Ce este hard disk-ul?

aprilie 2, 2009

Hard Disk-ul – Seiful datelor

Hard disk-ul sau discul dur este principalul dispozitiv de stocare al unui calculator personal. Cea mai mare şi mai importantă parte a software-ului cu care lucrează un calculator zi de zi se află stocată pe hard disk. Sistemul de operare se află stocat pe hard disk, majoritatea programelor programelor pe care le folosiţi se află stocate pe hard disk, probabil şi ultimul document pe care l-aţi creat se află stocat tot pe hard disk.

Un calculator personal fără hard disk nu prezintă prea mare utiltate, având în vedere că majoritatea software-ul este conceput să funcţioneze în prezenţa unui hard disk.

Anatomia unui hard disk

Partile componente ale unui hard disk
1.
Disc sau discuri neflexibile din metal (platane) acoperite cu un strat de material magnetizabil. Aceste discuri sunt învârtite de un motor ce poate dezvolta o viteză de rotaţie de ordinul miilor de rotaţii pe minut (RPM). În prezent hard disk-urile obişnuite sunt cotate la viteze ce încep de la 7200 de rotaţii pe minut.

2. Braţ deplasabil ce conţine capul de citire/scriere. În cazul în care un hard disk conţine mai multe platane suprapuse fiecare dintre acestea este deservit de un cap de citire/scriere propriu. Activitatea de citire /scriere produce un „bâzâit” specific datorită fenomenelor magnetice implicate în stocarea şi accesarea datelor. Hard disk-urile au devenit cu timpul din ce în ce mai silenţioase, zgomotul produs în timpul funcţionării fiind la unele modele aproape imperceptibil.

3. Un al doilea motor ce poate deplasa capul de citire scriere în orice punct al suprafeţei de stocare.

4. Parte electronică ce controlează activităţile de citire/scriere şi de transferare a datelor dinspre şi către calculator. În componenţa acestei părţi intră şi o cantitate redusă de memorie ultrarapidă de tip cache.

5. Carcasă din metal în care sunt încapsulate componentele mecanice şi o parte din cele electronice. Această carcasă are rolul de a se comporta şi ca un radiator prelunând caldura degajată de discurile ce se rotesc la viteze foarte mari.

Pentru comparaţie, banda unei casete audio se deplasează pe sub capul de citire cu o viteză de aproximativ 5-10 cm pe secundă (~0,3 km/h), în timp viteza de rotaţie a discurilor unui hard disk depăşete şi 136 km/h!

Tipuri de hard disk-uri

3.5 inch, 2.5 inch sau 1.8 inch

În funcție de diametrul platanelor de stocare cele mai comune tipuri de hardisk-ri sunt cele de 3.5 inch respectiv 2.5 inch.

Hard disk-urile de 3.5 inch sunt cele mai răspândite în rândul PC-urilor obișnuite și se gasesc montate interiorul unității centrale. Un calculator obișnuit nu este limitat doar la un hard disk, acesta poate avea la dispozitie de regulă cel putin patru hard disk-uri interne, numărula acestora putând fi crescut prin adăugara unor plăci de extensie.

Hard disk-urile de 2.5 inch deserversc în general calculatoarele portabile dar și-au găsit utilitatea și în interiorul altor echipamente electronice cum ar fi DVD-Recordere, console, camere video, MP3 playere,  etc.  Acest tip de hard disk-uri necesita o alimentare de doar 5V ceea ce reduce considerabil consumul de energie fata de modelele de 3.5 inch care necesita 12V pentru a functiona. Daca la capitolul consum de energie aceste modele ies castigatoare, la capitolul performanță modele de 3.5 inch dau dovadă de o rată de transfer a datelor superioară.

Pentru echipamentele portabile la fiecare milimetru contează există și hard disk-uri de 1.8 inch, cea mai comună utilizare a acestor hard disk-uri o reprezintă foarte popularele playere iPod cu hard disk produse de catre compania americana Apple.

Hard disk-uri si utilizarea lor tipica

Hard disk-uri interne și hard disk-uri externe

Hard disk-ul intern este gândit să functioneze în interiorul unității centrale.  Putem scoate un hard disk intern din unitatea centrală și il putem conecta la o altă unitate compatibilă dar nu este tocmai o soluție practică având in vedere că hard disk-urile sunt dispozitive sensibile la socuri. Pentru a transfera cantități mari de date și pentru portabilitate există hard disk-urile externe. Acestea încapsulează într-o cutie, de regulă metalică, un hard disk obișnuit de 3.5 sau 2.5 inch.

Hard extern 2.5 interfata USB

Hard disk-urile externe ce incorporeza un drive de 3.5 inch necesită și o sursă de alimetare separată pe cand cele echipate cu unitati de 2.5 inch se pot multumi si cu cei 5V  si  0.5A furnizati de portul USB. Conectarea unui hard disk extern se realizează preponderent prin interfața USB, dar există și soluții care folosesc interfața FireWire, eSATA (de la external SATA) sau chiar interfața ethernet pentru conectarea într-o rețea de calculatoare.

Interfata de conectare
Controler SATA

Interfata de conectare a unui hard disk din punct de vedere al utilizatorului este reprezentată de cabluri si porturi, adică locurile unde sunt introduse aceste cabluri.

Pentru ca un hard disk sa poată comunica cu un alt echipament hardware este necesar ca cele două dispozitive să „vorbească aceeași limbă”. Aceasta presupune o anumită compatibilitate la nivel hardware și software. La nivel hardware în cazul unei PC chip-ul responsabil cu interconectarea hard disk-ului se află montat de regulă pe placa de bază si poarta denumirea de controler. Controlerul poate fi un chip dedicat doar acestei funcții, cum e cel din imaginea de mai sus, dar în general responsabilitatea comunicarii cu hard disk-ul revine unui chip care îndeplinește mai multe funcții și este capabil să interconecteze o gama mai largă de dispozitive. (in general chipul care indeplineste functia de „southbridge”)

Porturi…

Interconectarea dintre hard disk si controler o facem prin intermediul cablurilor si porturilor si bineinteles cu concursul placii de baza.  Porturile si implicit interfata de conectare pentru hard disk-urile obisnuite poate fi de doua feluri:

  • clasica de tip ATA (de asemenea aceasta interfata mai poata denumirea de PATA (Parallel-ATA) sau IDE de la Integrated Drive Electronics )

Port ATA

  • de generatie mai noua de tip SATA (Serial-ATA)

Porturi SATA

… si cabluri

Cabluri ATA vs SATA

 ATA vs SATA data cable

ATA, SATA si SCSI

Interfata ATA (AT Attachment) isi are originea in anii ’80 in epoca de aparitie a PC-ul original fabricat de catre compania IBM. Aceasta interfata a cunoscut de-a lungul anilor diverse standardizari si imbunatatiri dar a reusit sa pastreze si compatibilitatea cu echipamentele mai vechi. Practic daca dorim sa conectam un hard disk de cateva sute megabaiti tipic pentru inceputul anilor ’90 pe ultima versiune a acestei interfete nu ar trebui sa intampinam incompatibilitati.

Interfata SATA si-a facut aparitia pe piata calculatoarelor personale incepand cu anul 2003. Primele echipamente SATA  au beneficiat de o magistrala capabila sa gestioneze maxim 150 de magabaiti pe secunda.  Aceasta magistrala a fost imbunatita la o viteza de maxim 300 MB/s cunoscuta sub denumirea de SATA 2. Chiar daca magistrala pot fi transferati intr-o singura secunda peste 300 de megabaiti hard disk-urile obisnuite nu pot sustine transferuri de date mai mari de 100 de megabaiti pe secunda.

Trebuie stiut ca interfata ATA sau SATA nu este dedidacata doar hard disk-urilor aceasta interfata este folosita si de unitatile optice si alte echipamente de stocare.

SCSI de la Small Computer System Interface, este o interfata folosita in special in sistemele performante si scumpe precum serverele. Acesta interfata a fost alternativa profesionala la interfata ATA. In momentul de fata interfata SATA ofera facilitati care o vreme au apartiunut in exclusivitate doar intetfetei SCSI. (de exemplu posiblitatea de decuplare la cald (hot swap) a unui hard disk)

Preţul per megabait si capacitatea de stocare

Hard disk 10MB 3398 dolariPrimele hard disk-uri ofereau un preţ per megabait astronomic acesta coborand pina la nivelul de vorbi de un preţ de 1$ per megabiat la începutul anilor ’90. Astăzi putem vorbi de preturi si de 0,00015$ per megabait in cazul unui hard disk obisnuit de 500GB (500.000 de megabaiti).

De la începutul anilor ’90 şi până astăzi dimensiunile unui hard disc obişnuit au rămas aceleaşi, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre capacitatea de stocare. Capacitatea de stocare a crescut de la an la an, ajungând astăzi de zeci de mii de ori mai mare faţă de cea a primelor hard disk-uri ce echipau calculatoarele la începutul anilor ‘90.

Perioada Capacitateade stocare tipică*
1990 100 –  200 MB
1995 500 –   1000 MB
2000 10.000 – 20.000 MB
2005 80.000 – 160.000 MB
2009 250.000 MB – 500.000 MB

*Capacitatea tipică de stocare are în vedere valorile cele mai des întâlnite în dotarea calculatoarelor cu o vechime de 1-2 ani destinate publicului larg.

Pentru majoritatea utilizatorilor capacitatea de stocare a unui hard disk pare imensă la momentul achiziționării, dar inevitabil într-un final devine insuficientă.

Acest fenomen se explică prin faptul că dimensiunile software-ului destinat calculatorului personal nu bat pasul pe loc. Sistemul de operare lansat de Microsoft în 1995 – Windows 95, necesita mai puţin 100 de megabaiţi spaţiu de stocare pe hard disk, în timp ce mai noul Windows XP necesită aproximativ 1000 de megabaiţi spațiu pe hard disk iar Windows 7  Ultimate necesita aproximativ 15GB spațiu liber.

De cat spatiu de stocare avem nevoie?

Pentru o mai bună întelegere a calculatoarelor trebuie să avem idee care este spațiul ocupat de anumite programe sau tipuri de fișiere. Sunt utilizatori care din dorința de a elibera spațiul de stocare dezinstalează programe care ocupă un spațiu de stocare cu totul nesemnificativ.

Denumire

Tip Program/Fişier

Spaţiu de stocare

Total Commander 6 Manager fişiere

2 MB

Fisier audio 3.30 minute MP3

4 MB

mIRC Chat

5 MB

Winamp 5.5 Media Player

12 MB

Acrobat Reader Documente PDF

20 MB

Nero 6 Ultra Edition Scriere CD/DVD

65 MB

Adobe Photoshop CS Grafică

250 MB

Microsoft Windows 98 Sistem de operare

300 MB

Unreal (1998) Joc 3D

400 MB

Encarta 2002 Std. Enciclopedie

470 MB

Microsoft Office 2003 Aplicaţii de birou

700 MB

Microsoft Windows XP Professional (2001) Sistem de operare

1000 MB (1 GB)

Painkiller (2004) Joc 3D

2000 MB

Unreal Tournament  2004 Joc 3D

4500 MB(4,5 GB)

Call of Duty – World at War Joc 3D

6900 MB (6,6)

Adobe Master Collection CS4 Suita de aplicatii de editare grafica si audio-video

24000 MB (24GB)

Comentarii

Avem 63 comentarii la articolul “Ce este hard disk-ul?”

  1. Alina on aprilie 6th, 2009 8:35 am

    Salut. Am de facut un referat despre partile componente ale unui calculator. Foarte bun articolul acesta pentru mine dar am o intrebare referitoare la temeni pentru ca am un prof care se leaga de cele mai mici detalii. Cum e corect scris „hard disk” sau „hard disc”?

  2. guru on aprilie 6th, 2009 7:00 pm

    Puteti folosi oricare din termeni, dar logica ne impune folosirea intr-o sintagma a ambilor termeni din aceeasi limba. Din moment ce folosim temenul de „hard” si nu „dur” folosim si englezescul „disk” si nu romanescul „disc”.

  3. padime2k on noiembrie 8th, 2009 4:58 pm

    O intrebare despre compatibiltati. Am reusit sa ma asez pe pat uitand ca este laptopu acolo sub o haina si pe langa vinataile mele m-am ales cu laptopul varza totala. Nu mai porneste nu mai beculeste nimic la el. Ca sa trec la subiect…am niste date importante pe hard care a scapat neatins. Am inteles ca il pot conecta la un PC ca pe un hard normal. Unii zic ca nu se poate… alti ca e compatibil. Cum e pina la urma? Nu vreau sa-l prajesc. E sigur sa-l conectez pe placa de baza sa extrag ce am nevoie?

  4. admin on noiembrie 9th, 2009 7:47 pm

    Da e sigur 100% daca-l conectacti la un cablu SATA si la sursa PC-ului. Aceste cabluri de alimentare de tip SATA furnizeaza 3 voltaje diferite: 12V, 5V, si 3.3V. Un hard disk SATA de 2.5 inch se va hrani cu 5V, voltajul de 12V necesar hard disk-urilor obisnuite va fi ignorat.

    Pentru ca hard diskurile de 2.5 inch sunt mult mai silentioase decat cele obisnuite cei care doresc un desktop absolut silentios chiar le pe prefera pe acestea care se folosesc in mod obisnuit la laptopuri.

  5. RUSAN VALENTIN on decembrie 4th, 2009 8:54 pm

    Buna ziua . Am o intrbere la dumneavoastra :am primit cadou de la o cunostinta un hard disk scsi si vreau a-l montez in pc ideea e ca am nevoie de un adaptor sau mufa cred ati pute-a sa-mi spuneti de ce am nevoie anume? numele exact . Va multumesc anticipat.PS. Hardul are 68 pini

  6. admin on decembrie 6th, 2009 6:05 pm

    Va trebuie o placa de extensie PCI care suporta acest protocol si de asemenea si cablul de transfer aferent. Aceast cablu seamanea cu unul obisnuit de la un hard disk ATA dar este putin mai lat.

    Faptul ca are 68 de pini nu ne ajuta foarte mult, standardul SCSI foloseste aceasta interfata cu 68 de pini de mult timp incepand cu arhitectura Ultra Wide SCSI care dateaza undeva de pe la mijocul anilor ’90.

    Trebuie sa va asigurati ca achizitia placii de extensie si a cablului este rentabila, hardurile SCSI mai vechi sunt mai lente decat hardurile obisnuite actuale.

  7. Rydell on februarie 25th, 2010 11:52 am

    am un hard sata 320 GB Western Digital de unde stiu care este viteza de rotatie?
    toate hardurile sata lucreaza la 7200 rotatii?
    scrie undeva pe el?

  8. admin on februarie 26th, 2010 7:44 am

    Majoritatea hard disk-urilor de 3.5 (pt desktop) fabricate din 2002-2009 si pina in prezent folosesc 7200RPM standard. Acest fapt este indicat in majoritatea cazurilor pe eticheta hard disk-ului si se poate afla foarte usor si cu programe speciliazate precum Everest.

    Mai recent, au aparut si harduri mai ecologice care mai incearca sa economiseasca cativa wati lucrand la 5400RPM.

    Hard disk-urile de 2.5 care se folosesc in general in laptop-uri din ratiuni de economisire a energiei functioneaza in general la o viteza de 5400RPM – pt variantele de 7200RPM fiind rezervate in general laptop-urilor mai scumpe. Acestea se pot achizitiona separat la preturi ceva mai mari decat pt un hard disk standard.

  9. Bogdan on iunie 30th, 2010 10:51 pm

    Salutare,

    Desi nu sunt un cunoscator al calculatoarelor, pot spune ca articolul este foarte bine scris, fiind usor de inteles logic (mai ales ca ai pus si imagini).

    Mi-am achizitionat recent un HD Toshiba extern. Dupa ce l-am instalat, mi-am dat seama ca nu prea este ce vroiam eu (sau nu stiu sa operez cu el ), in sensul ca ma asteptam sa fie la fel de usor de operat ca un Stick de memorie mai mare spre exemplu.
    Adica iau documentul, il salvez pe HD extern, il sterg din calculator, si il pot vizualiza direct de pe HD. Dar nu este asa. E cu back-up, documentele intra in el cu format NBF, nu le pot deschide de pe HD si din cate am mai citit, abia dupa ce dau restore, documentul salvat revine in memoria calculatorului. Ma insel ?

  10. Denis on iulie 24th, 2010 9:24 am

    Salutare

    Am si eu o intrebare , am cumparat un hard extern Fujitsu de 160 G cu alimentare pe USB , lam cumparat sal atasez la playeru DVD , nu ma refer la DVD unitatea optica din PC ci la DVD playeru cu care se pot vedea filme la TV avind o mufa usb . Totu a dedecurs normal a mers o perioada de 2 saptaminii dupa care a inceput sa citesca tot mai greu dupa hard si cam dupa o luna nul mai vede deloc in schimb pe PC merge impecabil aveti cumva o ideie dece nu merge , am cautat pe net dar nu am gasit articole de genu asta.

  11. Denis on iulie 24th, 2010 9:29 am

    Am utiat sa mentionez …am formatat hardu de nenumarate , am incercat si cu si FAT 32 si NTFS am partitionat hardu in bucati mai mici si de 10 G si de 2 G si nimic , nu vrea deloc sal vada ,atunci cind conectez mufa la DVD se aude un zgomot ca si cum ar vrea sa se conecteze de 10-15 ori dupa care imi zice not availeble

  12. toozyca on noiembrie 7th, 2010 11:16 am

    salut, am si eu nevoie de un cablu ATA (pamblica) exact ca imaginea de mai sus unde arata care este cablu ATA si cablu SATA. Aveti idee unde as putea gasi acel cablu ATA? toza_87@yahoo.com

  13. ella on noiembrie 16th, 2010 10:51 am

    Buna ziua,
    Am si eu o intrebare, cum se sterge niste mesaje din memoria calculatoeului?
    Mersi

  14. Elisabeta Gratiana R. on ianuarie 6th, 2011 12:50 pm

    Cu guma !

  15. undraq on ianuarie 8th, 2011 8:41 pm

    am nevoie de ajutor cum imi schimb hardul la pc am intrat in bios dar nu imi da nicaieri hardul nou sal caut si cand dau sa instalez windousul imi apare hardul fac partiitile si apoi eraore unitate disc hard sau cum ii zice 🙁

  16. ion on ianuarie 12th, 2011 2:12 pm

    Pt. ella——-mesajele se STERG ,,,,,,nu ,,se sterge”

  17. gaby94 on martie 4th, 2011 6:59 pm

    am niste nelamuriri:depinde de procesor sistemul de operare de 32 de bit?sau de altceva?si daca e bun?

  18. hdd-uri on martie 20th, 2011 1:36 pm

    […] Usergroups:Afaceristi sunt pe ATA sau SATA?este diferenta intre ele—> http://incepator.pinzaru.ro/hardware…-hard-disk-ul/ onfer un samsung e2120 pe cel de 80 gb Global.Lowlag.org-Master Server Raspunde […]

  19. Mihaela on aprilie 11th, 2011 11:00 pm

    Buna ziua

    Am un laptop HP, iar la reformatare s-a blocat la restartare. De cate ori il aprind el ramane la emblema HP, si nu vrea sa mearga mai departe, cand apas un buton, orice buton, incepe sa tiuie. Mi s-a spus ca trebuie sa scot si sa repun la loc memoria RAM si Hard Disk-ul. Este adevarat?

  20. admin on aprilie 13th, 2011 2:50 am

    In mod normal daca hard diskul are o problema fizica (hardware) acesta este prezentata ca atare la pornirea calculatorului. Totusi aceasta problema fizica trebuie sa fi intervenit la partea mecanica ca sa poata fi raportata.

    Daca placa electronica a hard disk-ului s-a ars pur si simplu acesta, in mod evident, nu mai poate comunica cu restul componentelor si comparatamentul intregului calculator este impredictibil. Unele calculatoare pot igonora problema, altele se pot bloca pur si simplu.

    Laptopurile HP sugereaza literlamente inlocuirea hard disk-ului o pot confirma din experienta personala. (acum depinde si BIOS-ul fiecarui laptop)

    E greu de localizat problema doar asa la nivel teoretic. Incercati sa poniti calculatorul fara hard disk si sa vedeti cum se manifesta. Mai departe incercati sa pornti fara o placuta de RAM daca aveti montate doua. (fara nicio placuta e imposibil sa afiseze ceva pe ecran)

  21. KamyKaZze on iulie 23rd, 2011 12:23 pm

    Buna am si eu o inrebare……miam instalt widows-ul si dupa amroximativ 2 zile mia disparut hard disk-ul din compiuterul meu si nu stiu ce sa fac….cand lam instalat merge perfec si in timpul instalari mia aparut ca il formateaza si a mers bine ……
    va rog un raspuns…

  22. adrianyxniky on august 30th, 2011 3:44 pm

    DA buffer ??? unele au 32 64 etc ce inseamna acel Buffer?

  23. admin on august 31st, 2011 9:52 am

    @adrianyxniky Bufferul este un chip de memorie rapida cu care este echipat orice hard disk. Un buffer mai mare in mod normal ar trebui sa insemne un transfer mai bun al datelor, dar marimea bufferului nu este un punct de referinta in ceea ce priveste performanta pe ansamblu a unui hard disk.

    Daca iei doua hard diskuri din aceiasi serie unul cu buffer de 8MB si unul cu un buffer de 4 ori mai mare (32MB) rata de transfer este in mare aceiasi la ambele hard diskuri. E foarte important sa faci comparatia dintre hard diskuri din aceiasi serie si cu acelasi an de fabricatie.

  24. Maverick_1k2 on septembrie 18th, 2011 4:44 pm

    Buna ziua domnule Pinzaru,
    Ma bucur ca am gasit pe cineva care poate explica pe intelesul oricui minunile care se intimpla in burta unui calculator fara sa-si lase interlocutorul cu senzatia ca are ”probleme
    cu capul” de nu intelege lucruri ”atit de simple”incit ar trebui sa le stie toata lumea ca pe fotbal sau politica.Scuze pentru faptul c-am cam lungit-o.
    Problema mea:am avut pina sfirsitul lui iulie un PC din 2003 pe care mi l-a impartit fiu-meu
    acum doi ani cind si-a luat el altul nou.A mers saracul,dar ma plictisisem atit de tare de blocarile dese,ecrane albastre si altele asemenea incit l-am scapat din miini de la cca.1.5m
    de vreo 4-5 ori cu suparare.La o saptamina mi-am cumparat un laptop.Alta viata.Dar pe hdd-ul de la PC aveam poze,filme etc de care a inceput sa-mi para rau.Hdd-ul a scapat intreg totusi(asa pe dinafara nu pare sa fi patit ceva).Am vazut ca exista niste obiecte ”Cutie 3.5 inch USB, pentru HDD IDE” care ar putea transforma un hdd intern intr-unul extern,banuiesc.Dar nu sint sigur.Toate referirile pe care le-am gasit despre ”rack extern şi docking station”se adreseaza cuiva care stie deja cum stau lucrurile.Necunoscatorii,ca mine… Ziceam sa cumpar un hdd extern pe care sa trag intr-un fel sau altul ce era pe hdd-ul ide(Seagate,Barracuda 7200.10 250 Gbytes)cind…surpriza,vad p-un site ceva”rack extern si docking station” si atunci am intrat la idei.Am cautat ceva despre obiectele alea.Ce sint ele,cum se procedeaza,care
    e toata treaba,sa nu m-apuc sa dau bani pe ceva care nu mi-ar folosi.Nimic.Adica ceva de genul ”prietene… daca nu stii…de ce intrebi? ”
    Asa ca,v-am gasit si va-ntreb:ce sa fac domnule Pinzaru? Sa cumpar un hdd extern de 250-300 RON sau un rack sau cutie pentru hdd de 60 RON?
    Va multumesc de acum pentru raspuns.

  25. admin on septembrie 22nd, 2011 8:00 am

    @Maverick_1k2

    Puteti recicla hard disk-ul cu ajutorul unui rack extern. Ar fi aici o varianta de rack extern IDE la 71RON. Ideal ar fi sa testati hard disk-ul pe o alta unitate ca sa fiti sigur ca e in toate mintile. Puteti folosi un progam gen HDD Tune.

    Dezavantajul la rackurile externe pentru hard diskurile normale de desktop (3.5) este acelaa ca sunt mai voluminoase si necesita un transformator la fel de voluminos, ceea ce le face mai putin practice ca hard disk-uri portabile. Daca rack-ul o sa stea undeva pe birou tot timpul chiar nu e o problema, dar daca intentionati sa-l plimbati e mult mai practic un hard disk extern de 2.5 micut care e cat un telefon cu touch screen si necesita doar un cablu USB pt alimentare.

  26. dani on octombrie 30th, 2011 11:16 pm

    salut! am si eu o problema. mi-am cumparat de catva timp un hard extern si dupa o perioada de utilizare nu pot sa mai vizualizez continutul atunci cand intru in el, nu-mi mai arata nimic, insa ele exista in el deoarece pot sa le gasesc folosind optiunea ,,search” si apoi sa le vizualizez. faza e ca nu mai tin minte toate folderele cum se numeau si nu pot sa le caut.

  27. soso on decembrie 7th, 2011 4:00 pm

    salut! am si eu o intrebare. am un laptop dell inspiron 1501 la care nu mai merge hard disk-ul,as putea sa il inlocuiesc cu orice tip (firma) de hard disk sau trebuie sa fie neaparat de firma dell???

  28. Cristina Bumbaru on decembrie 19th, 2011 9:30 pm

    Buna seara! Daca spun vreo prostie,scuzati-mi ignoranta! Am un dispozitiv electronic cu frecventa generatorului intern a hard disk-ului de 860 MHz. ESTE COMPATIBIL CU UN ANUMIT SOFT. Am reusit sa iau acelasi soft updatat care necesita acelasi hard disk,dar cu frecventa generatorului intern de 4,9 GHz. Imi trebuie obligatoriu acelasi hard disk( are o anumita structura,nu stiu daca ma exprim bine, face parte dintr-un duspozitiv medical),de aceea nu pot folosi alt hard disk decat pe cel original,dar cu conditia sa se poata face ceva pt.ca frecventa generatorului intern sa aiba 4,9 GHz, pt.a fi compatibil cu soft-ul updatat. Sper ca se poate intelege ceva din ceea ce am scris,dar sunt complet pe dinafara.Va multumesc!

  29. Alex on ianuarie 13th, 2012 11:42 am

    Am si eu o intrebare…am un pc, mai vechi oarecum cu un hard pe el, as putea sa montez acel hard pe pc meu nou si sa recuperez si ce am pe el? Multumesc anticipat.

  30. elen on ianuarie 17th, 2012 11:02 pm

    buna! am si eu o intrebare. am un hdd de la un calculator foarte vechi care nu mai functiona. cum as putea sa conectez acest hdd vechi de un laptop? nu am cum sa il leg la un pc ca nu am unul.
    multumesc

  31. Adrian on februarie 8th, 2012 2:24 pm

    Buna ziua! Am un laptop IBM Thinkpad T40(seria 2374) la care s-a stricat HDD-ul. Dupa ce am consultat o tona de situri am aflat faptul ca este un Hdd IDE44. Am tot cautat pe net HDD IDE si cam de fiecare data la criterii de selectionare imi aparea ATA 100. Intrebarea este urmatoarea: un hard ATA 100 ar fi potrivit pentru a inlocui HDD de la laptop? Sau vor fi probleme in ceea ce priveste numarul de pini?

  32. admin on februarie 8th, 2012 2:38 pm

    Ai nevoie de un HDD IDE standard de 2.5 inch. Numarul de pini nu difera.

    Nu conteaza standardardul ATA, acesta este oricum „backward compatible”. Asta inseamna ca putem monta un HDD ATA 100 pe o placa de baza care nu cunoaste acest stadard, ci unul mai vechi, cum ar fi standardul ATA66. In acest caz rata maxima de transfer va fi de 66MB/s (in loc de 100MB/s), o rata oricum fantezista pentru un hdd de laptop IDE care in cel mai bun caz transfera 30-40MB/s in lumea reala.

    In magazine se gasesc mai greu astfel de HDD-uri ATA sau IDE, dar preturile sunt destul de piperate.
    [img]http://incepator.pinzaru.ro/wp-content/uploads/2012/02/hdd_laptop_ide.gif[/img]

  33. marian on martie 10th, 2012 12:21 pm

    Salut Amdin am si eu o intrebare la tine te rog frumos acuma cateva zile am scapat hdd jos pe gresie cu tot cu carcasa lui si cand lam bagat in pc merge foarte greu mai ales cand vreau sa copii ceva in partia lui adika D are viteza de 2,45 mb second deci se mai poate face ceva la el astept un rasp… multumesc respect o zi cat mai placuta

  34. maya larisa on martie 14th, 2012 2:55 pm

    Buna ziua!Si eu am o intrebare legata de un hdd extern,cand il conectez la pc nu pot vedea un folder (nici daca ii dau search,nici nu e ascuns)dar conectat la tv apare.este vorba doar de un folder,celelalte se vad.cum as face sa-l „gasesc”??

  35. gherasim on aprilie 10th, 2012 5:26 pm

    Buna ziua . Am venit sa intreb si eu in legatura cu o problema ce dureaza de cateva zile si anume : la pornirea P.C.-ului , se aud niste pacanituri , un zgomot metalic sau ceva asemanator . In aceste momente calculatorul se blocheaza la incarcarea sistemului , dupa care incepe incarcarea apoi iar incep acele pacanituri si iar inceteaza incarcarea sistemului . Intr-un final reuseste sa se incarce , porneste , dar nu vrea sa-mi mai vada hardul ,,D,, din calculator . Deci , ma apuc si restartez , dupa care hardul este vizibil si in stare de functiune . Am folosit HdTune si nu-mi gaseste erori sau alte probleme . Va rog daca aveti idee , ma puteti lamuri despre ce ar putea fi vorba ? Multumesc !

  36. Alexandru on iunie 10th, 2012 1:09 am

    Pentru Marian, sfatul meu este sa scoti hardul din unitate, impreuna cu placuta de ram in cazul de ram dual chanell(2 placute de rami), apoi sa citesti postul sa vezi cum merge pc-ul, daca merg bine pui placuta a doua si repeti.Daca iese bine atunci hardul este problema, daca iese rau atunci ramii sunt de vina, ii ai in garantie, ii schimbi daca nui ai cumperi altii in loc.Cat despre hard iti sugerez sa mergi la un service specializat si sa ceri acolo recuperare de date, tine cont ca hardul este singurul obiect din calculator cu componente in miscare.Pentru mai multe detalii despre problema lasa aici un reply.

  37. gabriel on iulie 8th, 2012 10:14 am

    buna pot schimba hard disk-ul de unitate fixa cu unul de leptop?

  38. nerva on august 6th, 2012 2:05 pm

    Buna ziua,
    Am cumparat un HDD WD Caviar Blue 500Gb , care se alimenteaza printr-un conector Berg (4pini)
    Problema mea este ca nu stiu care este pozitia corecta de cuplare a conectorului in portul HDD-ului, deoarece, poate fi introdusin ambele pozitii, (locasul neavand o chee) si astfel ma tem sa nu am necazuri.
    Ma puteti ajuta? Multumesc.

  39. nerva on august 7th, 2012 7:31 am

    Revin asupra intrebarii puse (cu scuzele necesare ptr.confuzia datorata nepriceperii} De fapt portul cu 8 pini de pe HDD este ptr. setarea jumperilor, si nu ptr. alimentare, ptr care se foloseste conectarea SATA.

  40. nerva on august 20th, 2012 4:06 pm

    Buna ziua,
    pe HD,este instalat VISTA in partitia C: iar partitia D: nu mai are suficient spatiu pentru a mai putea instala sistemul de operare HP.
    Pot realiza acest lucru instaland al 2-lea HD pe acelas desktop?
    Cum sa procedez daca este posibil? Multumesc!

  41. Marius on august 20th, 2012 10:47 pm

    Buna ziua , am si eu o intrebare . . . Care HD e mai indicat pentru windows , cel Sata , sau cel Ide ? .

  42. Andreea….doar ea on octombrie 9th, 2012 3:16 pm

    vreau si eu sa aflu care sunt principalele caracteristici ale unui hard disk…ma poate ajuta cinea urgent????? va multumesc……

  43. Ce este defragmentarea? « Bine ai venit pe blogul meu. on octombrie 23rd, 2012 8:36 pm

    […] Prin defragmentare – fragmenetele aparţinând unui fişier sunt mutate în aceiaşi locaţie pe suprafaţa discului, ceea ce face ca viteza de accesare să nu fie limitată decât de performanţele tehnice ale hard disk-ului. […]

  44. bibibad67 on octombrie 23rd, 2012 9:10 pm

    Buna! am achizitionat un smart tv samsung,iar atunci cand vreau sa vizionez canalele tv romanesti online mi se cere playerul sopcast .am incercat sa descarc playerul pe tv si nu se accepta,intrebarea e se poate imbunatati sau atasa ceva la el pentru a reusi sa descarc sopcast astfel incat sa pot vedea posturile tv?

    Am uitat sa mentionez ca actualmente locuiesc in Italia si nu am televiziune digi,daca ma puteti ajuta! Multumesc anticipat!

  45. admin on octombrie 23rd, 2012 9:56 pm

    @ bibibad67

    Sopcast functioneaza in principal pe calculatoare cu Windows si Internet Explorer.

    Un SmartTV ruleaza un sistem de operare bazat pe Linux sau Android, sau chiar un sistem de operare proprietar. Exista sopcast si pentru Android si pentru Linux dar nu stiu ce sa spun despre compatibilitate cu un smartv. Ar trebuie sa te interesezi ce sistem de operare ai si eventual sa sapi prin diverse forumuri ca sa cauti o versiune modificata pentru SmartTv.

  46. Popandaul on decembrie 25th, 2012 2:35 pm

    Salut,eu am un Netbook de 10″ care foloseste un SSD de 180gb.e posibil sa’ inlocuiesc cu un HDD?

  47. admin on decembrie 26th, 2012 4:49 pm

    @Popandaul

    In mod normal, DA. Daca ce ai acum e un SSD pe interfata SATA, acesta este de dimensiunile unui hard disk de 2.5 inch si are aceiasi conectori.

  48. ionela on ianuarie 7th, 2013 10:29 am

    de sambata imi apare un mesaj pe laptop de la windows cum ca hard diskul ar fi defect si trebuie inlocuit sau reparat si trebuie sa copiez toate fisierele pe un disc.oare ce se intampla?ce trebuie sa fac?eu nu ma pricep deloc la asa ceva am dat mereu revocare sau x la mesaj.

  49. ella maria on ianuarie 14th, 2013 12:39 pm

    salut! am si eu o problema. mi-am cumparat de catva timp un hard extern si dupa o perioada de utilizare nu pot sa mai vizualizez continutul atunci cand intru in el, nu-mi mai arata nimic, insa ele exista in el deoarece pot sa le gasesc folosind optiunea ,,search” si apoi sa le vizualizez. faza e ca nu mai tin minte toate folderele cum se numeau si nu pot sa le caut.

  50. Dorin on martie 15th, 2013 8:35 am

    Buna ziua!Ma intreb totusi ce semnifica culorile carcaselor HDD-urilor externe (ex:negru,albastru,rosu).Eu ma pricep mai putin dar nu imi vine sa cred ca poate fi doar pentru design.Va multumesc!

  51. admin on martie 16th, 2013 5:04 pm

    @Dorin. Nu reprezinta nimic aceste culori, daca e sa ne referim la performante.

    In cazul unor modele de hard disk-uri, culorile pot da anumite indicii despre performanta. Daca luam cazul celor de la Westen Digital, am avea asa:

    Green = Eco, de obicei un numar mai redus de rotatii si implicit un consum mai mic de energie

    Blue = Hard disk-uri de serie, un compromis intre consum si performanta

    Black = Hard disk-uri cu viteze superioare.

  52. Adrian on noiembrie 13th, 2013 2:43 pm

    Salut. Ma tot bate gandul sa iau un hdd extern. Ca si modele si buget m-am gandit la http://www.emag.ro/hdd-extern-seagate-expansion-2tb-3-5-7200rpm-32mb-usb-3-0-negru-stbv2000200/pd/ERW6TBBBM/ sau la http://www.evomag.ro/COMPONENTE-PC-Hard-Disk-Drive-Hard-Disk-Extern/Western-Digital-HDD-Extern-Western-Digital-My-Passport-Ultra-1TB-2.5-USB-3.0-si-USB-2.0-Gri-Husa-Inclusa-102364.html . Primul vad ca are alimentare separat si e mare pe cand al doilea e invers. Se merita sa iau seagate in conditiile in care nu prea am
    sa-l plimb de la un calculator la altul? Care e mai rapid dintre astea 2? Sau poate ai alte recomandari. Si totodata as dori sa stiu daca se merita sa astept black friday?(nu de alta da la un laptop pe care pusesem ochii a fost acelasi pret numai ca pusese unul mai mare de black friday ca sa arate ca au facut reducere). Multumesc anticipat.

  53. admin on noiembrie 14th, 2013 5:01 pm

    Este evident, hard diskul cu alimentare separata va fi mai rapid, caci functioneaza la o viteza de 7200 de rotatii, fata de 5400.

    Acum, este discutabil cat de necesara e o viteza superioara in cazul unui hard disk extern. Daca este folosit zilnic la transportul de data, atunci intr-adevar poate conta o diferenta de 10-20Mbs/. Altfel, folosit pentru stocare ocazionala, nu se va sesiza o diferenta simtitoare. Un film va rula la fel si de pe cel mai rapid, dar si de pe cel mai lent hard disk.

    Atentie la interfata USB 3.0! Majoritatea calculatoarelor, chiar si cele mai noi folosesc in continuare interfata USB 2.0, unde transferul maxim de date este de aproximativ 50MB/s – ceea poate fi sub rata de transfer pe care poate sa o dezvolte un hard disk din generatia noua. Vorbim aici de rate de transfer care se invart in jurul unei viteze de 100MB/s. Se poate achizitiona o placa de extensie care echipeze calculatorul cu USB 3.0. (+70-100 lei)

    Black friday e o mica loterie, sunt intr-adevar niste produse reduse consistent, dar numarul lor este mic. (cateva bucati) Ele sunt folosite pe post de „momeala”. Cine are noroc sa dea comanda primul, se procopseste cu un produs intr-adevar redus. In rest, reducerile nu sunt cele pe care le-ar astepta lumea de black friday.

  54. cristi on februarie 3rd, 2014 8:37 am

    Buna ziua!Am un laptop emachines e525,hdd-250gb(5400rpm).Intrebarea mea este,daca pot schimba hdd-ul cu unul de 1tb.Multumesc!

  55. Stefan Nicolae on februarie 5th, 2014 8:59 am

    Am si eu o intrebare….de curind hdd-ul din laptop WDC WD3200BEVT-22A23T0,are o mare problema in sensul ca nu mai stie cum il cheama…nu mai este vazut de bios,dar in schimb introdus in rac si cu ceva programe de editor hex vad cite ceva pe acolo…problema se punea la clonarea hdd-ului ca si software,dar am facur rost si de fisierelesale originale,numai ca nu am gasit un program care sa cloneze,sau sa poata rescrie(PCB,MCA,RomCip),ma puteti ajuta cu un sfat?

  56. STEFAN on februarie 25th, 2014 1:09 pm

    Va rog sa-mi spuneti daca dauneaza cu ceva unui hdd-extern, conectarea si deconectarea la un laptop care este pornit. Apar socuri de alimentare care pot defecta hdd-ul extern ? Foarte rar cuplez hdd-ul la laptop-ul oprit , si il deconectez dupa ce opresc laptop-ul cu Shut-down.

  57. da on mai 16th, 2014 4:21 pm

    lol ca da pentru ca hdd nu isi parcheaza capul de citire/scriere!!!

  58. bogdan on iunie 22nd, 2014 9:07 am

    salut am si eu o intrebare care hard e mai fiabil cel de 5400 de rotatii cu buffer de 32 de mega sau cel de 7200 de rotatii cu buffer de 16 mega

  59. Chryss on august 5th, 2014 9:21 am

    Salut am o problema cu pe și nu știu Cum o pot rezolva
    De ceva vreme când joc mai mult de 5 minute battlefield 4 unitatea se aude ca merge ventilatoarele la maxim iar de o data se blochează jocul ..când intru în task manager sa închid jocul mai arata procesor este folosit 10% video 40% iar hard disc 99%…
    Și nu pot same dau seama deci. .. Am procesor i5 370 iar placa video nvidia gforce 560ti. ..hard disc 1000gb Hitachi și este împărțit în 2 partition una unde țin doar windows și programe pe windows și una unde am programe și jocuri..și încă ceva sursa e 850 atx. Folosesc windows 8.1 pro și nu știu dacă are vreo treaba windosu la. …înainte nu am făcea așa Mulțumesc și aștept o lămurire ms

  60. Aura on aprilie 14th, 2015 8:42 am

    Buna ziua , am o problema , am un laptop MacBook Air , cand il deschid apare pe fond gri forma unui folder cu semn de intrebare . Mi s-a spus ca cel mai posibil ar fi hardul care este foarte scump si nu se gaseste modelul lui singura posibilitate ar fi sa gaseasca nu stiu ce program prin care sa reuseasca sa il recupereze . Asa mi s-a spus unde l-am dus la reparat , as vrea sa stiu daca poate fi adevarat.
    Multumesc

  61. tabacaru on noiembrie 4th, 2015 10:04 am

    buna ziua am si eu o intrebare laptopul meu nu se mai deschide si imi arata sa apas pe tastele ctrl+alt+del si cand le apas mi se inchide si dupa cateva secunde se deschide din nou tot cu ctrl+alt+del ce trebuie sa fac ?

  62. JENICĂ on noiembrie 17th, 2016 11:45 pm

    NU STIU DECE NU POT SCRIE CEVA CĂCI APARE INSTANTANEU PAGINA DE CROME AJUTOR . CIND APĂS O LITERĂ SĂ SCRIU APARE PAGINA SI NU MĂ LASĂ . MĂ PUTETI INVĂTA CE SĂ FAC ?

  63. Puscas Viorica on noiembrie 30th, 2018 4:44 am

    Am un calculator din 2005 windous xp si nu mai functioneaza.Nu se piate instala alt windous(10) ca nu suporta.Ce trebuie facut?Sa fie montat un hard disk suplimentar sau ce??!In Petrosani nu stiu un centru unde sa ma lamureasca si nu as vrea sa arunc PCul.Cat m-ar costa sa-l reabilitez pt.o activitate casnica simpla.nu.ceva.f.complicat de birou.Multumesc!

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.