Tipuri de memorii ROM

octombrie 9, 2008

ROM – Read Only Memory

Chip-urile ROM nu permit în nici un fel modificarea conţinutului. Scrierea de date revine fabricantului chip-ului de memorie. Nu v-aţi dori să ajungeţi în pielea unui producător care a creat o serie întregă de chip-uri ROM cu date greşite. În cantităţi mici, fabricarea de chip-uri ROM se poate dovedi costisitoare, acesta este motivul principal pentru care au fost create chip-urile programabile.

PROM – Programable Read Only Memory

PROMChipurile PROM pot fi cumpărate ca chip-uri goale şi umplute cu date cu ajutorul unor echipamente speciale, denumite generic „programatoare”. Scrierea datelor într-un astfel de chip poate fi realizată o singură dată.

PROM – Cum funcţionează?

La nivel elementar circuitele unei memorii PROM lipsită de date sunt formate dintr-o serie de coloane şi rânduri interconectate iniţial printr-o siguranţă.

Prezenţa unei siguranţe este interpretată cu valoarea 1. Pentru a stoca biţi, nu trebuie decât ca o parte din miile sau milioanele de siguranţe prezente să returneze şi valoarea 0.
Pentru aceasta siguranţele care trebuie să returneze valoarea 1 sunt lasate intacte, iar cele care trebuie să returneze valoarea 0 sunt arse prin folosirea a unui curent electric suficient de puternic.
Arderea siguranţelor este un proces ireversibil, motiv pentru care un chip PROM nu poate fi programat decât o singură dată.

EPROM – Erasable Programmable Read-only Memory

Principalul avantaj a unui chip de memorie EPROM constă în posibilitatea de modificarea a conţinutului cu ajutorul unor echipamente speciale ce folosec lumină ultraviloletă (UV). Scrierea de date presupune mai întâi stergerea tuturor datelor deja existente.

EEPROM – Electrically Erasable Programmable read-only memory

Chipurile EEPROM permit scrierea şi rescrierea de date prin utilizarea unui câmp de curent electric asupra circuitelor de memorie. Faţă de alte chip-uri de memorie chip-urile EEPROM aduc o serie de avantaje clare:

 • permit scrierea şi rescrierea de date fără a fi nevoie de echipamente adiţionale
 • permit modificarea unei părţi distincte din conţinut (nu trebuie să ştergeţi tot conţinutul pentru a putea scrie date)

Memorii flash

Marea problemă a chipurilor EEPROM clasice o reprezintă viteza mică de scriere a datelor. Chip-urile flash (o varietate a chip-urilor EEPROM) vin să corecteze această problemă prin oferirea unei viteze net superioare de scriere/rescriere a datelor. Majoritatea echipamentelor hardware actuale conţin firmware-ul într-un chip de memorie flash.

Software de programat memorie flash:

Rescriere BIOS

Comentarii

Avem 3 comentarii la articolul “Tipuri de memorii ROM”

 1. Ce este firmware-ul? | incepator.pinzaru.ro on octombrie 9th, 2008 2:21 pm

  […] “vedem” niciodata) [DEX] Firmware – rutine software esenţiale conţinute de memoria ROM a unui echipament hardware. Firmware-ul este întotdeauna responsabil cu operaţiile de bază, […]

 2. ion on noiembrie 29th, 2012 4:56 am

  Salut,
  Am si eu o problema la 4 dimineta… Am facut rost de un soft pt masina dar datele respective sunt stocate pe laptopul meu… Din cate mi-am dat seama datele respective trebuie sa le scriu pe un EPROM ( azi am aflat ca „cipul frate ” se numeste de fapt EPROM si ca e un tip de memorie )

  Va rog spuneti-mi ca pt prosti de unde cumpar un cititor/scriitor sau „programator” pt aceste EPROM-uri…

  Este necesar si un soft pt a scrie aceste EPROM-uri sau e ca si cand bag o memorie FLASH pe USB-ul laptopului ? Scuzati-mi ignoranta…

 3. paul on februarie 3rd, 2013 8:31 pm

  demult am cautat un asemena site , va multumesc din suflet pentru toti cei care aveti rabdare pentru noi. tot respectul .

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.