PC Card, Card Bus, Express Card

noiembrie 20, 2008

Personal Computer Memory Card International Association

PCMCIA este o asociaţie internaţională ce a luat fiinţă în anul 1989 cu scopul de a implementa standarde pentru diverse dispozitive ce pot fi ataşate în special echipamentelor portabile: laptop-uri,  PDA-uri, camere digitale etc. Standardele PCMCIA ţin cont de o serie de factori critici pentru aceste dispozitive:

 • fiabilitate
 • consum redus de energie
 • dimensiuni reduse

De-a lungul timpului tot mai multe dispozitive hardware au fost concepute să încapă într-un card  de dimensiuni reduse ce poartă sigla PCMCIA:

 • hard disk-uri
 • unităţi de stocare flash
 • memorie RAM
 • fax/modem-uri
 • plăci de reţea (wireless sau Ethernet)
 • adaptoare pentru interfeţe USB şi FireWire
 • adaptoare Bluetooth
 • tunere TV şi FM
 • cititoare de carduri
 • placi de sunet

PC Card, Card Bus si ExpressCard

Prima implementare a standardelor PCMCIA a luat forma cardurilor PC Card de mărimea unei cărţi de credit: 54mm x 85.4mm, şi între 3.3 şi  10.5 mm grosime.

Modem in format PC Card

CardBus

In anul 1995 asocitia a PCMCIA a lansat o noua interfaţă pe 32 de bit denumită CardBus. Pastrand acelasi dimensiuni precum si compatibilitate cu standardul anterior interfaţa CardBus pe 32 de bit a permis conectarea unor dispozitive mai rapide, oferind o latime de bandă de maxim 133MB/s. Standardul CardBus este întalnit în dotarea majorităţii laptopurilor fabricate in intervalul 1997-2007.

Adaptor Cardbus USB 2.0 Firewire

Dacă laptop-ul dumnevoastră nu dispune de porturi USB 2.0 sau FireWire, puteţi adăuga cardul de mai sus care să rezolve această problemă.

Express Card

Express Card este cea mai nou standard promovat de cei de la PCMCIA. Acesta utilizează intefaţa PCI-Express 1X, care are o lăţime de bandă de 250 MB/s. Acest standard, din pacate, nu ma este backward compatible asa ca nu vom putea folosi vechile carduri PCMCIA sau Card Bus impreuna cu un slot express card.

Express Card 32GB

Dimensiuni PC Card si CardBus

Înainte achiziţiona un produs ce poartă sigla PCMCIA trebuie să fiţi siguri că este compatibil echipamentul în care urmează să fie introdus. Pentru aceasta, trebuie să ştiţi ce tip de card-uri acceptă echipamentul în cauză şi ce tip de card este acela pe care doriţi să-l cumpăraţi. Cardurile mai vechi sunt concepute pentru interfaţa PC Card  funcţioneză şi împreună cu interfaţa Card Bus. (compatibilitate în urmă – „backward compatibility)

Un alt aspect important referitor la caracteristicile unui card îl constituie grosimea acestuia. În funcţie de grosime cardurile pot fi de trei tipuri:

TIP

Dimensiuni:

lătime/lungime/ grosime

Utilizare tipică

Type I

54 mm/85 mm/ 3.3 mm

Carduri de memorie Flash, RAM, ROM

Type II

54 mm/85 mm/ 5.5 mm

Plăci de reţea, fax/modem, porturi USB,FireWire, adaptoare Bluetooth

Type III

54 mm/85 mm/ 10.5 mm

Hard disk-uri PCMCIA

Dimensiuni express card

Express card dimensiuni

Comentarii

Avem 26 comentarii la articolul “PC Card, Card Bus, Express Card”

 1. Radu on martie 15th, 2009 12:28 pm

  Salut,

  Am un laptop Fujistsu-Siemens cu slot card express se potriveste un modem 3G PMCIA in el? As vrea sa stiu sigur inainte sa cumpar modemul. 🙂

 2. admin on martie 15th, 2009 6:52 pm

  Un slot express card are o latime tot de 54MM dar un card PCMCIA nu o sa intre decat pina la aproximativ 3/4 din lungimea sa in slot. Fizic intrarea cardului este blocata de constructia slotului care accepta carduri de 54MM doar in forma de L.

  Express card in forma de L (L shape)

 3. cozac on iunie 6th, 2009 9:20 am

  deci pot sa imi pun un hdd pe expres card 54 ?

 4. enache on iunie 9th, 2009 7:40 am

  la ce foloseste un slot pentru card pcmcia la televizoarele sony bravia?

 5. laurentiu on septembrie 12th, 2009 10:49 am

  Doresc sa achizitionez o placa de captura externa pe EXPRESS CARD 54
  Multumesc pentru informatii

 6. dalaras on octombrie 19th, 2009 6:26 pm

  Doresc sa cumpar placa de captura externa express card/54 cu porturi firewire, daca ma puteti ajuta….. .Am un laptop Acer Aspire 7730zg, am cautat prin toate magazinele de specialitate din Timisoara si ….. .

 7. GHERASIM on februarie 12th, 2010 2:06 am

  Va salut ! Am un P.C. desktop Acer Aspire M3640 care in partea din fata este dotat cu cititoare de carduri de diferite dimensiuni . Am incercat sa introduc un card pentru a copia date de pe el dar nu-l vede ! Poate ma ajutati dvs. cu un sfat , un driver ceva , poate nu are instalat ce-i trebuie ! Va informez ca sunt totusi incepator intr-ale calculatoarelor . Va multumesc pentru intelegere !

 8. adrian capet on februarie 14th, 2010 11:25 pm

  PCMCIA Hard Disks gasesc asa ceva la dvs ??? am o camera mai veke .. hitachi MP-EG1A
  respect

 9. sorin on februarie 21st, 2010 12:47 pm

  Salut, ma itntereseaza sa stiu daca merge vreo placa video pe express card. Cel in forma de „L”

 10. admin on februarie 26th, 2010 7:48 am

  @ Sorin Preluare de pe expresscard.org.

  No, we do not expect that a stand-alone ExpressCard graphics accerlerator will be developed in the near term. Although the PCI Express x1 lane used in the ExpressCard interface is fast enough for substantial graphics acceleration, graphics accelerators currently require more board space than even an ExpressCard/54 module provides, more power than the ExpressCard slot can provide and produce more heat than an ExpressCard module can safely dissipate. We do expect to see ExpressCard modules which allow the addition of second (or even third or more) monitors to your system, although the level of graphics peformance on an external monitor will likely be best suited for office applications.

  However, it is possible to achieve graphics acceleration using an ExpressCard slot. Using a PCI Express expansion chassis, a standard PCI Express graphics accelerator card can be utilized to allow game-level 3D graphics (to an external monitor) even if your notebook came with low-end internal video support. Due to the fact that there is not a simple path back to the internal video subsystem, upgrading the graphics capabilities of your built-in monitor is not possible with this type of setup. Graphics upgrade/expansion (to an external monitor) is also available through the ExpressCard slot via Docking Stations.

  Traducere cu google:

  Nu, nu ne așteptăm ca un stand-alone ExpressCard grafică accerlerator va fi dezvoltat în viitorul apropiat. Deși PCI Express x1 banda utilizată în interfața ExpressCard este suficient de rapid pentru accelerare grafică substanțiale, acceleratoare grafice necesită în prezent spațiu de bord, chiar mai mult decât un modul de ExpressCard/54 prevede, de putere mai mult decât poate oferi slotul ExpressCard și produce mai multă căldură decât un ExpressCard modul poate disipa în condiții de siguranță. Noi așteptăm să vedem module ExpressCard care permit adăugarea de monitoare două (sau chiar treime sau mai mult) în sistemul dvs., deși nivelul de grafica Performanță pe un monitor extern va fi probabil cele mai potrivite pentru aplicații de birou.

  Cu toate acestea, este posibil să se realizeze accelerare grafică folosind un slot ExpressCard. Folosind un sasiu de extensie PCI Express, PCI Express un standard accelerator grafic de card poate fi utilizat pentru a permite jocul la nivel de grafica 3D (la un monitor extern), chiar dacă notebook-ul a venit cu low-end suport video intern. Datorită faptului că nu există o cale simplă înapoi la subsistemul video internă, ​​modernizarea capacităților grafice ale încorporat în monitor nu este posibilă cu acest tip de instalare. Grafica de upgrade / expansiune (la un monitor extern) este, de asemenea, disponibil prin intermediul slotului ExpressCard prin Stații de andocare.

 11. retezan ioan on aprilie 3rd, 2010 1:32 am

  as dori sa achizitionez un card express 54 m un laptop acer si am cumparat un hdd extern wd my book2 edition 2 cu fireware 800,400 si edata,aveti idee de unde pot lua un card cu fireware 800,400? va multumesc

 12. Adrian Iulian on ianuarie 6th, 2011 1:31 pm

  Salut. Am si eu un HP Pavilion DV9059ea si nu prea mai merge bine placa video. Am inteles k trebuie sa schimb pl d baza. As putea totusi sa folosesc o pl video externa? Laptopul are un ExpressCard/54 slot (also supports ExpressCard/34). Asta e pagina la laptop: http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?docname=c00789864&tmp_task=prodinfoCategory&lc=en&dlc=en&cc=us&product=3308936 . Astept un raspuns va rog. Multumesc anticipat.

 13. Laura on ianuarie 16th, 2011 4:03 pm

  Buna,
  Am un laptop HP Pro Book 4510s si as dori sa descarc filme de pe o camera video SONY DCR-TRV285E PAL .Ce ar fi recomandabil (calitate /pret) sa imi cumpar sa am o calitate buna a filmului descarcat ?
  Placa de captura firewire sau o placa pe USB care mai e si TV tuner.
  Parerile sunt impartite unii imi spun ca:
  – nu conteaza placa de captura ci camera video
  -altii spun ca placa de captura firewire ar fi o solutie mai buna.
  Tind sa optez spre a doua varianta dar nu stiu ce placa de captura firewire s-ar potrivi la laptopul meu.
  Astept un raspuns.
  Multumesc

 14. admin on ianuarie 17th, 2011 1:07 pm

  @Laura —- Captura pe firewire este una digitala. Practic din camera video se transfera un fisier bit cu bit pe calculatorul tau.

  Captura printr-o placa de capura analogica care are si TV Tuner este una analogica. Placa capteza semnal video care-l transfera intr-un fisier prin intermediul unui codec video. Transferul analogic duce teoretic la anumite pierderi de calitate in urma conversiei digital-analogice, dar practic diferențele sunt neglijabile – tot la fel o sa se vada pe ecran.

  Laptopul tau suporta carduri de extensie express card 3/4. Trebuie sa cauti un astfel de card cu firewire.

 15. Lazar Cornel on iunie 6th, 2011 8:39 am

  Buna tuturor.Am achizitionat de curand o camera video Sony EX1.Cardul/slotul prevazut este Expresscard ..de aceea mi-am si permis sa postez aici mesajul.Intrebarea mea ar fi daca stie cineva de unde se pot cumpara aceste carduri si ce variante mai ieftine ar fi pentru o solutie mai ieftina/fara insa a face rabat la calitate(viteza de transfer).Am auzit ca se mai poate folosi CardReader-ul /adaptorul de la Expresscard si card SDHC clasa 10.Pentru ca sunt cam in ceata ..multumesc oricui are vreo informatie la acest capitol.Sa auzim numai de bine .Cu respect Lazar

 16. Ericsson on august 25th, 2011 7:34 pm

  Pentru un Ericsson MC16 ce PCMCIA imi trebuie ? (as dori un port USB 2.0 si unul LAN). Multumesc!

 17. ionut on septembrie 1st, 2011 1:57 pm

  sal am un hp compaq nc6120 si am loc PC Card Slots ? la ce ma ajuta multumesc anticipat

 18. calin on septembrie 14th, 2011 8:27 pm

  Salut
  Am nevoie de expresscard 54-firewire la laptopul meu Acer travelmate dar nu gasesc nicaieri.
  Pot folosi de 34 ??? ( in lacas am o copie de plastic de expresscard de 54)

  Cu stima

 19. [Vând/Schimb] Netbook (11.6" –13.3") Laptop 15.4" (dual core, rezolutie Hd ready 1366/768, ddr3) on septembrie 26th, 2011 8:53 pm

  […] (detalii suplimentare cu privire la modul de folosinta al unui asfel de conector gasiti aici ) . Durata de viata a bateriei (@ 1-1.5 ore ) . Laptop Lenovo G550 15.4" (rezolutie Hd […]

 20. cristi on decembrie 29th, 2011 7:43 pm

  Mi-am cumparat placa de captura Gembird FWP-3PC-R pentru a-mi capta imagini video pe PC. Problema este ca am incercat sa o instalez pe placa de baza, dar nu o vede calculatorul, cel putin in Device manager nu imi apare, nici nu mi-a spus la deschiderea calculatorului ca a gasit hardware nou.
  Am instalat-o intr-un conector gresit? In care conector de pe placa de baza sa o instalez?
  Multumesc!!

 21. admin on decembrie 30th, 2011 11:54 pm

  @Cristi

  Daca o montai intr-un slot gresit, trebuia sa te optintesti putin… Placile de extensie sunt facute sa nu intre decat in slotul potrivit.

  Daca nu ti-o vede calculatorul – ori slotul in care ai introdus-o are probleme, ori placa de captura e vinovata.

 22. serban on februarie 15th, 2012 6:40 pm

  buna ziua
  am o inntrebare : pentru laptop , gasesc un express card adaptor bluetooth ?

 23. admin on februarie 15th, 2012 11:06 pm

  @Serban, nu am vazut prin comert asemenea dispozitive. Nu sunt cautate, probabil se aduc dar pe comanda speciala. Este mai simplu sa iei una adaptor pe USB sunt unele minuscule care se fac una cu slotul USB si nu incurca, in sensul ca s-ar agata in ceva.

 24. istodorescu emil on februarie 12th, 2015 8:36 am

  buna ziua.am cumparat o camera video auto pe care calculatorul meu nu o recunoaste.exista un dispozitiv care sa rezolve problema?ce ar trebui sa fac?cu stima.

 25. Ionut on februarie 15th, 2015 3:15 pm

  Salut… exista cumva un express card care sa die un fel de a 2-a placa video!? intreb pt ca as vrea pt un laptop Lenovo Thinkpad L430 … multumesc

 26. Marian on martie 8th, 2021 5:15 pm

  Salut, exista cititor de PCMCIA extern. In laptop am Expresscard de 34 si atat. Multumesc

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.