Cum gasim un fisier ratacit?

noiembrie 15, 2009

Acum două luni am lucrat la un document l-am salvat pe hard disk dar acum nu mai e de gasit? Ce facem?  În astfel de situaţii cea mai bună soluţie se poate dovedi dialogul Find (Găseşte).

Cu dialogul Find putem găsi orice fişier, bineînţeles cu condiţia ca acesta să existe pe un mediu de stocare conecatat la calculator.

Orice căutare porneşte de la două criterii cât se poate de logice:

1.Ce se caută?

Dacă ştim numele fişierului puteţi spune că am luat un start perfect. În majoritatea cazurilor vom găsi fişierul în cel mai scurt timp daca acesta este rezident pe un mediu de stocare conectat la calculator.

Dacă nu mai ştim numele fişierului, nu e totul pierdut putem porni căutarea specificând câteva criterii generale de căutare, pe care le veţi afla în continuare.

2.Unde se caută?

 • Pe toate dispozitivele de stocare?
 • Pe toate hard-disk-urile?
 • Doar pe un anumit mediu de stocare?
 • Într-un anumit dosar?

Windows – Dialogul de cautareDialogul Find

Acesta dialog răspunde la tasta F3 sau la combinaţia de taste Windows + F, sau poate din meniului Start selectând Căutare > Fişiere sau foldere

Opţiuni avansate de căutare

Orice indiciu precum doar începutul numelui, extensia, marimea fişierului sau altele pot fi folosite împotriva fişierului rătăcitor. Puteţi astel restrânge aria de căutare specificând:

 • Data când a fost modificat fişierul ultima dată
 • Ce dimensiuni are fişierul
 • Ce tip este fişierul
 • Daca să se facă distincţia dintre majuscule şi minuscule

Cautare text

Aceasta optiune ne ofera posibilitatea de a cauta un cuvânt sau un grup de cuvinte în interiorul fişierelor existente.

Dacă nu vă aduceţi aminte nici un detaliu cu privire la nume, data, tip, dar va aduceţi aminte că fişierul pe care-l căutaţi avea ca subiect oxigenul – puteţi spune dialogului Find să caute toate fişierele care conţin cuvântul oxigen. Înarmaţi-vă cu rabdare daca recurgeţi la căutare de text în interiorul fişierelor.

Căutări inteligente – cu asterix

Atunci când doriţi să faceţi o căutare inteligentă va trebui să vă aduceţi aminte de caracterul denumit „asterix”, care este folosit ca înlocuitor universal. Dacă nu ştiţi denumirea, nici măcar pe aproape, caracterul asterix vă poate scoate din impas.

Orice se semnalizează cu asterix-punct-asterix. Acesta este punctul de plecare pentru diverse combinaţii care vă ducă spre fişierul sau fişierele căutate.

„Orice” fişier care se termină cu extensia specificată. Dacă ştiţi că ceea ce căutaţi puteţi restrânge căutarea doar la anumite tipuri de fişiere. Căutarea va da rezultate mult mai precise dacă eliminaţi din start anumite de tipuri de fişiere.

Folosiţi…

…pentru a căuta…

*.*

Orice fişier! Nu este chiar cea mai bună ideee de începe căutarea…

a*.*

Orice fişier caută orice fişier care începe cu a

ab*.*

Orice fişier care începe cu ab

*.mp3

Orice orice fişier cu extensia mp3

ab*.mp3

Caută orice fişier care începe cu ab şi are exetensia mp3

Comentarii

Avem 5 comentarii la articolul “Cum gasim un fisier ratacit?”

 1. kitty on martie 4th, 2011 9:28 am

  ms mult de tot dak nu erati voi nu imi mai gaseam folderul cu toate pozele mele.:))))multumesc ink odata:*:*:*:*

 2. Kiss on aprilie 21st, 2011 9:48 pm

  Eu folosesc http://whatmp3.name 🙂

 3. sorina on martie 14th, 2012 2:19 pm

  Buna. Am ceva probleme cu dezarhivarea unor fisiere; acum cateva zile am arhivat niste poze si muzik din pc si le-am pus pe cardul unui telefon mobil pt a reformata pc; acum le-am copiat inapoi in pc si le-am dezarhivat. Problema e ca dupa dezarhivare nu le gasesc dar dak ii dau sa le dezarhivez din noi in cere dak vreau sa le inlocuiesc cu cele existente.
  Am incercat la fisiere ascunse nu sunt, am incercat si cu search si imi spune k nu se gasesc. Pozele sunt numerotate e posibil din cauza asta sa nu le gasesc cu search? aspept raspuns, multumesc.

 4. gabriela calinescu on noiembrie 22nd, 2012 5:59 pm

  am scris un text,vreo doua pagini si l-am sters ,din greseala , fara sa-l salvez; as putea sa-l mai gasesc ? daca cineva stie , va rog sa-mi spuneti ce sa fac; multumesc

 5. dan mihai on noiembrie 14th, 2013 7:16 pm

  am si eu o problema, am reinstalat win si cand am partitionat am ales gresit partitia si am dat format. Cum recuperez si eu documentele?

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.