Ce este un DVD-RAM?

noiembrie 10, 2008

DVD RAM

Un DVD-RAM este un disc reinscriptibil din familia DVD-urilor ce oferă un spaţiu de stocare care  se comportă ca o dischetă imensă din punct de vedere al utilizatorului. Aceasta înseamă că se pot şterge şi copia fişiere direct din interfaţa sistemului de operare fara sa fie necesare programe specializate de scriere.

Windows XP/Vista, Mac OS X sau Linux suporta lucrul direct cu discurile DVD-RAM, cu menţiunea ca sub Windows XP sunt suportate doar discurile formatate in sistem FAT32. (instalând softul InCD se îmbunătăţeşte suportul pentru DVD-RAM)

Ciclul de scrieri/rescrieri este de 100.000 de mii.

Acest tip de stocare prezintă avantaje incontestabile faţă de standardele DVD-RW sau DVD+RW, dar face ca acest tip de disc să fie incompatibil cu o parte din echipamentele DVD-Player sau DVD-ROM,  chiar şi o parte însemnată dintre unităţile de inscripţionare fiind străine de acest standard.
Totusi unii producători de seamă precum Panasonic, Hitachi, Toshiba sau LG Electronics promovează acest standard.


Capacitatea de stocare

DVD RAM 2.6GB

Primele versiuni de discuri reinscriptibile aveau o capacitate de 2.6 GB single sided si 5.2GB in varianta cu doua fete. (double sided)

Acum discurile au aceiasi capacitate ca si variantele obisnuite 4.7GB respectiv 9.2GB

Comentarii

Avem 2 comentarii la articolul “Ce este un DVD-RAM?”

  1. GEORGEVL on iulie 6th, 2011 9:29 am

    SALUTARE. te rog explica-mi si mie am un dvd -rw pana acum ceva timp a mers bine citea dvd – cd puteam scrie dvd -cd acum numai vrea citeste numai cd si cite o data si dvd ( dar nu mereu) daca vreau sa scriu un dvd – cd merge …sa inebunesti nu alta . mersi

  2. admin on iulie 7th, 2011 12:25 pm

    Faptul ca unitatea ta citeste doar CD-uri cel mai probabil are legatura cu laserul care trebuie sa functioneze la diferite lungimi de unda pentru CD si DVD.

    Altfel spus raza trebuie sa bata… mai adanc pt CD si mai la suprafata pt DVD, daca una dintre aceste faze nu functioneaza rezultatul e cel descris de tine. Solutii? Poti incerca sa faci un update de firmware la unitate in speranta ca este o problema de soft, dar in general nu este.

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.