CD, DVD, BD si formatul mini

septembrie 20, 2008

Formatul Mini

Marimea conteaza…

Mini CD-urile sau mini DVD-urile sunt discuri optice multifuncţionale de buzunar. Diferenţa dintre un disc standard şi unul mini este de 4 centimetri în diametru, fapt ce a dus implicit şi la diminuarea capacităţii de stocare cu aprox. 60%.

Chiar dacă formatul mini se prezintă cu o capacitate de stocare mult diminuată utilitatea acestuia nu poate fi pusă la îndoială. Un disc mini poate fi folosit pentru stocarea de zi cu zi a datelor, putând fi foarte comod de transportat chiar şi în buzunar, dar poate fi folosit şi împreună cu o serie de echipamente portabile compacte, special concepute pentru acest format.

Cum se folosesc discurile mini?

Formatul mini poate fi folosit împreună cu orice unitate optică de citire/scriere modernă. Nu trebuie decât să introduceţi discul în tavă de preluare, în locul special creat.

Există şi adpatoare în care puteţi insera un mini CD sau DVD pentru a-l transforma într-un disc stanadard de 12 CM. Aceste adaptoare sunt o idee bună dacă unitatea dumnevoastră ori nu acceptă formatul mini, ori crează probleme atunci când folosiţi astfel de discuri.

Cererea pieţei pentru mini CD-uri sau mini DVD-uri nu este la fel de mare ca şi pentru formatul standard, iar acest fapt menţine preţurile la un nivel ceva mai ridicat faţă de discurile standard cu o capacitate mai mare de stocare. În cantiăţi mari aceste discuri sunt în mod evident mai ieftin de produs, motiv pentru care unele companii oferă astfel de discuri conţinând material multimedia promoţional, cataloage de produse, software demonstrativ, prezentări etc.

O altă aplicaţie populară a acestui format o reprezintă cărţile de vizită multimedia. Pentru acestea sunt folosite în special un format rectangular de disc, cu capacitate de stocare de aprox. 30 MB pentru formatul CD.

Specificatii:

Formatul Standard

Fomatul Mini

Diametru

12 cm

8 cm

Capacitate de stocare CD

~700 MB

~210 MB

Capacitate de stocare DVD

4,7 GB

1,47 GB

Capacitate de stocare Bluray 25 GB 7.8 GB

Comentarii

Avem 3 comentarii la articolul “CD, DVD, BD si formatul mini”

 1. Lupu Gheorghe on ianuarie 12th, 2012 9:11 am

  Daca se poate marii capacitatea de memorare (stocare )a datelor la un DVD recorder.Al meu DVD recorder are 160 GB si as vrea ceva mai mult si cine ar petea sa ma ajute ? multumesc anticipat !

 2. admin on ianuarie 13th, 2012 1:55 pm

  Desigur, se poate mari folosind capacitatea de strocare folosind un hard disk de capacitate mai mare. Un DVD recorder obisnuit foloseste un hard disk de 2.5 inch identic cu cele folosite de laptop-uri. Adica… sunt usor de gasit.

  In mod normal e operatiune care se poate realiza si in regie proprie.

 3. geo on februarie 25th, 2015 6:04 pm

  Care este capacitatea minima a unui mini CD?

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.