Erorile de stocare

noiembrie 12, 2008

Ce sunt erorile?

Erorile trebuie văzute ca neconcordanţa dintre datele care apar ca fiind stocate şi datele care se găsesc efectiv pe un mediu de stocare. Erorile pot fi împărţite în două mari categorii:

Erori de structură (sau logice) – Acest tip de erori apar în cadrul tabelei de alocare a fişierelor şi dosarelor. Cel mai comun tip de eroare se manifestă prin afişarea eronată a spaţiului de stocare disponibil.  Utiliarele specializate in corectarea erorilor pot corecta rapid acest tip de erori des întâlinite.

Cum apar astfel de erori?  Tocmai s-a întrerupt curentul electric? Calculatorul s-a blocat şi a trebuit să apelaţi la butonul reset?  Un program care tocmai se instala s-a blocat? Este posibil ca în urma acestor evenimente să fi apărut unele inconsistenţe în structura fişierelor şi dosarelor.

Erori de suprafaţă

Acet tip de erori au legătură cu hardware-ul în sine şi se manifestă prin apariţia unor sectoare defecte fizic pe suprafaţa de stocare.

Din moment ce dischetele sunt o amintire, hard disk-ul este in prezent cel mai predisupus dispozitiv de stocare la astfel de erori. Capul de citire al hard diskului pluteste la o distanta de 0,3 microni fata de suprafaţa de stocare, asa că orice atingere dintre capul de citire si suprafaţa de stocare poate rezulta in apariţia unor puncte deteriorate in care biţii nu pot fi stocaţi corect. (erori magnetice)

Brat hard disk

Datele stocate în cadrul unui sector devenit defect sunt pierdute. În urma verificării suprafeţei de stocare, firmware-ul hard disk-ului sau sistemul de  operare izolează sectoarele defecte pentru ca stocarea datelor să se realizeze în condiţii de siguranţă.

Erorile de suprafaţă, mult mai grave de altfel pot interveni in situaţii diverse:

 • Manipulare neatentă. Hard disk-urile sunt dispozitive sensibile şi suportă în general şocuri de doar câteva sute de grame. Dacă aţi scăpat hard disk-ul pe podea consideraţi-vă o persoană norocoasă dacă nu v-aţi ales cu sectoare defecte.
 • Supraîncălzire. Discurile ce reţin informaţia se învârt cu un număr de rotaţii cuprins între 4400 şi 15.000. Temperaturile excesive atinse de un hard disk pot cauza defecţiuni. (aveţi şi opţiunea instalării unor sisteme de răcire a hard disk-ului dacă observaţi că acesta încălzeşte foarte tare)
 • Întreruperea bruscă a curentului electric. Hard disk-urile actuale sunt destul de rezistente la şocurile provocate de întreuperea bruscă a curentului electric în timpul scrierii sau accesării de date. Totuşi nu este cu totul exculsă posibilitatea avarierii suprafeţei de stocare.

Bad sectors

Sectoarele defecte sunt numite în popor „bed-uri” denumire provenită de la „bad sectors”. După un anumit timp de funcţionare orice hard disk este expus la apariţia „bed-urilor”. În majoritatea cazurilor „bed-urile” care apar reprezintă o cantitate neînsemnată din spaţiului de stocare (sub 0,001 % în cazul hard disk-urilor actuale).

Astăzi un hard disk beneficiază si de sectoare de rezervă – spare sectors în engleză. Atunci când electronica hard disk-ului detectează un sector defect îi scoate din uz, inclocuindu-i adresa cu una din cele ale sectoarelor de rezervă.  Acesta este şi motivul pentru care astăzi la un hard disk nu mai observăm raportate sectoare defecte spre deosebire de generatiile mai vechi de hard disk-uri.

Garanţia unui hard disk nu acoperă sectoarele defecte decât atunci când numărul acestora este neobişnuit de mare.

SMART – Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology (tehnologie de auto analiza si monitorizare a hard disk-ului)

Totusi daca un hard disk a inceput sa apleze la sectoarele de rezervă acesta este un semn că pe viitor este posibil sa avem probleme şi este indicat să nu-l mai folosim pentru stocarea de date importante. Pentru a verifica starea de sănătate a hard disk-ului avem la dispoziţie tehnologia SMART care ne prezintă diverse informatii cum ar fi numarul ciclului de porniri/opriri, numărul de ore de funcţionare, temperatura,  sau daca s-a apelat la sectoarele de rezervă:

SMART informatii despre hard disk

Comentarii

Avem 30 comentarii la articolul “Erorile de stocare”

 1. bogdan on noiembrie 28th, 2008 3:01 pm

  Cand aprind calculatoru imi apare o eroare.Imi spune sa apas F1 pentru ca hard disk smart is bag in modul acesta ,si cred ca-mi afecteaza si calculatoru ca se strica mai des ……pls help

 2. guru on noiembrie 28th, 2008 4:39 pm

  SMART vine de la Self-Monitoring, Analysis, and Reporting Technology, adica – tehnologie de auto analiza si monitorizare a hard disk-ului.

  Datele furnizate de SMART pot fi citite cu diverse programe:

  Hard disk SMART status

  Unele dintre valorile furnizate de SMART sunt pur informative, gen numar de ore de functionare, numarul de cicluri de pornire, etc. pe cand altele pot da indicii ca este iminenta o defectiune electro-mecanica a hard disk-ului.

  SMART BAD poate sa apara cand atributele de mai jos ale hard disk-ului au valori peste limitele normale:

  Spin Retry Count
  Read Error Rate
  Reallocated Sectors Count
  Spin Retry Count
  Soft Read Error Rate
  Uncorrectable Sector Count
  Reallocation Event Count

 3. bogdan on decembrie 3rd, 2008 4:41 pm

  Te rog frumos daca esti amabil da-mi un id si poate poti sa ma ajuti ca rezolvarea la acesta problema, ca mi se strica calculatoru sima gandem sa iau alt hard disk …….dar sa-l fac si pasta daca merge…

  am luat programu si mi-a dat failed la cel mai important mi-a zis cineva ca s-a bulit trebuie sa-l schimb. oricum multumesc.

 4. dondan on decembrie 6th, 2008 1:31 am

  Am si eu probleme cu un laptop, tot de la hard disk i se trage. Am incercat sa pun Windows pe el si se instaelaza frumos dar nu buteaza. Imi zice eror 17 si ramane blocat. Dupa ce am reinstalat, formatat, partitionat hardul ala de vreo cateva ori m-am lasat pagubas si am inceput sa ma documentez…. 🙂

  Orice sugestii sunt bine venite. Dan.

 5. guru on decembrie 6th, 2008 1:33 pm

  Error 17 pare sa fie o eroare de GRUB, boot manager-ul care insoteste distributiile de Linux.

  Daca nu booteaza inseamna ca dupa repartitionare nu ai facut partitia activa. Ruleaza FDSIK si seteaza prima partie ca fiind activa. (desi treaba asta trebuie sa o faca Windows XP-ul la instalare)

  Set active partition FDISK

  Daca eroarea starurie rescrie master boot record-ul cu comanda:

  FDISK /MBR

 6. dondan on decembrie 6th, 2008 10:13 pm

  Mergeeeeeeeeeeeeeeee! am dat fdisk /mbr (nu mi-a aparut nici un mesaj nici de succes nici de eroare), dupa care am setat partita 1 activa si am scapat, acum scriu din Windows de pe laptop.. Da, laptopul a venit cu Linux Novel Enterprise nu stiu ce preinstalat… Frumos, dar nepractic pentru mine cu tot respectul pe care-l am pt Linux. Multumesc.

 7. hope on iulie 21st, 2009 1:23 am

  horse; online casino betting; male sexual arousal; noroxin 400mg; non-prescription treatments for erectile dysfunction; permanent problems after taking tricor; exercises for erectile dysfunction;

 8. Radu on februarie 14th, 2010 8:01 am

  Salut!
  Am ceva probleme cu un HDD. Sper ca ma poti ajuta. Este un hdd cu 6 ani vechime, Samsung de 80 gb 2 buffer pe ide. L-am introdus in sistem impreuna cu un WD ca la carte. Adica: WD master la capatul fasiei (cu pinul pus pentru Master with Slave present), Samsung slave la jumatatea fasiei. Pe cealalta fasie am un nec dvd pe master (secondary master). Acum apare problema. La boot-are imi arata WD cu descrierea corecta dar pe Samsung il arata ceva de genul (Samsung !!!!!!????). In cele din urma booteaza, il vede corect. Am incercat majoritatea programelor. Intai de la Samsung ESTOOL cu care am facut un low format. Nu existau baduri totul in regula. In windows am incercat scanare windows de hdd, Hdd regeneration, monitorizare hdd, active killdisk cu formatare Gutmann. Nu rezolva nimic in sensul ca: daca il folosesc cald nu imi da nicio eroare cu exceptia unora aparute cand si cand ( crc error in S.M.A.R.T. si delayed block in hdd regeneration). Am mai observat mentiunea despre orele de functionare arata peste 1500000, ceea ce ar fi imposibil. Asta o arata mereu. Daca il opresc si repornesc in intervalul a 2-3 minute se poarta perfect. Daca il pornesc rece nu-l mai vede bios. Baga tot felul de caractere si pana la urma in vreo 5 minute reuseste sa-l cunoasca si apoi nu mai am probleme toata ziua. Am uitat sa spun ca in bios si cu EStool am incercat mai multe variante pentru sincronizare si recunoastere rapida si am incercat chiar si un delayed pentru a-i lasa un mic timp de incarcare a informatiei hdd,. In ideea asta m-am gandit ca poate buba se afla in firmwareul hdd si de aici am gandit ca ar fi cazul unei rescrieri numai ca nu gasesc un firmware si un utilitar pentru scriere. Ar mai fi multe de spus referitor la toate testele efectuate de mine dar.. cred ca am scris deja prea mult. Daca ma poti ajuta te astept cu un raspuns, preferabil pe mail.
  Multumesc mult!

 9. oliver on mai 2nd, 2010 7:07 pm

  salut as aveasi eu o problema cu un hd segate il am de 4 luni si am facut de curind un test cu HD Tunesi spre surprinderea mea am dat de aceasta eroare poate ma ajuta si pe mine cineva este vreo cale de scapare ( C5 )Current Pending Sector Current valoarea de 100 worst 100 threshold 0 data 188 statut warning ….(7) Ultra DMA CRC error count current 200 worst 200 threshold 0 data 1 warning va multumesc si astept un comentariu

 10. Aurel on mai 22nd, 2010 2:35 pm

  Salut! imi poate spune cineva ce inseamna!
  Num Attribute Name Value Worst Raw(hex) Threshold
  ! 199 UltraDMA CRC Errors 200 001 00000000-07F9 000

 11. Marius on mai 30th, 2010 11:08 am

  La un control cu HDDScan am gasit la 199- UltraDMA CRC Error Count 200 200 00000000-0495 000 este singura cu semnul exclamarii. Am un lapto HP Compaq nx6125 care dupa ce instalez windows a doua zi nu imi mai porneste sau porneste dupa ce intru in safe mod. Cineva mi-a recomandat sa formatez HDD cu low lwvel format deoarece se pare ca am ceva probleme cu Hdd si acest soft este cel mai bun. In trei zile am reinstalat windows de 5 ori si tot aceiasi probleme le am. de multe ori nici niu am putut intra in safe mod. Am formatat tot Hdd dar nu cu softul de mai sus l-am repartitionat nu se mai intrerupe dar cind il pornesc nu mai vrea sa porneasca . Ce pot face??? Ce eroare este cea de mai sus???

 12. Marius on mai 30th, 2010 11:26 am

  urrent date and time: 30.05.2010 12:25:58
  Hard Disk Low Level Format Tool 2.36 build 1181; http://hddguru.com
  SMART Attributes for TOSHIBA MK8032GAX AD002C [80,02 Gbytes]

  Attribute Current Worst Raw Note
  ———————————————————————————-
  Att: 1 Read error rate 100 100 0
  Att: 2 Throughput performance 100 100 0
  Att: 3 Spin up time 100 100 1696
  Att: 4 Number of spin-up times 100 100 3727
  Att: 5 Reallocated sectors count 100 100 0
  Att: 7 Seek error rate 100 100 0
  Att: 8 Seek time performance 100 100 0
  Att: 9 Power-on time 89 89 4641
  Att: 10 Spin-up retries 174 100 0
  Att: 12 Start/stop count 100 100 1963
  Att: 192 Power-off retract count 100 100 118
  Att: 193 Load/unload cycle count 93 93 76410
  Att: 194 HDA Temperature 100 100 917537 (33 degrees)
  Att: 196 Reallocate event count 100 100 0
  Att: 197 Current pending sectors 100 100 0
  Att: 198 Offline scan UNC sectors 100 100 0
  Att: 199 Ultra ATA CRC Errors 200 200 1173
  Att: 220 Disk shift 100 100 206
  Att: 222 Loaded hours 91 91 3802
  Att: 223 Load retry count 100 100 0
  Att: 224 Load friction 100 100 0
  Att: 226 Load-in time 100 100 391
  Att: 240 Unknown 100 100 0

  Aceasta sunt valorile

 13. costi on octombrie 17th, 2010 10:33 am

  sa intrerupt curentul brusc si cand am dat drumul la calculator din nou i-mi arata sa apas pe r sa repare dar nu areparat nimic singura solutie a fost sa reinstalez totul si alta chestie cand am reinstalat windous nu am sters ce aveam pe hard dar era deja sters totul cand a avut loc oprirea de curent deci am pierdut si tot ce aveam date in calculator , exista o solutie sa nu mai patim asa ceva ? sau exista alta solutie decat sa reinstalez totul din nou ?

 14. costi on octombrie 17th, 2010 10:35 am

  deci cand a zis sa apas pe r am bagat windosul in ps sa -i dau repair dar fara rezultat … nu a mers

 15. oana -marian on februarie 24th, 2011 6:40 pm

  salut ci ne ma poate informa in o problema –am un hdd 30gb-laptop—ssi la instalare windows –merge bine pana la prtiti –si formatare -dupa care examineaza hardul –si mi spune -INTERNAL HDD HARD-ERROR–si gata nu mai merge intalerea windows -ului ——-ce am de facut —??/pot sa-l arunc???–ar fi pacat dar daca este dus –mai pot face ceva—–nu este instalat windows pe el –si am vrut sa-l instalez–va rog cine ma poate ajuta –creolytul55

 16. gabriel on martie 30th, 2011 2:20 pm

  Buna.Am un HDD nou Western Digital Caviar SE16 500GB, 7200rpm, 16MB, SATA2.Problema este ca nu pot face testul cu HDD Tune.Cand pornesc programul selectez optiunea benchmark apoi dau start,incepe testul merge putin dupa care imi da o eroare:Read Error!Test Aborted.Iar cand dau pe obtiunea Health ma atentioneaza pe un fond galben:(C5)Current Pending Sector Warning.

 17. McJohn on decembrie 10th, 2011 8:03 pm

  S-au discutat aici doar despre erori de hard.
  Eu am o problemă de mai mult de un an de zile. Am avut anterior o unitate de inscripţionat CD-uri dar citea şi DVD-uri. Am cumpărat o unitate nouă care inscripţionează şi DVD-uri , dar surpriză ! Cu aceasta nu mai pot scrie nimic. Nero pe care-l am deşi are licienţă , nu mai merge, deoarece e o versiune veche. Am tot încercat Burn-ere de pe net . Pot scrie CD/DVD dar nu le văd decît doar eu ! Unde e problema ?
  Acum , săptămîna aceasta am convertit un fişier în 10 formate (DIVX, AVI, MPEG-4, VOB… etc) . O dată am scris CD-ul cu programul din calculator, apoi cu CdBurn XP. 4 din cele 10 fişierele scrise , le văd pe DVD-player însă calculatorul nu le mai vede ca fiind pe CD .
  Cum pot face ca unitatea să funcţioneze normal ?
  Trebuie să iau altă unitate DVD-Retal ?
  Pentru a face aceste probe am folosit un DVD-RW. L-am şters de 2 ori iar acum nu-l mai primeşte . Îl învîrte 5 min unitatea, după care spune că e goală !
  Mulţumesc !!!

 18. dan on ianuarie 2nd, 2012 9:16 am

  Salut..de curand mi-am luat un hdd audio media de 320…dupa 2 saptamani am detectat un zgomot …ca o intensitate care creste apoi revine la turatie normala…am scanat hdd-ul nou si imi da warning la curent pending sector…daca am acest bad…e posibil ca acest hdd sa aiba o durata mult mai mica de viata?

 19. marian george on ianuarie 24th, 2012 3:24 pm

  salut ,am si eu o problema si sper sa primesc lamuriri,am incercat sa instalez windows xp pe hdd seagate model 340015A de 40 gb cu 5400 rpm,[american megatrend bios]iar cind a ajuns la 51%mi-a cerut sa apas F3.Din momentul acela si pina acum nu sa mai deschis iar daca incerc sa bag windows iar dupa ce dau enter ecranul se face negru in loc de albastru .Ce are?Ce trebuie sa fac?Daca mai am ce face cu el bineinteles.Problema este ca nu imi apartine ,este al varului meu.Astept un raspuns cit mai repede daca se poate.Mii de multumiri

 20. florentin on februarie 5th, 2012 2:36 am

  sal, am un hard disk de un 1tb samsung „hd103sj” care o problema si anume: 2/5/2012 1:21:46 AM,#197 Current Pending Sector Count 557 -> 565
  2/5/2012 1:21:34 AM,#197 Current Pending Sector Count 539 -> 557
  2/5/2012 1:21:13 AM,#197 Current Pending Sector Count 536 -> 539
  2/5/2012 1:21:09 AM,#197 Current Pending Sector Count 535 -> 536
  2/5/2012 1:21:07 AM,#197 Current Pending Sector Count 417 -> 535
  2/5/2012 1:18:53 AM,#197 Current Pending Sector Count 283 -> 417
  2/5/2012 1:16:21 AM,#197 Current Pending Sector Count 282 -> 283
  2/5/2012 1:16:20 AM,#197 Current Pending Sector Count 154 -> 282
  2/5/2012 1:13:48 AM,#197 Current Pending Sector Count 12 -> 154
  2/5/2012 12:55:23 AM,#197 Current Pending Sector Count 11 -> 12
  2/5/2012 12:53:29 AM,#197 Current Pending Sector Count 9 -> 11
  2/5/2012 12:29:37 AM,#197 Current Pending Sector Count 5 -> 9 HDD SENTINEL

  bun, dupa ce am facut un low format hardul si-a revenit, arata 100% health, toate bune si frumoase. am facut partitia am pus sa trag diferite chestii pe el pana la 50 de gb, de acolo iar au inceput sa apara acele erori de mai sus. am fac teste cu hd tune pro care imi arata ca am probleme la de la 50 gb la 74 de gb, banuiesc ca alea sunt bad-urile….dar nush de care sunt logice sau fizice. in fine….acum l-am pus sa scrie 0-uri sa vad daca dupa asta tot asa imi face.

  -daca este cineva care poate sa-mi explice dc dupa fiecare formatare normala dispareau erorile si dupa ce incepea sa scrie
  apareau la loc.
  -sa fie o problema mecanica
  -mai exista vreo posibilitate de reparare sau trebuie aruncat. AMIN )

 21. alin on martie 23rd, 2012 7:45 am

  salut,am si eu o mare rugaminte,am un pc cu 2 hdd(40+160)cind pornesc pc imi spune ca cel de 160 are ceva SMART(sector 05 REALOCATED SECTORS COUNT-FAILED )cum fac sa-l repar , se repara asa ceva sau trebuie sa iau alt hdd.pe el imi vede orice as baga(muzica,filme,etc..)ajutati-ma cu o parere sau o sugestie,stima

 22. admin on martie 23rd, 2012 8:06 am

  Nu mai ai cum sa-l repari pentru exista defecte FIZICE pe suprafata de stocare. Salveaza datele de pe el si foloseste-l in continuare pentru a stoca alte chestii mai putin importante – de ex filme. Mai devreme sau mai tarziu o sa inceapa sa scoata niste zgomote ciudate si nu o sa mai functioneze deloc.

  Intra in BIOS si da DISABLE la SMART ca sa nu te sacaie de fiecare data cand pornesti calculatorul cu acel mesaj.

 23. Kadar on iunie 30th, 2012 10:08 pm

  Salutare, am si eu o problema cu HDD-ul. Am avut laptop aprins vreo 3 zile in permanenta. Cand am ajuns acasa, m-am jucat putin si s-a blocat. I-am dat un restart dar de atunci daca nu il las vreo 10-20 minute sa se raceasca, pur si simplu led-ul HDD-ului sta aprins intr-una si se misca foarte foarte greu. Asta dupa ce il folosesc vreo 40-50 minute. Daca incerc sa ii dau restart cat este cald, ramane trebuie sa astept vreo 30 minute ca sa intre in windows :S Ce as putea face? Este un Western Digital. Am incercat sa fac un CD bootabil cu Data Lifeguard si sa incerc sa ii dau un low-level format, nu am reusit. L-am scanat cu optiunea din Windows, degeaba… Am reinstalat Windows-ul, la fel… Poate ai vreo idee.
  Mersi mult!

 24. ovidiu on noiembrie 6th, 2012 11:47 pm

  n-am priceput cum ramane cu CRC error count la laptop? am schimbat hdd-ul… dar am pus o imagine veche a hdd-ului defectat.. si-mi apare CRC error count 200 -200….

 25. ilies mihai on decembrie 25th, 2012 3:08 pm

  am cumparat o unitate optica in calculator arata cum scrie pe calculator il si citeste dar in altceva nu .am programe nero12 si astro burn audio amsticat o gramada de cd-uri fara vreun rezultat care-i problema/?

 26. Alex on ianuarie 2nd, 2013 11:02 pm

  am avut pc-ul conectat la led tv(cablu DVI-HDMI,priza de alimentare cu impamintare0,12ohmi),iar la un moment dat am vrut sa aprind tv-uldar nu s-a mai aprins urmatoarea zi am pornit pc-ul buta dar nu aparea imagine pe descktop,am verificat pe laptop si mergea iar azi nici nu se mai aude ca si cind ar buta.Ce si de ce s-a intimplat ?

 27. Ionuttt on februarie 3rd, 2013 2:54 am

  Salut..Am si eu o problema cu HD si stocarea de date..
  MART data for [0] WDC WD3200AAKS-00L9A0 01.03E01 [320.07 GB]

  Attribute Current Worst Raw Note
  —————————————————————————————-
  1 01 Read error rate 200 200 2
  3 03 Spin up time 132 127 4366
  4 04 Number of spin-up times 98 98 2741
  5 05 Reallocated sectors count 200 200 0
  7 07 Seek error rate 100 253 0
  9 09 Power-on time 79 79 15593
  10 0A Spin-up retries 100 100 0
  11 0B Calibration retries 100 100 0
  12 0C Power Cycles 98 98 2590
  192 C0 Power-off retract count 200 200 528
  193 C1 Load/unload cycle count 200 200 2742
  194 C2 HDA Temperature 107 91 36 (36 degrees)
  196 C4 Reallocate event count 200 200 0
  197 C5 Current pending sectors 200 200 0
  198 C6 Offline scan UNC sectors 100 253 0
  199 C7 Ultra ATA CRC Error Rate 200 200 0
  200 C8 Write error rate at preamp 100 253 0

  Nush ce inseamna,dar nu mi se downloadeaza tot torentu si knd intru pe o pagina mai mare de internet imi da eroare orice browser,va rog ajutatima,dau o naveta de bere! 🙂

 28. Ionuttt on februarie 3rd, 2013 2:56 am

  App si imi apare BSoD (blue screen of dead)….asta knd incerc de 10 ori sa intru pe FB de ex….altceva nu are ce,rami st noi,procesorul e foarte bun…

 29. Adriannn on februarie 5th, 2013 7:59 am

  Am o problema cu leptopul am incercart sa sterg ceva si s-a blocat, l-am scos din priza si dupa ce l-am deschis mi-a aparut CTRL=ALT=DEL ,ori de cate ori pornesc leptopul asa imi apare de fiecare data .Ce trebuie sa fac ??? Nu stiu cum se poate rezolva aceasta problema,Am apasat pe ce 3 taste nu reactioneza leptopul la nici o tasta in afara de F2,nu ma pricep sa instalez winds in pc sau alte probleme legate de pc .Sper sa citeasca cineva si sa ma ajute sa rezolv aceasta prob.

  adrian77784@yahoo.com

 30. Val on decembrie 18th, 2013 2:06 pm

  Doresc sa recuperez datele de pe un hdd maxtor de 80 gb.
  Cand pornesc pc-ul se restarteaza la ornirea windows-ului asa ca am luat hdd si l-am pus pe alt sistem (nou).
  Aici i-l vad pot copia 2-3 fisiere si apoi sistemul nou se restarteaza si el.
  Am incercat cu hiren boot xp live etc si face la fe, adica se restareaza dupa 2-3-4 minute de la pornire si nu am timp sa copiez de pe hdd-ul stricat pe celalat.
  Am incercat si cu hdd-ul conecta la un dispozitiv extern si cuplat prin usb la sistem si la fel restart dupa 2-3-4 minute.

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.