Anatomia unui hard disk

octombrie 2, 2008

Partile componente ale unui hard disk
1.
Disc sau discuri neflexibile din metal (platane) acoperite cu un strat de material magnetizabil. Aceste discuri sunt învârtite de un motor ce poate dezvolta o viteză de rotaţie de ordinul miilor de rotaţii pe minut (RPM). În prezent hard disk-urile obişnuite sunt cotate la viteze ce încep de la 5400 de rotaţii pe minut.

2. Braţ deplasabil care conţine capul de citire/scriere. În cazul în care un hard disk conţine mai multe platane suprapuse, atunci fiecare dintre acestea sunt deservite de un cap de citire/scriere propriu.

3. Un al doilea motor care poate deplasa capul de citire scriere în orice punct al suprafeţei de stocare.

4. Parte electronică ce controlează activităţile de citire/scriere şi de transferare a datelor dinspre şi către calculator. În componenţa acestei părţi intră şi o cantitate redusă de memorie ultrarapidă de tip cache.

5. Carcasă din metal în care sunt încapsulate componentele mecanice şi o parte din cele electronice. Această carcasă are rolul de a se comporta şi ca un radiator prelunând caldura degajată de discurile ce se rotesc la viteze foarte mari.

Pentru comparaţie, banda unei casete audio se deplasează pe sub capul de citire cu o viteză de aproximativ 5-10 cm pe secundă (~0,3 km/h), în timp viteza de rotaţie a discurilor unui hard disk depăşete şi 136 km/h!

Comentarii

Avem 17 comentarii la articolul “Anatomia unui hard disk”

 1. balan catalin on noiembrie 12th, 2008 12:18 pm

  1.banda unei casete audio la viteza de 5cm/sec da 180m/h deci 90m/30 min. Inchipuieste-ti o banda de lungimea de 27 km si grosimea de 0.2-1 mm … ce carcasa ti-ar trebui?
  2.viteza de rotatie omega este o viteza unghiulara (practic in rotatii/s sau pe min) deci nu se masoara in m sau km /s . Putem insa vorbide ceva asemanator a ceea ce ai vrut tu scrieceva gen n*2*pi*r /ora in care n e nr de rotatii iar r raza platanului . totusi din realitate se observa ca nu are sens acest fapt, informatia care ne intereseaza gasindu-se la diferite nivele intre 0 si r .

 2. guru on noiembrie 12th, 2008 1:35 pm

  Folosind o formulare juridica, se poate vorbi de o eroare materiala 🙂 in privinta vitezei benzii magnetice a unei casete audio. Trebuia pus un 0,xx in fata. (nu 27 ci 0,27)

  Cat despre viteza platanelor unui hard disk, avand in vedere ca pentru cititorii acestui site o valoare de 7200RPM nu prezinta vreo semnificatie concreta…. trebuie sa raportam ideea de viteza la ceva mai concret cum ar KM/h. Si putem face totusi niste calcule in acest sens.

  Stiind ca un hard disk are un diametreu de 3.5 inch, se pot face niste calcule in privinta vitezei particulelor: 120RS (7200RPM/60)*pi*R (R=0.314m ) = 37.7 m/s = (136 km/h).

 3. romica miron on februarie 11th, 2010 12:58 pm

  care este grosimea benzii unei casete audio?

 4. romica miron on februarie 11th, 2010 1:00 pm

  care este viteza benzii unei casete audio in timpul redarii?

 5. virgil on martie 22nd, 2010 1:39 pm

  am un maxtor diamond max plus 9, 80 gb, ATA/133 hdd de pe un desktop vechi care nu mai functioneaza si vreau sa cumpar un rack de hdd.

  Vreau sa aflu ce tip de rack trebuie sa iau

  Multumesc

 6. mirel on mai 13th, 2010 10:51 pm

  e super situl vostru nam cuvinte
  numa de bine

 7. asdasd on mai 19th, 2010 12:47 pm

  pt balan catalin:esti sigur ca ai calculat bine?mai gandeste-te!

 8. misu on mai 19th, 2011 6:03 pm

  1- sunt discuri magnetice dure, nu discuri din metal magnetizate
  2 – nu se numeste brat deplasabil. Fi profesionist si zi actuator
  3- mai fi inca o data profesionist si zi ca e motor pas cu pas
  4- placa electronica de control logic (controler)

 9. admin on mai 19th, 2011 8:30 pm

  Misule draga, acest site nu-ti este adresat.

  Sunt nenumarate materiale de specialitate care se adreseaza celor interesati de subiect la un nivel tehnic sau chiar academic. Aici se prezinta informatii intr-un limbaj accesibil pentru utilizatorul de rand.

  P.S.

  De aia noi romanii suntem unde suntem. Cand trebuie sa fim profesionisti nu suntem, iar cand trebuie sa explicam intr-un limbaj simplu unei pensionare… devenim profesionisti. Pune mana pe niste carti din strainatare, de exemplu cele din seria „Complete idiot’s guide” si ai sa intelegi mai bine fenomenul.

 10. nerva voiculescu on august 6th, 2011 1:02 pm

  Misule draga, acest mesaj iti este adresat.
  Poate esti tu specialist in utilizarea terminologiei specifice,dar in mod sigur la folosirea corecta a gramaticii limbii romane mai ai de lucrat, (intr-o singura fraza, aceias eroare gramaticala, dovedeste nestiinta ,nu o simpla scapare)

 11. magat on decembrie 14th, 2011 9:54 am

  Pentru Nevra Voiculescu ti-ai gasit locul unde sa te dai destept ,are dreptate omu ca noi romani chiar sintem tari in a corecta pe altii,o fi gresit omul gramatical ca doar aici e vorba de caculatoare nu de limba romana , lasai pe cei care se ocupa de gramatica sa se corecteze aici e vorba despre altceva , mai greu de inteles pentru uni destepti.

 12. Nelu on decembrie 25th, 2012 11:34 am

  Se observa ca MAGNAT este acelasi cu MISU!!!…fac aceleasi greseli”…uni destepti”…trebuia sa scri UNII !!! Cred ca esti bunicel in calculatoare,dar esti varza in folosirea limbii romane!Iar Nerva nu a facut decat sa-si dea cu parerea dupa ce tu ai vrut sa pari interesant si cult!Cred ca trebuie incheiat aici subiectul,pt ca ia o alta intorsatura…La inceput Catalin vroia sa explice pe intelesul tuturor…

 13. Bogdan on februarie 17th, 2013 1:57 am

  Salutare, am un hard-disk 320gb hitachi, care este prajit . Pot schimba discurile magnetice pe un alt hard-disk acelasi model (hitachi) fără să formatez hard-diskul ?

 14. admin on februarie 20th, 2013 10:19 am

  @Bogdan

  Cel mai simplu e sa schimbi placa elctronica, care in general este prinsa in cinci suruburi si presupune o munca de cateva minute.

  Daca doresti sa scoti discurile magnetice si sa le montezi intr-un alt hard disk identic, da, se poate numai ca e operatiune extrem de costisitoare. Nu se face in regie proprie, ci de catre specialisti in recupereri care fac treaba in „clean room environment ” cu scule speciale.

 15. alina on decembrie 30th, 2013 10:54 pm

  am citeva hdd externe si as dori sa aflu config.lor
  adica cite discuri si cap citire/scriere are un hdd ,asta ar ajuta la o mai buna partionare si implicit functionare fiabilitate in timp.
  exista softuri?sau detaliile le gasim pe hdd nu ma prea pricep.
  multumesc!

 16. Danila on ianuarie 3rd, 2014 11:05 pm

  Alina daca nu te prea pricepi la ce intrebi?Si cum a spus admin @Bogdan.Baiatule discurile de la un hdd se schimba foarte usor daca ai indemanare practica si mult calm.Eu am schimbat discuri de hdd de la hdd-uri identice cu aceiasi capacitate chiar la mine acasa.Stiu ca se repara in locuri special amenajate fara gram de particule de praf dar pot sa spun ca la mine a functionat si functioneaza si la ora actuala.Il am pe calc’ al meu.Ha…..

 17. Daniel on mai 27th, 2020 8:10 pm

  Din ce metal e făcută carcasa unui hdd?

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.