Ce sunt fonturile?

septembrie 8, 2008

FonturiTipărirea şi fonturile merg mână în mână. Germanul Gutenberg inventa undeva prin sec. XV primul tipar cu fonturi mobile, literele şi celelalte caractere trebuiau aranjate într-o matriţă după care se începea tipărirea – simplu şi eficient.
Dacă tiparniţa lui Gutenberg avea la dispoziţie doar vreo câteva tipuri de caractere, lucrurile stau cu totul altfel în privinţa redactării un document cu ajutorul calculatorului.
Tipurile de caractere pe care le avem la dispoziţie pot fi dintre cele mai variate.

Pentru a putea folosi diferite tipuri de caracte într-un document, trebuie să apelam la diferite tipuri de fonturi care poartă denumiri de genul: Arial, Century Gothic, Calisto, Elephant, Times New Roman şi acesta este doar începutul.

Cum ajung fonturile în calculatorul nostru?

1. Fonturile care vin la pachet cu sistemul de operare

Windows-ul dispune de o serie de fonturi standard pe care le pune la dispoziţia tuturor aplicațiilor  Deasemenea Windows-ul folosește aceste fonturi standard şi pentru nevoile interne, cum ar fi afişarea meniurilor sau a casetelor de dialog.

In drepta gasiti o lista cu o parte din fonturile care fac parte din dotarea standard Windows.

2. Fonturile pe care le instalează diferite programe

Dacă ne trezim cu fonturi noi peste noapte cu fonturi noi nu trebuie să ne îngrijoram , acestea aparţin unor programe pe care tocmai le-am instalat.  Cu toate că aparţin unor anumite programe fonturile noi adăugate pot fi folosite de toate programele care lucrează cu fonturi.

Atunci când vom dezinstala un program care a instalat fonturi este posibil ca odată cu acesta să  ne luam adio şi de la fonturile în cauză.

Fonturile pe care le putem instala noi

Fonturile nu sunt altceva decât fişiere care conţin informaţii despre cum trebuie afişate anumite caractere.

Putem cumpăra seturi de fonturi profesionale la preţuri rezonabile, sau putem găsi mii fonturi gratuite pe Internet.

Fişierele obţinute trebuie copiate în directorul Fonts din Windows (Windows\Fonts) şi vor putea folosite de orice program care lucrează cu fonturi.

Comentarii

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.