Hardware vs Software

Partea fizică a unui calculator poartă denumirea de hardware. Tot ce puteţi atinge, arunca pe geam, sau tot ceea ce puteţi folosi pentru a echilibra mobilierul se încadrează în aşa numita „parte hardware”. 

Monitorul, tastatura, mausul, sau unitatea centrală fac parte din acele componente hardware care pot fi identificate cu uşurinţă. Restul componentelor hardware nu duc o viaţă atât de publică ca cele de mai sus, dar joacă un rol cheie în funcţionarea unui calculator. În unitatea centrală stau ascunse de privirile dumnevoastră aproximativ zece componente hardware diferite care echipează orice calculator personal cu dotări standard.

Software este restul

Hardware-ul trebuie completat întotdeauna de software. Oricât de complex şi de costisitor ar fi hardware-ul, aceasta ar fi cu totul inutilizabil în lipsa unui software care să-l gestioneze şi care să-i spună ce anume trebuie făcut.

În mare, software-ul unui calculator este format din programe datorită cărora hardware-ul este capabil să ducă la îndeplinire sarcini utile pentru utilizatori. Cu cât este mai bogat software-ul unui calculator cu atât acel calculator se doveşte mai util.

Plecând de la principiul „nu poţi controla ceea ce nu cunoşti”, între hardware-ul şi software-ul care urmează să funcţioneze împreună trebuie să existe o anumită compatibilitate. Astfel, software-ul conceput să funcţioneze pe calculatoarele personale va funcţiona numai în compania calculatoarelor personale şi nu al altor tipuri de calculatoare.

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

5 Comentarii

 1. Buna , Am un calculator care are placa video iesire VGA , si am un TV Led intrare HDMI , cu ce cablu as putea sa vad imaginea(filmele) pe TV difuzate din calculator ?

 2. In mod normal TV Led ar trebui sa aiba si intrare VGA ceea ce inseamna ca poti scoate cablul din monitor si il poti conecta la televizor.

  Daca placa are o singura iesire VGA solutia ar fi un VGA splitter care va clona imaginea si o va transmite la TV. Nu e o solutie fericita, splitterul costa bani si duce la o pierdere sesizabila a calitatii. Alta problema ar fi ca nu se poate seta independent rezolutiile pt monitor si pt TV.

  Solutia?

  O placa video cu iesire HDMI + un cablu HDMI, sau o placa video cu cel putin doua iesiri, majoritatea au iesiri VGA+DVI. Iesirea DVI se tranforma cu un adaptor in iesire HDMI.

 3. Pe un hard disc windows-ul nu vede o partitie. Cum se poate repara acest fenomen?
  Multumesc anticipat

 4. Partitia este formatata? Daca partitia apare afisata in My Computer, formatati-o pur si simplu cu un click dreapta pe iconit partitiei dupa care alegeti „FORMAT”.

  Daca nu e afisata in My Computer, trebuie sa faceti un click dreapta pe iconita My Computer iar din meniul de context sa selectati „Manage” iar mai departe „Disk Management„. Acolo va veti gasi afisate partiile disponibile dar si spatiul liber nealocat, aveti optiunea de a converti spatiul liber nealocat de pe disk intr-o partitie funcțională.

 5. Complexul de hardware şi software care permit computerilor să facă schimb de date este???nu shtiu ma ajutati va rog!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.