Cum instalam un program?
august 25, 2008
De ce trebuie programele instalate?
Aţi cumpărat o mobilă nouă, aţi adus-o acasă demontată după care a trebuit să pierdeţi o zi întreagă să o montaţi la loc. Cu toate acestea, sunteţi de acord că transportul întregului mobiler gata montat ar fi fost dificil şi costisitor şi probabil nefolositor, având în vedere că unele corpuri ale mobilierului trebuie mai întâi demontate pentru a putea fi introduse dintr-o încăpere în alta.
Programele care nu sunt instalate şi mobilierul demontat se aseamănă în următoarele privinţe:
- ambele sunt mai uşor de transportat
- ambele nu sunt funcţionale până ce nu devin instalate, respectiv montate
Spre deosebire de montarea mobilierului, instalarea unui program este procedură rapidă, realizată de programul de instalare denumit uneori si vrajitor (wizzard) de instalare.
Toate programele trebuie instalate?
Nu, nu toate programele necesită o procedură de instalare. În cazul unor programe este de ajuns să copiem pe hard disc fişierele care aparţin programului şi să deschidem fişierului executabil.
Totuşi, cele mai multe programe se găsesc iniţial sub formă de kituri de instalare, adică o formă care necesită o procedură de instalare. Acestă procedură de instalare este dirijată de un program distinct, care îndeplineşte automat o serie de operaţii dictate de autoii programului. Practic programul de instalare face tot ceea ce este necesar ca dumnevoastră să puteţi folosi programul în sine în cadrul sistemului de operare.
În majoritatea cazurilor, vom mai avea de a face cu programul de instalare atunci când dorim să ne debarasam de programul instalat.
Procedura de instalare
Procedura de instalare poate printr-un dublu clic pe fişierul Setup.exe sau Install.exe. Rularea acestor fişiere are ca rezultat pornirea programului de instalare.
Programele de dimensiuni mai mici se prezintă tot mai des sub forma unui singur fişier care înglobează atât rutinele de instalare cât şi fişierele necesare programului în sine.
Procedura de instalare presupune trecerea prin cel putin doua etape obligatorii:
1. Acceptarea termenilor licentei de utilizare a programului
Licenta de utilizare este o conventie dintre producatorul programului sau detinatorul licentei de exploatare si utilizatorul final. Daca nu suntem de acord cu licenta si nu apasam butonul I Agree (Sunt de acord) sau in alte cazuri apasam pe butonul l Disagree (Nu sunt de acord) instalarea nu va putea continua sau se va inchide.
Uneori acest butonul de accepare a licentei este estompat (adica nu se poate apasa) pina cand ajungem cu bara de derulare la final. Folosim bara de derulare sau butonul pagedown pentru a derula in cazul unui acord de licenta mai stufos.
2. Selectarea folderului care va stoca programul in sine
O a doua etapa obligatorie in orice proces de instalare tine de alegerea unui folder pentru stocarea programului in sine. Pentru ca o buna parte din utilizatori nu stapanesc prea bine lucrul cu folderele exista aproape intotdeauna si o adresa implicita de instalare. Daca dorim sa algem adresa implicita apasam butonul Next > si trecem la etapa urmatoare.
Daca dorim sa schimbam aceasta adresa implicita1 putem folosi butonul Browse si opta pentru un alt folder eventual de pe alt disc. Daca stapanim lucrul cu adresele fisierelor putem scrie direct adresa la care dorim sa instalam sub forma: litera de acces:\nume folder
- de regula de forma Program Files\Nume program [↩]
Comentarii
Avem 10 comentarii la articolul “Cum instalam un program?”
Nelamuriri? Intrebari?
Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.
O sugestie (dacă se poate), pentru noi ăştia habarnişti rău: ar fi utilă o prezentare cumva etapizată, începând de la ce trebuie sa ştim în primul rând, continuând gradual cu chestiile mai complexe…
De pildă, eu habar nu am ce-i ăla „browser” şi la ce foloseşte, darămite să instalez un program !! Am citit articolul cu virusii ascunsi în fişiere, dar n-am reuşit sa aflu cum ajung în acea fereastră „temp2” ca să vizualizez extensia fişierelor.. 🙁
Şi mai am o durere (cea mai mare) … nu cunosc limba engleză (!!!) şi nu înţeleg ce scrie în meniurile accesate sau mesajele primite pe ecran când dau diverse comenzi :(( … motiv pentru care prezentarile de aici, cu traducerea termenilor, imi sunt mai mult decât folositoare ! 🙂
Aveti dreptate, acesta e si scopul site-ului. Este in plan mutarea la o adresa noua, cu o interfata imbunatatita si cu un numar de articole mult mai mare care vor fi organizate intr-o structura ce porneste de la ZERO. (adica ZERO cunostinte)
Continutul prezentului site v-a fi importat cu tot cu comentarii, asadar pina la marea deschidere vor mai fi perfectionate articolele existente, se vor rapunde la intrebari. Cand va fi deschis noul site va fi afisat un banner mare, imposibil de ratat.
cum.imi.pot.debloca.tast.la.un.laptop.hp.pavilion.dv6?ea.merge.doar.pe.jumatate.ms.
Laptopurile din cauza spatiului limitat folosesc in general tastaturi cu un numar mai mic de taste decat contine o tastura de sine statatoare. Din aceste motive unele taste indeplinesc mai multe functii. Pentru a activa/dezactiva functiile suplimentare trebuie sa folosim de regula tasta „Fn”, acesta este plasta in mod obisnuit in colt langa tastele Ctrl, Alt. Tasta Fn este colorata diferit (albastru, portocaliu) si atunci cand este apasata permite activarea comenzilor, functiilor simbolizate cu aceiasi culoare pe anumite taste.
In cazul tau probabil ai activat tastura in modul numeric, iar unele taste functioneaza ca taste numerice pentru a facilita introducerea de cifre. Un led „numlock” trebuie sa semnalizeze ca tastura este in acest mod. Foloseste tasta FN si cauta o tasta din care se activeaza/dezactiveaza acest mod.
eu stiu rusa, turca si bulgara; com sa inteleg io, ce scrie pa claculatoarile astilea bre??? e? toate iesplicatiile (olteneste vorghind), sunt in limba chineza…sunt termeni care nu pot fi tradusi satisfacator in romena si iaka partz! nu intelegi neam!! rusii au dezlegat pentru limba lor betivanareasca ce-i cu claculatoarle pi.si, bre..la ei da ce sa poate sh la noi yok (ohama)? i? rushii ie ma diksteptz, ca face liceum pana la seispre zece ani…bai are nista gagici mistoace la seishpe ani…..
cum se instaleaza un program spice
Am descarcat de pe un torent un windows xpsp3 in forma arhivata winrar, l-am scos pe un CD-rom si practic doar l-am copiat tot asa in format winrar. Am inteles (de la unii „stiutori” care nu vor sa stim prea multi sa instalam un windows) ca trebuie sa fie in format iso, iar acesta scos „bootabil” pe un CD ca sa poata fi instalat. Intrebarea mea este: ce este de facut ca windowsul descarcat de mine in fisier winrar sa il pot scoate pe un CD, care, evident, sa-mi permita sa-l instalez. Va multumesc d-le admin. si v-as ruga sa-mi raspundeti cat de repede se poate(eventual cu un email) !
Problema 🙂
” ÐaRK AAbAL: daca ai idee despre: mozilla Dece da eroare la ea.. imi da mai mereu Conexiunea a fost reinițializată
Sno0pY .: cand vrei sa intrii unde
ÐaRK AAbAL: http://www.darkorbit.com/
ÐaRK AAbAL: hi5
Sno0pY .: a
Sno0pY .: pai ceva nu e setat bine
ÐaRK AAbAL: pai am sters chechu
Sno0pY .: intra la Tools
Sno0pY .: Options
ÐaRK AAbAL: si tot degeaba
Sno0pY .: Advanced
Sno0pY .: Network
Sno0pY .: settings
ÐaRK AAbAL: asa
Sno0pY .: si bifeaza no proxy
Sno0pY .: ok
Sno0pY .: ok
Sno0pY .: apply
Sno0pY .: si vezi daca iti merge asa ”
Sincer nu gasesc 🙂 mam uitat in tot pc sa gasesc:
” Sno0pY .: intra la Tools „
-am o varsta….. nu ma pricep deloc la calculatoare !!!!! (nu stiu nici engleza )
-am mari probleme : windows 7 nu este activat, s.a.m.d. etc., ….
-SUNTETI DE ACORD SA MA AJUTATI IN ACEST MOMENT, prin teamviewer ?
Toata stima, Nicu
Si eu sant ancepator si as dori sa pot sa instalez singur anumite programe ca ; autodata3.4;sau programe pentru testere auto .Anca nu stapanesc care sant pasii de urmat pentru instalare si trebuie sa cer ajutor la alde urmattii care stiu acesti minunati pasi de urmat.