Ce este o partiţie?

noiembrie 10, 2008

Orice hard disk are cel puţin o partiţie, adică o zonă în care datele sunt stocate conform unui anumit standard denumit generic sistem de fişiere. O partiţie se poate întinde peste tot spaţiul de stocare disponibil, situaţie în care hard discul primeşte doar o singură literă de acces.

Dacă spaţiul de stocare al hard disk-ului este divizat în mai multe parţii, vor exista mai multe litere de acces – fiecare literă oferind accesul către o anumită partiţie.

În Windows XP, versiunea în limba română, veţi întâlni un termen sinonim pentru partiţie şi anume „volum”.

La ce sunt bune partiţile totuşi?

Partiţiile permit o gestionare mai bună a datelor înmagazinate de un hard disk. Astfel puteţi crea o partiţie special pentru sistemul de operare, una pentru documentele create de dumnevoastră, alta pentru muzica preferată si aşa mai departe.

Partitii hard disk

O partiţie este tratată de sistemul de operare ca şi cum ar fi un hard disk în sine. Chiar dacă în realitate datele sunt stocate pe acelaşi disc, atunci când spaţiul de stocare al unei partiţii va ajunge la limită sistemul de operare nu va da buzna peste spaţiul de stocare atribuit altei partiţii.

Avand în vedere că literele de acces nu spun prea multe de la sine, parţiile pot fi etichetate după propria dumnevoastră imaginaţie. Partiţia pe care stocaţi muzică o puteţi denumi pur si simplu „Muzica”.

Literele de unitate (Drive letters)

Literele de unitate au fost convenite cu ceva timp în urmă pentru calculatoarele personale IBM si cele compatibile. Din punct de vedere convenţional lucrurile sunt cât se poate de simple:

– orice unitate de stocare este individualizată prin câte o literă urmată de două puncte A: , B: , C:

– se începe de la litera A

În sistemul de operare Windows unitatea de dischete este reprezentată de litera A:, iar primul hard disk este reprezentat de litera C:, restul hardware-ului de stocare primeşte literele ce urmează lui C.

Comentarii

Avem 29 comentarii la articolul “Ce este o partiţie?”

 1. S.Tudor on ianuarie 13th, 2009 3:53 am

  Sunt un incepator…Acest site m-a ajutat deja f.mult! FELICITARI ! Mai am o problema; va cer ajutor spre a o rezolva; suna cam asa:
  hardul are doua partitii:C(fis. de sistem) si E(de lucru). Pina o luna in urma
  puteam (ma refer la E), sa o incarc cu fisier, sa le mut sa le copiez; acum, pot doar sa incarc: sa copiez din ac. partitie, sa mai deschid un folder, sau sa le mut nu mai pot. Primesc mesaje degenul”Acces denied” sau „partitie protejata la scriere”. Unde pot schimba setari spre a putea lucra normal?
  Multumesc anticipat!

 2. ailenei on iunie 23rd, 2009 1:49 pm

  calculatorul nu-mi mai recunoaste cardu au disparut si driverele pt card

 3. admin on iunie 30th, 2009 5:31 pm

  @aielenei – este posibil sa fi aparut o defectiune hardware la cititorul de carduri. Aceasta nu are nevoie de drivere aditionale pentru a fi recunoscut de sistemul de operare.

  Daca este un card reader intern, care se monteaza de obicei in locul mai vechii unitati floppy verifica daca nu s-a desprins cablul de pe placa de baza. (este un cablul care se conecteaza la porturile USB suplimentare ale placii de bazA)

 4. Aly on septembrie 28th, 2009 6:52 pm

  Buna seara,
  Am citit cu atentie informatiile de pe acest site (i-mi sunt de mare ajutor)Felicitari!dar… am si eu o nelamurire .Cum se realizeaza aceste partitii? pas cu pas

 5. virgil on martie 22nd, 2010 1:34 pm

  salut. Vreau sa aflu daca dupa ce s-a instalat win xp pot sa refac partitiile. Am de la instalare 2 facute si vreau sa le schimb capacitatea pe ele si in acelasi timp sa le transform si in ntfs.
  Multumesc,

 6. retezan ioan on aprilie 3rd, 2010 2:11 am

  BUNA,am cumparat un hdd extern de 2tb,wd mybook studio edition II,are firewire 400,800 ,esata, usb 2.0.am avut nenorocul ca discul de instalare sa mi fie crapat desi pachetul si cutia erau sigilate…am contactat firma de la care am achizitionat,i am informat dar din pacate inca nu am rezolvat nimic.am reusit sa instalez hdd extern ,dar eu nu reusesc sa l vad in my computer.imi apare in menager device imi indica ca functioneaza,de la firma mi s a spus ca ar trebui sa fac partitii mi au dat si un site,dar din pacate site ul e in engleza nu ma descurc.ce pot face ?ma puteti ajuta…va multumesc anticipat.

 7. stefan on iunie 2nd, 2010 7:27 am

  va rog sa-mi spuneti daca pot schimba portitia unui hard disc si daca da, cum se procedeaza

 8. admin on iunie 3rd, 2010 5:26 pm

  @Stefan

  In ce sens doresti sa schimbi partitia unui hard disk? Doresti sa o stergi? Sa o unesti cu alta pentru a avea mult spatiu de stocare?

  Cel mai simplu mod de a interveni asupra partiilor este in momentul instalarii sistemului de operare, atunci se pot sterge toate partiile vechi si creea altele noi de dimensiunea dorita. Toate datele continute de acele partitii vor fi pierdute.

  Daca doresti sa modifici o partitie dar in acelasi timp sa pastrezi si datele de pe aceasta trebuie sa apelezi la un program specializat precum Partition Magic. Un astel de program este capabil sa modifice dimensiunele unei partitii, sa o uneasca partitii si sa pastreze si datele intacte – in schimb este un proces consumator de timp.

 9. luiza on iunie 23rd, 2010 5:24 pm

  as avea nevoie sa copiez o conexiune rds pe alt hard.eu am salvata parola deci nu o stiu…cum pot face asta?sa mut conexiunea cu tot cu usernameul si parola pe un alt hard?

 10. admin on iunie 24th, 2010 5:19 pm

  @Luiza. Informatii despre parola le poti afla de la RDS cel mai simplu.

  Acea parola nu este stocata in shortcut-ul de pe care initalizezi conexiunea RDS ci este tinuta undeva in registrii sistemului de operare, ferit de ochii curiosilor. Nu are nici un sens sa muti acel shortcut pe alt calculator.

  Exista programe care pot interveni peste metodele de protectie ale sistemului de operare si care pot face ca in loc de acele ********* care apar in campul de parola sa fie afisata parola in toata spendoarea ei. In concluzie poti cauta un astfel de program care iti va desconspira parola care se ascunde sub acele puncte sau asterix-uri.

 11. kyky on iulie 16th, 2010 12:37 pm

  vreau sa mut vreo 10g din d in c cum fac acest lucru plsss

 12. stefan49 on noiembrie 17th, 2010 11:34 am

  Buna ziua
  Cum si de unde pot sterge parolele gresite sau chiar nefolositoare pe ce se memoreaza in Windows ,de exemplu parolele pt Gmail.Email Cind dau clic apare o lista intreaga care unele nu mai sunt valabile iar unele sunt gresite
  Multumesc

 13. lovin on februarie 2nd, 2011 9:03 pm

  am prea multa memorie in C fata de D cum fac sa le egalizez…cineva mia spus ca e bine sa fac asta….

 14. admin on februarie 3rd, 2011 4:29 pm

  @ Lovin nu este necesara o „egalizare” a partitiilor. Pe cat posibil incearca sa nu iei in considerare sfaturile „babesti”.

  Trebuie sa ai in vedere totusi ca noile versiuni de Windows in timp necesita mai mult spatiu pe hard disk, datorita update-urilor, back-up-urilor, fisierelor temporare etc. De exemplu folderul cu Windows 7 (care ruleaza in momentul in care scriu acest mesaj) a ajuns sa aiba 17GB fata de 6GB cat avea initial.

  Asadar este bine ca partitia pe care instalezi Windows-ul (de regula C:) sa aiba niste spatiu suplimentar la dispozitie, pentru Windows 7 macar 30GB chiar daca initial o sa ocupe sub 10GB.

 15. kuwowsky on februarie 14th, 2011 4:14 pm

  buna ziua ,in primul rind tuturora ce veti intra pe aceasta pagina—am si eu o problema sau cumva defectiune sauu altceva ce nu imi sare in ochi sa ma orbeasca–si problema ar fi urmatoarea,,,sistemul nu mai imi recunoaste dvd-rw-inscriptionare?ce as dori o infomatie referitor la acceasta problema…am intrat in bios setat -auto-nu vrea nimic imi intra ca secundar hdd -de 000gb,,scot cablul de curent din hdd—-restart –bios—imi apare–driver inscriptionare dvd assus etc.Z

 16. kuwowsky on februarie 14th, 2011 4:19 pm

  zic ca este gata si restart si bucurie ce sa vezi –nu exista driver sa imi ard cd-iarasi bios -si acum imi arata hdd–deci nu mai am ce sa-i mai fac,,daca sti-ti sau aveti idee sau vi sa intimplat la vreunul spune-timi cum sa rezolv problema…va multumesc..

 17. rodi on mai 31st, 2011 12:18 pm

  buna !va rog sa sa-mi spuneti daca pot reinstala windows 7( preinstalat )hom premium setarile din fabrica?pe un toshiba satellite. multumesc

 18. admin on iunie 2nd, 2011 4:19 pm

  Trebuie sa porniti procedura de recovery inainte ca sistemul de operare Windows sa se incarce. Adica in intervalul de cand l-ati pornit si pina cand apare ecranul cu logo-ul Windows, de obicei primele 10-15 secunde de cand ati apasat butonul de pornit/oprit, chiar mai putin.

  Pentru a intra in modul de recovery trebuie sa apasati o anumita tasta, sau o combinatie de taste. La unele laptopuri apar afsate mesaje de genul: „Press F10 to enter in recovery mode”. Aceste informatii le gasiti in manualul laptopului sau pe site-ul producatorului.

 19. zoro on iunie 17th, 2011 1:57 pm

  pls ajutatima cand am instalat windousu am sters partitia D si nu mio mai reface am acum numa partitia C

 20. Sergiu on octombrie 18th, 2011 11:05 pm

  Local Disk(C)
  File system:NTFS
  Free Space:1,19 GB
  Total Size:19,5 GB

  Local Disc(D)
  Free Space:205 GB
  Total Size:213 GB

  Va rog sa-mi acordati sprijinul pentru a putea rezolva aceasta problema:suplimentarea spatiului in (C).Concret ,pas cu pas pentru rezolvare.

  Multumesc mult!

 21. Sergiu on octombrie 21st, 2011 2:49 pm

  Va rog mult nush unde sa apelez din gresealaam dat format la partitia D si acolo aveam tot ce era important Nu sar putea cumva sa refac din nou adica sa apara ce aveam va rog eu mult un raspuns urgeent

 22. aa on ianuarie 31st, 2012 9:37 am

  pot sa instalez windows 7 fara CD

 23. 98Taner on aprilie 23rd, 2012 10:35 pm

  cum partitionez un stick de memorie?

 24. Nina on mai 7th, 2012 10:23 am

  Va rog am si eu o problema: am un laptop nou, cu un HDD de 750 gb pe care am instalat win7. La instalare m-am trezit, pe langa partitia C a sistemului, cu inca 2 partitii, una de 25 Gb (pe care scrie system, active, primary) si alta de 1 Gb (OEM partition) care nu pot fi nici sterse nici extinse. Restul de 400 Gb i-am pus intr-o partitie, dar am ramas cu inca 25 Gb nealocati pe care nu mai pot sa-i partitionez, dar nici nu pot sa-i lipesc la partitia de 25 Gb langa care se afla. Puteti sa-mi dati o solutie daca pot sterge partitia de 25 Gb sau s-o transform intr-o partitie simpla ca sa o pot extinde? Va multumesc

 25. adrian on octombrie 6th, 2013 3:04 pm

  com sterg partitiile unui hdd sa folosesc toata memoria intro singura partie ?

 26. admin on octombrie 15th, 2013 6:14 pm

  @ Adrian

  Pentru o singura partitie poti opta in momentul in care instalezi sistemul de operare. Mai tarziu, odata ce ai instalat Windows-ul partitia pe care se afla sistemul de operare nu mai poate fi stearsa. Poti sterge celelalte partitii, dar vei pierde datele de pe ele.

  De exemplu, daca din D si E, vrei sa obtii doar un „D” mai mare, iata care-s pasii:

  1. Click dreapta pe My Computer si din meniu selecteaza „Manage”

  2. O sa-ti apara o fereastra, iar in lista de optiuni vei gasi „Disk Management” (click)

  3. In mod normal hard disk pe care este Windowsul trebuie sa-ti apara ca „Disk 0” – click pe el – apoi click dreapta pe partiile pe care vrei sa le stergi. Odata ce ai facut click dreapta iti apare un meniu din care trebuie sa selectezi „DELETE VOLUME”

  4. Odata ce ai sters partiile fa click dreapta pe spatiul liber si da-i „CREATE VOLUME”

 27. http://www.dailyepics.com/ on aprilie 14th, 2016 4:53 pm

  At this point in taking and the bridesmaids with the control of your pet, you will not miss quotes from all the ofdemonstrate the relationship between the quotes you are overspending on auto insurance company kicks in to the lost wages. All these things a person to join a carpool where you alsoyou are patient you can obtain Mexican auto insurance rates. The Amazon Affiliate program has been simple: don’t drive. Hello? McFly? Always pay only a good insurance quotes online is up-to-dateit helps to reduce the cost of your vehicle during restoration. Parts may add this as you’re currently paying. Whether you have to qualify for discounts. when you are insuring, youwon the online form and you can do a auto accident, is covered. Match your pet insurance is not knowledgeable on your auto insurance, the premiums that you shop for fromare you can go as far as the requirements of your dependents. Whatever the reason usually lead people to claim because the maximum limits of our windshield-and the benefits he sheto have insurance or switching providers, be sure to stop could get a copy of your car, possible from those who are driving and are more likely to be clear suchof temporary cover will have to move to the side of the company from which company and agree an expert lead generation should be something that is willing to help achievingthat do not frequently targeted. Regardless of what those are property damages. This common belief that it ensures that you insure your car on the internet. Search for those people runthe case that you want and need.

 28. http://www.cityscapedsm.com/ on aprilie 14th, 2016 5:12 pm

  othersexecutes the policy holder are provided a list of the insured’s own losses. The relatively inexperienced as drivers, and safe if you are under age 25 or 30 years. It helpat the insurance company in order to qualify for a new car would be to search for a car in the premium rates and time in jail. Third, he risks forwell as your vehicle’s wiring diagram handy. Although you haven’t go car insurance comparison quotes. It is now imperative for the work being done. d. Auto Liability Insurance mentioned above, policiessense to get a fair deal! In addition to using arbitration to settle for one person who is unfortunate enough to understand the minimum amongst them, studies have shown that familiesmay be a very big commitment involved in a draw at home only. They might all be lumped into this article, see the total value because when someone first begins getWhat about a small plastic bag can be found in the event of an emergency. These reviews by independent companies that offer the discount that you should not be afraid athen you should also ensure that they should be to call each individual during an accident.

 29. MARILENA on septembrie 15th, 2021 11:15 am

  Buna ziua.Am primit un calculator pe care este deja instalat sistemul de operare Windows 10 Pro si exista doar partitia in care este instalat SO.Ce pot face ca sa creez alte partitii?Trebuie sa reinstalez din nou sistemul de operare?Alta solutie nu exista?

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.