7:00 pm

  am o problema cu calculatorul cand vreau sa instalez gta 4 cu daemon tools intru la my computer si nu ma lasa sa intru unde am vrut sa montez imaginea.

 548. ariciul on septembrie 4th, 2013 7:56 am

  Pot pune o memorie de 200mhz sau cu o frecventa mai mare la un calculator de 133mhz(tip DDR)

 549. ariciul on septembrie 4th, 2013 7:58 am

  Pot pune o memorie de 200mhz sau cu o frecventa mai mare la un calculator de 133mhz(tip DDR)Memorie=256mb

 550. ionut on noiembrie 13th, 2013 8:39 pm

  am si eu 4 gb ram uh procesor dual core de 2.9 si placa video de 1 gb daca ma?

 551. chrys on noiembrie 28th, 2013 1:33 pm

  buna ziua am si eu o intrebare pentru ce care cunosc miam schimbat pc vech.
  si am luat acesta:
  Mainboard : ASUSTeK COMPUTER INC. P8H61-MX USB3
  Chipset : Intel Ivy Bridge
  Processor : Intel Core i5 3470 @ 3200 MHz (max : 3600)
  Physical Memory : 4096 MB DDR3-SDRAM
  Video Card : NVIDIA GeForce GTX 560 Ti
  Hard Disk : SAMSUNG HD105SI ATA Device (1000GB)
  DVD-Rom Drive : ATAPI iHAS124 D
  CD-Rom Drive : DTSoftBusCd00
  Monitor Type : LG Electronics W2361 – 23 inches
  Network Card : Realtek Semiconductor RTL8168/8111 PCIe Gigabit Ethernet Adapter
  Operating System : Windows 7 Home Premium Home Edition Media Center 6.01.7601 Service Pack 1 (64-bit)
  DirectX : Version 11.00
  Windows Performance Index : 5.9 on 7.9
  Folosesc pc pentru jocuri in mare parte si am vazut ca nu ruleaza prea bine se mai blocheaza la NFS RIVALS ONLINE PLAY…
  DEJA MIAM COMANDAT INCA O MEMORIE RAM DE 4G 12800 {1600}
  SI PROBLEMA MEA ESTE PLACA VIDEO NU ESTE DE AJUNS DE BUNA AR TREBUI SA O SCHIMB SI CARE AR FI MAI BUNA DECAT CEA CE O AM DEJA
  DAR IN ACELAS TIMP NU AMI PERMIT SA IAU GEFORCE GTXTITAN SAU CARE DEPASESC SUMA CARE AM CUMPARAT PC ADICA IN JUR DE 500 EURO..
  ROG CINE MA POATE SFATUI CE SA FAC MULTUMESC

 552. claudiu on decembrie 1st, 2013 5:41 pm

  @chrys, Ce sursa ai? e posibil ca sursa aia sa fie prea slaba pentru placa video GeForce GTX 560 Ti si are un consum de 170w.

 553. cryss on decembrie 5th, 2013 12:53 pm

  sal claudiu prima sursa am arso cand am pus video card si apoi am schimbato cu o alta sursa de 700w si cred ca denumirea e ATX si am mai luat una de 850w ca am zis ca poate nu o sa mearca dar vad ca cu asta e ok merge.si tot ami apare sesaj ca fan cpu nu merge si nu stiu daca e senzorul si ce tre sa fac ca am desfacut pc cand ami zice senzorul ca fanul nu merge ..dar am vazut ca ventilatorul se invarte…crezi ca ar trebui sai pun sursa de 850 in loc la 700w??? ms mult

 554. claudiu on decembrie 7th, 2013 1:44 pm

  @chryss, Salut, S-ar putea sa fie problema cu placa video, Daca ai garantie du-te cu ea la service sa incerce sa vada ce are. Astfel nu ai cum sa scapi de problema asta.
  Sau poti incerca placa video in alta PC daca face acelasi problema ca sa fi sigur daca merge sau nu ?
  Daca consideri ca sursa e de vina, atunci trebuie sa faci un test cu multimetrul pentru a vedea cat scoate voltajul. Trebuie sa fie de 12v +, dar nu cred ca sursa e de vina. dar totusi… trebuie incercat ca sa elimini probleme.

 555. dan on decembrie 11th, 2013 3:24 pm

  salut. daca ma poti ajuta ti-as multumi mult, daca nu tot ti-as multumi dar mai putin 🙂 ..am un “batranel” de PC si as vrea sa mai pun ram, dar nu stiu absolut nimic despre asta. asadar uitandu-ma pe CPU-Z vad cam asa (repet habar nu am ce inseamna):
  Slot 1 DDR, Module size: 512 MBytes, Maz Bandwidth: PC3200 (200Mhz), Manufacturer Kingmax Semiconductor. slot 2: gol, slot 3: gol. Ce as putea sa mai adaug si cat?…multumesc (MULT) anticipat .

 556. crys on decembrie 11th, 2013 4:06 pm

  sal agayn claudiu nu mai e in garantie placa video asa ca pot sa o scot afara sa o curat si sai pun pasta din nou la procesor si sa incerc si sursa de 850w am observat ca are momente cand se mai blocheaza nu mereu….dar mai nou cand deschid pc ami indica senzorul ca cpu fan nu merge si sa merg la setari dar daca deschid cutie fanu merge da nu stiu dece ami da eroarea asta …

 557. crys on decembrie 15th, 2013 5:36 pm

  salutare am si eu o.rugaminte vreau sami construeac un pc pentru jocuri.am deja procesor i5 370k si placa video nvidia 560ti si o sa schim cu nvidia660 cea ce nu stiu ce placa de baza este cea mai buna care sa pot folosi procesoruli5 si care sa ami permita sa pun daca este nevoie 2 placi video daca e nevoie bugetul este destul de mare is dispus sa bag pe placa de baza peste 100€

 558. ade on ianuarie 17th, 2014 12:05 am

  Salut tuturor,am si eu o intrebare cand ma joc pe pc ori ce joc de ex:Warcraft 3,left 4dead 2 imi sacadeaza un timp de 5-10 sec dupa isi revine si iar dupa cateva minute face la fel si tot in continu.Imi puteti spune ce poate fi???

 559. admin on ianuarie 20th, 2014 5:53 pm

  @ Ade

  Este posibil ca placa video să se supraîncălzească și în consecință să intre în așa zis-ul mod de „GPU throttling”. Practic își scade singură frecvența pentru a putea rămâne în parametri de funcționare. La laptop-uri este în general mai pronunțat acest fenomen. Verifică temperatura.

 560. ade on ianuarie 23rd, 2014 10:59 pm

  are temperatura intre 29C-35C creste si scade…

 561. ergean on februarie 8th, 2014 12:38 pm

  un hard disk se poate repara?adik nu este recunoscut knd il introduc in unitate.imi cer scuze..nu prea ma pricep

 562. paul on februarie 8th, 2014 2:52 pm

  salut

 563. paul on februarie 8th, 2014 3:36 pm

  Salutare! Am si eu o problema urata si as fi pe deplin recunoscator daca as primi ajutor.Sper sa ma fac cat mai bine inteles ce problema am cu pc-ul(strange story).Acum un an si ceva am cumparat un Desktop PC, De vreo 3 luni,calculatorul a inceput sa-si dea restarturi continuu,uneori intra in windows si in 3-4 minute se restarteaza,ori cum il pornesc incepe sa-si dea restarturi,incat nu pot iintra in bios de exemplu,sau sa accesez un CD butabil…se restarteaza continuu,unul dupa altul…de mentionat este ca deasupra locului unde e alimentata placa de baza de catre sursa,se afla un mic buton,iar intre alimentarea placii de baza si acest buton este un mic led,si anume DRAM LED.deasupra butonului scrie MemOK. De fiecare data cand computerul isi da restart,acest led DRAM palpaie..interesant este ca,dupa vreo 3 zile dupa ce a aparut aceasta problema,calculatorul a inceput sa functioneze corect,fara nici cea mai mica problema, fara restarturi,pana acum o saptamana,cand problema a reaparut. Am incercat fel si fel de variante,am reinstalat windowsul,bineinteles cu greu,deoarece tot isi dadea restarturi,am scos placuta de rami si am bagato in al doilea slot,doar 2 sloturi am,si nimic..am apasat chiar si pe acel buton mic de deasupra ledului,iar pc-ul sa oprit 2 sec,apoi a repornit,dar aceeasi poveste…o varianta, am cumparat o noua placuta de rami,am incercat si asa dar nimic,am bagat ambele placute de rami,tot nimic..calculatorul isi da restart si acel led palpaie…foarte rar reusesc sa intru in windows,dar nu mai mult de 5-10 minute sa zicem,apoi restart.nu stiu ce sai fac,sper sa ma ajutati cu o idee ceva,cine e de vina,placa de baza,ramii,ori sursa nu mai emite destul curent sau amperaj,etc… sa nu uit,in caz ca are vreo importanta: placa de baza-ASUS P8H77 M LE ,rami -kingmax 8 GB DDR3 1600Mhz, iar a doua placuta cumparata e kingston 8GB DDR3 1600Mhz., procesor- i5 Ivy Bridge 3.2 Ghz, placa video-INTEL HD 7850 1GB GDDR5, sursa 650w.astept un raspuns,sunt disperat :)) Multumesc anticipat.

 564. SERGIU on februarie 22nd, 2014 12:31 am

  SALUT AM SI EU O INTREBARE AM IN CALCULATOR 1GB DE RAM DDR2 SIPROCESORUL 3,2 CIND MA UIT LA UN FILM SAU JOC UN JOC INCEPE CULARU SA SE AUDA TARE CONTINU POATE SA FIE DE LA RAMI CA E MEMORIA MICA SAU ESTE NORMAL ASA VA MULTUMESC

 565. Feticu Valeriu on martie 30th, 2014 12:45 am

  Salutare. Posed un Quad Core Q6600 2,4Ghz si 4Gb RAM. Placa video este de tipul Radeon HD 7850, 2Gb memorie,DX11 si 256Mb bus.Cu acest calculator pot sa joc orice joc la rezolutia 1920\1080.Vreau sa stiu daca la cei 4Gb Ram (dual chanel) cu care este dotat calculatorul mai adaug inca 4Gb dual chanel identici ca parametrii(placa suporta) voi observa vreo imbunatatire.Mentionez ca lucrez cu Windows7 Ultimate\64bit. Cu stima.

 566. guru on aprilie 30th, 2014 11:22 am

  @ Valeriu

  Atat timp cat nu lucrezi cu fisiere mari de cativa GB ( de exemplu, un fisier photoshop multilayer cu imagini la rezolutie de 1200dpi) e greu sa observi vreo diferenta in lucrul de zi cu zi. E la la testele alea Coca Cola vs Pepsi. Adica n-ai sti care are mai multa memorie. Recent am trecut de pe un laptop cu 4GB + SSD, la unul cu 16GB RAM + HDD 1TB. Cel cu 16GB se misca mult mai greu din cauza hard disk-ului.

 567. dan on mai 17th, 2014 7:15 pm

  am instalat Win 7 pe un laptop pecare am 4GB RAM
  Dupa instalare in system properties imi arata
  (4GB (2,3 GB usable)

  De ce?
  4-2,3=1,7GB pt. video, audio, etc????????????

 568. admin on mai 23rd, 2014 6:07 pm

  @DAN

  Cel mai probabil, e „3.2GB usable” – ceea ce e absolut normal daca ai instalat un sistem de operare pe 32 de bit. Ai nevoie de un SO pe 64 de bit daca ai mai mult de 3GB RAM.

  Memoria placii video poate intr-adevar sa reduca cantitatea de ram disponibila pentru sistem. (1.7G este insa o valoare prea mare, tipic, ca memorie rezervata, avem intre 128MB si 1GB)

 569. Cum sa iti imbunatatesti productivitatea cand lucrezi pe calculator | Sfaturi Utile on mai 27th, 2014 1:26 am

  […] sa aveti minim 8 GB. Un articol interesant in care vi se explica ce este memoria ram puteti gasi aici iar daca doriti sa faceti un update la memoria pe  care o aveti deja puteti gasi cateva detalii in […]

 570. Johne249 on mai 30th, 2014 2:18 pm

  Good writeup, I am normal visitor of one’s site, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time. dkegddaeffea

 571. Augustin on iunie 6th, 2014 11:08 pm

  salut am si eu o intrebare la cine se pricepe mai bine.am un HP Compaq presario CQ58 si am o problema la slotul nr1.Cand dau sal pornesc nu se mai aprinde deloc .am inversat ramurile intre ele si merg amundoua pe slotul 2.care sa fie cauza cu nr1,se pote schimba .multumesc

 572. Augustin on iunie 7th, 2014 12:33 am

  am mai opservat ceva la el .cand hi scot ramul de tot si hi dau drumul nu mai emite nici un sunet .ce sa dus in el.mutumesc

 573. pawn shops near me on iunie 20th, 2014 2:30 pm

  pawn shops near me

  Ce este memoria RAM? | incepator.pinzaru.ro

 574. claudiu on ianuarie 3rd, 2015 11:19 am

  buna am un asus P5QL si placa ram kingston KVR800D2N6/1G cpu e5200e frecventa 800mhz as mai vrea sai pun inca o placa ram intrebarea este daca vine in slot orice placa ddr2 sau trebuie sa fie aclasi model si aceasi marca

 575. MARC on februarie 2nd, 2015 8:08 pm

  Buna ziua

  Am o placa de baza P5LD2 (la un PC) si 1 GB de RAM (format din doua de 0,5) si 4 sloturi pentru memorie RAM.

  Mai jos sunt rapoarte obtinute prin CPU-Z :

  Memory Type DDR2
  Memory Size 1024 MBytes
  Channels Dual
  Memory Frequency 334.5 MHz (3:5)
  CAS# latency (CL) 5.0

  DIMM # 1
  SMBus address 0x50
  Memory type DDR2
  Module format Regular UDIMM
  Manufacturer (ID) Infineon (C100000000000000)
  Size 512 MBytes
  Max bandwidth PC2-5300 (333 MHz)
  Part number
  Number of banks 2
  Data width 64 bits
  Correction None
  Nominal Voltage 1.80 Volts
  EPP no
  XMP no

  DIMM # 2
  SMBus address 0x52
  Memory type DDR2
  Module format Regular UDIMM
  Manufacturer (ID) Infineon (C100000000000000)
  Size 512 MBytes
  Max bandwidth PC2-5300 (333 MHz)
  Part number
  Number of banks 2
  Data width 64 bits
  Correction None
  Nominal Voltage 1.80 Volts
  EPP no
  XMP no

  Am trei intrebari :
  *De ce apare frecventa de 333 MHz in raport, cand pentru PC2-5300 la DDR-2 ar trebui sa fie 667 MHz ?
  *Daca este in „Channels = Dual” ce ma sfatuiti sa pun in cele 4 sloturi :
  4 bucati de 1GB
  sau
  2 bucati de 2 GB ?
  *Din raportul de mai sus rezulta ca tipul procesorului folosit este de 64 bit ?

  Va multumesc si astept raspuns pe adresa de Email mentionata
  Toate cele bune

 576. MARC on februarie 2nd, 2015 8:10 pm

  Buna ziua

  Am o placa de baza ASUS P5LD2 (la un PC) si 1 GB de RAM (format din doua de 0,5) si 4 sloturi pentru memorie RAM.

  Mai jos sunt rapoarte obtinute prin CPU-Z :

  Memory Type DDR2
  Memory Size 1024 MBytes
  Channels Dual
  Memory Frequency 334.5 MHz (3:5)
  CAS# latency (CL) 5.0

  DIMM # 1
  SMBus address 0x50
  Memory type DDR2
  Module format Regular UDIMM
  Manufacturer (ID) Infineon (C100000000000000)
  Size 512 MBytes
  Max bandwidth PC2-5300 (333 MHz)
  Part number
  Number of banks 2
  Data width 64 bits
  Correction None
  Nominal Voltage 1.80 Volts
  EPP no
  XMP no

  DIMM # 2
  SMBus address 0x52
  Memory type DDR2
  Module format Regular UDIMM
  Manufacturer (ID) Infineon (C100000000000000)
  Size 512 MBytes
  Max bandwidth PC2-5300 (333 MHz)
  Part number
  Number of banks 2
  Data width 64 bits
  Correction None
  Nominal Voltage 1.80 Volts
  EPP no
  XMP no

  Am trei intrebari :
  *De ce apare frecventa de 333 MHz in raport, cand pentru PC2-5300 la DDR-2 ar trebui sa fie 667 MHz ?
  *Daca este in „Channels = Dual” ce ma sfatuiti sa pun in cele 4 sloturi :
  4 bucati de 1GB
  sau
  2 bucati de 2 GB ?
  *Din raportul de mai sus rezulta ca tipul procesorului folosit este de 64 bit ?

  Va multumesc si astept raspuns pe adresa de Email mentionata
  Toate cele bune

 577. Gabriel on februarie 8th, 2015 11:45 am

  am un laptop asus cu 4 gb ram dar sunt folositi doar 2 gb. de ce?

 578. Mihai on martie 25th, 2015 10:15 pm

  Intrebare. Acum la PC am Ram ddr512 mb si doresc sami pun de un 1gb/1024mb la fel ddr , si cum schimb scot ramul de 512 si il pun pe o 1024 si gata sau trebuie sa chem un Programist sami schimbe ceva ex: windows cred ca ati inteles va rog raspundetimi ms anticipat

 579. Anne Marie on iulie 12th, 2015 1:16 pm

  Neața! 😀 Am si eu o problema care nu sunt sigura ca are legatura memoria RAM a pc-ului meu . In schimb am o problema cu inernetul (presupun) . Indiferent de paginile pe care le accesez ,pagini de socializare ,youtube ,etc. , Dupa maxim 2-3 minute ,,ingheata ” ecranul . Mai ales clipuri video . Problema aceasta o am de cateva zile si sunt nelamurita . Tin sa mentionez ca,conexiunea la internet este prin modem( speedtouch de la telecom) .Nu tin multe aplicati sau pagini web deschise simultan .Nu imi apar errori sau bugg-uri pe desktop.
  Cateva idei /sfaturi m-ar ajuta enorm,mai ales ca vara aceasta am cateva proiecte pe care trebuie sa le realizez…
  O zi incarcat va doresc ! 😉

 580. Krysty on februarie 23rd, 2016 12:49 pm

  am o intrebare.am cumparat un hp compaq 8200 elite sff pc,intel core i3 2100CPU@ 3.10GHz 3.10Ghz,este bun ptr. jocuri? precizez ca am 4 GB DDR3.multumesc

 581. Cleon on aprilie 15th, 2016 8:59 pm

  Buna seara
  Va rog sa ma ajutati.
  Vreau sa cumpar ,o placuta de memorie ram 1GB,si sa o pun in locul celei de 256MB.
  Placa de baza : ASUS A7V400-MX
  Se vorbeste pe net,ca memoria,se alege si in functie de procesor(bus speed sau rated fsb,nu stiu exact care din astea doua caci nu le explica nimeni clar,practic,ce inseamna fiecare),si ca nu are rost sa dai bani in plus daca procesorul duce doar x (bus speed sau rated fsb?).
  Va rog explicati.
  De asemenea cum stiu inainte de cumparare ,ca va avea jedec-uri identice(macar unul) cu
  modulul de memorie de 1GB ce-l am deja?
  CPU-Z poza procesor:
  http://i.imgur.com/oK7Bhas.jpg
  CPU-Z poza memorii:
  http://i.imgur.com/wqOyI4P.jpg
  Vreau ceva care va creste performanta pc-ului meu.
  Stiu ca este DDR 1.
  Placa de baza zice ca suporta PC2700,dar mi-a fost vandut si PC3200,si a fost f scump atunci cand l-am cumparat(12 ani).Cum de totusi merge?Nu va functiona niciodata la jedec 3 ,de 200 MHz,pt ca nu permite placa de baza sau procesorul??!
  Care sunt limitele impuse de procesorul pc-ului meu si de placa de baza?Sa nu platesc in plus ,optiuni ce nu pot fi folosite(valorificate) din cauza acestor limitari?Cand exemplificati folositi
  expresii ce apar in CPU-Z:de ex bus speed sau rated fsb ,deci in functie de termenii ce apar in cpu-z.
  Sa stiu ce aleg.
  Multumesc

 582. zamfirel on septembrie 7th, 2016 11:46 pm

  De unde stiu cita memorie supota placa de baza?

 583. zamfirel on septembrie 7th, 2016 11:48 pm

  la ddr2 are la alimentare 24 de conectori ,,pot folosi cu 20?

 584. Claudette1979 on iulie 21st, 2017 1:59 pm

  Hi admin, do you monetize your website ? There is easy method to earn decent money every day,
  just search on youtube – How to earn with wordai 4

 585. Cum poți să îți îmbunătățești productivitatea când lucrezi pe calculator – Sfaturi Utile on august 20th, 2018 9:40 pm

  […] sa aveti minim 8 GB. Un articol interesant in care vi se explica ce este memoria ram il puteti gasi aici iar daca doriti sa faceti un update la memoria pe care o aveti deja puteti gasi cateva detalii in […]

 586. Cum poți să îți îmbunătățești productivitatea când lucrezi pe calculator | My Blog on decembrie 16th, 2018 9:50 pm

  […] 16 GB RAM. Un articol interesant în care vi se explică ce este memoria ram îl puteți găsi aici iar dacă doriți să faceți un update la memoria pe care o aveți deja puteți găsi câteva […]

 587. Cum poți să îți îmbunătățești productivitatea când lucrezi pe calculator | Sfaturi, idei și informații online on decembrie 17th, 2018 1:58 pm

  […] 16 GB RAM. Un articol interesant în care vi se explică ce este memoria ram îl puteți găsi aici iar dacă doriți să faceți un update la memoria pe care o aveți deja puteți găsi câteva […]

 588. Edy on februarie 21st, 2019 1:13 am

  Buna seara am și eu un Fujitsu Siemens p4 E600 merge și acum troncăne ceva in sursa căci am curatzato dar mi sa ars o placa de 1gb de RAM deci am rămas cu 512 m b RAM ideea că nici eu nu știu ce anume de placa îmi trebuie știu că este la 400 mh prea scrie ddr mie greu sa cred mulțumesc anticipat Edy

 589. Cauti Program Special Folosit Pentru A Accesa Pagini Web Brainly? on mai 19th, 2019 12:38 pm
 590. Un laptop nou este mult prea costisitor pentru tine? Cum îl „readuci la viață” pe cel vechi on iulie 12th, 2021 3:25 pm

  […] cursuri sau alte activități sunt consumatoare de resurse. Dacă laptopul tău nu are suficientă memorie RAM o să încetinească automat întreaga activitate, devenind extrem de lent. Pentru a rezolva […]

 591. Lola on mai 2nd, 2022 7:24 pm

  well done

 592. Romania on octombrie 27th, 2023 3:06 pm

  In ce era este site asta că acum sunt laptopuri nu calculator vechi

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.