Tipuri de memorii ROM
octombrie 9, 2008
ROM – Read Only Memory
Chip-urile ROM nu permit în nici un fel modificarea conţinutului. Scrierea de date revine fabricantului chip-ului de memorie. Nu v-aţi dori să ajungeţi în pielea unui producător care a creat o serie întregă de chip-uri ROM cu date greşite. În cantităţi mici, fabricarea de chip-uri ROM se poate dovedi costisitoare, acesta este motivul principal pentru care au fost create chip-urile programabile.
PROM – Programable Read Only Memory
Chipurile PROM pot fi cumpărate ca chip-uri goale şi umplute cu date cu ajutorul unor echipamente speciale, denumite generic „programatoare”. Scrierea datelor într-un astfel de chip poate fi realizată o singură dată.
PROM – Cum funcţionează?
La nivel elementar circuitele unei memorii PROM lipsită de date sunt formate dintr-o serie de coloane şi rânduri interconectate iniţial printr-o siguranţă.
Prezenţa unei siguranţe este interpretată cu valoarea 1. Pentru a stoca biţi, nu trebuie decât ca o parte din miile sau milioanele de siguranţe prezente să returneze şi valoarea 0.
Pentru aceasta siguranţele care trebuie să returneze valoarea 1 sunt lasate intacte, iar cele care trebuie să returneze valoarea 0 sunt arse prin folosirea a unui curent electric suficient de puternic.
Arderea siguranţelor este un proces ireversibil, motiv pentru care un chip PROM nu poate fi programat decât o singură dată.
EPROM – Erasable Programmable Read-only Memory
Principalul avantaj a unui chip de memorie EPROM constă în posibilitatea de modificarea a conţinutului cu ajutorul unor echipamente speciale ce folosec lumină ultraviloletă (UV). Scrierea de date presupune mai întâi stergerea tuturor datelor deja existente.
EEPROM – Electrically Erasable Programmable read-only memory
Chipurile EEPROM permit scrierea şi rescrierea de date prin utilizarea unui câmp de curent electric asupra circuitelor de memorie. Faţă de alte chip-uri de memorie chip-urile EEPROM aduc o serie de avantaje clare:
- permit scrierea şi rescrierea de date fără a fi nevoie de echipamente adiţionale
- permit modificarea unei părţi distincte din conţinut (nu trebuie să ştergeţi tot conţinutul pentru a putea scrie date)
Memorii flash
Marea problemă a chipurilor EEPROM clasice o reprezintă viteza mică de scriere a datelor. Chip-urile flash (o varietate a chip-urilor EEPROM) vin să corecteze această problemă prin oferirea unei viteze net superioare de scriere/rescriere a datelor. Majoritatea echipamentelor hardware actuale conţin firmware-ul într-un chip de memorie flash.
Software de programat memorie flash:
Comentarii
Avem 3 comentarii la articolul “Tipuri de memorii ROM”
Nelamuriri? Intrebari?
Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.
[…] “vedem” niciodata) [DEX] Firmware – rutine software esenţiale conţinute de memoria ROM a unui echipament hardware. Firmware-ul este întotdeauna responsabil cu operaţiile de bază, […]
Salut,
Am si eu o problema la 4 dimineta… Am facut rost de un soft pt masina dar datele respective sunt stocate pe laptopul meu… Din cate mi-am dat seama datele respective trebuie sa le scriu pe un EPROM ( azi am aflat ca „cipul frate ” se numeste de fapt EPROM si ca e un tip de memorie )
Va rog spuneti-mi ca pt prosti de unde cumpar un cititor/scriitor sau „programator” pt aceste EPROM-uri…
Este necesar si un soft pt a scrie aceste EPROM-uri sau e ca si cand bag o memorie FLASH pe USB-ul laptopului ? Scuzati-mi ignoranta…
demult am cautat un asemena site , va multumesc din suflet pentru toti cei care aveti rabdare pentru noi. tot respectul .