Ce este firmware-ul?

octombrie 9, 2008

Firmware-ul este software-ul de baza  incorporat intr-un dispozitiv hardware.

[DEX] Firmware – rutine software esenţiale conţinute de memoria ROM a unui echipament hardware. Firmware-ul este întotdeauna responsabil cu operaţiile de bază, precum cele de pornire sau cele de intrare/ieşire.

Putem spune, fără a gresi, că orice echipament electronic are nevoie de firmware pentru a putea funcţiona.  Firmware-ul variază de la un set redus de instrucţiuni in cazul  dispozitivelor simple precum alarma electronică de la masină, la instruncţiuni mult mai complexe în cazul echipamentelor sofisticate precum video playere, telefoane mobile, camere foto/video, echipamente medicale, etc.

Mai jos putem observa chip-ul de memorie ce contine firmware-ul unui DVD-Player:

Firmware unui DVD-Player

Uneori avem nevoie de ultima versiune de firmware

Firmware-ul original este cel care deserveşte de cele mai multe ori un produs pe întreaga sa durata de funcţionare.

Uneori apare însă şi nevoia de a înlocui versiunea curentă de firmware cu una îmbunătăţită. Dacă firmware-ul este stocat într-un chip de memorie EEPROM sau flash, acesta poate fi rescris de utilizator cu ajutorului unui program special.

Versiunea nouă de firmware, precum şi software-ul de programare a chipului de memorie EEPROM  sau flash, pot fi procurate în mod uzual de pe site-ul producătorului dispozitivului hardware.

Firmare upgrade de pe site-ul producatorului

Procedura de update

Pentru PC-uri procedura de update a firmware-ului se poate realiza direct din Windows sau poate necesita  bootarea calculatorul in modul DOS.

Rescrierea BIOS-ului unei plăci de bază din Windows:

Rescriere BIOS Windows

Rescrierea BIOS-ului unei placi de bază din DOS:

Rescriere BIOS

Firmware-ul si BIOS-ul

BIOS-ul unui calculator, acronim ce provine de la Basic Input Output System este pentru un calculator ceea ce este firmware-ul pentru alte echipamente electronice.

Totusi, BIOS-ul unui PC este ceva mai mult decat un firmware obisnuit deoarece ne permite o oarecare interactiune, in timp ce restul firmware-ului este un software care nu are o interfata cu utilizatorul. (adica este acolo, dar nu-l „vedem” niciodata)

BIOS interactionare

Comentarii

Avem 19 comentarii la articolul “Ce este firmware-ul?”

 1. stefan on noiembrie 21st, 2008 9:39 pm

  Nu stiu daca ma poti ajuta, sau adresez cui trebuie o astfel de intrebare ce rezulta din problema calculatorului meu.
  Deci de vreo 2 luni calculatorul meu la shut down face inchiderea in vreo 10 minute, asa ca ii dau force shut down prin apasarea butonului de start mai mult de 5 secunde.
  Problema este ca acum are si o initializare greoaie sau pur si simplu nu pleaca, dar aprinzindu-se leduri, functionand coolerele; dar fara sa dea BIP-ul normal de initializare a biosului. Am reusit sa intru in bios si constat ca memoria interna a biosului este afisata 0 (zero) si totusi uneori porneste dupa cateva incercari. E clar ca am nevoie si de un format c: dar tare mie teama ca s-a cam dus placa de baza (ASUS P5GC-MX/1333). Intrebare: – Solutii?

 2. guru on noiembrie 22nd, 2008 1:27 am

  Te afli la locul potrivit pentru a pune astfel de intrebări.

  Nu exista memoria a BIOS-ului. Unele BIOS-uri au ramas cu meteahna de a afisa memoria conventionala care se limitează la primii 640KB din RAM pentru arhitectura IBM-PC. Dar astăzi chiar nu mai prezintă importantă.

  Beep-ul la care te referi nu e de initializare ci insemna Power-on self-test (POST) OK. In timpul acestui auto test se verifica integritatea BIOS-ului in sine, a memoriei, bus-urile, se iniţiază device-urile conectate, etc. si daca totul e OK se aude beep-ul in cauză. (cod mostenit tot de la primul IBM-PC)

  Posibil sa nu treaca POST-ul si sa nu auzi acel beep din cauza unei componente care nu răspunde la apel…, nu neaparat al placii de bază. Asa că incearcă sa indentifici o astfel de componentă prin elminare:

  – porneste-l cu minimul de componente posibile. Scoate unitate optica, un modul de RAM daca ai două, floppy, eventuale alte plăci. Lasă-l doar cu hard disk, placa video, si un modul de RAM.

  -daca vezi că tot face probleme si asa la pornire – scoate si hard disk-ul.

  Atunci cand un calculator nu porneste, dar daca-l lasi 10 minute să se răcorească o ia din loc sunt sanse mari ca SURSA să fie de vină.

  Sa reinstalezi sistemul de operare, cu o formatare prealabilă e recomanabil in situaţia de faţă – dar cred că stii ca nu are absolut nicio legătură Windows-ul cu etapa de pornire, acest Power-on self-test (POST) .

 3. Erorile de stocare | incepator.pinzaru.ro on februarie 5th, 2009 10:32 pm

  […] un hard disk beneficiază si de sectoatoare de rezervă – spare sectors. Atunci când firmware-ul hard disk-ului detectează un sector defect îi scoate din uz, inclocuindu-i adresa cu una din […]

 4. Luca Bogdan on aprilie 18th, 2009 2:25 pm

  Cum se poate rescrie firmware-ul unei unitati optice astfel incat sa ruleze automat un cd audio, in afara conectarii la sistemul de operare, deci numai fiind alimentat cu tensiune?

 5. admin on aprilie 19th, 2009 11:30 pm

  Verifica pe site-ul producatorului si descarca ultima versiune de firmware. Daca ultima versiune nu ofera acesta facilitate nu se poate face mare lucru. Din fericire unitatile optice sunt foarte ieftine la mana a doua 10-20 RON pentru un CD-ROM sau CD-RW -> cauta una cu acesta optiune, unitatile mai noi nu prea mai suporta playback in schimb cele mai vechi au si butoane dedicate pt CD-uri audio.

 6. bodea on ianuarie 17th, 2010 7:42 pm

  Buna ziua,
  am cumparat in urma cu 2 ani un media player Plextor PX-MX500L cu care prin interfata lui se pot transfera in el sau din el fisiere,informatii etc.,prin retea,aparatul avad conexiune lan.Din pacate,atat cat ma pricep eu placii de retea ii lipsesc ceva protocoale de conectivitate pentru a putea sa-l accesez si de pe alt device(pc-ul de exemplu).Crdeti ca se poate rezolva cu un firmware?Aveti posibilitatea sa ma ajutati?Sunt dispus sa trimit aparatul la dvs. si sa platesc.Am scris la Plextor dar degeaba.Multumesc.

 7. admin on ianuarie 18th, 2010 12:35 pm

  Din pacate nimeni cunoaste mai bine intimitatile unui produs hardware decat producatorul. Daca acesta nu a lansat o noua versiune de firmware nu aveti ce sa faceti.

  Singura sansa e ca acest produs sa fie identic cu alte produse de pe piata, ceea ce este posibil. Multe produse electronice identice din punct de vedere al hardware-ului sunt puse pe piata sub marci diferite in aceeasi forma fizica sau cu anumite modificari. Misiunea dvs este sa identificati daca exista un alt media player care folosese aceeasi platforma hardware cu acest MX500L de la Plextor. Daca indentificati un asemenea produs folositi firmware-ul acestuia daca este mai nou.

 8. giani on aprilie 4th, 2010 9:48 am

  de o bucata de timp mi se autorestarteaza modemul romtelecom zyxel p600, apoi cand isi revine si dau refresh pagina iar se restarteaza si povestea se repeta non stop pana inchid pc , am incercat toate varinatele posibile, placa de retea cabluri schimbate tot, face si pe usb wireless la fel daca ma conectez, nu a facut dintotdeuna asa, de la ce poate fi?

 9. aurelian on aprilie 4th, 2010 7:09 pm

  Salut , o intrebare ……. am cumparat un PC ceva mai vechi dar functional, si am vrut sa fac curatenie prin el. Ca sa fiu sigur am reinstalat sistemul (windows xp) dar se blocheaza la ecranul de BUN VENIT ….. am reincercat al cd cu alt windows dar tot la fel se intampla……. va rog sa ma ajutati cu sfaturi.

 10. nico on august 4th, 2010 12:59 pm

  Buna ziua.. Posed un player CYBERHOME CH-DVD300. A functionat perfect pina in momentul unui soc electric cand s-a deschis sertarasul discului. Playerul era in stand by. Cand am dorit sa vizionez un dvd, nu a mai aparut pe ecranul TV, nici imaginea de generic a firmei. Trebuie cumva resetat? Din punct de vedere ” fizic” nu pare afectat deloc. Am verificat ! Sau este necesar acest firmware (program de baza) , de care ati amintit . Daca DA va rog sa-mi spuneti cum trebuie procedat, in pasi detaliati. Va multumesc, cu stima
  PS . Este explicit si extraordinar ceea ce faceti.

 11. gherghisan on august 9th, 2010 6:16 am

  Am o problema pe comp. ptr. rezolvarea careia ma bazez pe ajutorul vostru competent.
  De obicei cind deschid comp-ul apas pe butonul unitatii centrale, se aude imediat un beep, apare interfata placii de baza si apoi buteaza windows-ul.
  De cind m-am intors din vacanta apas pe butonul de pornire si astept 2-3 minute pina se aude beep-ul specific care precede aparitia pe monitor a interfetei placii de baza.
  Daca e vorba de un restart timpul de asteptare este normal.
  Cum as putea rezolva aceasta problema?
  Va multumesc anticipat pentru bunavointa de a ma ajuta.

 12. gherghisan on august 9th, 2010 8:44 am

  Buna Adrian,
  Apreciez enorm munca pe care o faceti.
  Street view pe Google Maps a revolutionat petrecerea agreabila a timpului meu liber.
  Am o problema pe comp. ptr. rezolvarea careia ma bazez pe ajutorul vostru competent.
  De obicei cind deschid comp-ul apas pe butonul unitatii centrale, se aude imediat un beep, apare interfata placii de baza si apoi buteaza windows-ul.
  De cind m-am intors din vacanta apas pe butonul de pornire si astept 2-3 minute pina se aude beep-ul specific care precede aparitia pe monitor a interfetei placii de baza.
  Daca e vorba de un restart timpul de asteptare este normal.
  Va multumesc anticipat pentru bunavointa de a ma ajuta.

 13. andrada on februarie 26th, 2011 7:07 pm

  buna seara.cand aprind calculatorul,beep-ul de la pornire se aude de 2 ori,este vreo problema?

 14. Gabi on iulie 6th, 2011 9:12 am

  Am o placa de baza IB810-8M montata pe un aparat medical, si am urmatoarele probleme:
  Cand pornesc sistemul se aude un beep lung ca de lipsa memorie, cateodata nu se aude niciun beep si nu porneste calculatorul, am verificat condensatorii, am schimbat memoriile, catodata daca misc placa porneste, daca maputeti ajuta cu o solutie va multumesc!

 15. Gabi on iulie 6th, 2011 9:48 am

  Am o placa de baza IB810-8M montata intr-un calculator, pe un aparat medical, si am urmatoarele probleme:
  Cand pornesc sistemul nu porneste calculatorul, se aude un beep lung care se intrerupe ca de lipsa memorie, cateodata nu se aude niciun beep si monitorul ramine negru, am verificat condensatorii, am schimbat memoriile, catodata daca misc(o torsionez) placa, porneste calculatorul, m-am uitat foarte atent cu lupa nu am gasit nimic dezlipit sau trasee intrerupte, daca ma puteti ajuta cu o solutie va multumesc!

 16. mircea on aprilie 13th, 2012 4:16 pm

  buna,cum instalez si eu acest program[teme de ifone] pe telefon?

 17. iliuta on mai 19th, 2012 4:15 pm

  Buna ziua.
  As dori sa ma ajutati pentru a repara un mediadisk mx serie.
  In timpul instalarii firmware update curentul electric sa intrerupt .
  la revenirea curentului electric aparatul nu a mai functionat iar pe display a aparut un mesaj de eroare : „Firmware Error Recovering…It takes 2 Min.
  As dori sa stiu daca se mai poate repara si cum as putea face asta ?
  Se poate reseta firmware in faza asta de eroare ?
  Multumesc anticipat !

 18. Dan on ianuarie 25th, 2015 2:14 pm

  Caut un firmware pentru un dvd portabil clatronic dvd 758 dvb_t.Are cineva sau de unde pot sa-l procur?

 19. gheorghe on februarie 26th, 2018 12:14 pm

  Posed o imprimanta HP Photosmart D7260.Cum cartusele originale HP 363 s-au terminat ,am cumparat alte cartuse compatibile(negru si cele 5 culori).Am instalat cartusele si au functionat cateva zile.Ulterior imprimanta a afisat un mesaj de eroare-cartuse incompatibile-instalati cartusele livrate initial cu imprimanta-.Cum nu imi permit sa cumpar cartuse originale,va og sa-mi dati un sfat pentru a reporni imprimanta cu actualele cartuse.Multumesc!

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.