Tehnologia de stocare magnetică

ianuarie 14, 2013

Soluţiile de stocare pe bază de tehnologie magnetică oferă posibilitatea stocării datelor într-o formă semipermanentă, necesară pentru accesarea şi scrierea frecventă de date. Floppy discul şi hard disk-ul sunt cele mai răspândite medii de stocare magnetice. Alături de acestea casetele, cartuşurile cu benzi magnetice, precum şi alte tipuri de dischete completează linia de soluţii de stocare magnetice.

Pentru a înţelege mai bine de ce un mediu de stocare magnetic este magnetic şi nu altfel, în continuare veţi afla câteva detalii importante despre cele două componente carecteristice stocătii magnetice:

– stratul de stocare magnetizabil

– capul de citire/scriere

cap_de_citire_hard_disk

Mediul de stocare magnetizabil

Un mediu de stocare magnetic reţine informaţia datorită unui strat de stocare magnetizabil dispus fie pe panglici din material plastic (benzi sau casete magnetice), fie pe discuri din metal (hard disk-uri) sau din material plastic plastic (dischete).

În compoziţia stratului de stocare pot intra diverse materiale sau aliaje care raman magnetizate odată ce au fost expuse la influenţe magnetice. Un exemplu în acest sens este oxidul de fier, un material feromagnetic, ce rămâne permament magnetizat dacă a intrat în contact cu un câmp magnetic.

Capul de citire/scriere

Dacă aţi folosit un casetofon pentru o vreme, este imposibil ca la un moment dat să nu se fi pus problema curăţării capului de citire. La fel ca şi în cazul unui casetefon capul de citire şi scriere a datelor joacă un rol central într-un dispozitiv de stocare magnetic, orice operaţie de citire sau scriere de date realizându-se prin intermediul acestuia.

Scrierea de date necesită magnetizarea suprafeţei de stocare de către capul de citire/ scriere prin aplicarea unui flux magnetic. În funcţie de dispozitivul în care este utilizat, capul de citire/scriere poate intra în contact cu suprafaţa de stocare, sau poate „pluti” la o distanţă microscopică faţă de aceasta.

Citirea datelor stocate presupune o operaţiune inversă. De această dată stratul de stocare este analizat, iar starea în care se găsesc particulele magnetizate este transmisă dispozitivului de stocare sub formă de impulsuri electronice.

Comentarii

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.