ZIP? RAR? Ce este o arhiva?

noiembrie 19, 2009

Daca am lucrat o vreme cu calculatorul este imposibil sa nu fi avut de a face intr-un fel sau altul cu fisiere arhivate. Daca intalnirea cu aceste fisierea ne-a gasit nepregatiti e timpul sa ne punem la punct cu teoria generala a arhivelor.

Ce sunt arhivele?

In mare putem vedea o arhiva drept un fisier care incapsuleaza unul sau mai multe fisiere de sine statatoare. Arhivele dau batai de cap utilizatorilor neexperimentantati pentru ca acestia asteapta ca fisierul din fata lor sa contina informatia in forma bruta si nu arhivata. Daca va intrebati ce rost are ca un fisier sa contina alte fisiere, ei bine trebuie sa stim ca exista cel putin doua motive:

 • orice fisier arhivat ocupa mai putin spatiu de stocare

Initial aceasta a fost si scopul principal pentru care au fost create arhivele. In epoca de inceput a calculatoarelor cand spatiul de stocare era foarte limitat lucrul cu arhivele datelor reprezenta o tehnica esentiala de manipulare a fisierelor. A stoca 2 megabaiti pe o discheta de 1.44 megabaiti reprezenta principala arma impotriva spatiul de stocare limitat si foarte costisitor.

 • o arhiva reprezinta un mijloc foarte eficient de organizare si de transportare a datelor

Avem de trimis un email cu 20 de fisiere, ce-ar fi daca in loc de 20 de fisiere trimitem un singur fisier care pe deasupra ocupa si mai putin spatiu? Da, ati ghicit! Ne facem viata mai usoara daca le punem pe toate intr-o arhiva si trimitem un singur fisier.

Daca 20 de fisiere se mai pot trimit si unul cate unul, lucrurile se schimba cand avem de a face cu sute sau chiar mii de fisiere. Exista situatii cand arhivarea devine obligatorie, altfel transferul unor fisiere de ordinul miilor devenind imposibil intr-un timp rezonabil.

Rata de compresieRata de compresie

Stim deja ca fisierele arhivate ocupa mai putin spatiu de stocare decat fisierele continute. Cu cat mai putin?

La aceasta intrebare nu exista un raspuns universal pentru ca rata de compresie variaza foarte mult in functie de continutul fiecarui fisier in parte. Unele tipuri de fisiere contin informatie intr-o forma deja compresata, de exemplu fisierele de tip .mp3 – ceea ce face ca o arhivare suplimentara sa reduca nesemnificativ marimea fisierului arhivat. (sub 2%)

Pe de alta parte exista si fisiere unde arhivarea poate face minuni, iar arhiva rezultata poate ocupa si de zece ori mai putin spatiu de stocare decat fisierul original.

In imaginea alaturata putem observa cum fisierul arhivat ocupa doar 29% din spatiul fisierului gazduit, asadar o economie de 71%.

Cum functioneaza arhivarea?

Pentru a intelege mai bine procesul de compresie vom apela la o imagine cu steagul Romaniei continuta de un fisier de tip bitmap (.BMP). Acest tip de fisier foloseste 2 baiti de memorie pentru fiecare punct din imagine (pixel).  Sa ne imaginam ca acest fisier contine steagul Romaniei la o rezolutie de  800×600 pixeli. In total pentru a reprezenta cele 3 culori avem nevoie de prezenta a 480.000 de pixeli x 2 baiti adica 960.000 de baiti. In cazul in care apelam la la formatul GIF pentru acceasi imagine, la aceasi rezolutie, sunt necesari doar aproximativ 5000 de baiti.

Steag romanesc. Formatul GIF vs BMP , romanian flag

Care sa fie secretul? Secretul consta in accea ca formatul GIF nu foloseste 2 baiti de memorie pentru fiecare punct din imagine ci un algoritm mai sofisticat care tine cont de faptul ca in aceasta imagine sunt doar 3 culori care se repeta pe anumite areale fixe. Rezultatul? O economie de peste 900.000 de baiti in cazul celui de al doilea format.

Intr-un mod asemanator functioneaza si arhivele obisnuite. Ori de cate ori intr-un anumit fisier exista informatie care se repeta acesta poate fi comprimat intr-un anumit format si decomprimat la nevoie.

Tipuri de arhive

Din anii ’70 si pina astazi au fost creati multi algoritmi de compresie care s-au concretizat in peste 40 de formate de arhive. Ce e mult strica, iar aceasta este valabil si in cazul arhivarii pentru ca folosirea unei multitudini de formate pentru a obtine in final acelasi lucru ar diminua utilitatea arhivarii fisierlor. Daca dorim sa trimitem cuiva un fisier arhivat trebuie sa fim siguri ca aceasta poate fi deschis la destinatie. In lipsa unui software care sa cunoasca algoritmul de decompresie fisierul trimis de noi nefiind altceva decat o adunatura inutila de baiti.

Din fericire, cu timpul in special pe platforma Windows s-au impus doar doua mari formate de arhive.

Este vorba de formatul ZIP (fisiere cu extensia .zip) lansat in 1989 si formatul RAR (fisiere cu extensia .RAR) lansat in 1993. Pe langa aceste formate un utilizator obisnuit se mai poate intalni cu arhive in format 7zip (fisiere cu extensia .7z), arhive in format TAR (extensia .tar, tar.gz, .tgz), sau ACE (cu extensia .ace).

Software pentru arhivare/dezarhivare

Arhivele se dovedesc cu adevarat utile atunci cand le putem accesa continutul. Incepand cu anul 1998 Microsoft a inceput sa ofere ofere suport nativ pentru arhivele in format ZIP pentru platforma Windows. Aceasta inseamna ca putem crea si deschide arhive zip direct din interfata sistmeului de operare.

In Windows pentru orice alte arhive avem nevoie de programe specializate. Aceste programe din fericire nu se limiteaza doar la un anumit format ci la aproape toate cele existente. De exemplu din fisa de prezentare a programului WinRar care este prezentat si in imaginea de mai jos putem putem afla: „WinRAR provides complete support for RAR and ZIP archives and is able to unpack CAB, ARJ, LZH, TAR, GZ, ACE, UUE, BZ2, JAR, ISO, 7Z, Z archives.”

WinRar, software specializat pentru arhivare/dezarhivare a arhivelor

Cum dezarhivam si dezarhivam?

Daca pe calculatorul nostru este instalat un software specializat in munca cu arhivele acesta va avea grija sa asocieze extensiile cunoscute de arhive astfel incat ori de cate ori dati dublu clic pe o arhiva sa se deschida si programul de dezarhivare. Din interiorul programului de dezarhivare va trebui sa folosim functiile de extragere (Extract To in cazul programului WinRar) pentru a dezarvhiva fisierul sau fisierelor continute intr-o anumita locatie pe hard disk sau alt mediu de stocare. Aceasta locatie o putem indica prin scrierea adresei (C:lucru, D:arhive etc.) sau prin selectarea unitatii si folderului dorit din lista afisata.

WinRar extragere

Pentru arhivare deschidem acelasi program nagivam catre fisierul sau fisierele care dorim sa le arhviam, le selectam si folosim functia de compresare – care in limba engleza se prezinta sub diferite denumiri in functie de programul folosit: add archive, compress, create archive etc.

Mai mult programele de acest gen au grija da creeze meniul speciale de context astfel incat atunci cand facem click dreapta pe un fisier sa putem selecta rapid comenzile de arhivare sau dezarhivare, dupa caz.

Comentarii

Avem 63 comentarii la articolul “ZIP? RAR? Ce este o arhiva?”

 1. zamfir on februarie 12th, 2010 3:33 pm

  cum schimb extensia din zip in rar?

 2. admin on februarie 13th, 2010 7:58 am

  Daca schimbati extensia nu schimbati si continutul intrisec al arhivei. (ce-i inautru ramane neschimbat) Daca arhiva este de tip zip atunci este folosit algoritmul de compresie de tip ZIP, la fel si in cazul arhivelor de tip RAR.

  Pentru a schimba algoritmul de arhivare trebuie mai intai sa decomprimati fisierele din arhiva ZIP, le stocati undeva in forma lor obisnuita, apoi puteti sa le recomprimati in format RAR cu WinRAR sau alt program care stie sa manipuleze acest gen de arhive.

 3. versan livia on martie 14th, 2010 10:52 am

  cum se deschid articolele zip?

 4. admin on martie 15th, 2010 8:00 am

  In Windows arhivele de tip ZIP sunt deschise chiar de catre sistemul de operare prin intermediul functiei compressed folders. Daca aceasta functie nu exista trebuie sa apelati la un program specializat dupa cum scrie si mai sus in articol.

 5. Ce sunt arhivele ? Despre arhivatoare on aprilie 21st, 2010 5:49 pm

  […] documentez pentru acest articol, am găsit un site excelent destinat începătorilor şi unde se explică elocvent cum funcţionează arhivarea, folosindu-se ca exemplu un fişier *.GIF şi un *.BMP. Iar pentru că tot discutam mai devreme […]

 6. Laura on iulie 14th, 2010 7:30 pm

  ok am inteles ca in cazul fisierelor tip mp3 nu face mare lucru. Acelasi principiu e si la filme?

 7. admin on iulie 16th, 2010 7:34 pm

  @ Laura

  Da, e exact acelasi lucru, formatele multimedia sunt printre cele mai compresate formate. Un film in format divx are coloana sonora in format mp3, iar continutul video este compresat la maximum.

 8. alex on septembrie 12th, 2010 10:16 am

  am o intrebare am tras un joc si imi arata ca tre sa pun jocu in calea catre arhiva rar cum fac?

 9. admin on septembrie 17th, 2010 7:37 pm

  Probabil nu ai downloadat arhiva completa. In general jocurile arhivate, se distribuie pe internet in arhive de mici dimensiuni. Acum 10 ani erau de 1-2MB arhivele acum, 50mb, 100MB etc. De exemplu un joc de 2GB este impartit in 20 fisiere de cate 100MB fiecare de la r1 – la r20, de exemplu. Daca lipseste r4 toata arhiva e compromisa.

 10. Marusanici Laurentiu on decembrie 1st, 2010 4:21 am

  Bravo! Nu am mai gasit de mult pe internet, articole atat de bine scrise.
  Success in continuare!
  LXS

 11. daniel on ianuarie 3rd, 2011 1:24 am

  Informati de baza excelente pt. ori ce incepator, scrise intr-un stil lejer si accesibil!
  Sunt foarte multumit de ce am gasit aici
  Respect!

 12. PUISOR on ianuarie 3rd, 2011 3:11 pm

  eu mi-am descarcat un program ZIP si totusi daca vreau sa citesc un mesaj care e in ZIP nu se deschide.Apar patratele

 13. laur on ianuarie 15th, 2011 1:30 am

  Eu am Windows 7 Extreme Editoan si pot sa fac si Zip si RAR.
  Dar am si o intrebare: eu stiu ca arhivele nu prea se viruseaza si sunt mai in siguranta, este adevarat?
  Aveti un site cu multe informatii, cred ca am citit aprope tot ce aveti.

 14. gabriela on februarie 5th, 2011 12:44 am

  am descarcat niste fotografii en arhiva rar dar cind vreau sa deschid arhiva nu pot zice ca nu e in win 32 ce pot face

 15. Julie on martie 17th, 2011 10:29 pm

  Am inregistrat un fisier audio cu extensia rar. si vreau sa-l transform in mp3. Cum trebuie sa procedez?

  Multumesc

 16. Cornelush on mai 6th, 2011 7:11 pm

  Julie draga nu-l puteai inregistra direct in format rar ca nu e posibil asa ceva. Fisierul l-ai inregistrat intr-un format audio vaw, mp3, pcm in functie de programul folosit si e posibil sa-l facut arhiva cu winzip, winrar sau ce program era instalat pe calculatorul ala. Acum folosesti din nou winrar sau alt program de arhive pt a extrage fisierul audio. Bafta mare!

 17. Cezar on mai 9th, 2011 7:39 am

  Am scanat discurile cu antivirusul pe care il am instalat, cum fac periodic, si pe langa 2 troieni nesimtiti, antivirusul imi spune ca am arhiva ZIP „corupta”(rusine sa-i fie !), dar mai departe nu-mi spune ce sa fac ! Asadar,va rog, spuneti-mi cum procedez cu „coruptia ” respectiva ? ( o tratez cum fac guvernele noastre-cu indiferenta?!). Va multumesc ! O zi buna !

 18. admin on mai 9th, 2011 4:33 pm

  E posibil ca arhiva sa fie intr-adevar corupta, in sensul ca s-a copiat incomplet, sau daca e o arhiva impartita in mai multe volume lipseste unul din fisiere, ori antivirusul nu e capabil sa lucreze cu arhivele in volume. La fel e posibil ca athiva sa fie parolata si evident… antivirusul nu cunoaste parola.

  Dezarhivati continutul arhivei intr-un folder separat si scanati folderul. Foarte probabil sa fie doar o alarma falsa.

 19. Cezar on mai 10th, 2011 10:31 am

  Va multumesc ! Si o bila alba pt. promptitudine ! Toate cele bune !

 20. Aviam on mai 16th, 2011 12:10 pm

  Foarte bun site. Imi foloseste mult.
  Multumesc su respect!!!!

 21. andra on mai 31st, 2011 7:44 am

  deci am copiat GTA vice sity si spune ca trebuie sa am arhiva RAR? nu stiu ce trebuie sa fak

 22. F.Ghica on iunie 24th, 2011 11:47 am

  Tot respectul pt.informatiile continute,pt.nivelul explicativ(abordabil).Sunt din generatia mai veche care abia a deschis ochii pe un PC dar trebuie sa ne adaptam nu?Succes pe mai departe!

 23. Andrei on iulie 12th, 2011 9:46 am

  Care este calea catre arhiva RAR?

 24. laur on august 26th, 2011 4:31 pm

  Am Win7 Ultimate si folosesc WinRar Archive si ma descurc cu ori ce archiva

 25. Madalin on octombrie 9th, 2011 2:00 pm

  cum fac sa creez un nou volum>>?
  imi cere la un joc ca am nevoie de volum ca sa continui extragerea!!!

 26. Cocan Claudiu on octombrie 14th, 2011 12:24 am

  Salut, in primul rand vreau sa te felicit aici am gasit cele mai elocvente raspunsuri, poate ma poti ajuta si pe mine cu o problema, am un fisier in format ACE si i-am pus parola, asta s-a intamplat acum vreo 4 ani, problema este ca am uitat parola, cum as putea sa aflu parola le fisierul acela, am tot cautat ceva de forgot pass pentru astfel de chestii dar din pacate nimic mi-ar fi deajuns sa aflu si prima litera din parola ca atunci mi-as aduce aminte. Multumesc

 27. mihai on octombrie 25th, 2011 3:18 pm

  am si eu o problema!!!..cum sa creez un volum?la mafia 2..va rog helppp

 28. ANNE-MARIE NEAGU on octombrie 27th, 2011 7:11 pm

  BUNA ZIUA,
  FELICITARI PENTRU ACEST SITE!!!!..este minunat ,daca pot spune asa, mai ales ptr cei neinitiati!…va multumim…
  Am un MacBook Air i5 si vroiam sa stiu ce program are ptr scrierea documentelor,cum este word si ptr creeare tabele,cum este Excell?
  va multumesc….

 29. nici un nume on noiembrie 1st, 2011 10:53 pm

  jok cs 1.6. cum fac sa bag coduriii?? cine ma ajuta.

 30. posht4shul on noiembrie 9th, 2011 10:54 pm

  Am descarcat un windows xp sp3 de pe torent si e in forma comprimata winrar. Mi s-a spus ca trebuie sa-l fac bootabil pe un CD ca sa pot sa il instalez, dar ca mai intai trebuie sa-l transform din fisier winrar in fisier ISO. Problema e ca ma depaseste situatia si as dori asistenta din partea dv.
  Va multumesc! …….cu respect.

 31. Mario on noiembrie 14th, 2011 7:09 pm

  Am descarcat un film vechi impartit in patru arhive. Ele se numesc la fel: Going.Overboard.INGLÊS.rar
  Daca dau click dreapta-proprietati imi arata la Type of file 001 file, 002 file, 003 file si 004 file. Cum fac sa le dezarhivez pe toate ca sa le pun cap la cap?

 32. eu on decembrie 27th, 2011 9:43 pm

  bun ai spus multe si nu ai zis nimica
  sti ce inseamna sa arhivezi un fisier si cum are loc acest proces?
  vorbesc aici de programare nu de operare pc …
  oricine stie sa citeasca read me la winrar
  te rog explicane ce inseamna arhivarea unui fisier
  ce face programul(arhivatorul) cu fisierul pt a ocupa mai putin spatiu
  ce algoritmi foloseste si cum.
  si asa mai departe

 33. floryn on ianuarie 18th, 2012 5:20 pm

  eu vreau sa instalez o tema pt winXP si o descarca in format zip si knd dau la shortcutul temai nu o deschide imi da open with ce sa dau

 34. posht4shul on ianuarie 23rd, 2012 10:01 pm

  va rog sa ma ajutati in niste probleme:
  1). am doua telefoane, nokia 6234 si nokia 1680; ambele sunt codate in vodafone si nu le pot folosi in orange sau cosmote, stiti cumva vreun program free in acest sens?
  2). am cateva melodii mp3 taiate pt a le folosi ca sunete de apel; am si un Bluetooth cu care descarc deobicei din telefon in calculator, merge super, dar, doar intr-un sens, cand as vrea sa trimit din calculator in telefon bifez „sent” dar nu-mi vede telefonul.
  va multumesc anticipat!

 35. ana chiriac on februarie 16th, 2012 10:46 am

  buna ziua,
  sunt un nefericit contabil care la depunerea bilantului 2011 trebuie ca notele anexate acestuia sa fie ZIP.cand le editez sunt cu extensie DOC si altele XLS.
  cum pot sa le schib in zip????
  multumesc!
  ana chiriac

 36. admin on februarie 21st, 2012 12:03 am

  Doamna Ana va rog sa cititi articolul ca sa intelegeti despre ce e vorba in esenta cu aceasta extensie „.zip”. Nu putem schimba extensiile unui fisier si sa-i transformam continutul.

  In mod normal dvs trebuie sa va faceti munca cu fisierele in starea lor naturala, respectiv .doc si .xls iar daca este necesar sa le arhivati in format .zip folositi un program specializat pt arhive sau chiar facilitatile oferite de Windows.

 37. zip on februarie 25th, 2012 9:46 am

  vreau sa descarc si eu teme pentru telefonul meu mobil si imi cere zip si eu nu am si numi da voie sa le deschid imi spune ..fisierul nu este suporta,,

 38. maria miron on martie 14th, 2012 2:55 pm

  vreau sa descarc pentru unitatea fiscala bilant 2011 si dupa validare corecte imi scrie atasati extensie zip cu sa procedez

 39. Florentina on aprilie 30th, 2012 1:33 am

  Articolul e excelent. Va multumim ca ne mai luminati si pe noi cei ce abia ne descurcam cu tainele calculatorului!
  1. Problema mea cea mare e ca nu gasesc de unde pot descarca FREE un program de arhivare tip zip? Imi trebuie, cum spunea si Ana Chiriac mai inainte, ptr bilant si termenul e 2 MAI!!!! Pe calculator am instalat Win Rar dar finantele cer ZIP!!!!
  Exista posibilitatea descarcarii FREE sau nu?
  2. Din ce scrieti observ ca formatul ZIP e mai vechi decat RAR. Ati descris pe intelesul oricui cum se procedeaza cu RAR ptr arhivare.
  Ne puteti lamuri VA ROG care sunt pasii de urmat ptr arhivarea in format ZIP?
  Va multumesc!
  Sanatate multa va doresc!

 40. vio pop on mai 29th, 2012 8:53 pm

  Va rog sa ma ajutati:Am laptop Acer .windows 7.AM GOOGLE CHROM.
  nu pot sa deschid fisiere ppt.

 41. admin on iunie 3rd, 2012 8:55 am

  Fisierele .ppt se deschis in principiu cu aplicatia Microsoft Power Point.

  Nu e musai sa ai Microsft Office instalat pentru a vizualiza fiserele .ppt. Microsfot ofera si un utilitar de tip „viewer” pe care-l poti folosi numai pentru vizualizare. Poate fi descacart de aici.

 42. necunoscut on iunie 10th, 2012 10:23 am

  dacami apare un fisier knd in downloadez cu .zip la sfarsit ce fac:-?

 43. cristian on iulie 17th, 2012 9:11 pm

  ce inseamna : e nevoie de urmatorul volum pentru a face o extragere cu winrar ?

 44. laura on octombrie 23rd, 2012 10:40 pm

  am si eu o intrebare…am un fisier cu extensie ACE…cu ce il pot deschide? cu winrar nu ma lasa….

 45. admin on octombrie 23rd, 2012 11:08 pm

  @laura – incearca cu Winace. (downloadabil de pe winace.com)

 46. julia on ianuarie 10th, 2013 7:13 pm

  As vrea sa stiu….pot modifica dimensiunea unui folder zip de la 19 Mb la 10 Mb?
  Cum anume? Multumesc

 47. admin on ianuarie 11th, 2013 1:16 am

  @Julia. Daca e vorba de un fisier deja arhivat, nu-l mai poti rearhiva incat sa-i reduci dimensiunea cu 50%.

  Daca urmaresti sa-l trimiti prin email si trebuie sa te incadrezi la o limitare a atasamentului de 10MB, poti sa imparti pur si simplu fisierul in 2. Daca folosesti WinRar cauta optiunea „SPLIT TO VOLUMES” care-ti apare in dialogul principal de de arhivare.

 48. ion on ianuarie 17th, 2013 12:52 pm

  va multumesc pentru ca sunteti prezent aici, lucrez de ceva veme cu PC ul insa anumite taine nu le stiu,un raspuns l am aflat mai devreme din lectura, si o sa am cateva intrebari pentu dvs.cu respect! nea nelu

 49. Alexandru on septembrie 11th, 2013 4:44 pm

  Vreau sa descarc un FishBot v1.2.rar imi scrie ”Aplication not found” ce sa fac sami mearga

 50. Doru on noiembrie 23rd, 2013 1:37 pm

  Buna ziua,
  va rog sa ma ajutati in cazurile in care descarc drivere in format zip.Cum le pot folosi ?Cum le pot activa ? Ce imi puteti spune despre ele ?
  va multumesc anticipat

 51. madalin on noiembrie 24th, 2013 8:38 pm

  am windows 8 si am un fisier cu terminatia tar.gz, cu ce se deschide?

 52. adin on mai 23rd, 2014 3:52 pm

  ma puteti ajuta pllz cand dau sa dezarhivez ami apare No Atchives found dc?? ajutatima plzzz

 53. adin on mai 23rd, 2014 3:56 pm

  ma puteti ajuta plzz cand dau sa dezarhivez ami apare No Atchives found dc ajutatoma va rog frumos id de mes adin.pericol@yahoio.com ajutatima va rog frumos

 54. bogdan on iulie 16th, 2014 4:49 pm

  cand trag un hack pt cs ..in descrierea imi zice sa dezarhivez zip-ul …..ce el ala ZIP

 55. Miruna on ianuarie 3rd, 2015 3:27 pm

  de ce atunci cand vreau sa salvez pozele de pe we transfer mi-l deschide cu notepad?

 56. Mitzul on ianuarie 11th, 2015 9:43 am

  Salut, am si eu o problema, am window XP in pc , dar cand descarc fisier de Type : Winrar Archive nu mi le deschide, dar celelante tipuri le deschide…

 57. denisia on martie 4th, 2015 4:03 pm

  buna!Am downloadat poze de pe OneDrive si le-a pus pe Winrar…zip….si cand dau „extract all”imi apare Diagnostic message…”The arhive is either in unknown format or damaged”ce as putea face?

 58. Roxana on martie 10th, 2015 11:35 am

  .pot modifica dimensiunea unui folder zip de la 14Mb la 10 Mb?

 59. Roxana on martie 10th, 2015 11:41 am

  trebuie sa atasez 10mb dar zip-ul are 14mb.. nu am voie sa atasez doua zip-uri, doar 1 , ma poate sfatui cineva ce sa fac ?

 60. liviu on mai 9th, 2015 7:23 pm

  Salut,
  Ma poti ajuta si pe mine cu ceva informatii despre arhivele tip „SQLite”?Cu ce program le pot dezarhiva…nu am gasit nicaieri informatii!

 61. Teo on mai 9th, 2015 9:20 pm

  Salut.Am si eu o problema!.Am descarcat Cal of Duty 2 si i-am facut imaginea virtuala,intru acolo la imagine cu clic dreapta si dau pe Setup.Si imi spune ca:Setup.Exe is not a valid Win32 application.Ce trebuie sa fac??

 62. Eugen on mai 23rd, 2015 12:24 pm

  Salut , am o intrebare referitor la securitatea fisierelor arhivate cu parola , daca prezinta o siguranta mare sau se pot usor decripta ?, merci in avans.

 63. Marin on noiembrie 15th, 2015 1:12 pm

  Salut, daca mai e cineva pe aici, am si eu o problema, care poate tine de subiectul arhivarii. Cand incerc sa deschid anumite filmari facute cu camera video, playerul afiseaza mesajul: ,, the file is either corupt, or the player does not support the format”. O fi necesar vreun program sau codec special? Cu stima si incredere.

Nelamuriri? Intrebari?

Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.