Ce este un fisier?

septembrie 6, 2008

Fisierele si organizarea…

Informaţia pentru a putea fi explotată în mod eficient trebuie organizată. Nu trebuie să fim informaticieni pentru a fi de acord cu acest lucru. Cea mai bună filosofie pe care o putem împărtăşi cu privire la stocarea electronică informaţiei este accea în care „orice face parte dintr-un fişier”.

Organizare in fisere

Ce este totusi un fisier?

Un fişier este o secvenţă completă de baiţi ce intră în componenţa unei colecţii particulare de date stocate în format electronic. Prin colecţie particulară de date, trebuie înţeles o anumită cantitate de date ce serveşte unui scop anume cum ar fi o imagine, un sunet, un text etc.

Ce se poate întâmpla atunci când accesez un fişier?

În funcţie de tipul fişierului accesat, în Windows sunt posibile trei evenimente distincte:

1. Se deschide un program

Aţi accesat un fişier executabil sau un fişier care face legătura către un fişier executabil.

2.Se deschide un program care interprezează datele conţinute de fişierul accesat

Majoritatea fişierelor nu sunt direct executabile – adică funcţionează doar împreună cu programul care le-a creat sau cu un alt program compatibil. Posibilitatea de a deschide un fişier direct în programul în care a fost creat sau într-un alt program compatibil se datorează unui sistem de asociere a fişierelor.

3. Se deschide un dialog standard din Windows

În această situaţie fişierul accesat nu este asociat cu vreun program dintre cele disponibile. Aveţi posibilitatea de a alege dintr-o listă un program care să deschidă fişierul în cauză.

Adresele fisierelor

Orice fişier ajuns pe un mediu de stocare are parte de o adresă.

Daca noi putem accesa fişiere fară să avem habar că acestea au şi o adresă, pentru programele care lucrează cu fişiere adresele acestora reprezinzintă un element esenţial. Veţi afla în continuare de ce este bine să aveţi totuşi habar despre adresele fişierelor.

Oricât de lungă şi complicată ar părea adresa unui fişier stocat pe un calculator personal – aceasta este formată întotdeauna din doar trei parţi:

 • dispozitiv de stocare (drive)
 • dosar şi eventual subdosare
 • nume complet fişier

O adresă oarecare se poate scrie astfel:

Litera unitate de stocare:\Nume Dosar\Nume Fisier.extensie

Adresa (denumită adesea si „calea”) unui fişier trebuie să traverseze toate dosarele existente pînă se ajunge la dosarul în care este stocat fişierul care se doreşte accesat. Astfel, un fişier denumit stocuri martie.xls aflat pe unitatea de stocare C: în dosarul Stocuri are următoarea adresă.

C:\Stocuri\magazie_martie.xls

Adresa nu este sensibilă la majuscule sau minuscule. Puteţi scrie o adresă folosind litere minuscule sau majuscule indiferent de denumirea reală a unui dosar sau fişier.

O adresă completă trebuie să conţină şi următoarele si următoarele caractere:

:

Pentru a scrie corect o adresă, litera unitătii de stocare trebuie urmată de două puncte. Dacă doriţi să indicaţi unitatea de de dischete de exemplu trebuie să folosiţi următoarea formulă:

A:\ (correct)

A\ (greşit)

\

După cum stiţi deja, bara de despărţire (backslash) intervine după fiecare parte distintinctă din adresă.

Comentarii

Avem 6 comentarii la articolul “Ce este un fisier?”

 1. Ce este defragmentarea? | incepator.pinzaru.ro on aprilie 5th, 2009 10:35 pm

  […] defragmentare – fragmenetele aparţinând unui fişier sunt mutate în aceiaşi locaţie pe suprafaţa discului, ceea ce face ca viteza de accesare să nu […]

 2. bularca on februarie 10th, 2015 2:20 am

  De mult cautam asa ceva. O initiere, un „abc”. Folosesc internetul ‘babeste’ de nevoie, din 1998 pt. corespondenta cu fiica. etc. Dar acum sunt bucuros ca am gasit la dvs ceva bine descris, accesibil, clar. Va multumesc.

 3. bularca on februarie 19th, 2015 1:11 am

  1- intrebare: ce este un website?

  2- am un Toshiba, windows 8.1 Sunt un incepator. Am folosit multi ani un Toshiba XP cu care ma obisnuisem. N-am stiut ce cumpar. Specialistii se feresc zicand ca nu se pricep la W 8. De cand l-am luat, 2014, am aruncat ambalajul, facturile, etc, ca altfel l-as fi schimbat demult la Media Galaxy de unde l-am luat.

  Am in familie un DELL inspiron al carui sonor are o claritate si limpezime exceptionala. Acest Toshiba W 8 al meu are un sonor f. strident si cu rezonanta care-l face confuz si neclar. Nu stiu ce sa (ma) fac !!!???

 4. Geralyn on ianuarie 3rd, 2017 6:07 am

  I’m so glad I found my soltuion online.

 5. asdasasd on septembrie 8th, 2022 9:43 am

  asas

 6. Iavorschi Doina on octombrie 13th, 2022 1:33 pm

  Am mai multe documente in galerie pe Samsung.Trebuie sa le trimit la o autoritate prin mail. As dori sa le strâng intr-un fisier . Cum sa procedez ? Multumesc mult.

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.