Ce insemna L3 cache?
ian. 17
Ce insemna L3 cache la un procesor? E vorba cu de un Phenom II cu L2 2MB si L3 6MB. Un i5 are numai L2 6MB, fara L3…
Publicat de: ASM
Categorie: Intrebari-software
Subscrie
Raspunsuri.
Nu uitati sa dati un like, folosind butonul din coltul din dreapta-sus ↗
Un comentariu la articolul “Ce insemna L3 cache?”
Nelamuriri? Intrebari?
Intreaba sau cauta raspunsul la sectiunea de intrebari si raspunsuri.

Hard Disk-ul – Seiful datelor Hard disk-ul sau discul dur este principalul dispozitiv de stocare al unui calculator personal. Cea mai mare şi mai importantă parte a software-ului cu care lucrează un calculator zi de zi se află stocată pe hard disk. Sistemul de operare se află stocat pe hard... [Citeste] »

- Windows 98 – episodul partiția și formatarea
- Windows 98 – episodul cu instalarea
- Windows 98 – episodul cu prea multa memorie RAM
- Benchmark i7-3770 3.4Ghz vs Pentium II
- Windows 98 – episodul cu UEFI și CSM-ul
- Windows 98 – episodul cu SSD-ul
- Windows 98 – episodul cu placa video.
- Windows 98 în Full HD – episodul cu monitorul
- Windows 98 – episodul cu mouse-ul
- Windows 98 – episodul cu USB-urile
- Windows 98 – episodul cu procesorul și memoria de ultimă generație
- Windows 98 – episodul cu placa de sunet
- Windows 98 – episodul cu placa de rețea și Internetul




Personal Computer Memory Card International Association PCMCIA este o asociaţie internaţională ce a luat fiinţă în anul 1989 cu scopul de a implementa standarde pentru diverse dispozitive ce pot... [Citeste] »

Memoria cache este o zonă de memorie rapidă care echipează un dispozitiv electronic in scopul de a mări viteza de lucru a acestuia. In lipsa memoriei cache, viteza de procesare ar avea de suferit doarece... [Citeste] »

Una dintre cele mai mari descoperiri în domeniul tehnologilor de stocare este reprezentată de stocarea optică. La baza acestui tip de stocare stă fenomenul optic cunoscut sub numele de reflexia luminii.1... [Citeste] »

1. Disc sau discuri neflexibile din metal (platane) acoperite cu un strat de material magnetizabil. Aceste discuri sunt învârtite... [Citeste] »

Ansamblul de reguli după care fişierele sunt numite, stocate şi organizate formează un sistem de... [Citeste] »

Numele si ocupaţia vă rog…? Acolo unde există un fişier există şi o denumire formată din... [Citeste] »
Memoria cache este o zonă de memorie rapidă care echipează un dispozitiv electronic in scopul de a mări viteza de lucru a acestuia. In lipsa memoriei cache viteza de procesare ar avea de suferit doarece transferul de date dintre o componenteă mai rapidă si una mai lentă s-ar efectua la viteza de lucru a componentei mai lente.Memoria cache vine să dreagă lucrurile şi furnizează componentei rapide datele de care are nevoie imediată la o viteză de lucru sporită sau chiar egală.Memoria cache care se aduce cel mai adesea in discutie este cea care se gaseste localizată direct in microprocesor aceasta fiind si cea mai rapida memorie dintr-un calculator având aceiasi viteză de lucru cu a microprocesorului.
In cazul mircroprocesoarelor memoria cache este dispusă în majoritatea cazurilor pe două nivele:
– Cache Level 1 – sau L1 : se găseşte montat direct în microprocesor şi poate reţine doar o mică cantitate de date (la procesoarele fabricate după anul 1997 – intre 16 şi 128 de kilobaiţi). Microprocesorul este cea mai rapidă componentă hardware din întreg calculatorul, iar această memorie funcţionează la aceiaşi viteza ca şi microprocesorul.
– Cache Level 2 – sau L2 : se găseşte fie tot în componenţa microprocesorului fie undeva pe placa în care este montat microprocesorul în cazul calculatoarelor mai vechi. Cache-ul L2 poate funcţiona la aceaiaşi viteză ca şi microprocesorul sau la o viteză inferioară, dar în toate cazurile la o viteză superioară faţă de memoria RAM.Cache-ul L2 este adus în discuţie deseori atunci când trebuie achiziţionat un microprocesor. Microprocesoarele performante (şi scumpe) sunt dotate întotdeauna cu mai multă memorie cache decât microprocesoarele cu o performanţă mai redusă dar mult mai ieftine.Totuşi preţul plătit pentru mai mult cache nu este direct proporţional cu performanţa pe care o poate dezvolta microprocesorul. Dacă la un microprocesor din aceiaşi gamă ii vom dubla cache-ul L2 de la 2MB la 8MB extra cache-ul va profita doar anumitor aplicaţii iar performaneţele nicidecum nu se vor dubla ci vor creşte procentual cu 10-20% luand în consideraţie arhitecturile actuale.Astazi cache-ul L2 in cazul unui microprocesor din gama medie de preturi atinge o capacitate de cativa megabaiti. ( 512KB – 8MB).Cache Level 3 sau L3: este posibil sa avem de a face si cu al treilea nivel de cache, denumit L3. Acesta indeplineste aceleasi functii ca si cache-ul L2.