Despre site


update martie 2020

Efectul coronavirus: Site-ul a revenit la prezentarea sa initiala, am reactivat tema originala – despre care google zice nu e mobile friendly, dar se afișeză foarte bine pe telefonul meu. O sa încerc totuși sa-l împac și pe google.

update ianuarie 2016

În luna decembrie 2015, site-ul a picat pradă piraților, dar acum este din nou pe picioare și într-o nouă prezentare. La mulți ani!

update noiembrie 2013

Am publicat și o a doua carte. Acesta se numește „Jamais Vu” și nu, nici aceasta nu este despre calculatoare.

update decembrie 2012

Victorie! Am publicat prima carte! Nu este despre calculatoare, ci este un thriller Science Fiction intitulat „Primul Stagiu”. Mai multe detalii găsiți găsiți aici: pinzaru.ro/primul-stagiu

Noiembrie 2008
Dragi tovarăși și pretini!

Mă numesc Cătălin Pînzaru și odată cu trecerea în noul mileniu, pe când eram proaspăt boboc la facultate,  mi-am propus să public un ghid pentru cei absolut începători în ale calculatoarelor. În anii ’90, pasionat de literatura PC, am avut parte de celebrele cărți galben/portocalii de la editura Teora. Chiar dacă Windows 98 era deja lansat, de obicei aceste cărți erau traduceri ale unor ediții mai vechi din anii ’93-94, poate chiar 1996 și tratau fie MS-DOS fie Windows 3.x si cu ceva noroc Windows 95. Adolescent fiind, am absorbit informația ca un burete. Să nu uităm că adolescenții pot învăța mult mai ușor. În tot acestr timp, nu au lipsit nici revistele CHIP, Level, Computer Games sau xTREM PC.

Când m-am apucat de scris, în anul 2000 (tehnic încă secolul XX) în România multă lume era  la prima interacțiune cu un PC. Multe lucruri pe care azi le luam de-a gata: fișier, RAM, megabyte etc. erau termeni cu totul străini. Din aceste motive în articolele de pe site sunt abordate multe aspecte care astăzi ni se par mai mult decât evidente. Pe bune? Ai scris despre cum funcționează un mouse? Ce-i așa de complicat? Îl miști și faci click! Încearcă să-i explici unei persoane care n-a folosit niciodată un calculator. Bunică-miu la 68 de ani, om inteligent și în toată puterea, avea însă nevoie de mai multe informații. Nu înțelegea conceputul de program, de iconiță (pictogramă) și așa mai departe.

Primele capitole au fost scrise în vara anului 2001,  când mai toată planeta folosea Windows 98/Windows 95 și într-o mică măsură Windows 3.1.

 

În următoarele două vacanțe de vară, am continuat să lucrez la proiect dar, în anul 2003, Windows 98 devenise un sistem de operare oarecum depășit, căci se făcuse trecerea în masă la Windows XP. Cum cea mai mare parte din capitole trata punctual interfața din Windows 98, am renunțat la ideea de a mai publica ghidul în formă tipărită. Pentru ca munca de atunci să nu fi fost chiar în zadar, începând cu iulie 2008, diverse secțiuni ale ghidului (în special cele cu caracter general) au ajuns publicate on-line sub forma articolelor din arhiva site-ului.

baiti