Ce reprezinta extensia fisierelor?

Numele si ocupaţia vă rog…?

Acolo unde există un fişier există şi o denumire formată din două parţi:

Nume fisiere< denumirea propriu-zisa

Dacă prime sisteme de fişiere acceptau ca denumirea unui fisier sa fie de maxim 8 caractere, astăzi denumirea unui fişier poate conţine  mult mai multe caractere decât are nevoie o persoana normala… Denumirele prea lungi se dovedesc contraproductive şi sunt evitate de obicei în favoarea unor denumiri concise ce rezumă eficient conţinutul fişierului deservit.

În sistemele de fişiere adoptate de la Windows 95 încoace denumirea unui fişier trebuie să se încadreze între 1 şi maxim 255 de caractere alfanumerice sau speciale.

< extensie

Extensia sau sufixul se prezintă ca un grup de caractere (de obicei în număr de trei) ce apare la finalul denumirii fişierului. Delimitarea dintre denumirea propriu-zisă şi extensie este facută printr-un punct, structura denumirii arătând astfel:

nume fişier.extensie

În denumirea unui fişier pot exista mai multe puncte, dar extensia vine întotdeauna numai după ultimul punct.

Indentificarea tipului fişierelor

Deşi extensia nu este obligatorie, fiecare fomat particular de fişier are o extensie proprie.

Tipuri de fisiere

Prezenţa extensiei oferă posibilitatea determinării rapide a tipul de date stocate de un fişier. În măsura în care cunoateţi o parte din extensile importante, puteţii concluziona rapid dacă un fişierul din faţa dumnevoastră conţine un program, un document text, o imagine, sunet, material video sau alte tipuri de date.

Extensia şi asocierea fişierelor

Asocieri fisiereFişierele cu aceiaşi extensie pot fi asociate cu programul care le-a creat sau cu un alt program compatibil. Efectul asocierii este unul foarte convenabil: atunci când accesaţi un fişier acesta va fi deschis automat în cadrul programului cu care este realizată asocierea.

Aşadar dacă eraţi obişnuiţi ca pozele să se deschidă automat cu un anumit program, iar dintr-o dată se deschid cu altul înseamnă că Windows-ul a asociat extensia respectivelor fişierele cu noul program.

Dacă un anumit fişier nu este asociat cu nici un program din cele disponibile, Windows vă oferă posibilitatea de a indica programul cu care să se realizeze dechiderea fişierului.

Mai mult de atât, în Windows XP, aveţi şi posibilitatea de a folosi conexiunea la Internet pentru a găsi un program compatibil cu fişierul în cauză.

Pentru a deschide acest fisier Windows trebuie sa cunoasca ce program l-a creat.

Mai mult de atât, incepand cu Windows XP, avem şi posibilitatea de a folosi conexiunea la Internet pentru a găsi un program compatibil cu fişierul în cauză.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

9 Comentarii

 1. Probleme:

  Am instalat Nero 7 pe care l-am primit bonus cand am cumparat unitatea si mi-a facut o varza totala in calculator. Toate se deschid acum cu Nero si imagini si sunet si video. Cum refac „asocierile” cu programele pe care le vreau eu fara sa dezinstalez Nero?

 2. in legatura cu programul nero:
  Asa am patit si eu cu un program de editat poze, toate pozele deschinzandu-se cu programul respectiv si nu cu „Microsoft Picures Imager”. Ca sa scapi si tu de asa ceva faci in felul urmator:
  *faci clic dreapta pe fisierul respectiv, te duci la proprietati si iti apare o fereasrta; apesi butonul „CHANGE” si iti apare o alta lista cu programele instalate pe PC-ul tau; iti alegi programul resprectiv si gata.

 3. am un film format dvix,cu sub.in romana,as vrea sa il transform in format dvd cu sub. in romana.Cum sa procedez?

 4. …cum pot face modificari intr-un fisier cu extensie „qrd” (arata o penita de stilou).
  Va multumesc

 5. manual.rtf ce inseamna

 6. Manual.rtf se refera cel mai probabil la manualul de utilizare a unui produs. Extensia .rtf vine de la rich text format, un format de documente dezlvotat de Microsoft pe la sfarsitul anilor ’80 (versiunea 1.0) si imbunatit pe parcurs, ultima revizie a standardului a fost facuta in 2008.

  Majoritatea editoarelor de text stiu sa descifreze acest format, inclusiv editoarul WorPad inclus in Windows, motiv pentru care maualul de utilizare a venit in format .rtf.

 7. Sal. vreau sa imi fac cont pe site si nu am gasit decat login, sunt incepator şi se pare ca am foarte multe de invatat de la voi, va multumesc.

 8. super prare siteul, cred ca de mult nu am mai vazut un site asa bine pus la punct, bravo, chiar e un site de ajutor

 9. Va rog sa-mi spuneti cum pot face un desen cu extensia .WP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.