BD (bluray) – discul de 25GB
noiembrie 22, 2008
Nevoia de spatiu
Conceputul de disc optic de densitate foarte mare si cu o capacitate de stocare pe masura nu este unul nou. Chiar dacă reprezenta o tehnologie de top la momentul lansarii pe piata, in 1996, DVD-ul nu oferea spaţiu suficient de stocare pentru conţinutul video de inaltă densitate. În aceste condiţii încă din anul 1998 Sony, Philips şi Pionner au inceput lucrul la ceea ce azi s-a concretizat în formatul blu-ray. Primele unităţi optice compatibile blu-ray au aparut pe piaţă în anul 2006 sub forma unor bluray playere.
Utilizare
Principala utilizare a discurilor blu-ray este in momentul de faţă este cea de mediu de stocare pentru filmele de înaltă definiţie si pentru distributia jocurilor pe consolele Play Station 3. Ca mediu de stocare pentru utilizatorii obisnuiti discurile blu-ray inca nu sunt foarte populare datorita preturilor in special pentru discurile inscriptibile.
Capacitate de stocare
La fel cum DVD-urile au adus o capacitate de stocare de aproximativ 6 ori mai mare decat ultraraspanditul Compat Disc (CD), discurile blu-ray (BD) vin cu o capacitate de stocare de aproximativ 6 ori mai mare decat cea a unui DVD obisnuit. Totul pe aceiasi suprafara standard de 12CM.
Tip Marime Capcitate single Capacitate Dual layer Disc standard
12 cm, single sided 25 GB (23.28 GiB) 50 GB (46.56 GiB) Disc mini
8 cm, single sided 7.8 GB (7.26 GiB) 15.6 GB (14.53 GiB)
Capacitatea de stocare a fost marita folosindu-se o reteta deja consacrata: reducerea distanteleor dintre piste si a marimii pit-urilor.
Spre deosebire de CD-uri si DVD-uri care sunt citite cu ajutorul unei raze laser de culoare rosie, tehnologia blu-ray se bazeaza pe o raza de culoare… ia ghiciti… albastra… (de unde si denumirea)
O alta noutate adusa de discurile blu-ray este rezistenta mai buna la zgarieturi datorita aplicarii unui strat special polimeric ce acopera suprafata de stocare si care o sa tina o vreme preturile destul de ridicate. Aceasta supra protectie a aparut datorita pozitionarii stratului de inregistrare mult mai aproape de fata citibila a discului. Un CD spre exemplu are pozitionat stratul de stocare la o adancime de 1mm fata de un disc bluray.
1X = 4.5MB/s
Da un in cazul unui CD un 1X echivaleaza cu 150KB/s, iar in cazul unui DVD un X echivaleaza cu 1.38MB/s discurile blu-ray au ridicat standardul la 4.5MB pe secunda.
Rata de transfer Timp de scriere a unui disc blu-ray(minute) Mbit/s MB/s Single Layer Dual Layer 1× 36 4.5 90 180 2× 72 9 45 90 4× 144 18 23 45 6× 216 27 15 30 8× 288 36 12 23 12×* 432 54 8 15
*Teoretic, pe piata inca nu exista unitati capabile sa atinga aceasta viteza
Blu-ray si continutul video HD (High Definition)
Continutul video de inalta definitie necesita un suport de stocare de inalta densitate… cu o capacitate de stocare pe masura. O imagine statica la rezolutie standard presupune prezenta a 300 de mii de pixeli (640×480) pe cand una de inalta definitie presupune prezenta a doua milioane de pixeli (1920×1080). Asadar este necesara o cantitate destul de mare de date date daca dorim continut de inalta defintie.
In prezent ne putem bucura de peste 3500 de titluri in format bluray. Daca la inceput aveau privilegiul de a fi lansate si in varianta blu-ray doar titluri de prima-mana sau block-bustere, astazi sunt lansate pe blu-ray ultimele noutati dar si titluri mai vechi cu… sau fara pretentii.
Puteti verifica disponibilitatea unui titlu aici:
Discurile blu-ray au avut de infruntat un format rival si anume HD-DVD-ul. Cititi aici informatii despre războiul formatelor.
Comentarii
Avem 5 comentarii la articolul “BD (bluray) – discul de 25GB”
Nelamuriri? Intrebari?
Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.
Salut
felicitari pentru blog. e extraordinar. as fi vrut sa te contactez pe e-mail dar din pacate nu am gasit-o pe blog.
Am un Asus N61VGseries cu Blu Ray dar nu vrea sa citeasca Blu Ray-urile. Stiti cumva care e problema?
Multumesc!!!
buna.FELICITARI PENTRU BLOG…..este de foarte mare ajutor pt toti utilizatorii de PC care vor sa stie ce si cum se foloseste….ajuta foarte mult infomatiile dvs.
o intrebare ciudata pentu mine dar nu imi dau seama cu pot sa o rezolv. cum se poate cauta un fisier/orice extensie dar sa aiba doar 3 caractere.
am incercat cu – name:”???”.* dar nu merge, imi da toate fisierele , e asemanatoare cu cautarea *.*.. daca se poate sa ma ajutati multumesc.
Bravo, vouă care aţi făcut acest blog.Modul în care prezentaţi subiectele mă face ca la 60 ani să pricep şi eu cum stă treaba cu calculatoarele.FELICITĂRI !!.