5 intrebari despre memorie
octombrie 9, 2008
1. Toate calculatoarele au memorie?
Da, toate calculatoarele au în dotare dispozitive hardware responsabile cu reţinerea informaţiei. În lipsa acestor dispozitive funcţionarea unui calculator electronic nu ar fi posibilă. Până şi un calculator de buzunar are la dispoziţie o anumită cantitate de memorie, necesară pentru efectuarea operaţiilor şi afişarea rezultatului.
2. Ce se poate în stoca memoria calculatoarelor?
Orice fel de informaţie poate fi stocată în memoria calculatoarelor datorită unui sistem ce permite codificarea informaţiei ca o serie de valori numerice. Text, imagini, sunete, secvenţe audio video, şi orice altceva.
3. Cât timp poate fi reţinutã informaţia?
Unele dispozitive reţin informaţia doar atât timp cât calculatorul primeşte curent electric, iar altele păstrează informaţia pentru o utilizare ulterioară. Dispozitivele ce pot reţine informaţia temporar alcătuiesc aşa zisa memorie internă a calculatorului.
Dispozitivele care păstreză informaţia pentru o utilizare ulterioară alcătuiesc memoria externă a calculatorului. Este ceva cu totul banal, ca memoria externă să folosească medii de stocare care pot păstra informaţia şi mai bine de cincizeci de ani.
4. Ce este un mediu de stocare?
Mediul de stocare sau suportul de stocare, este componenta fizică a unui dispozitiv de stocare pe care ajung informaţiile să fie efectiv înmagazinate. Cu ajutorul diferitor tehnlogii infordiferite medii de stocare sunt folosite pe pentru a se obţine într-un final acelaşi rezultat – stocarea informaţiei într-o formă denumită „binară” sau digitală.
Mediile de stocare pot fi fixe, adică sunt parte integrantă a unui dispozitiv de stocare, sau pot fi detaşabile. Mediile de stocare detaşabile pot fi separate de dispozitivul de stocare şi folosite împreună cu un alt dispozitiv de stocare compatibil. Discheta şi compact discul sunt două exemple de medii de stocare detaşbile.
5. Mediile de stocare permit adãugarea, modificarea, sau ştergerea informaţiei?
Orice calculator personal foloseşte un dispozitiv principal de stocare a informaţiei, care permite atât adăugarea de noi informaţii, cât şi modificarea sau ştergerea informaţiilor deja existente. Pe lângă acest dispozitiv de memorie principal, denumit hard disk, pot exista (şi există mai întotdeauna) şi alte dispozitive care permit citirea şi scrierea datelor.
Există medii de stocare precum discheta care pot fi atât scrise cât şi rescrise, dar există şi medii de stocare precum compact discul obişnuit care nu pot fi decât citite. Pentru scrierea informaţiei este necesar ca atât dispozitivul de stocare cât şi mediul de stocare să permită acest lucru.
Comentarii
Avem 4 comentarii la articolul “5 intrebari despre memorie”
Nelamuriri? Intrebari?
Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.
AM INCERCAT SA REINSTALEZ WINDOWS DAR SA BLOCAT DE LA 39 LA34 MINUTE.CALCULATORUL E DIN 2007.DECI NU E VECHI.E A DOUA OARA CIND IL REINSTALEZ.PRIMA DATA A MERS(35 DE MINUTE A DURAT INSTALAREA).ACUM LAM LASAT 3 ORE SI LA 34 MINUTE A RAMAS.DE CE? SI VA ROG UN SFAT SA-MI DATI. MULTUMESC
Este foarte important ca memoriile sa fie identice? Eu am luat de la cineva un PC are o placa Intel 2canale, si in BIOS imi arata ca pe canal „A” slot 0 am (DDR400) 1024GB, slot 1 NIMIC; pe canal „B” slot 0 am (DDR333) 512MB, slot 1 am (DDR266)512MB !!!Cam aiurea nu? Vad ca merge,le vede…dar e corect? Este un Pentium 4 CPU 2,8GB ; 2,8GB Mai am un DDR400-512MB si ma gandesc ca mai bine il las cu memorie mai putina 1,5GB dar nu mai sunt echilibrate canalele! Cum e mai bine pentru performanta calculatorului? Multumesc
Am un PC sistem SG6 MINI ,procesor intel celeron ,placa de baza P4 M900 bistor,Hard-disc 250GB memorie 1GB DDR2.Vreau sa maresc memoria la 2sau 3GB ,cu ce tip de memorie e compatibil? Program XP profesional.Va multumesc.
1. De ce nu se fac procesoare cu frecventa de 5.0Ghz?
2. Pentium 4 cu 3.0 Ghz are un singur nucleu?
3. quad core (4 nuclee) = echivalentul a 4 procesoare?
4. aceeasi intrebare pentru core 2 duo.
5. De ce nu se pun procesoare i5 cu 4 nuclee pe laptop-uri?
6. daca pe un desktop am un procesor care e facut pt laptop imi ingreuneaza aplicatiile, jocurile?
7. De ce o placa video DDR 5 cu 1 Gb de RAM e mai puterinca decat una DDR 3 cu 2 Gb de RAM (sunt totusi 2 gb de RAM)?
8. Poti sa ma ajuti cu istoria ATI, primele placi video construite si pana in prezent? Nu am gasit nimic concret pe net.
9. Cu 2500 ron poti cumpara un laptop bun pt gaming cu o anumita configuratie. Cu aceeasi bani poti face un desktop mai bun sau mai slab (monitor inclus in pret)?
10. De ce e atat de importanta litografia pe care se fac procesoarele 45nm, 32 nm, anul viitor 22nm. Probabil se va ajunge la 12nm, 2nm, etc. Ce inseamna mai exact asta?
Multumesc anticipat