Rezoluţia imaginii

august 25, 2008

Pixeli tub catodicPixelii

Orice imagine afişată pe display este rezultatul combinării unor puncte individuale de culoare ce poartă denumirea de pixeli.

In Windows numărul de pixeli afişaţi pe ecran influenţează în mod direct cantitatea de informaţie care poate fi vizualizată fără a se apela la barele de derulare. Cu cât numărul de pixeli creşte cu atât se poate vizualiza mai multă informaţie pe ecran, dar în acelaşi timp dimensiunile textului şi a imaginilor se reduc.

Ce rezolutie am eu?

Atunci când vine vorba de rezoluţia unei imagini se are in vedere numărul de linii ce sunt afişate pe orizonatală şi pe verticală şi  numărul de pixeli afişaţi. Se poate afla simplu câţi pixeli iau parte la afişarea imaginii prin înmulţirea liniilor care determina rezolutia. La o rezoluţie de de 640×480 de linii aproximativ 300 de mii de pixeli iau partea la afişarea unei imagini. Continuând calculele, rezultă că pe acelaşi ecran sunt afişaţi aproximativ un 1 milion 300 de mii de pixeli la o rezoluţie de 1280×1024. Un lucru este clar, o rezoluţie mai mare înseamnă un număr mai mare de pixeli afişaţi şi deci mai multă informaţie afişată.

Comentarii

Un comentariu la articolul “Rezoluţia imaginii”

  1. Cristi on mai 2nd, 2022 7:31 pm

    Pentru o fotografie online, o rezoluție de aproximativ 600×900 pixeli este suficientă – acesta este un raport de aspect 2:3. De asemenea, proporțiile ideale pentru o imagine sunt 1:1 și 4:3. Trebuie să te ghidezi după ceea ce ți se pare cel mai plăcut estetic și atractiv, aproximativ pentru un site de farmacie remedii pentru hemoroizi pe liki24.ro. Dar nu uitați: raportul de aspect al tuturor fotografiilor trebuie să fie același și să aibă maximum 1.000 de pixeli pe fiecare parte. Este important să înțelegeți că telefoanele Android fac fotografii direct în format jpg, în timp ce iOS face fotografii în format HEIC. Aceasta poate fi deschisă doar pe dispozitivele Apple, așa că trebuie oricum convertită în JPEG.

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.