Dimensiunea reala si dimensiunea pe disc a unui fisier

noiembrie 17, 2008

Pentru a intelege diferentele dintre dimensiunea reala si dimensiunea pe disc a unui fisier trebuie sa stim mai intai ce este un cluster.

Dimensiune fisier in functie de cluster

Un cluster reprezintă cea mai mică cantitate din spaţiul de stocare care poate fi alocată unui fişier.

Fişierele ocupă întotdeauna un număr întreg de clustere ceea ce face ca spaţiul de stocare neocupat din cadrul unui cluster să fie irosit.

Clusterele de dimensiuni reduse sunt indicate dacă discul urmează să fie locul de stocare a multor fişiere de dimensiuni reduse. În acest fel evită risipirea unei cantităţi însemnate din spaţiul de stocare. Totuşi clusterele de dimensiuni prea reduse pot încetini sensibil viteza în lucrul cu fişierele.

În tabelul de mai jos puteţi analiza care este dimensiunea unui fişier şi spaţiul de stocare care-l ocupă acesta pe disc.

Dimensiunse fişier

Clustere folosite

Dimensiune pe disc

3 baiţi

1

8 Kilobaţi (1×8)

18 kilobaiţi

3

24 kilobaiţi (3×8)

103 kilobaiţi

13

104 kilobaiţi (13×8)

*În cazul folosirii unor clustere de 8 kilobaiţi.

Pentru uzul general al hard unui hard disk valoarea implicită a clusterelor  este de departe cea mai recomandată pentru utilizatorii obisnuiti. Totusi daca nu rezistati tentatiei, aveti la dispozitie doua posibilitati de a modifica dimensiunea implicita a clusterelor:

Formatare din Windows selectare dimensiune cluster

1. Din cadrul utiliatarului de formatare pus la dispozitie de Windows, selectand valoarea dorita.

2. Sau, ceva mai complicat dar si cu optiuni avansate, folosind comanda format. Sintaxa de bază a comenzii format este următoarea:

format [literă unitate]

Dacă aţi ajuns la concluzia că trebuie să schimbaţi valoarea implicită a clusterelor trebuie să adăugaţi un paramentru pe lângă  sintaxa de bază a comenzii:

format [literă unitate] / [parametru]

Parametrul pentru schimabarea clusterul: este A:valoare cluster. Valoarea clusterelor poate fi următoarea: 512, 1024, 2048, 4096, 8192, 16k, 32k, 64k.

Pentru a formata discul C:, cu o dimensiune a clusterului de 4 kilobaiţi (4096 de baiţi) trebuie să tastaţi următoarea comandă:

format c: /a:4096

Comentarii

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.