Ce este un sistem de fisiere?

noiembrie 9, 2008

Optiuni formatare hard disk

Ansamblul de reguli după care fişierele sunt numite, stocate şi organizate formează un sistem de fişiere.

Spre exemplu, sistemul de fisiere FAT32 aloca intr-o anumita ordine anumite cantitati de baiti responsabili cu stocarea informatiilor despre un fisier:

Offset baiti Informatie stocata
0 ~ 7 8 Denumire fisier
8 ~ 10 3 Nume extins
11 1 Atribut
12 ~ 21 10 Rezervat
22 ~ 23 2 Data crearii
24 ~ 25 2 Data fisierului
26 ~ 27 2 Numarul primului cluster
28 ~ 31 4 Marime fisier

Se pune problema alegerii unui sistem de fişiere atunci când formatam un disc, instalam un hard disk nou sau atunci când instalam sistemul de operare.

Windows si sistemele de fisiere

Sistemul de operare Windows este legat de existenţa urmatoarelor sisteme de fişiere majore:

FATFile Allocation Table (sau FAT16)

Este sistemul de fişiere cu cea mai mare vechime în deservirea mediilor de stocare. Dezvoltat iniţial pentru sistemul de operare MS-DOS  acest sistem de fişiere poate fi accesat din orice versiune de Windows.

FAT se descurcă de minune împreună cu mediile de stocare ce dispun de un spaţiu de stocare redus. Dischetele pot fi formatate folosind doar acest sistem de fişiere.

FAT 32

Începând cu Windows 95 OSR2 orice versiune de Windows poate recunoaşte şi folosi discurile formatate cu acest sistem de fişiere.
Acest sistem de fişiere aduce îmbunătăţiri sistemul original FAT, da dovada de o rapidate foarte buna dar treptat a fost abandonat de catre utilizatori datorita limitarii capacitatii de stocare a unui fisier la maxim 4 gigabaiti.

NTFS

Este un sistem de fişiere superior sistemului FAT si standardul de azi in ceea ce priveste stocarea datelor pe hard disk. Un calculator ce rulează Windows Vista , Windows 2000, Windows XP sau Windows NT 4.0 Service Pack 4 poate accesa o partiţie formatată cu acest sistem de fişiere. Orice altă versiune de Windows nu înţelege sistemul de fişiere NTFS in mod nativ, dar se poate apela la unele programe specializate care ofera suport fie numai de accesare a datelor, fie suport complet citire/scriere.
Acest sistem de fişiere este îmbunăţit periodic (de obicei odată cu lansarea unei noi versiuni de Windows)
Cele mai noi versiuni ale acestui aduc îmbunătăţiri importantante în privinţa:

– encriptararii fişierelor
– arhivarii fişierelor
– sau tehnicilor avansate de recuperare a datelor

ISO 9660 si UDF

Acestea sunt stadarde ce tin de stocarea datelor pe discurile optice (CD/DVD/Blu-ray)  si sunt accesibile din orice sistem de operare modern.

Limitări ale sistemelor de fişiere

Un sitem de fişiere impune anumite reguli de stocare. Iată ce privesc cele mai importante reguli:

• cantitatea maximă de baiţi gestionabilă. Unele sisteme de fişiere pot administra câteva zeci de gigabaiţi pe când altele câteva mii.

• limitele în care se pot denumi fişierele, numărul de caractere precum şi caractere permise în denumire.

• maximul de baiţi ce pot intra în componenţa unui fişier.

Astăzi un sistem de fişiere performant nu impune nici o restricţie care ar putea să deranje un utilizator obişnuit. Altfel supus, dumnevoastră aveţi posibilitatea de denumi şi organiza fişerele după bunul plac.

FAT

  • Suportă partiţii de maxim 4 gibabaiţi.
  • Mărimea unui fişier nu poate depăşi 2 gigabaiţi.
  • Este inutulizabil împreună cu hard disk-urile actuale

FAT 32

  • Suportă partiţii de la 512 megabaiţi pînă la 2 Terabaiţi (2000 GB)
  • Mărimea unui fişier nu poate depăşi 4 gibaiţi
  • Nu poate fi folosit pe dischete

NTFS

  • Suportă partiţii mai mari de 2 Terabaiţi. 10 megabaiţi este valoarea minimă recomandată care poate fi alocată unei partiţii.
  • Mărimea unui fişier este limitată de mărimea partiţiei!
  • Nu poate fi folosit pe dischete
  • Nu este compatibil cu Windows 95, 98 şi Millenium Edition.

Comentarii

Avem 25 comentarii la articolul “Ce este un sistem de fisiere?”

  1. Maniche on decembrie 3rd, 2008 4:58 pm

    Am un hard disk extern formatat FAT32 pe care nu-mi permit sa-l formatez NFTS pentru ca are pe el niste soft propriu de retea. E un hard disk cu port de retea.

    Cum fac sa pun pe el niste fisiere mai mari de 4GB, am inteles ca pot imparti fisierele in bucati da nu vad cum sa fac asta din Windows.

    Thanks.

  2. guru on decembrie 4th, 2008 2:35 pm

    Da, se poti imparti fisierele in bucati > split, dupa care sa le recompui > merge/combine. Aceasta era o tehnica destul de folosita pe vremea cand dischetele erau la putere, acum prezentand un interes practic mai scazut.

    Windows-ul nu vine cu o functie de split file inclusa. Trebuie sa apelezi la diverse utilitare pentru acest lucru. Total Commander, un manager de fisiere foarte popular la noi, are inclusa o astfel de functie pe care o gasesti in meniul File.

    split file in total commander

  3. Dragos Vasiliu on ianuarie 5th, 2009 10:59 am

    Buna ziua,
    Ma confrunt cu o situatie interesanta pe care nu o prea pricep : la deschiderea calculatorului (dupa o pauza de cca 1 ora), am observat ca una din partitii (D) si-a schimbat iconita (la cca 1/2 secunde), iar dand „properties” am vazut ca sistem file era de tip NTFS in loc de FAT32 asa cum il stiam. Nu am facut nicio interventie, nu am introdus nicio optiune, nimic. Totul s-a petrecut automat ! Ce implicatii poate avea acest lucru ? Trebuie sa-l readuc la vechiul sistem FAT32 ? Cum, prin „Sistem Restore” ? Sau poate functiona si asa? Multumesc anticipat.

  4. estefan on ianuarie 6th, 2009 11:10 pm

    La ce iconite te referi? Eu am niste iconite speciale la literele de la card reader (SD/MMC, MemoryStick, etc) si au fost instalate odata cu driverele. Iconita diferite la literele de la hard disk nu am vazut. Posibil virus? Daca merge bine, parerea mea, e sa lasi asa.

  5. stanciu on martie 9th, 2009 2:40 am

    Buna ziua.
    Am un laptop vechi cu hd 2G vreau sa instalez de pe dischete so win 95.Img disk 2 si urmatoarele au 1.7Mb, discheta are capacitatea de 1.4Mb cum pot sa copiez 1.7Mb asa cum am fisierele de instalat pe discheta de 1.4Mb pentru a continua instalarea.Mentionez ca prima si a doua discheta pot sa le copiez si sa le pun pe laptop pentru ca au 1.4Mb cind imi cere urmatoarea discheta nu pot sa o copiez pentru ca are 1.7Mb.Va multumesc

  6. guru on martie 9th, 2009 2:43 pm

    Problema imaginilor de 1.7 MB se rezolva cu utilitarul WinImage.

    Mai comod este sa copiem kit-ul de instalare pe hard disk, pentru ca aproape sigur atat laptopul cat si desktopul beneficiaza de un port serial. In felul acesta putem usura pe viitor si transferul de alte pachete de date.

    Avem nevoie de un cablu serial RS-232 (aproximativ 6 RON).

    Cablu serial pentru transfer date

    Conectam cablul la porturile seriale, pornim ambele calculatoare in DOS, iar din Norton Commander folosim functia de direct link pentru a transfera fisierele.

    Cablul serial pe care-l cumparati poate fi in configuratie normala necesara pentru transfer serial cu diverse echipamente. Pentru transfer de date trebuie taiat cablul si inversate niste fire ca in imaginea de mai jos:

    Exemplu de Null modem

    Cel mai bine e sa-l cumparati direct asa din magazin.

  7. stanciu on aprilie 19th, 2009 10:04 am

    Va multumesc foarte mult pentru raspunsul primit.De foarte mult timp nu am reusit sa instalez so pe laptop acum cu WinImage cu ceva munca si 15 dischete in total am reusit.Ma intereseaza si varianta a doua pentru viitor.Eu sunt incepator si imi lipsesc cunostinte.Calculatoarele trebuie pornite direct in DOS sau din SO instalat deschidem prompterul de DOS a doua varianta o inteleg.
    Cu Norton Commander cu multi ani in urma cind nu aveam calculator am lucrat putin la un curs de initiere in calculatoare.Stiu ca din DOS se dadea comanda „nc”si se deschidea N.C.Am incercat acum pe Pc dar nu am reusit nu stiu daca versiunile noi de DOS il au instalat eu nu l-am gasit.Am incercat pe net nu am reusit sa il instalez.

  8. guru on aprilie 19th, 2009 11:19 am

    Nu mai este nevoie de Norton Commander daca ati instalat Windows, ideea era sa nu va mai chinuiti cu dischetele si sa copiati kit-ul de instalare pe hard disk. Din Windows sunt foarte multe programe specializate pe transfer de date via interfata seriala sau paralela.

  9. transfer.ro on mai 7th, 2009 10:25 am

    Excelenta documentare . Sunteti interesati de extinderea ei si pentru sisteme de fisiere pentru Linux (ext3 , XFS ) . As putea sa contribui cu ceva informatii .

  10. admin on mai 11th, 2009 11:17 am

    Orice ajutor este binevenit. Postati informatia sub forma de comentariu si o vom insera in interiorul articolului. Multumim.

  11. MarK on iunie 27th, 2010 10:52 am

    am asa o problema, aveam un mobil nokia, pe el era un micro SD de 1 gb(mai mult pentru muzica nu-mi trebuia), apoi mi-am schimbat mobilul in Samsung, si am pus acolo acest micro SD, iar cind vreau sa-l deschid, imi scrie ca trebuie formatat, eu i-am dat optiunea de al formata, iar el imi scrie eroare. este posibil oare cu ajutorul calculatorului sa formatez micro SD-ul pentru samsung, sau ce ar trebuie sa fac?

  12. sabinel65 on noiembrie 18th, 2010 3:50 pm

    Am si eu doua intrebari: 1) Ce inseamna interfata sas si 2) Se poate instala un HDD cu interfata SAS intr-un PC nonsever?? Adica as dori sa instalez acest HDD intr-un calculator normal, ce trebuie facut.
    Va multumesc anticipat pentru raspunsuri . Cu deosebit respect
    PS. as dori daca aveti amabilitatea sa-mi trimiteti raspunsul pe adresa de e-mail va multumesc.

  13. anku on ianuarie 3rd, 2011 9:48 pm

    deci motivul pentru care nu am reusit sa pun un fisier de 6GB pe un stick-usb de 8GB este ca stickul era in format FAT32?

  14. admin on ianuarie 5th, 2012 10:53 pm

    @Anku

    Este cel mai probabil motiv pentru care nu puteai copia un fisier de 6GB pe stick.

  15. MIRCEA on martie 9th, 2012 2:51 pm

    GURU !!!!!!! CE FEL DE TC AI FOLOSIT IN AFARA DE 7.57 EU NU AM ASEMENEA C-DA,,, DE

  16. admin on martie 10th, 2012 10:52 pm

    Mircea trebuie sa ai acesta comanda, o gasesti in meniul „FILE” daca te uiti bine.

  17. MIRCEA on aprilie 2nd, 2012 8:45 am

    da este adevarat,,,il am tc-ul in lb romana,,si mi-a scapat,citind tutorialul tau ,cu foto in lb eng

  18. 98Taner on aprilie 19th, 2012 9:40 pm

    Am un netbook cu sistem de operare Windows 7 starter, si nu stiu unde sa intru sa formatez stick-ul de memorie din FAT in NTFS. Am intrat in properties, dar acolo doar imi arata cum este formatat, nu imi da si optiunea sa il modific…ori ca nu gasesc eu…
    M-ati putea ajuta, va rog frumos? Nu ca as avea nevoie, dar sunt curios.

  19. 98Taner on aprilie 19th, 2012 10:02 pm

    Ah, gata, am reusit. Dar acum nu il mai pot folosi pt. ReadyBoost. Inainte, cand era pe FAT, puteam, dar pe NTFS de ce nu mai merge?

  20. 98Taner on aprilie 19th, 2012 10:03 pm

    Inca o nota: viteza a crescut de la 2.7 la 15 mb/s la inceput, dupa formatare. [la scrierea unui fisier de 1GB]

  21. 98Taner on aprilie 19th, 2012 10:57 pm

    Ma scuzati pt. deranj. 😀
    Am formatat un card MicroSD de 8GB din FAT in NTFS. Viteza s-a marit considerabil la inceputul scrierii fisierului de 1GB, dar pe la mijloc a scazut de la 33mb/s la 6mb/s. Apoi l-am formatat in exFAT si viteza a inceput sa creasca la inceput de la 3 la 7-8 si asa a ramas. In concluize, in cazul meu, pentru card, exFAT a dat un randament mai bun. Ramane de vazut stick-ul.

  22. 98Taner on aprilie 20th, 2012 3:19 pm

    Gata, am rezolvat. Am formatat cardul in exFAT si stick-ul in NTFS. Asa au viteza cea mai mare. Am mai formatat si un MP4. Merge f. bine. Site-ul acesta este foarte util!!!

  23. vali on mai 3rd, 2012 5:09 pm

    buna ziua
    am un hard disk extern si doresc sa fac conversia din FAT32 in NTSF fara sa pierd datele de pen el. este posibil?
    multumesc

  24. admin on iunie 2nd, 2012 12:31 pm

    Da, se poate, fara riscuri. E o optiune, ca sa-i zicem asa…standard in Windows.

    Trebuie sa foloesti comanda convert.

    convert drive letter: /fs:ntfs

    Daca vrei sa schimbi partitia E in NTFS trebuie sa scrii litera cu litera comanda de mai jos.

    convert e: /fs:ntfs

    Pentru a putea scrie comanda respectiva, rebuie mai intai sa apesi butonul START, si sa selectezi RUN si acolo sa scrii cmd.

  25. petrykno1 on ianuarie 20th, 2013 9:14 am

    salutare.am o problema cu un stick usb,cand il introduc in calculator imi zice sa-l bag desi el este,iar la proprietati imi arata capacitatea lui e de 0 bytes.il mai pot repara?va multumesc.

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.