Mausul. Clic sau dublu clic?

septembrie 16, 2008

Ce este un maus? (sau mouse)

MouseMausul este un dispozitiv de indicare ce poate fi ţinut în palmă. Atunci când deplasaţi masusul pe suprafaţa care se află, o săgeată se deplasează pe ecran în acelaşi sens cu mişcările pe care le efectuaţi. În acest fel, puteţi da comenzi calculatorului în funcţie de ceea ce este afişat pe ecran.

Cum se foloseşte un maus?

Este foarte posibil ca dumneavoastră să ştiţi deja cum se foloseşte un mouse, iar rândurile următoare s-ar putea să vă plictisească teribil. Totuşi, citiţi cu atenţie, s-ar putea să descoperiţi lucruri noi şi folositoare…

Filozofia folosirii unui mouse este destul de simplă: indică şi fă clic.

A indica înseamnă a poziţiona cursorul deasupra unui element ce apare afişat pe ecran. În mod standard, cursorul este reprezentat ca o săgeată. În majoritatea cazurilor, cursorul rămâne vizibil pe ecran chiar dacă nu folosiţi în acel moment mausul.

Dacă mouse-ul ar mişca doar o săgeata pe ecran, cu siguranţă nu ar fi de nici un ajutor. Utilitatea mouse-ul stă în cele două butoane principale cu ajutorul cărora se pot da diferite comenzi calculatorului.

Clicul şi dublu clicul

Atunci când apăsăţi un buton al mouse-ului se aude un clic, iar ceea ce faceţi dumneavoastră se cheamă clic. Un clic se execută printr-o apăsare scurtă, adică fără a ţine apăsat apăsat butonul mausului.

Dublu clicul este o altă operaţiune care se poate face cu mausul. Pentru a executa un dublu clic trebuie să executaţi două clicuri intr-o succesiune rapidă – aproximativ o jumăate de secundă.

Click stanga mouse

Utilizarea mausului în Windows

Clic stânga

Clicul stânga îndeplineşte funcţiile atât de selectare normală cât şi de selectare de obiecte.

Selectarea este ceea ce faceţi atunci când aveţi în faţă mai multe opţiuni, precum comenzile ce apar într-un meniu. Executând un clic pe numele comenzii calculatorul va executa respectiva comandă.  Aceasta este principala întrebuinţare a mausului.

Selectarea de obiecte: face posibilă selectarea unuit anumit obiect sau a unor anumite obiecte dintr-un grup de obiecte. Doar obiectele selectate vor reacţiona la următoarele acţiuni ale dumneavoastră.

Selectat cu mausu

Pentru selecta un obiect trebuie să poziţionaţi cursorul deasupra unei iconiţei sale şi să faceţi un clic. Iconiţa îşi va schimba culoarea în semn că obiectul este selectat.

Clic sau dublu clic?

Indiscutabil, cei mai multi utilizatori care se acomodează cu lucrul la calculator sunt pusi in incurcatura : Si acum ce fac? Clic sau dublic clic?

Pentru a scapa de dilemă, trebuie sa stim ca dublu clic facem doar atunci cand obiectele cu care interactionam permit o selectie multipla. De exemplu: iconitele de desktop, fisierele dintr-un dosar, etc. Atunci cand nu este posibila o selectie. De exemplu, pe comenzile dintr-un meniu facem clic simplu.

Clicul drepata

Clic drepta

Un clic dreapta are ca efect principal afişarea unui meniu.

Meniul afişat poartă denumirea de „meniu de context”, deoarece comenzile meniului diferă e în funcţie de locul unde a fost făcut clicul dreapta.

„Trage şi aruncă”

De câte ori veţi întâlni termenul „Drag&Drop” trebuie să ştiţi că este vorba tehnica „trage şi aruncă”.

Această tehnică este extrem de folositoare atunci când trebuie manipulate diferite obiecte de pe ecran, sau atunci când doriţi să îndepliniţi unele operaţii mai simplu. ( operaţii care ar necesita mai multe comenzi în mod normal)

Cum folosim „trage şi aruncă”:

Tragerea: indicaţi un obiect de pe ecran, ţineţi apăsat butonul din stânga şi mişcaţi mausul. Dacă obiectul permite folosirea acestei tehnici acesta se va ţine „lipit” de cursor, ceea ce vă permite să-l plimbaţi după voie pe suprafaţa ecranului.

Aruncarea: eliberaţi butonul mouse-ul iar obiectul va interacţiona cu ceea ce se găseşte pe ecran. Dacă pe ecran nu se găseşte nimic, unele obiecte îşi vor muta poziţia acolo unde aţi eliberat butonul mouselui. Dacă, în schimb, în locul unde aţi aruncat obiectul se găseşte un alt obiect sistemul de operare va executa o anumită operaţie în funcţie de tipul obiectelor ce au intrat în interacţiune.

Trage si arunca

Mouse sau maus?

Printre neologismele recent intrate în vocabularul limbii române se numără şi substanstivul „maus”. Puteţi scrie exact cum se aude fără sa comiteţi vreo greseală de ortografie.

[DEX] Maus, mausuri, s.n. – Dispozitiv acţionat manual, conectat la un computer, a cărui deplasare pe o suprafaţă antrenează deplasarea cursorului pe ecran. – Din Engl. Mouse

Comentarii

Avem 23 comentarii la articolul “Mausul. Clic sau dublu clic?”

 1. angie on ianuarie 7th, 2009 9:28 pm

  Buna! Vreau sa schimb iconita la sageata de la mouse si nu stiu cum sa fac. 🙂 Un verisor de al meu s-a jucat si mi-a pus ceva cu dinozauri in loc de sagetile normale cu clepsidra. Ma cam dispera coloratii aia. Deci cum fac?

 2. guru on ianuarie 8th, 2009 6:45 pm

  De regula cei care de abia fac cunostinta cu calculatorul simt nevoia sa faca schimbari… incepand cu tema standard sau schema de culori si continuand cu pointerii de la mouse si altele… Pentru incepatori face parte din procesul de acomodare.

  Problema se rezolva din Control Panel, unde exista o sectiune dedicata mouse-lui simbolizata de o iconita sub forma de mouse.

  Control Panel (Panoul de Control) il accesam din Start > Settings > Control Panel:

  Mouse icon in control panel

  Dupa ce faci click pe iconita se deschide dialogul Mouse properties. Aici poti sa faci diverse setari ce tin de mouse, la sectiunea Pointers gasesti optiunile de schimbare a sagetilor si celorlalte iconite.

  Pentru a reveni la setarile initiale alegi Windows Default (system scheme):

  Mouse properties control panel Windows XP

 3. razvan on mai 12th, 2009 12:56 am

  va rog , spuneti-mi si mie de unde pot.. sa revin cu dublu clik pe mouse, ca acum nu mai pot selecta nimic, ca atunci cand ma duc cu mousul pe un fisier sau folder. este destul sa-i dau 1 clik si gata si nu mai pot selecta ceva ca se deschide…acel fisier.. vreau sa revin la stare ainitiala cu dublu clik si nu stiu de unde.!!! ccred ca m-am jucat pe la setari si acum nu mai stiu de unde sa revin inapoi la clik normal si dublu clik….va multumescccc!!!!

 4. guru on mai 12th, 2009 8:35 am

  Pentru a reveni la dublu clic trebuie sa deschidem fereastra de dialog Folder Options. Avem doua posibilitati:

  1. Deschidem My Computer > selectam din meniu Tools si apoi > Folder Options

  2. Deschidem Control Panel si facem clic pe iconita Folder Options

  Odata deschisa fereastra Folder Options avem o sectiune: Click items as folows – unde selectam -> Double click to open an item.

  Folder options - double click (clic dublu pentru deschidere foldere si fisiere)

 5. razvan on mai 12th, 2009 3:15 pm

  salut din nouuu!!! si iti multumesc mult pt. informatiile date in leg, cu dublu clik al mousului.. si mai am o pb….
  uite… eu de obicei mai stau seara si maii vad si eu cate un film asa,, de recreere!! si il iau cu utorent de pe diferite site-ri de torente… si de obicei subtitarriile nu prea exista in film si trebuie luate din alta parte…adica eu de obicei ma duc in regielive.ro si iau de acolo subtitrariile dar pb. acuma incepe,, dupa ce descarc subtitrarea care vine arhivata, trebuie dezarhivata. eu am winrar,,,,si cred ca , trebuie sa fac Niste setari la arhiva>???!!! ((zic si eu__))sau nu stiiu care sunt pasii de dezarhivare….??? ca toata lumea care i-am inrebat a zis ca-i simplu dar nimeni nu mi-a arata…(((baii… ce lumee….)))!!! cum sa dezarhivez…zic toti ca-i simplu ,, apas pe extract si c-am atat dar cum apas mai imi apare o pag. mai mica unde trebuie sa bifez sau sa aleg unele obtiuni…si acolo chiar ma impotmolesc ,, si dupa aceea multi mi-au zis sa pun aceea subttitrare,,,,,in locul sau fisierul sau folderul unde este filmu,, (pana aici toate bune si frumoase)) dar nu merge nu se vede subtitrarea . eu ca player folosesc…GOM.PLAYER….poate ma poti ajuta cu ceva… si oricum iti multumesc anticipat….
  RAZVAN.

 6. stefan1997 on iulie 4th, 2009 9:33 am

  imi spui si mie de unde ai luat sageata aia neagra?

 7. admin on iulie 4th, 2009 9:47 am

  Sageata respectiva face parte dintr-o tema instalata separat de cele standard cu care vine Windows-ul echipat.
  Daca vrei sa modifici din elementele vizuale ale Windows-ului butoane de confirmare, casete de dialog, pointeri la mousi etc. – trebuie sa instalezi o teme aditionale daca nu te multumesc temele incluse in Windows.

 8. LAURENTIU on noiembrie 8th, 2009 12:44 am

  Buna seara!Am,daca pot sa-i spun asa,o mica problema ce tine de mouse:nu mai pot vizualiza informatiile despre un fisier(cantitate,bitrate,sortiment,etc) in momentul in care trec pe deasupra lui fara a-l deschide.Cred ca am debifat ceva,nu-i asa?Daca ma puteti ajuta,v-as fi recunoscator.Va multumesc!

 9. mada on aprilie 2nd, 2010 2:27 pm

  va rog spunetimi si mie de ce nu pot sa revin la dublu click ?desi e setat din folder options „double-click to open an item” tot nu merge.am windous 7

 10. mada on aprilie 2nd, 2010 2:28 pm

  va rog spuneti-mi si mie de ce nu pot sa revin la dublu click ?desi e setat din folder options „double-click to open an item” tot nu merge.am windous 7

 11. sergiu on noiembrie 18th, 2010 12:51 am

  intra la Folder Option – acolo o sa fie clar ce sa faci mai departe

 12. VICTOR on decembrie 11th, 2010 6:30 pm

  MIE AMI TREBUIE SAGEATA DE LA MAUS CAre sta pe ecranul calculatorului so schimb

 13. VICTOR on decembrie 11th, 2010 6:32 pm

  mie ami trebuie sa ami schimb sageata de pe ecranul calculatorului cateva informatii mi-ar prinde bine

 14. Gina on ianuarie 29th, 2011 12:09 pm

  Buna!
  Am si eu o intrebare la care inca nu am gasit raspuns. Daca nu gasesc nici aici rezolvarea problemei , merg cu PC-ul la „doctor”.
  De ce se blocheaza mouse-ul?
  Ma enerveaza, uneori trebuie sa deconectez cablul USB si apoi iar sa-i fac conectarea, uneori nici asa nu mai merge pana nu-i dau restart. am schimbat si mouse-ul si tot la fel patesc.

 15. sergiu on ianuarie 30th, 2011 11:03 am

  schimba windows

 16. elena on august 26th, 2011 1:50 pm

  -cum pot sa revin cu mausul ,care actualmente are forma de 2 sageti in cruce numai pe aplicatia skype, respectiv pe ferestrele de vizionare?
  -daca merg spre marginile ferestrei skype se transforma in sageata , altfel ramane in forma de cruce si nu pot selecta usor o adresa , spre ex. …
  -am cautat pe google si nu are niciun efect selectia „windows defaild system scheme„
  multumesc anticipat!

 17. Confluence: Echipa EDU on septembrie 4th, 2012 5:32 pm

  Initiere IT si calculator…

  Mai jos linkuri catre diverse resurse, din care sa compilam ceva pentru utilizatorii ICOS care sunt total paraleli cu ITul si cu calculatorul. Ramane sa mai adaugam si altele. \\…

 18. silvia on septembrie 7th, 2012 3:20 pm

  Buna! am si eu o intrebare, daca pot lua acel zgomot specific cand dau clic cu mousul

 19. adriana francu on noiembrie 20th, 2012 12:10 pm

  mausul meu raspunde la clic stinga ,dreapta,dar nu-mi raspunde la sus ,jos pe inel,doar daca fac clic pe margine de pagina pot ,sa fie defect sau ??? multumesc

 20. Mihaela on aprilie 3rd, 2013 5:08 pm

  Buna! Nu stiu sigur dar cred ca mausul meu sa stricat.Am vazut pe un site ca trebuie sa ma duc la Control Panel si sa dau pe ”Easy of acces center”.Acolo m-am dus la casuta unde scrie ”maus” si am bifat o casuta in care zice ca,cu ajutorul unei minitastaturi(sau ceva asemanator)nu mai am nevoie de maus .Acolo mai zice ca trebuie sa apas SHIFT+ALT+NUM. LOCK. AM incercat dar nu merge. Ma puteti ajuta?

 21. dochita gabriela on februarie 2nd, 2014 8:05 pm

  suntem in 2014 si nu stiu nimic despre calculatoare

 22. madalin on martie 22nd, 2015 8:40 pm

  la windows 7 ii alt fel si am reusit

 23. LAPUSAN on iunie 26th, 2022 11:26 am

  Atat in excel cat si in Heroes cand dau clic stanga cu mous-ul se preia comanda dublu clic stanga dar nu mereu de ce ?

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.