De ce unele monitoare pot afişa rezoluţii mai mari?

august 28, 2008

Rezoluţia maximă a unui monitor este influentaţă de doi factori:

 • dimensiunile suprafeţei de afişare
 • şi distanţa distanţa maximă dintre doi pixeli învecinaţi.

Cu cât distanţa dintre pixeli scade, numărul maxim de pixeli afişabili creşte creşte şi deci sunt posibile rezoluţii superioare. În privinţa dimensiuni suprafeţei de afişare este simplu de înţeles cu cât un ecran de dimensiuni mai mari cu atât poate afişa mai mulţi pixeli, iar mai mulţi pixeli pot fi părtaşi la o rezoluţie superioară.

Dot pitch este termenul folosit pentru exprimarea distanţei dintre pixeli. Dacă un monitor foloseşte un dot pitch de 0,28 mm, înseamnă că doi pixeli nu se pot apropria unul de altul decât la maxim 0,28 mm. Monitoarele performante pot apropia doi pixeli şi la 0,20 mm, in general pe seama un preţ final corespunzător.

Majoritatatea monitoarelor de clasă medie folosesc în momentul de faţă un dot pitch de 0,26 – 0,28mm.

Cu cât distanţa dintre pixeli este mai redusă cu atât imaginea câştigă în calitate.

Comentarii

Avem 2 comentarii la articolul “De ce unele monitoare pot afişa rezoluţii mai mari?”

 1. pasat ilie on iulie 1st, 2010 4:27 pm

  rezolutia lepopului trebuie sa fie de 1200 pe 800 dar ea e de 640 pe 400 cum sa revina la initial adica 1200 pe800

 2. admin on iulie 3rd, 2010 3:01 am

  Pentru a putea seta rezolutia maxima trebuie ca placa video sa functioneze in parametri maximi adica cu driverele instalate.

  Daca placa video nu are driverele instalete sistemul de operare Windows o va utiliza ca pe o placa video generica cu functionalitati reduse, aceasta nu va oferi accelare video si nici toate rezolutiile posibile. Practic intreaga interfata a sistemului de operare se va misca greoi. Cel mai simplu si rapid mod de a testa daca aceasta are driverele instalate este acela de a misca o fereastra pe ecran. Daca fereastra se misca „in reluare” atunci nu sunt driverele puse.

  Daca totusi driverele sunt instalate, in functie de versiunea de Windows pe care o aveti trebuie sa accesati dialogul „Display properties” sectiunea „advanced” si de acolo aveti posibilitatea setarii rezolutiei. In Windows 7 faceti un click dreapta intr-o zona libera de pe Desktop si selectati „Screen resolution”

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.