Comanda Delete şi fişierele

februarie 4, 2009

Ce putem face cu comanda delete?

Tasta delete

Comanda delete este responsabila cu stergerea atunci cand o folosim împreună cu un fişier.

De ce stergem fişiere? Filozofia spaţiului ocupat…

Atunci când spaţiul de stocare disponibil se apropie de limită, este momentul să facem curăţenie printre fişierele existente. Comanda Delete sau Ştergere este cea care ne permite să eliberam spaţiul de stocare prin eliminarea fişierelor de care nu mai avem nevoie.

Ce se întâmplă cu fişierele şterse?

Fişierele şi dosarele şterse nu vor mai figura în lista fişierelor şi dosarelor conţinute de un mediu de stocare. Acest lucru înseamnă că nu mai putem accesa fişierele şterse, în schimb putem benefica de spaţiul de stocare eliberat în urma operaţiunii de ştergere.

Pot şterge orice fişier?

 • Mediile de stocare doar pentru citire precum CD-ROM-ul sau DVD-ROM-ul, nu suportă nici un fel de modificare, prin urmare ştergerea de fişiere este imposibilă. Daca totuşi incercam să ştergem vom fi serviţi cu un mesaj de eroare.
 • Dacă un fişier este folosit de un program care rulează operaţiunea de ştergere va eşua.
 • Pentru ca anumite datele conţinute să fie în singuranţă, unele medii de stocare au protectie la scriere. Va trebui să poziţionaţi elementul de protecţie în poziţia care permite scrierea de date.

Se mai pot recupera fişierele şterse?

Tocmai am şters hardul de la firmă! Voi fi concediat?

Windows trimite implicit fişierele şterse la Coşul de recilare. Fişierele ajunse la Coşul de reciclare sau Recycle bin se pot recupera foarte simplu.

Fişierele care au fost eliminate din Coşul de Reciclare sau care nu ajuns niciodată acolo nu se pot recupera cu intrumentele puse la dispoziţie de Windows. Există software specializat în recuperarea fişierelor. Astfel de programe pot recupera fişiere şterse daca sunt utilizate într-o periodă scurtă de timp dupa ce fişierele au fost şterse.

Cum se şterg de fapt fişierele…

Orice mediu de stocare deţine un fel de registru de evidenţă a fişierelor, denumit generic TOC de la table of contents. În mare, acest registru conţine denumirea, dimensiunea, atributele şi adresa fizică a fişierelor pe suprafaţa de stocare a discului.

Atunci când ştergem un fişier eliminam de fapt din registru intrarea corespunzătoare fişierului, baiţii folosiţi pentru stocarea fişierului rămânând în continuare la locul lor. Dacă între timp aceşti baiţi nu au fost suprascrişi (deoarece spaţiul care fusese alocat fişierului este acum raportat ca disponibil) este posibil să recuperam fişierul cu ajutorul unui program specializat în operaţiuni de acest gen.

Cosul de reciclare

Dacă ne răzgândim la timp – Coşul de reciclare

Pentru ca să nu ştergem din greşeală fişiere încă folositoare, Windows nu şterge definitiv fişierele de pe hard disk ci le trimite mai întâi la „coşul de reciclare”.
Numai hard disk-urile beneficiază de un coş de reciclare, fişierele şterse de pe o dischetă sau alt mediu de stocare sunt şterse definitiv fără a mai putea fi recuperate.
Răscolind prin coşul de reciclare putem recupera o parte din fişierele şterse sau le putemi şterge definitiv pe cele aflate acolo.

Coşul de reciclare nu face minuni!

 • Coşul de reciclare are o capacitate de stocare care nu poate fi depăşită.
 • Dacă mărimea unui fişier nu se încadrează în limitele de stocare a coşului de reciclare acesta va fi şters definitiv.
 • În cazul în care nu este loc pentru toate fişierele şterse de dumneavoastră, Windows va şterge definitiv fişierele mai vechi din coşul de reciclare pentru a putea face loc fişierelor proaspăt şterse.

Atentie! Fişierele ajunse la coşul de reciclare nu eliberează spaţiul de pe disc pentru că în realitate fişierele sunt mutate într-un dosar creat de Windows şi denumit Recycled.

Comentarii

Avem 27 comentarii la articolul “Comanda Delete şi fişierele”

 1. boyaru on februarie 5th, 2009 1:24 am

  Salut, in legatura cu subiectul am urmatoarea intrebare – Cum fac sa sterg ceva definitiv de pe hard? Adica nici NASA sa nu mai poata sa scoata nimic de acolo.

 2. admin on februarie 6th, 2009 9:26 pm

  Pentru a şterge definitiv fara ca să se mai poată recupera ceva ai nevoie de un software de tip „file shredder„.

  Acest tip de program nu numai ca va şterge intrarea corespunzătoare fişierului din index, dar va suprapune peste spaţiul fizic ocupat de fişier pe suprafaţa discului alte date. (procedură care se numeşte zero filling, adică orice byte este umplut cu zerouri)

  Denumirea de shredder provine de la acele instrumente de birou sau industriale pentru franjurat hartia.

  Totusi cum nu putem fi sigur de ce tehnologii dispun cei de la NASA, cel mai sigur e sa folosesti şi un ciocan 🙂 după ce ai folosit file shredderul.

 3. Andreeah on aprilie 18th, 2009 10:48 am

  Buna!

  Am sters niste documente importante din greseala si am golit si cosul de gunoi :((…cum as putea sa recuperez documentele?

 4. admin on aprilie 18th, 2009 1:16 pm

  Trebuie sa cauti software ca se se incadreaza la categoria file recovery. Majoritatea programelor de acest tip nu sunt insa gratuite.

  Poti apela cel putin la o versiune de incercare (trial version) care are anumite limitari dar te poate ajuta sa-ti rezolvi problema. Un program insteresant este acesta: Recovery My Files.

 5. vircaconstantin on iulie 21st, 2009 8:50 pm

  AM CUMPARAT UN JOC IN3D DAR ACESTA CERE O MEMORIE DE 1GB RAM 15GB FREE HARD DRIVE SPACE. DACA POT MARI SI CUM CARACTERISTICILE CALCULATORULUI . ACUM MEMORIA ESTE 248MB RAM. ESTE VORBA DE EMPIRE TOTAL WAR

 6. guru on iulie 23rd, 2009 9:54 pm

  Ce tip de calculator aveti? Se poate upgrada memoria RAM la 512 MB sau 1GB daca aveti un calculator mai vechi. Pentru jocuri e foarte important si procesorul.

  Informatii detaliate despre memoria RAM gasiti aici – Ce este memoria RAM?

 7. zanganica on decembrie 13th, 2009 2:31 pm

  calculatorul meu copiaza foarte lent.Dureaza 40 de min. minimum un dvd.Am folosit nero ashampoosau expressburn si tot acelasi rezultat.Am instalat un alt windows dar degeaba.Ce sa fac?

 8. bogdan on ianuarie 3rd, 2010 2:30 pm

  vrei sa copiezi de pe dvd in pc sau sa arzi un dvd?
  daca vrei sa copiezi de pe dvd in pc conteaza viteza de citire a unitatii optice si viteza de scriere a hardului (implicit mem cache)
  daca vrei sa arzi un dvd conteaza viteza de citire a hdd si de scriere a unitatii optice pe dvd (implicit mem cache)

  sist de operare nu are nici o influenta atata timp cat este stabil si nu da erori. e vb. doar de viteza componentelor de a executa anumite functii.

 9. bogdan on ianuarie 3rd, 2010 2:33 pm

  pt guru: cu 256 mb ram abandoneaza ideea de a juca jocuri din astea ca total war.
  dupa cat ram ai pe sistem e clar ca ai un pc vechi de cel putin 4-5 ani. Asa e?
  Cu un pc de 4-5 ani nu poti juca jocuri de cat de 4-5 ani sau mai vechi.

 10. lucian on ianuarie 19th, 2010 12:54 pm

  am un stick usb emtec de 4gb,nu mai pot scrie si nici sterge de pe el,imi apare un mesaj,,discul e protejat la scriere,,cum pot elimina aceasta protectie sa pot folosii stick-ul din nou?
  mentionez k nu are niciun buton pe nicio parte cum am citit pe net ca ar avea alte stick-uri.
  se mai poate folosii sau trebuie sa-mi iau altul?

 11. dan on aprilie 4th, 2010 3:08 pm

  sterg un fisier si dupa un timp apare din nou.de ce?

 12. robert on septembrie 29th, 2010 11:01 am

  am un memory stick cu 4 foldere de muzica si vreau sa le sterg numai ca nu ma lasa pt ca sunt protejate la scriere . cum fac sa le sterg ?

 13. radu on octombrie 3rd, 2010 7:21 pm

  In cosul de reciclare am 1 folder protejat la scriere care nu se sterge.Am dat click dreapta pe el iar apoi stergere crezand ca asa il pot sterge.Folderul a disparut dar nu s-a sters iar acum nu-l mai pot restabili si nu mai pot sterge nimic.Ce pot face?

 14. biank on ianuarie 1st, 2011 6:12 pm

  cum se elimina protectia la cardul de memorie ca sa poti sa ii bagi muzica si poze din pc???

 15. admin on ianuarie 3rd, 2011 12:25 am

  @biank cardul de memorie are o protectie fizica, adica un switch de regula pe una din laturi. Este ilustrat pe card pozitia de scriere, daca switch-ul este in pozitia „lock” atunci nu va permite scrierea.

 16. taschina lucia on ianuarie 3rd, 2011 12:47 pm

  cum sterg dc1-corrupt file unreadeble?

 17. MICA on februarie 16th, 2011 10:56 am

  BUNA ,am un stick usb de 16GB am pus niste filme pe el si as dori sa le sterg dar nu ma lasa .Imi spune ca e protejat la scriere ,cum as putea sa le sterg .

 18. admin on februarie 16th, 2011 12:29 pm

  @ MICA Probabil vreun virus, sau o eroare in sistemul de fisiere cauzeaza aceasta problema.

  Solutia?

  Copie fisierele de care ai nevoie de pe stick si formateaza stickul cu un click dreapta deasupra literei stickului in My computer. Vezi aici detalii. Dupa care copii din nou pe stick si ai un stick curat.

 19. eugen on martie 2nd, 2011 11:30 pm

  in afara de disc clean-up, recycle bin cum se poate sterge dicul C:\ ?Am incercat sa caut ce si unde sau instalat de-mi arata la proprietati discul ocupat Am cautat in Apex++ ,dc++, my documents++ si nimic .acum 2zile aveam liber 19gb si pe desktop aveam 4 filme mkv de 1,4gb bucata deci stergindu-le mai cistigam 5,6gb ,total24,6 gb din 50gb ,Computerul meu a inceput sa incetineasca si chiar sa se blocheze Ajutooor, stie cineva ceva?

 20. admin on martie 3rd, 2011 12:22 am

  @Eugen

  Daca pe discul C este instalat sistemul de operare acesta nu poate fi sters pur si simplu in timp ce sistemul de operare functioneaza.

  In principiu din folderele”Program Files” si „Windows” nu trebuie sa stergi nimic daca nu stii exact despre ce e vorba. Din categoria folderelor speciale mai este folderul „Users” creat tot de Windows dar nici de aici nu trebuie sa stergi la intamplare. In folderul „Users” se poate face totusi un pic curatenie si se pot sterge fisierele temporare aflate la adresa „NUME USER\AppData\Local\Temp\”, de regula dupa cateva luni se aduna peste 1GB de fisiese temporare.

  In rest daca nu stii ce fisiere ocupa prea mult spatiu foloseste un program de genul „Showsize” (nu e gratutit) care vor crea un tabel cu toate fisierele si foldere dupa dimensiuni si alte optiuni.

 21. cata on iulie 6th, 2011 5:25 pm

  aceeasi problema am si eu cu un stick si cand vreau sa formatez imi da aceeasi eroare e protejat la scriere,nu stiu ce sa i mai fac

 22. admin on septembrie 30th, 2011 12:28 am

  @ Robert problema se rezolva prin formatare stickului. Cauzele pot fi multiple, de la o eroare in structura de fisiere pina la virusi.

  Solutia cea mai simpla este una babeasca:

  1) copii toate fisierele de pe stick pe calculator

  2) formatezi stickul – implicit se rezolva toate erorile si dispar virusii

  3) copii din nou pe stick doar ce ai nevoie, in cazul de fata fara folderele respective

 23. sake on noiembrie 16th, 2011 3:32 pm

  nu pot sterge si nici nu pot formata un stik
  imi spune ca e protejat la scriere
  ce este de facut?

 24. Tudor Maria on aprilie 3rd, 2012 1:32 pm

  nu pot sa mai sterg nimic din D:
  IMI APARE UN MESAJ;ACCESS IS DENIED

 25. balloumowgly on mai 2nd, 2015 7:57 pm

  Bună!
  Mă numesc Nicu H. şi de curînd am fost la un copiator în oraş,şi cînd m-am întors la domiciliu,am descoperit cu stupoare că toate folderele de pe stick îmi apar simbolizate altfel decît e normal şi-n plus de asta nu mai pot şterge nimic de pe el pentru că dosarul îmi reapare. Ţin să vă mai spun că-mi apare ca fiind ŢINTĂ,drept COMANDĂ RAPIDĂ! E drept că nu ştiu ce e acea,dar nici nu vreau ca să-mi îmbolnăvesc stickul.
  Menţionez că deşi am încercat să-l reformatez de 3 ori…nu s-a întîmplat să-şi revină la formatul iniţial de FAT!
  Rog ajutor!
  M U L Ţ U M E S C

 26. Bianca on noiembrie 11th, 2016 8:31 am

  Buna, cum sa activez ca atunci cand dau „delete” sa apara fereastra „are you sure to delete”? am windows 8 si nu am aceasta optiune. multumesc anticipat pentru un raspuns.

 27. Bianca on noiembrie 11th, 2016 8:33 am

  Buna, cum sa activez ca atunci cand dau „delete” sa apara fereastra „are you sure to delete”? am windows 8 si nu am aceasta optiune. Am observat ca daca vreau sa sterg fotografii, dand „delete” le sterge direct fara sa ma intrebe…..multumesc anticipat pentru un raspuns.

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.