Ce este formatarea?

noiembrie 12, 2008

Prin formatare un mediu de stocare este pregătit pentru stocarea de fişiere. Formatarea constă în impărţirea spaţiului de stocare disponibil în compartimente ce pot reţine o cantitate fixă de date. Aceste compartimente, denumite clustere, sunt manipulate de către sistemul de operare pentru stocarea şi accesarea sistematică a informaţiei.

Disc, pista, sector

Daca e sa luam exemplul unei dischete spaţiul de stocare de 1.44MB în urma formatării este sistematizat astfel:

  • 512 baiţi alcătuiesc un sector
  • 18 sectoare alcătuiesc o pistă
  • 80 de piste alcătuiesc o faţă

Având în vedere că o dischetă are două feţe, se adună în total un număr 2880 de sectoare, care pot stoca 1,457,560 de baiţi (2880×512).

Când trebuie să apelam la formatare?

• Dichetele nefolosite. Dacă aţi cumpărat dischete care nu sunt preformatate va trebui să le formataţi pentru a le putea folosi. Deşi nu este exclus, este puţin probabil să cumpăraţi dischete care nu au fost formate direct de producător.

• Hard-disk-urile nefolosite. Un hard-disk nou vine neformatat şi nu poate fi folosit pentru stocarea imediată de date. Va trebui să formataţi hard disk-ul folosind un sistem de fişiere compatibil cu sistemul de operare.

• Alte medii de stocare care nu sunt preformatate. Prin preformatare trebuie să înţelegem formatarea unui mediu de stocare direct de către producător.

• Instalarea sistemului de operare. Deşi nu este obligatoriu, de obicei instalarea sistemului de operare este precedată de formatarea discului sau a partiei care va stoca datele. Sunt situaţii când formatarea este obligatorie. Unele sisteme de operare necesită un anumit sistem de fişiere pentru a putea funcţiona. Schimbarea sistemului de fişiere se face în cadrul procesului de formatare.

Formatare din Windows

Cum formatam?

Cel mai simplu mod de a formata un disc constă în folosirea utilitarului de formatare pus la dispoziţie de Windows:

1. In My Computer selectaţi unitatea de stocare pe care doriţi să o formataţi cu un clic

2. Din meniul de context (clic drepata) al unităţii selectaţi comanda Formatare (Format)

Opţiuni la formatare

Capacitate

Optiuni formatare hard diskAcest câmp afişează capacitatea de stocare a unităţii de stocare. Pentru anumite tipuri de dischete putem selecta o altă capacitate de stocare decât cea standard.

Sistem de fişiere (File Sytem)

Puteţi opta pentru unul dintre sistemele de fişiere disponibile.  Pentru a ne lamuri in privinta sistemelor de fisiere avem la dispozitie urmatorul articol: Ce este un sistem de fisiere?

Etichetă Volum (Volume Label)

Aici facem o mica descriere a discului sau a partitiei ce urmează să fie formatata. Sistemul de fişiere FAT limiteaza  la maxim 11 caractere marimea etichetei, în timp ce sistemul de fişiere NTFS permite folosirea unei etichete de maxim 32 de caracatere.

Formatare rapidă (Quick Format)

În cazul formatării rapide, Windows pregăteşte direct discul pentru stocarea de fişiere sărind peste etapa în care verifică dacă pe suprafaţa discului există sectoare defecte. Dacă există sectoare defecte pe supraţa discului, iar acestea nu sunt identificate la formatare, integritatea datelor stocate pe discul formata rapid este pusă în pericol.

Activare comprimare (Compression)

Prin comprimare se poate mări pe ansamblu capacitatea de stocare considerabil, in functie si de tipul de date continute. Pare o afacere avantajoasă numai că trebuie să aveţi în vedere şi efectele secundare ale comprimării: calculatorul trebuie mai întâi să decomprime fişierele pentru a le putea folosi, iar acest proces cauzează încetinire sesizabilă a vitezei de lucru. O altă parte neplăcută a comprimării fişierelor o constituie incompatibilitatea cu anumite programe.  Chiar daca sistemul de fişiere NTFS suportă în mod nativ comprimarea fişierelor este utilizata foarte rar astazi.

Creare disc de pornire MS-DOS

Acesta optiune ne permite creara unei dischete de pornire, sau de „boot”. Nevoia de a porni calculatorul in mod MS-DOS este sa face simtita tot mai rar astazi.

O alta optiune pe care o avem la dispozitie este acea de a selecta dimensiunile clusterelor, despre care vom afla informatii in continuare.

Cum formatăm în DOS

Comanda format este responsabila cu formatarea in DOS.  (aceasta este o comanda externa avem nevoie de fişierul format.com pentru a o putea executa)

Sintaxa de bază a comenzii format este cea de mai jos:

format literă unitate:

Exemplu: format D: – dacă dorim să formatăm discul D: .

Dacă dorim să folosim parametri aditionali trebuie să specificăm astfel un parametru pe lângă  sintaxa de bază a comenzii:

format literă unitate: /parametru

Cei mai importanti parametri:

/? – afişează lista completă de parametri disponibili

/S – transferă fişierele de sistem pe discul formatat. (discul formatat nu este bootabil daca fisierele de sistem nu au fost transferate pe partitia activa)

/Q – quick format – formatare rapidă

/U – formatare neconditionată

/A:valoare cluster – pentru a seta dimensiuniea clusterelor. Valoarea clusterelor poate fi următoarea: 512, 1024, 2048, 4096, 8192, 16k, 32k, 64k. Pentru a formata discul D:, cu o dimensiune a clusterului de 4 kilobaiţi (4096 de baiţi) trebuie să tastam următoarea comandă: format c: /a:4096

 

Comentarii

Avem 29 comentarii la articolul “Ce este formatarea?”

  1. Ce este un sistem de fisiere? | incepator.pinzaru.ro on aprilie 19th, 2009 10:55 am

    […] pune problema alegerii unui sistem de fişiere atunci când formatam un disc, instalam un hard disk nou sau atunci când instalam sistemul de […]

  2. stanciu on iunie 28th, 2009 8:08 pm

    Buna ziua.
    Am un hard la care cred ca MBR-ul este sters.Nu stiu cum sa fac sa il pot reface.
    Pot sa instalez un SO fie win. sau linux dar nu vede partitiile si nu poate buta de pe hard disk.Am citit pe internet ca din consola cu tasta R nu ajung acolo sau in
    MS-DOS nu pot trece din A in C ca sa incerc fixboot sau altceva pentru a reface MBR.Va multumesc.

  3. stanciu on iulie 19th, 2009 8:42 pm

    Buna ziua
    Am un hdd care nu mai functioneaza.Exista un program care verifica hdd fara a avea sistem de operare instalat pe calculator.Hdd cind vreau sa instalez sistemul de operare imi spune ca nu il gaseste desi in bios este vazut.

  4. guru on iulie 21st, 2009 9:10 am

    Daca hard disk-ul foloeseste interfata de conecatare SATA este foarte posibil sa nu poata fi accesat de care sistemul de operare Windows XP. Pentru a remedia problema avem doua optiuni:

    1) Setam in BIOS ca interfata SATA sa emuleze interfata IDE. In felul aceste desi hard disk-ul foloseseste interfata SATA el va fi vazut de sistemul de operare ca unul IDE. Aceasta metoda face compatibil un hard disk SATAII cu sisteme de operare vechi. Eu am reusit sa instalez si Windows 3.11 pe un hard disk SATA II.

    Emulare interfata IDE de catre controllerul SATA

    2)Daca preferam sa-l lasam sa functioneze in modul SATA (AHCI mai exact) atunci trebuie sa furnizam sistemului de operare driverele pentru controllerul SATA. Acestea se furnizeaza de pe dischete. Ele se gasesc intr-un folder pe discul cu drivere al placii de baza, unele placi de baza mai scumpe vin la pachet chiar cu o discheta cu aceste drivere.

  5. MARIA IRINA on septembrie 26th, 2009 5:41 pm

    buna….nu prea ma pricep la calculatoare si am o mare problema……am instalate in calculator 4 windowsuri(un xp si 3 vista home premium)…as vrea sa raman doar cu un vista home premium si pe celelalte sa le sterg ,,dar nu stiu cum….acum folosesc un vista care e instalat in partitia E ….la celelalte windowsuri nu mai pot intra….va rog ajutati-ma …..

  6. Cosmin_93 on ianuarie 1st, 2010 12:36 pm

    Am o intrebare. De ce la unele articole apare un fundal negru si nu sunt terminate (adica ultima propozitie este fara punct )??

  7. English Teacher on ianuarie 20th, 2010 8:20 pm

    Sunt foarte dragute și corecte din punct de vedere tehnic articolele tale, însă o singură problemă le afectează: mega-, giga, kilo sau ce vrei tu nu se scriu asa cum se pronunta cu – „baiti” – -> scrii megabytes, ori scrii prescurtarea MB si gata. Nici eu nu sunt de acord cu celebra traducere de „megaocteți”, însă sunt sătul de câți elevi vin la cursuri (le predau Engleză și T.I.C.) și scriu greșit în lucrări.
    În rest felicitari, îmi place mult site-ul.

  8. paul on octombrie 13th, 2010 11:51 am

    foarte pe clar

  9. Ceban ion on ianuarie 3rd, 2011 9:38 pm

    Spunei-mi va rog!am instalat windousul si intimplator am deletat diskul cu informatiiile mele,Il pot cumva recupera inapoi?

  10. Akyloz on februarie 15th, 2011 11:55 am

    Am avut in aplicatia”Free hide folder”un folder din partitia D al calculatorului.Mi s-a reinstalat Win.7 ult.La redescarcare al aplicatiei „fr.hid.fold.” nu mai apare folderul meu f.valoros pt.mine.Trebuia revizualizat inainte de reinst.Wind.7 dar……..! Cum pot revizualizat folderul meu.Cu multumiri anticipate.Akyloz.

  11. mia on februarie 14th, 2012 10:38 am

    Buna,am un hard disk p care il folosesc de 2 ani iar acum imi cere sa-l formatez.imi voi pierde datele de p el,daca ii dau formatare?mersi

  12. Gabriel on martie 8th, 2012 2:05 pm

    Am cateva hdd-uri cu MBR-ul compromis (2 sunt SATA I, unul IDE). Cum pot reactiva aceste hdd-uri? Este posibil sa faci in asa fel sa nu mai fie citita zona MBR defecta (de ex sa fie ca o partitie nealocata ca sa nu mai fie citita deloc) si sa stabilesti alta zona pt MBR, mai ales in cazul cand nici XP-ul nu mai vede hdd-ul (este vazut si accesat numai cand incerc o instalare curata de OS, dar numai pt putin timp)? (de ex la Linux poti alege unde sa fie instalat Master Boot – sau cum s-o numi – nu ca la Microsoft, care pun MBR-ul intotdeauna la centru-primele linii de langa ax)
    Multumesc anticipat.

  13. Ce este defragmentarea? « Bine ai venit pe blogul meu. on octombrie 23rd, 2012 8:37 pm

    […] un hard disk proaspăt formatat nu apare problema fragmentării deoarece spaţiul de stocare este umplut în ordine.  Acest lucru […]

  14. georgiana on noiembrie 20th, 2012 7:02 pm

    buna…am si eu o intrebare: am formatat laptopul si am uitat sa salvez ce avem in el (poze etc.), exista vreun program ceva sa recuperez ce avem in el?? multumesc si astept raspuns

  15. admin on noiembrie 20th, 2012 7:17 pm

    @georgiana

    Exita foarte multe softuri cu aceasta precupare – recuperarea de fisiere.

    Dintre cele gratuite ar fi de mentionat: Recuva, Pandora Recovery, ADRC data recovery…. Poti sa le incerci, dar sa nu te astepti chiar la minuni. Ca idee, daca peste datele stocate s-au suprascris alte date, nu le mai recupereaza nici NASA.

    Pe viitor, investete 1 RON in sanatatrea nervilor tai si cumpara un DVD care poate stoca 4,7GB de date si mai salveaza din cand in cand ce ai important. E o operatiune de maxim 10 minute.

  16. Marius Phillip on ianuarie 7th, 2013 11:35 am

    Se poate formata un Hard-disk fara pierderea datelor?

  17. admin on ianuarie 8th, 2013 4:45 pm

    @ Marius Philip

    Nu se poate formata fara pierderea datelor. In schimb, se poate partitiona fara pierderea datelor, si mai apoi se pot formata rand pe rand partiile.

  18. marian on ianuarie 26th, 2013 6:44 pm

    salut voua am o intrebare .. daca formatez tot hardu mai pot instala windowsu ? se sterge si programele si draiverele din pc! ce sa fac ziceti voi cum sa fac

  19. marian on ianuarie 26th, 2013 6:49 pm

    problema mea este ca daca dau clic pe 2 prog se restarteaza automat pc si ma enerveaza la nebunie virusi nu am temperatura la pc normala si tot se restarteaza .spatiu de stocare este si trebuie sa astept ore intregi sa se deschida o fereastra de aia vreau sa o iau de la zero ce poate fi ziceti voi

  20. Ana on ianuarie 26th, 2013 11:45 pm

    Buna.Am si eu un card de memorie pentru un telefon si nu pot sa il formatez. Am incercat dar nu am reusit. Deja nu mai stiu ce sa fac. Ajutati-ma va rog.

  21. maria on martie 1st, 2013 10:25 pm

    vreau sa formatez hardul si nu pot, spune ca hardul este folosit in alt proces

    ce sa fac?

    multumesc!

  22. dan on aprilie 7th, 2013 8:14 am

    cum pot formata o cartela de memorie micro sds ca imi da eroare si nul pot formata

  23. Gavriliu Stefan on aprilie 22nd, 2013 4:18 pm

    Buna ziua. Am si eu o intrebare, Acum vreo 3 ani aveam un
    Acer Aspire 5320 parca, cand vroiam sa il formatez ii dadeam alt + f10 si mi se formata, imi iesea ca din fabrica. Acum mi-am luat un Airis si nu stiu comanda pt formatare fara cd, adica sa revina la setarile din fabrica, nu i-as da formatare insa, am instalat messenger-ul si cum aprind laptop-ul nu dureaza 5-10 secunde si se stinge automat. Uneori imi da voie sa intru in panoul de control si incerc sa dezinstalez messengerul insa in clipa cand ii dau dezinstal se stinge singur 🙁

  24. Atomix on septembrie 8th, 2013 10:29 am

    Am un laptop Acer V3 si nu pot formata hardul care este de 500 gigabiti. Imi da eroare Windows was unable to complete the format. Solutii? Multumesc.

  25. marcel on ianuarie 28th, 2015 10:19 am

    buna….am cumparat un hdd intern pentru dvr si cand vreau sa intru in meniul lui imi cere parola dc????

  26. alin on aprilie 12th, 2015 8:21 am

    Salutare tuturor! Poti folosi un hard de pe un laptop pe altul cu acelasi windows neformatat, si poate functiona in parametri normali???

  27. alin on aprilie 12th, 2015 8:23 am

    Este cineva care stie pe aici?????

  28. dax on septembrie 8th, 2019 7:24 pm

    am vazut’o si pe asta :))
    baiţi
    …in loc sa ne facem viata mai usoara creem noi cuvinte

  29. admin on septembrie 17th, 2019 11:41 am

    Știu că suna a „furculision” dar baitul, precum și baiții… există!

    bait sm [At: DEX – S / A: nct / Pl: ~iți / E: eg byte] (Inf) Ansamblu de biți (de obicei 8) folosit pentru exprimarea capacității de memorie a unui calculator.

    sursa: MDA2 (2010) adăugată de blaurb. acțiuni

    BAIT s. m. v. byte.

    sursa: DEX ’09 (2009)

    BAIT, baiți, s. m. (Inform.) Ansamblu de biți (de obicei 8) folosit pentru exprimarea capacității de memorie (3). – Din engl. byte.

    sursa: DEX ’98 (1998)

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.