De ce este necesar un sistem de operare?
august 31, 2008
Un software, odată lansat pe piaţă, îi revine misiunea de a rula pe mii, sute de mii sau poate chiar milioane de calculatoare ce au în componenţa diverse componente hardware lansate de-a lungul anilor. Cum poate un program să interacţioneze cu hardware-ul în aceste condiţii?
O soluţie ar fi, ca între producătorul de programului şi producătorul de hardware, să existe o strânsă legătură, cei doi ar trebui să colaboreze, şi în acest fel producătorul de software să ţină cont de specificaţiile tehnice ale hardware-ului, iar producătorul de hardware să ţină cont şi de cerinţele producătorului de software.
Totul ar merge de minune dacă ar exista un singur producător de software şi un singur producător de hardware, dar cum există nenumăraţi producători de software şi hardware lucrurile încep să se complice.
Un lucru este clar: fiecare program în parte nu poate controla resursele hardware ale unui calculator. În primul rând, pentru că există un număr prea mare de componente hardware ce trebuie avute în vedere, şi în al doilea rând pentru că producţia de noi componente hardware va continua zi de zi. Toate acele mii, sute de mii, sau chiar milioane de calculatoare diferite ca hardware au ceva în comun, ceva care permite unui anumit program să funcţioneze.
Puteţi ghici ce au aceste calculatoare în comun? Felicitări, aţi ghicit! Într-adevăr, toate calculatoarele care pot rula o anumită versiune a unui program au acelaşi sistem de operare.
Dependenţa de un anumit sistem de operare
Cele mai multe programe se concep având ca prim fundament sistemul de operare. Acest lucru face ca un program să fie dependent de sistemul de operare, adică să nu poată funcţiona în lipsa sistemului de operare pentru care a fost creat. Există şi o parte bună: oriunde funcţionează sistemul de operare poate funcţiona şi un program care a fost scris pentru acel sistem de operare.
Comentarii
Avem 4 comentarii la articolul “De ce este necesar un sistem de operare?”
Nelamuriri? Intrebari?
Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.
Foarte la punct si ORIGINAL articolul. Nu am mai gasit o asemnea abordare pina acum, desi am trecut printr-o facultate de informatica, cu o disciplina distincta denumita chiar sisteme de operare. Felicitari.
De mult cautam „un profesor’ ca d-stra. Ma descurc greu pentru ca sunt mai in virsta, nu cunosc engleza si nu am nici un fel de pregatire in calculatoare. Imi este greu dar sper ca lectiile d-stra sa ma ajute. Imi sunt de mare folos. Mii de multumiri .
codrut as vrea sa imi schimb os.in prezent am windows xp sp3 si as vrea sa imi instalez snow leopard.am auzit ca este posibil sa instalezi acest os si pe pc normale cu anumite setari.ma poti ajuta?
@George
Da, este posibil sa instalezi Snow Leopard, dar trebuie ca PC-ul tau sa mimeze componentele dintr-un mac.
Placa de baza, de exemplu, sa aiba acelasi chipset ca cel de pe o placa de baza care se gaseste intr-un produs Apple. (chipset Intel in cazul de fata) Tine cont ca Apple nu ofera nici un fel de suport pentru hardware-ul pe care nu-l vinde. Daca ai o placa de baza cu chipset AMD sau VIA sau nVidia poti sa-ti iei adio de la Snow Leopard. E posibil, ca in timp, sa se gaseasca tot felul de carpeli si pentru hardware nesuportat oficial de catre Apple. Probabil va fi pus la dispozitie pe anumite forumuri, dar care e ideea de a instala un sistem de operare care e predispus spre probleme, din moment ce a fost gandit sa functioneze doar pe un anumit tip de hardware?