Memoria interna si memoria externa

octombrie 9, 2008

Ce este memoria?

Psihologia defineşte memoria ca un proces prin care oamenii şi alte organisme reuseşc să codifice, să stocheze şi să acceseze informaţia.

În acelaşi timp, memorie poate însemna şi un mecanism de reţinere a informaţiei ce urmează a fi utilizată de un calculator electronic.

Utilizarea noţiunii de memorie atât în cazul organismelor vii cât şi în cazul dispozitivelor electronice nu este o întâmplare. Memoria reprezintă un factor critic pentru funcţionarea ambelor categorii, iar procesarea unei informaţii presupune parcugerea aceloraşi trei etape:

 • Codare – procesarea informaţiei recepţionate într-o anumită formă
 • Stocare – procesul de creare a unei înregistrări permanente a informaţiei codificate
 • Apelare -procesele inerente utilizării informaţiei stocate

Ori de câte ori o informaţie ne parvine dintr-o zonă de memorie înseamnă că aceasta a fost mai înainte codată, stocată şi într-un final apelată. Din contră, ori de câte ori o informaţie nu ne parvine dintr-o zonă de memorie înseamnă că cel puţina una dintre cele trei etape nu a funcţionat corespunzător.

Toate calculatoarele au memorie

Este puţin probabil ca cineva care a utilizat un calculator să nu fi aflat deja că acesta are memorie. Chiar şi persoanele care nu utilizează calculatoare ştiu acest lucru. Totuşi ce este memoria, în afara de ceva care se găseste în orice calculator?

Termenul de memorie poate avea semnificatii diferite. Sensul general este acela de mecanism de reţinere a datelor ce pot fi utilizate de un echipament electronic.

Atunci când vine vorba de calculatoare termenul de memorie face referire cel cel mai adesea la memoria internă a unui calculator.

Pentru a înţelege mai bine modul de lucru al calculatoarelor  (şi nu de dragul clasificărilor…) dispozitivele de memorie ce echipează un calculator pot fi încadrate ca aparţinând memoriei interne sau celei externe.

Memoria internă sau primară:

Memoria externaEste o memorie electronică ce operează la viteze foarte ridicate şi poate fi accesată direct de către microprocesor, zona de stocare în care ajung toate datele înainte de a putea fi procesate de catre acesta.  Caracteristicile principale ale memoriei interne sunt următoarele:

 • memorie rapidă: dispozitivele de memorie internă sunt 100% electronice şi oferă o rată de transfer a datelor net superioară faţă de dispozitivele de memorie electronico-mecanice (precum hard disk-urile sau unităţile optice)
 • memorie temporară: datele sunt reţinute atât timp cât prin circuitele memoriei interne trece un curent electric. Întreruperea fluxului de electricitate sau închiderea calculatorului duce la dispariţia datelor conţinute.
 • memorie costisitoare: dispozitivele de memorie internă presupune costuri ridicate de producţie per megabait comparativ cu memoria externa. Din aceste motive cantitatea de memorie internă ce se găseşte într-un calculator este mult mai mică decât cantitatea de memorie externă.
 • memorie RAM: în cea mai mare parte memoria internă este alcătuită din memorie RAM aceasta fiind ajutată si de o cantitate mica de memorie ultrarapidă de tip cache care intră in componenţa microprocesorului.

Modul de memorie ram

Memoria externă

Orice altă formă de memorie alta decât cea internă intră în categoria memoriei externe sau secundare. Memoria externă este formată din dispozitive de stocare diverse care sunt mult mai lente decat memoria interna dar pot retine cantitati mari de date.

Datele continute de memoria externă a unui PC ce rulează Windows devin accesibile prin accesarea locaţiei My Computer (Computerul meu) :

Memoria externa este accesibila din My Computer

 

Dispozitive si medii de stocare

În general, prin dispozitiv de stocare se înţelege un dispozitiv ce aparţin memoriei extene ale unui calculator. Chiar dacă şi dispozitivele de memorie internă sunt de asemena dispozitive de stocare, acest termen vizează în special dispozitivele ce aparţin memoriei externe a unui calculator.

Mediul sau suportul de stocare este componenta fizică a unui dispozitiv de stocare pe care ajung informaţiile să fie efectiv stocate.

Atunci când mediul de stocare nu poate fi separat de restul componentelor ce alcătuiesc dispozitivul de stocare suntem în prezenţa unei forme de stocare fixe. Hardisk-ul, de exemplu este un dispozitiv de stocare cu mediu de stocare nedetasabil.Mediile de stocare detaşabile pot fi separate de dispozitivul de stocare şi folosite împreună cu un alte dispozitive compatibile.

 

Tehnologii de stocare

Orice mediu de stocare trebuie să reţină într-o formă sau alta de diverse cantităţi de biţi. Unele medii de stocare pot reţine câteva sute de biţi (suficient pentru a memora frecvenţele posturilor radio favorite în cazul unui echipament audio) iar alte medii pot stocacantităţi absolut impresionante de biţi, de oridinul miilor de miliarde. Chiar dacă în final scopul este acelaşi, tehnologiile de stocare utilizate pot diferi foarte mult şi pot prezenta atât avantaje cât şi dezavantaje. Iatăcare ar fi principale tehnologii folosite pentru a reţine informaţia pe diverse medii de stocare.

Tehnologie

Cum sunt reprezentaţi biţii la nivel elementar

 • magnetică

Biţii sunt reprezenţaţi sub forma unor particule magnetizabile încărcate negativ sau pozitiv.

Exemple: hard disk-ul, discheta obişnuită, alte tipuri de dischete, casetele şi benzile magnetice

 • optică

Biţii sunt reprezentaţi sub forma unor puncte sau cavităţi microscopice ce au rolul de reflecta diferit lumina. Cu ajutorul unor instrumente fotosenzitive prezenţa sau absenţa unor astfel de elemente poate fi interpretată sub formă de biţi

Exemple: compact discul, DVD-ul, mini discul

 • electronică

Prezenţa sau absenţa unui curent electric în anumite circuite, sau mofidicarea stării anumitor circuite(închis-deschis) poate fi de asemenea interpretată sub formă de biţi.

Exemple: memoria RAM, cardurile de memorie flash

Comentarii

Avem 8 comentarii la articolul “Memoria interna si memoria externa”

 1. Nicoara on martie 17th, 2009 3:13 am

  In urma cu o zi am primit un pc placa baza Asus CPU amd, RAM PC333 256mb. Cind porneste buzzer-ul de pe placa de baza face bipuri lungi continuu ( – – – – – – )
  Reprezentind un bip scurt prin punct si unul lung prin linie am inteles ca fiecare spune ceva. De exemplu – – – – – – – pot sa fie modulii RAM sa zicem iar – . . – placa video. La mine buzzer-ul face – – – – – – –
  Stie cineva unde as putea gasi codurile astea? Merci!!!

 2. admin on martie 18th, 2009 1:23 pm

  Codurile de eroare pot furniza informatii cat mai precise dar aceastea difera in functie de producatorul BIOS-ului. Sistemele brand HP, Dell, etc. vin in general cu BIOS proprietar, non-standard din punct de vedere al interfetei si a codurilor. La placile de baza destinate publicului larg BIOS-ul este produs in general de unul dintre cei trei mari nume din domeniu: AMI, Award, sau Phoenix. Acestia au preluat, pentru o diagnosticare sumara codurile standard folosite de IBM pentru PC-urile originale:

  Standard Original IBM POST Error Codes:

  1 short beep Normal POST – system is ok
  2 short beeps POST Error – error code shown on screen
  No beep Power supply or system board problem
  Continuous beep Power supply, system board, or keyboard problem
  Repeating short beeps Power supply or system board problem
  1 long, 1 short beep System board problem
  1 long, 2 short beeps Display adapter problem (MDA, CGA)
  1 long, 3 short beeps Enhanced Graphics Adapter (EGA)
  3 long beeps 3270 keyboard card
 3. haralambie on octombrie 26th, 2009 9:40 am

  Am schimbat unitatea optica cu Asus 20b1it si intimpin dificultati, mai exact nu vede cd-dvd .Mentionez ca placa de baza este Gigabite kt880. In bios -ul placi de baza este vazuta unitatea , dar la bootare sau sa citeasca cd -dvd acestea nu sunt vazute. Cablul Sata este bun ,unitatea optica este buna .Ma puteti ajuta cu un sfat ? Va multumesc.

 4. admin on noiembrie 9th, 2009 7:50 pm

  Daca unitatea optica este 100% in regula incercati un update de BIOS. E posibil ca placa de baza care foloseste un controller SATA de generatie mai veche sa aiba anumite incompatibilitati cu aceasta unitate. E posibil ca un update de BIOS sa rezolve aceasta problema.

 5. Johnny on iunie 28th, 2010 3:44 pm

  poate cineva sa ma lamureasca cu memoriile RAM/ROM si mai ales CACHE….Va roooog!!!

 6. admin on iunie 28th, 2010 5:03 pm
 7. Johnny on iulie 10th, 2010 4:51 pm

  poate sa-mi spuie cineva cum sa pornesc bluetooth-ul de la notebook(Aspire 5541).Nici nu stiu cum sa-i caut driver,cind apas imi spune:”устройство не задано „.

 8. admin on iulie 11th, 2010 7:20 pm

  Pentru a porni bluetoothul, de regula, este necesara o combinatie de taste si anume tasta Fn + tasta care are pe ea simbolul de bluetooth. Pentru ca acesata combinatie de taste sa aiba efect trebuie sa fie instalate driverele.

  Am intalnit la unele latopuri combinatia Fn+Esc – pentru a porni bluetooth-ul, combinatie care nu era simbolizata pe tastatura dar descrisa in manual.

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.