Stocarea permanenta, semi-permanenta, si temporara

octombrie 10, 2008

1.Stocarea permanentă

DVD-R - mediu de stocare permanentMediile de stocare ce nu permit modificarea conţinutului intră în categoria stocării permanente. Dacă vă întrebaţi ce medii de stocare nu permit modificarea conţinutului trebuie să aflaţi că există numeroase medii concepute doar pentru citire. Astfel de medii sunt asociate cel mai adesea cu termenul ROM – Read Only memory – Memorie doar pentru citire. Mediile optice precum CD-ROM-ul, DVD-ROM-ul, sau cipurile electronice ROM, reprezintă cele mai cunoscute medii cu stocare permanentă.

Chiar dacă nu poartă eticheta ROM în categoria stocării permanente se încadrează şi mediile de stocare înregistrabile o singură dată. Dacă mediile ROM nu permit adăugarea de date, mediile înregistrabile permit scrierea de date o singură dată sau în mai multe etape până la epuizarea conţinutul. Spaţiul de stocare odată ocupat cu date nu mai poate fi recuperat, informaţia rămânând stocată permanent.

2.Stocarea semi-permanentă

Dispozitivele de memorie ce permit modificarea conţinutului (scrierea sau citirea de date) se încadrează în categoria stocării semi-permanente. Accesarea sau scrierea frecventă de date necesită dispozitive cu o astfel de stocare.
Caracteristica de semi-permanenţă nu intră în conflict cu posibilitatea de stocare a datelor pe termen lung. Datele pot rămâne stocate atât timp cât este necesar, pe întreaga durata de viaţă a mediului de stocare. (chiar şi zeci de ani de zile)
Hard disk-ul, discheta, mediile optice reinscriptibile reprezintă cele mai comune soluţii de stocare semipermanentă.

3.Stocarea temporară

Dispozitivele cu stocare temporară sunt dispozitive 100% electronice (fără părţi în mişcare) ce condiţionează reţinerea datelor de prezenţa unui curent electric. Odată ce prin circuitele dispozitivului de stocare nu mai curge curentul electric necesar datele stocate se pierd irecuperabil.

Comentarii

Un comentariu la articolul “Stocarea permanenta, semi-permanenta, si temporara”

  1. Ciobanu Vasile on noiembrie 19th, 2009 1:55 pm

    Explicatii concise si la obiect,la nivelul mediu de intelegere.O buna sursa de documentare si de fundamentare a unor cunostinte.Mi-a placut modul de prezentare a unor dispozitive hardware.

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.