Ce este sistemul de operare?

septembrie 30, 2008

Sistemul de operare este software-ul care pune stăpânire pe resursele calculatorului de fiecare dată când acesta este pornit, şi este software-ul care rămâne activ în memoria calculatorului până când acesta este închis. Puteţi deschide şi închide oricâte alte programe doriţi, dar nu veţi putea închide sistemul de operare decât odată cu calculatorul.

Notă: Importanţa sistemului de operare poate fi privită şi altfel: fără existenţa unui sistem de operare un calculator personal este inutilizabil.

Dacă sistemul de operare nu este prezent în memoria calculatorului, acesta va afişa un mesaj cum că nu a găsit nici un sistem de operare, şi totul se va opri în acest loc.

operating_system

Sistemul de operare permite rularea altor programe, iar atunci când sunt rulate mai multe programe simultan, sistemul de operare joacă un rol de arbitru – împărţind fiecărui program anumite cote din resursele calculatorului. Primele sistemele de operare nu permiteau decât rularea unui singur program la un moment dat. Lucrurile s-au schimbat astăzi, iar sistemul de operare trebuie să facă legea între o mulţime de programe deschise de dumnevoastră, şi care împart acelaşi procesor şi aceiaşi memorie a calculatorului.

În concluzie, sistemul de operare este primul software cu care interacţionaţi atunci când începeţi lucrul la calculator, şi în consecinţă şi primul software cu care trebuie să vă familiarizaţi.

Comentarii

Avem 3 comentarii la articolul “Ce este sistemul de operare?”

 1. George Oana on septembrie 16th, 2011 7:35 am

  este posibil sa instalezi sistemul de operare Snow Leopard pe un pc normal?eu am inteles ca este posibil dar ai nevoie de anumite programe.ma poti ajuta?

 2. admin on septembrie 17th, 2011 8:07 am

  Oana, este posibil. Este insa necesar ca sistemul tau sa indeplineasca anumite cerinte hardware similare cu cele dintr-un sistem Apple cu procesor Intel (platforma x86). In general, daca nu te descurci sa instalezi sistemul de operare de una singura nici nu ar trebui sa-l folosesti, mai tarziu te vei lovi de tot felul de mici probleme daca tinem cont ca sistemul Snow Leopard nu e gandit pt PC-uri.

  Sfatul meu e sa te tii de Windows pe un PC.

 3. Te-ai gandit hotarat ca este momentul sa duci laptopul la curatat? Iata ce trebuie sa stii despre aceasta procedura – Extra News on octombrie 7th, 2020 5:23 pm

  […] zilnic, da semne ca ceva nu este in regula, poate ar fi cazul sa arunci un ochi prima data la sistemul de operare utilizat, iar mai apoi, sa te intrebi daca nu cumva este ceva extern care ii provoaca diverse […]

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.