Adancimea culorii

august 28, 2008

Câte culori sunt pe lume?

Asta nu ne poate spune nimeni cu exactitate. Pentru monitoare numărul acestora se opreşte, de regula, la 16,7 milioane ceea ce corespunde unei adâncimi de culoare pe 32 de biţi.

Adâncimea de culoare face ca fiecare pixel de pe ecran să fie deservit de un număr de biţi care conţin informaţiile necesare pentru afişarea unei anumite culori. În cazul adâncimii de culoare pe 32 de biţi, există tot timpul 32 de biţi care sunt gata să spună unui pixel ce culoare trebuie afişată.

[singlepic=3,555,184,,]

Adâncimile de culoare pe 32 de biţi şi rezoluţiile înalte sunt condiţionate şi de memoria cu care este echipata placa video. Toate plăcile video concepute în ultimii ani sunt capabile să afişeze rezoluţii mult mai mari decât sunt capabile monitoarele obişnuite. Drept urmare, nu trebuie să vă faceţi nici un fel de probleme în privinţa limitei rezoluţiei şi adâncimii de culoare, orice placă video nouă chiar şi cea mai ieftină, este capabilă de a afişa rezoluţii foarte înalte la 16,7 milioane de culori posibile.

4 biţi

16 culori

Un standard care poate afişat de orice placă video, dar abandonat de foarte mult timp.

Dacă Windows-ul nu va recunoaşte ce model este placa dumneavoastră video va apela la acest stand pentru afişare, iar totul va arăta foarte ciudat.

8 biţi

256 de culori

Paleta de 256 de culori corespunde unui standard abandonat, dar totuşi necesar bunei funcţionări a unor programe ceva mai vechi. În cele 256 de culori posibile nu se încadrează multe din nuanţele care ar fi necesare afişării unei imagini de calitatate. Interfaţa clasică folosită de Windows 98, XP sau 7 nu este afectată în mod deosbit datorită folosirii a unei palete de maxim 256 de culori.

16 biţi

65000 de culori

O paletă de 65 mii de culori se dovedeşte suficientă pentru afişa imagini vii, de o calitatete aproape fotografică. Diferenţele dintre o imagine afişată doar cu 65000 de culori şi alta afişată cu un număr mai mare de culori nu sunt evidente în majoritatea situaţiilor. Aici intervine si limitarile ochiului uman.

32 biţi

16,7 milioane de culori.

Monitoarele sunt cele mai fidele dispozitive de redare a imaginilor iar 16,7 milioane de culori afişabile este maximul posibil. Afişarea pe 32 de biţi este standardul de afişare în momentul de faţă.

Spre deosebire de imaginile pe 16 biţi cele pe 32 de biţi dau dovadă de o mai mare fineţe, având în vedere că benefiază de un plus de 16 milioane de culori.

Comentarii

Un comentariu la articolul “Adancimea culorii”

  1. mircea on aprilie 27th, 2012 9:15 am

    culoarea monitorului laptopului a devenit neagra iar iconitele sau marit ca si ecranul imens din control panel nu reusesc sa scimb nimic.multam!

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.