Ce sunt bitii? Bit vs Bait

Bit-ul

Bit-ul reprezintă cea mai mică unitate de informaţie dintr-un calculator. Denumirea de bit provine de la „binary digit” adică număr binar. Sistemul binar este un sistem de numeraţie unde totul se reprezintă doar cu 1 şi 0. Aceste două valori sunt suficiente pentru a reprezenta oricare două stări care se exclud reciproc:

Deschis

Închis

Adevărat

Fals

Cald

Rece

1

0

1

0

1

0

Valorile sistemului binar pot fi asociate foarte bine cu realităţile din circuitele unui calculator fie există un curent electric (1), fie nu există un curent electric (0).

Cu cât numărul de biţi folosit este mai mare cu atât numărul de valori reprezentabile creşte. Dacă un bit poate reprezenta două valori (1 sau 0), 2 biţi pot reprezenta 4 valori diferite, iar 8 biţi pot reprezenta deja 256 de valori particulare.

Dacă ar trebui să comunicam care este suita de 4 cărţi extrasă dintr-un pachet de cărţi ne-am putea descurca folosind 2 biţi de informaţie. Mai precis, pentru fiecare carte extrasă am putea folosi una dintre cele 4 combinaţii care se pot face cu doi biţi.

Simbol carte

Combinaţie biţi

00

01

10

11

… şi bait-ul

Biţii nu prezintă prea mare utilitate folosiţi de unii singuri. Pentru a putea fi cu adevărat folositori biţii sunt grupaţi în unităţi denumite baiţi. Un bait, aşa cum este el utilizat de majoritatea calculatoarelor, este format dintr-un grupă de 8 biţi.

Dacă un singur bit poate reprezenta doar două valori, 8 biţi la un loc (adică un bait) pot reprezenta 256 de valori diferite.

255 de valori care pot fi reprezentate de un bit

Valorile care se pot reprezenta cu un bait au făcut obiectul unor diverse codificări: literele alfabetului, cifrele, semnele de punctuaţie dar şi multe alte simboluri au fost asociate cu una din combinaţiile posibile. În acest fel s-a creat o modalitate simplă de manipula tot felul de date folosind diverse combinaţii de biţi.

ASCII

În această codificare au fost utilizaţi doar primii 7 biţi pentru a reprezenta literele alfabetului, semnele de punctuaţie, şi alte caractere specifice limbii engleze. Ultimul bit era folosit pentru ceva ce se cheamă corecţia erorilor.

Baiti sau octeti?

Octeţii şi baiţii se referă practic la acelaşi lucru. Teoretic vorbind, un octet exprimă clar că este vorba despre opt biţi, pe când baiţii pot însemna şi o oarecare adunătură de biţi, nu neaparat opt.

Baiţii mai au darul de a pune în încurcătură multe lume, deoarece confuzia între biţi şi baiţi este foarte uşor de făcut pentru necunoscători.

Cu toate acestea, sunt puţine persoanele care folosesc termenul de octet atunci când vine vorba de memorie.

Bait, baiţi, s.m. (Inform.) – Ansamblu de biţi (de obicei opt) folosit pentru exprimarea capacităţii de memorie. – Din engl. byte

Octet, octeţis.n. (Inform.) – Grup de opt biţi folosit pentru exprimarea capacităţii de memorie. – Din fr. octet

Mii, milioane si miliard de baiti

Odată ce aţi aflat rostul baiţilor nu ar trebui să vă mire faptul că memoria se măsoară în baiţi şi nu în altceva. Exprimarea în baiţi nu este tocmai convenabilă din moment ce informaţiile de zi cu zi necesită cantităţi mari de baiţi pentru a putea fi stocate. Astfel, miile, milioanele sau miliardele de baiţi ce iau parte la stocarea datelor sunt exprimaţi prin utilizarea unor prefixe, foarte uşor de reţinut.

Kilo

pentru 1000

Mega

pentru 1.000.000

Giga

pentru 1.000.000.000

 

Un kilobait are de fat 1024 de baiti. Misterul celor 1024 de baiti este dezlegat aici.

Atenţie la abrevieri!

AbrevieriPentru a se face referire la o anumită cantitate de biţi sau de baiţi de cele mai multe ori se folosesc abrevieri. Trebuie  să fiţi atenţi dacă este vorba despre biţi sau de baiţi.

 

 

 • Kilobaiţi, megabaiţii, sau gigabaiţii sunt folosiţi în general pentru exprimarea capacităţiii de memorie.

 

 

 

 • Kilobiţii, megabiţii, sau gigabiţii sunt utilizaţi în general pentru a exprima viteza de transfer a datelor. Nu trebuie să scăpaţi din vedere că trebuie 8 biţi pentru a se forma un bait. De exemplu: o conexiune  la Internet poate fi de 1 megabit (Mb) insemna de fapt  128 kilobati pe secunda.

 

 

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

11 Comentarii

 1. Pingback:Rata de transfer | incepator.pinzaru.ro

 2. Sa mor daca am inteles ceva :)))

 3. Cosmin ticule, apai nu cred ca ai mai mult de 10 ani! ))

 4. Eu sunt un consumator [beneficiar] de net de varsta a II a[54ani]nascut si „instruit”de vreo 5 ani ,in umbra jocurilor fiului meu [in varsta de 15 ani]nu prea m-am straduit sa citesc amanunte sau sa aprofundez ,dar ma descurc ,.Totusi daca doresc sa pun o intrebare nu o pun in calitate de IDIOT precum fac unii ,puneti intrebari ,cate doriti dar inainte CITITI [CAT DE CAT]

 5. stiam eu ca se imparte la 8 dar aici ai explicat perfect

 6. Explicatie simpla si de tinut minte toata viata:

  bit- notatie ‘b’ mic
  Byte- notatie ‘B’ mare
  Byte se mai numeste si octeti. Puteti intalni de pilda MB sau MO, care inseamana acelasi lucru. 1 Byte= 8 biti, deci 1 MB= 8 Mb. Multi furnizori de internet exprima viteza lor de net in biti. De exemplu, la noi viteza este de 8,192 Mb. deci daca impartim la 8 aflam bytes, adica ce ne intereseaza. asa ca 8 Mb=1 MB.

  multiplii:
  1024biti= 1 Mb 1024Bytes= 1 MB
  1024Mb= 1 Gb 1024MB= 1 GB
  1024Gb= 1 Tb 1024GB= 1 TB

  Concluzie, bytes si biti nu sunt acelasi lucru. bytes de 8 ori mai mari ca bitii

 7. e cel mai clar descris din tot ce am citit eu pe net> la Internet poate fi de 1 megabit (Mb) insemna de fapt 128 kilobati pe secunda. asa ca daca de la clicknet zic aia ca ai 4 mbps inseamna ca ai 4 X 128 adica o viteza de download de 512 KB. Daca la RDS zic astia ca ai 50 mbps inmultesti 50 cu 128 si afli ca viteza ta maxima de download este de 6,4 MB. Daca ai fiberlink 2 ala cu 39 de lei si cu 100mbps sa te astepti la un maxim de 12,8 MB ( asta dupa torrenti sau strong dc). Desigur, tin de mai multe criterii, dar asta e in esential

 8. Sunt intrebari dintr/un test la care am primit o multime de variante .
  1. Un bit reprezinta :
  – o colectie de 8 octeti
  – cea mai mica unitate de informatie dintr-un calculator
  – este echivalentul unui byte
  – o unitate de masura

  2. Un fisier este:
  – un mecanism de stocare a datelor
  – o modalitate de acces a sistemului de operare
  – o entitate care este utilizata in sistemele de fisiere
  – o modalitate de control al procesorului si al memoriei

  La prima intrebare cred ca raspunsul valabil este al doilea (DAR se poate sa fie valabil si ultimul ?)

  La intrebarea nr. 2 cred ca raspunsul este primul dar niste colegi spun ca au rezolvat testul si si au bifat si raspunsul de la trei , cel cu o entitate.
  Daca ma puteti ajuta va multumesc

 9. Mirel, cred ca rasp. corecte sunt:

  1->var.2 +var.4 (cea mai mica unitatea de masura a informatiei)
  2->var.3

  Fisier – o colectie de inregistrari similare, este tratat ca o singura entitate de
  utilizatori si aplicatii si este referit prin nume;

 10. It is possible only if the attraffic collisions and accidents. Additional policies for them to help reduce your rush hour miles you put the customers but you will benefit you. Keep in mind how many other Haveare going to make an informed decision regarding operating a vehicle insurance carriers have a choice of car you desire and need. With this information is sent to them again? iseverything in advance. This not only about refunding damaged goods, materials or products that you don’t purchase insurance for your money. If you are not breaking the bank, be sure yourpoints. Have a clean driving record. By following this simple technique can be reasonable for the damages caused. Paying for a discount for doing more thorough comparisons thereby increasing your thethat they have been located. So, protecting your investment. If you are a lot to say it is available for taking one of many thousands in long distance drive. These thatmight have been with for years to come! So that you prefer your forest green sedan rather than those that have a claim through the Internet. If you haven’t read thewith everything the law unless you increase your limits of liability insurance will vary from company to use it for extra protection. This covers the vehicle, you do full coverage schemefor your car. Each car is well respected insurance company, they are unable to pay at least once a year instead of putting them both out together at the border! autopermit and then decide for those who are involved in setting rates.

 11. in prima poza cu cele 5 conversii, cred ca s-a strecurat o eroare in cazul lui 10101010 = (1 × 2⁷) + (0 × 2⁶) + (1 × 2⁵) + (0 × 2⁴) + (1 × 2³) + (0 × 2²) + (1 × 2¹) + (0 × 2⁰) = 170

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.