Ce inseamna Stereo?

septembrie 2, 2008

Stereo este un mod de transmitere al sunetului pe două canale: stânga şi dreapta. Canalul dreapta este preluat de boxa din dreapta iar canalul stânga de boxa din stânga.

Canale stereo

La ce bun două canale, dacă boxele se aud la fel?

Este foarte posibil ca informaţia audio de pe cele două canale să fie aceeaşi, deoarece nu s-ar înţelege mare lucru dacă într-o boxă s-ar auzi ceva şi-n alta altceva.
Totuşi, există şi numeroase situaţii când semnalul audio este transmis diferit ambelor boxe. Folosirea a două surse de sunet diferite poate da naştere unor efecte sonore cel puţin interesante. Se pot crea efecte precum cel al trecerii unui avion, sau a unei maşini în mare viteză, sau se poate auzi o uşă deschizându-se în boxa din dreapta şi închizându-se în boxa din stânga. Pe langa aceste efecte care sunt usor de sesizat, exista si tot felul de alte efecte mai subtile care condimenteaza o auditie de calitate.
Până la apariţia standardului stereo echipamentele audio erau mono, adică un singur canal audio pentru toate boxele. Echipamentele audio din ultimii ani sunt cel puţin stereo, deoarece există şi standarde superioare celui stereo.
Standardul stereo are şi un mare inconvenient: o audiţie stereo necesită ca dumneavoastră să vă aflaţi la o distanţă egală de ambele boxe. Cea mai sigură audiţie stereo fiind atunci când folosiţi căştile.

Comentarii

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.