Ce este un dosar?

septembrie 3, 2008

Un dosar reprezintă un container pentru fişiere, creat fel încât acestea să poată fi organizate şi gestionate cât mai simplu.

Modul clasic de stocare a informatiei vs modul electronic

Dosarele au fost create din raţiuni cât se poate de practice. Numai sistemul de operare Windows necesită la instalare copierea pe disc a unui numar de aproximativ 10.000 de fişiere. În lipsa dosarelor, primul fişier creat de un utilizator s-ar alătura unei liste cu alte 10.000 mii de fişiere. Imaginaţi-vă în faţa unei liste cu de 10.000 de fişiere şi veţi înţelege imediat rostul dosarelor. In aceste conditii fisierele necesare sistemului de operare sunt grupate la un loc intr-un dosar denumit in majoritatea cazurilor „Windows”.

Chiar dacă fişierele se găsesc tot timpul incluse în diverse dosare, acestea rămân în continuare singurul mijloc de stocare a datelor. Dosarele trebuie văzute doar ca un mijloc de sistematizare a fişierelor şi nimic mai mult.

Dosare in Windows

Subdosarele

Chiar daca sunt grupate intr-un dosar, in fata celeor 10.000 de fisiere amintite mai sus nu am avea mari sa le facem fata. Pentru ca organizarea să nu cunoască limite, un dosar poate îngloba pe lângă fişiere şi alte dosare.

Dosarele care sunt incluse în alte dosare poartă de numirea de subdosare. Subdosarele se bucură de acelaşi regim ca şi un oricare alt dosar şi pot stoca la rândul lor fişiere şi alte dosare.

Ierarhia dosarelor

[singlepic=9,300,260,,right]Ierarhic vorbind, un subdosar este situat la un nivel inferior faţă de dosarul ce-l conţine. Pentru a putea accesa subdosarul in cauză trebuie să descheţi mai întâi dosarul în care se află acesta inclus, adică trebuie să coborâţi un nivel.

Atunci când un obiect rezidă într-un alt obiect se poate vorbi despre o relaţie părinte-copil. Un fişier este un obiect copil faţă de dosarul în care este inclus. Un subdosar poate avea funcţia de părinte în raport cu fişierele pe care le conţine, dar în raport cu dosarul în care este inclus la rândul său are funcţia de copil.
Se aud voci care spun „…şi dacă asta e un dosar părinte, atunci ce?” Nu se întâmplă nimic spectaculos cu un dosar părinte. Totuşi faptul că aveţi o idee despre cum sunt incluse dosarele unele în altele poate fi de mare ajutor pentru înţelegerea organizarii informatiei electronice.

Ce sunt „folderele” ?

„Folder” este un termen preluat ca atare din limba engleză. Nu sunt puţine persoanele care folosesc cuplul „fişier – folder” în loc de „fişier – dosar” aşa cum ar fi firesc. A folosi un termen autohton şi unul străin, nu este tocmai logic. Într-adevăr, există termeni care au un corespondent ciudat în limba română, dar nu este şi cazul termenului „folder” care înseamnă „dosar”.

Folder – 1.mapă, dosar 2. poligr. – pliant [Dicţionar Englez – Român – L. Leviţchi, A. Bantaş]

Ce sunt directoarele?

Director sau dosar inseamna in esenta acelasi lucru. Intr-o interfata de tip text, specifica erei de inceput a calculatoarelor, fisierele sunt organizate in directoare.

Ce este un director. Un director este un container pentru fisiere intr-o interfata de tip text.

Dosarele sau folderele sunt specifice interfetelor de tip grafic. Spre deosebire de directoare, care din punct al vedere al utilizatorului raman doar niste simple denumiri, folderele pot fi personalizate prin schimbarea pictogramei standard sau schimbarea fundalului.

Dosare iconite

Comentarii

Un comentariu la articolul “Ce este un dosar?”

  1. vitalik on ianuarie 19th, 2020 7:14 pm

    nu este absolut ce caut eu ……………………………………. 😢😢😢

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.